:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Как съдът може да отвърже корупцията в КАТ

Ако и да е вярно, че мобилните камери могат да се манипулират, то същото се отнася и за стационарните, както и за радарите, а те продължават да си действат
Снимка: Борислав Николов
Като не може да има мобилни камери, катаджиите ще бъдат въоръжени с бинокъл, глобени пътни хулигани няма да има.
Върховният административен съд "зарадва" милионите водачи на МПС. С тълкувателно решение обяви, че КАТ няма да може да използва снимки от мобилни камери, за да глобява нарушителите по пътищата.

Напоително бе обяснено, как актът на магистратите е приет единодушно, как оттук нататък въпросните мобилни камери няма да могат да се използват и че се уеднаквява съдебната практика, при която съдилищата няма да признават тези електронни фишове. Като аргумент за решението беше изтъкнато, че законът допуска заснемане, но то трябва да се осъществява без човешка намеса. Съдиите смятат, че мобилните камери могат да бъдат манипулирани и да получават смущения и от мобилен телефон. Затова и заснетото с тях няма да се приема като годно доказателство в съда.

Искането за тълкувателно решение бе направено от министъра на правосъдието, който попита дали като се издава електронен фиш за глоба за нарушение, заснето с техническо средство, камерата трябва да е стационарна, или може и да е подвижна. И върховните съдии решиха, че при мобилното снимане гражданите не могат да се защитят ефективно и възможностите на МВР за злоупотреби са големи. Когато камерата е монтирана на автомобил, е много трудно да се установи местоположението й. Например няма как да е сигурно, че ако някой е заснет да превишава определена със знак скорост, това е станало след знака, а не преди него. Освен това



хората трябва да бъдат ясно информирани, че има камера



А мобилните устройства за снимане са монтирани на коли, които не са обозначени достатъчно ясно. Това са друга част от аргументите на ВАС. Както и че целта на закона трябва да е превенция, а не дебнене и изненада. И че по света мобилното заснемане на нарушителите се правело само по изключение, и то от добре обозначени автомобили.

После дойде и успокояващото, че депутатите можели да приемат промяна в Закона за движение по пътищата, която да регламентира ясно и детайлно хипотезите, в които е допустимо фишовете да идват по снимки от мобилни камери. Но ако го правят, би трябвало да се съобразят с мотивите на върховните съдии, ако не искат пак законът да бъде изтълкуван като сега.

На практика по този начин бяха блокирани всички 134 мобилни камери, с които КАТ разполага в момента. След като стана вътрешен министър, Цветлин Йовчев дори издаде нарочна заповед на сайта на МВР да бъде публикувана карта на местата, на които снимат мобилните устройства. Това бе направено и информацията се актуализира всеки ден. Така или иначе миналата година с тези камери са били направени над 330 000 електронни фиша.



На пръв поглед всичко изглежда щастливо за водачите,



които няма да бъдат издебвани как нарушават правилата за движение и след месец-два да ги сюрпризират с електронен фиш. Но наистина само на пръв поглед. И то по много причини.

На първо място трябва да се отбележи, че стационарните камери и радарите остават. А те също могат да бъдат манипулирани. Например записите от стационарните камери могат да бъдат пропускани, изтривани, да се окажат негодни и какво ли не. Когато пък преди три години бе направена операция "Палките", при която бяха арестувани всички пътни полицаи от София до Пазарджик, бе установено, че чрез звука на мобилни телефони може да се влияе на радарите. И в зависимост от определен сигнал изведнъж радарът да покаже, че едно лице се движи със 130 км в час, макар то да е било с 80 примерно. Да не говорим, че пък на бул. "Ботевградско шосе" бе хванат полицейски екип, който си имаше частен радар, настроен така, че да показва завишени данни за скоростта. Те обаче



поне плашеха само шофьори и им взимаха подкупи



И каква стана тя - стационарни камери и радари, които могат да се манипулират, също толкова има, а пък мобилни камери не. Тук, естествено, вината не е на върховните съдии, защото те ще кажат, че са питани само за мобилните камери. Но пък проблемът си е очевиден. Друг е въпросът, че при обяснението за решението от ВАС твърдяха, че актът им няма да толерира пътните хулигани, а е насочено към съвестните шофьори, чиито права се случва да бъдат нарушавани. Но с радарите и стационарните камери също може. В крайна сметка няма нищо по-обективно и неподкупно от камерите, били те мобилни или стационарни.

Само преди дни депутатите приеха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, които се отнасят до мобилните камери. Те дори разширяват обхвата на прилагането им. Ако досега те са се ползвали основно за скорост, то сега проектът предвижда записи от мобилните камери в колите на полицията да могат да се използват за налагане на глоби и за неправилно изпреварване, паркиране на забранено място, минаване на червено, шофиране в BUS лентите и т.н. Проектът обаче е отпреди решението на ВАС и изобщо не е съобразен с него. Дори самите депутати твърдят, че на второ четене ще се откажат от новите текстове. Но и да не се откажат и дори да ги приемат, то положението ще е същото. КАТ може да си глобява с мобилни камери, но съответните фишове и актове ще падат в съда и ще се отменят.

При всички случаи след решението на съда



сега най-щастливи ще са пътните полицаи



и основно тези, които спират и взимат подкупи. Защото вариантът за МВР сега е, че след като не може да използва мобилните камери, то ще трябва да изкара повече състав на пътя.

А е всеизвестен факт, че в държавите с най-малко нарушения на пътя има най-малко полицаи, а там, където има най-много нарушения и жертви, тази зависимост е обратна - има нелогично много униформени. За сметка на по-малко камери.

Затова и ефектът от съдебното решение, макар и нетърсен, със сигурност ще бъде повече полиция на пътя, повече подкупи, вероятно повече жертви, повече пътна хулиганщина и безнаказаност за тарикати и самонадеяни бабаити.

Достатъчно е да се пресметне дори отгоре-отгоре, че поне 300 000 нарушения за една година ще си останат безнаказани. Да не говорим какви криле ще пораснат пак на пътните хулигани.

Защото правата на всички водачи бяха защитени, включително и за мобилните камери. Най-малкото след като те могат да обжалват всеки електронен фиш в съда. И ако се установи манипулация на уредите или злоупотреба от страна на полицията, той да бъде отменен, а съответните длъжностни лица да бъдат пратени на прокурор. Но поне имаше някаква превенция и санкция. А сега нито такива ще има, нито субективният фактор ще е по-малко.

Което значи само едно - повече корупция на пътя. А тя си влече и безнаказаността, и жертвите.

Снимка: Борислав Николов
КАТ въведе мобилните камери преди десетина година.
8
3595
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
17 Март 2014 21:33
Хубаво беше авторът да се бе понапънал малко, когато започна цялата тая история с масовото купуване на камери. Реалната причина за това бе желанието да се щави народа, завоалирано с борба за безопасност. Ако действително бе така, тези камери щяха да са пред места с повишена концентрация на ПТП, а не да ги крият на места, където превишение от 10 км/ч не носи реална опасност. В белите държави, за които авторът говори, има мобилни камери, но те са на точно обозначени места, съобразени с риска.
17 Март 2014 22:05
МВР е безсилно да се справи с войната по пътищата която идва не само от недисциплинирани шофьори.
Инфраструктурата е изключително слаба и издъхва от трафика който я запълва на 200%.
В същото време КАТ абсолютни нищо не прави по въпроса, от една страна защото и не може, от втора защото нямат инициативност за действие.
От трета пък страна КАт не са пъдари да седят на всеки ъгъл. СПазването на закона е преди всичко в основата на практиката, а с недисциплинирани шофьори - толкова. Въпроса е че и дисциплината има своя край и тя беше достигната още много отдавна. Време в София а и страната да започнат да разширяват пътища, а това означава едно - БУТАЙ!
17 Март 2014 22:15
В Грузия , президентът уволни цялата Пътна полиция и около три месеца нямаше контрол по пътищата? През това време са назначени нови полицаи , които са обучени да работят с таблети и камери. Там шофьорите не си носят документите, защото всичко е в информационната система? Грузинците влязоха в ЕС преди нас, като изпълниха изискванията на европейските закони ? Президентът закри ненужните администрации и регулации на бизнеса! Потребителите контролират вместо чиновника! Държавните служители имат право да контролират само сигурността на гражданите!
17 Март 2014 22:33
Дойде един холандец в МВР , за да каже причината поради която Холандия има около три пъти по-малко жертви на милион жители: Най-голямо внимание трябва да се отдава на образованието , след това на инфраструктурата и накрая на полицията! Когато държавните служители не пречат на хората да се учат и изискванията към водачите на МПС са качествени написани от професионалисти, свидетелства получават само годните за тази професия,мотивирани да спазват ЗДвП , няма да има нужда от толкова полиция! Вместо това, тук в България образователните услуги свързани с обучението на водачи на МПС са преместени от МОН в министерството на транспорта? Естествено последваха постоянни смени в ръководството на ИААА-София,уволниха всички изпитващи от София, защото не провериха останалите, смениха отново директорите на регионални отдели на ДАИ , но не смениха "експертите" предложили схемите за корупция ? Защо "забравят " постоянно инспекторите на ИААА-София които крадат може би повече ? Случаят в Стара Загора преди три години , където рушветите се даваха направо в регионалния отдел на ДАИ и АПИ ?
18 Март 2014 04:54
Целта трябва да е превенцията. Докато целта са глобите и те се вдигат, ще има корупция. Нека има камери. Нека и водачите ги виждат, да виждат и КАТ на пътя. Но КАТ трябва да регулира движението, вместо да се крие в храстите. Катастрофите стават, когато се образуват колони по тесните пътища и КАТ не върши нищо. Какъв им е проблема да спрат от движение претоварените и неизправните автомобили, които се влачат с ниска скорост?! Или в закона отново да бъдат въведени правила така, че да се спират и пропускат колоните, както беше преди време?
18 Март 2014 09:55
Стига с тоя вопъл за война по пътищата - от 5-6 години произшествията и жертвите спадат неотклонно.
Като това, впрочем, не е заслуга на КАТ.
18 Март 2014 12:55
И върховните съдии решиха, че при мобилното снимане гражданите не могат да се защитят ефективно и възможностите на МВР за злоупотреби са големи.



Върха на сладоледа. В българското право се въвежда презумцията "държавните служители лъжат", а депутати и управляващи мълчат като наакани. Каквито са си.
18 Март 2014 16:06
То, кое остана неопорочено в държавата ни? Че сега и "мобилните камери са незаконни, стационарните могат да се манипулират, полицаите вземат подкуп, законодателите не знаят какво гласуват.....Айде и КАТ да премахнем!!!....Били много тежки наказанията за "колан" и "телефон, отнемането на точките да се премахне....Кой каквото сънува и го предлага....В Германия, САЩ и Канада как е? Протестиращи няма - само изпълняващи стриктно разпорежданията на полицията....Че то, у нас полиция има ли?....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД