:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,278,425
Активни 65
Страници 5,010
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Три кризи

Димитри Иванов
Живеем в три кризи: българска, европейска и световна. Българската е между управлявани и управляващи; европейската е между страните основателки на ЕС и нас европейците второ качество; световната е за Украйна между Русия и САЩ.

САЩ - условно казано, защото не са САЩ, а са транснационални корпорации, базирани в САЩ; САЩ отдавна са на биг бизнеса и ще продължат да са негови.

Русия - условно казано, защото не е Русия, а Путин и неговите хора, които не се знае доколко ще бъдат негови, ако столът му се заклати, но повечето рускини и руснаци засега са възторжено негови. Аз не знам да има еднополюсен магнит. Съмнявам се да има еднополюсен свят.

Който иска да е политолог, първо да прочете Тукидид. Аз не можах да го прочета в оригинал. Тукидид живял в 5 век преди Христа и писал на старогръцки. Баща му бил заможен, имал златни мини в Тракия. Тукидид бил военачалник, написал 8-томна "История на Пелопонеската война". Тя е ключ към разбиране на политиката във всички времена, понеже Тукидид открил формулата, наричана "баланс на силите". Поради това "Пелопонеската война" е тълкувана от Хобс, Хамилтън, Фон Клаузевиц, а в по-ново време от Ханс Моргентау, Джордж Кенън и Хенри Кисинджър.

8-томната история на "Пелопонеската война" е преведена на английски от Инок Пауъл (Enoch Powell). На 25 години той бил най-младият хабилитиран професор по антични езици в Кеймбридж. През Втората световна война постъпил във военното разузнаване. На 30 години се сражавал като действащ бригаден генерал. След войната влезе в политиката, обвини желязната лейди Маргарет Тачър, че гледа света през американски очила (реки от кръв ще донесе напливът на мюсюлмани и черни на острова, напливът на сексуално различни в армията, политиката и дипломацията).

Тъй наречените политолози и военни експерти не са такива, ако не са прочели превода на "Пелопонеската война" на Инок Пауъл; не искам от тях да са го анализирали като Кисинсжър.

САЩ стоят по-стабилно от Русия. По-лесно е да разглобиш, отколкото да сглобяваш. Зная го от малък, когато разглобявах играчки и часовници и после не можех да ги сглобя. Всеки помисъл, че СССР може да бъде сглобен, след като бе разглобен, е илюзия. Но и еднополюсният свят е илюзия, опакована в друга илюзия - че САЩ са победили и могат да хазяйничат на територията на "победения", без действията им да предизвикат противодействие.

Крим се присъедини към Русия. Да, присъедини се, не бе завладян. Защо казват анексиран? Защото журналистите не знаят български и казват на кмета градоначалник, не знаейки, че градоначалникът не е кмет, а командващ градски гарнизон? Или защото повтарят като папагали политици, които са си плюли в устата да казват, че Крим бил анексиран? Или защото това е "Нато спийк". Българските пишман анализатори говорят "Нато спийк", както персонажите на Оруел говорят "Ню спийк". Присъединяването на Крим към Украйна предизвика:

1) Закани към Путин, как той ще пострада, ако не слушка САЩ и НАТО. Заканите бяха на всякакво равнище - от президента на САЩ до най-дребния политически пигмей в България.

2) По-трезва оценка на присъединяването дадоха реалисти като Кисинджър, който за разлика от българските професоря има несравним международен опит и е изучавал Тукидид. "Вашингтон пост" и "Ню Йорк Таймс" казаха (прибързано), че Путин е победил.

Горните "1" и "2" са като плюс и минус. Summa Summarum минус. Плюс и минус правят минус, както ни учеха, когато разкриваме скоби в час по алгебра.

Дори да приемем, че присъединяването на Крим е червена точка за Русия, то е черна точка за нас. Защото присъединяването отложи естествената и заслужена смърт на анахронизма НАТО. Казано на френския дипломатически език, НАТО отдавна нямаше "raison d'etre". Казано на английския дипломатически език, присъединяването на Крим към Русия даде на НАТО "a new lease of life /on life".

Украинската криза - уви! - ревитализира НАТО. Швеция, която никога не е била в НАТО, сега, покрай Украинската криза флиртува с идеята да влезе в НАТО. Швеция отдавна има самолетостроене. И да влезе в НАТО, Швеция не рискува като България да се превърне в Dumping ground за US изтребители трета ръка, чието място е във военните музеи. А България ще ги купи за един милиард, както навремето министър Савов и принц Кирил, съблазнени от комисионната, купили от Круп пребоядисани полски оръдия. Западноевропейските държави, основоположнички на НАТО, също няма да станат Dumping ground, защото те отдавна са в EADS, European Aeronautic Defense and Space Company. А България, най-бедната европейска страна, е беззащитна от свои и чужди. САЩ атакуват веригата европейски страни в най-слабото й звено. България. Като с шистовия газ. Ако България не се съгласи Добруджа да бъде отровена чрез добив на шистов газ, "Шеврон" може да осъди България за пропуснати ползи.

Ще купувате стари самолети, ще купувате ГМО домати, въпреки че през 60-те години България стана първа в света по износ на домати и доматено пюре, задминавайки Италия.

С престъпленията, които извърши по света, налагайки "демокрация" с бомбардировки, със своите наемници от компании субконтрактори (Halliburton, чрез Дик Чейни, военен министър и вицепрезидент на САЩ при Джордж Буш-син, Greystone в днешна Украйна) НАТО се покри с позор.

НАТО е от 1949 г. за да противостои на съветската заплаха. Варшавският договор е от 1955 г. като противотежест на НАТО и бе разтурен през 1991 г. През 1968 г. СССР със символично участие на съюзниците си, за да е операцията привидно международна, извърши нашествие в Чехословакия, за да стъпче Пражката пролет за социализъм с човешко лице. Беше блестяща, безкръвна военна операция и политическо фиаско. НАТО гледаше със скръстени ръце. Както през 1956 г., когато съветските танкове стъпкаха въстаналите унгарци. Утвърди се съветски модел на военна интервенция от името на "социалистическата общност". САЩ копират, интервенирайки от името на "международната общност".

Лошо е, че украинската криза ревитализира НАТО.

Аз вярвам на САЩ и НАТО, когато те казват, че не искат война. САЩ - разбирай транснационалите - искат севън. Хем душата в рая, хем кракът им в Русия. Севън е Seven, седем:

1) Безредици в Украйна чрез подстрекаване и финансиране на фашизоиди в Полша и Украйна 2) Дрънкане на оръжие, "Lip service" - pro forma заплахи, но без военна намеса, за да не затънат САЩ, както в 20-годишната Виетнамска война, която завърши с фиаско за САЩ през 1975 г. З) Запориране на задграничните авоари на руските и украинските олигарси без тези, които финансират антируското брожение, с което привличат и други олигарси да го финансират. Когато и ако САЩ постигнат война между Украйна и Русия 4) Войната да се проточи с пари от ЕС и оръжие от САЩ до взаимно изтощаване на Русия и Украйна 5) Путин да бъде елиминиран поради вътрешно недоволство или "другояче" 5) Изоставяне на употребените вече кафяви фашизоиди, подпомагане на Украйна да се справи с тях; US (транснационалите) слагат ръка върху природните богатства на Русия 5) Украйна повече не е нужна, тя има само жито, въглища, метал, самолетостроене, ракетостроене, които само се пречкат на световния пазар 6) Западна или цяла Украйна е оставена да увисне на шията на ЕС и да й тежи като воденичен камък 7) Summa Summarum тройна победа над Украйна, Русия и ЕС.

"Планът Севън" е хубав.

"Seven ...That's the time we leave at seven ...I'll be waitin' up for heaven ..."

Зная ли я аз тази песен? - Да. Пее я Дорис Дей. - Нали е приятна музиката. Music for ambiance. - Да. Музика за атмосфера. - Нали е по-приятно да закусваме заедно, отколкото всеки сам на масата си. Макар че не е закуска, а брънч. - Да - съгласих се отново. - Щом сливаме breakfast с lunch, значи е brunch. - Сега чуваме Росини. Аз обичам ли Росини ... Какво най-много от Росини? - Турнедо Росини. - Ха-ха. Турнедото е вкусно. Но е за вечеря, не за брънч. - Да.

Защо все казвам "да". Йесман такъв! Вече ще казвам "не".

Искам ли той да ме заведе в Монс? Не, не искам. Ще плувам ли? Не, няма да плувам в това сиво белгийско море. Но той ме принуди пак да казвам "да".

Вярно ли е, че съм тук с официална покана от най-високо място, защото съм превел автобиографична книга на Джорж Буш-баща? - Да, вярно е ... Да, зная, че той е бригаден генерал, понеже едно рохко яйце... Ако беше генерал с четири звезди на пагона, щеше четири яйца... Да, на френски е Oeuf a la coque. Не, не така, а рохкото яйце, както е на столчето - черупката с отсечено движение на ножа ...не към мен, ще ме опръскате ...не към вас, ще си опръскате хубавата униформа. ...Да, ям. Но много е дълго да ви обяснявам как се правят яйца по панагюрски ...Да знам как е яйца по каубойски. Каубоят плюе в тигана и ако тиганът го наплюе обратно, if the pan spits back, каубоят счупва яйцата. Вие много яйца по света счупихте ... Напротив, ям. Мога да изям сто яйца. Двеста яйца. Триста яйца. Руският хайвер, и червеният, и черният е рибешки яйца, помислете.

Еднозвездният стана, после се върна и отново седна срещу мен. Усмихваше се. След малко поставиха на масата червен и черен хайвер. Това ли е? - Йес, принуден бях да съглася. Нямаше блини, но аз в свободен превод на ум си преведох брънч като руска закуска и си казах, че България трябва да излезе от НАТО.

DI copyright

100
38476
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
100
 Видими 
15 Април 2014 20:03
Майсторлъшко!
15 Април 2014 20:04
Георги Марков
Радой Ралин
Йордан Радичков

Река Чая
15 Април 2014 20:17
bullocks
15 Април 2014 20:18
" Всеки помисъл, че СССР може да бъде сглобен, след като бе разглобен, е илюзия."

Тук очаквам да има опити да бъдеш оборен уважаеми бай Димитри.
15 Април 2014 20:36
Нямаше блини, но аз в свободен превод на ум си преведох "брънч" като руска закуска и си казах, че България трябва да излезе от НАТО.
Комунист та дрънка!
Не признава ни черния, ни червения хайвер!
А "патладжанений задморский" признаваш ли го?
15 Април 2014 20:43
Сега ще долетят троловете /Боже, представих си летящ трол!/ и щръкналият паток ще обясни великата американска идея на пазарната демокрация и самальотите...
За ДИ -
----------------------
Сайтът на Генек
15 Април 2014 20:44
- Да вкусиш свободата, Санчо, е най-великото нещо на този свят!
- И хайвера си го бива, Ваша милост, дори и без блини!
15 Април 2014 20:47
като хлапе си купих история на пелопонеската война, беше много странно как ме гледаха да си я купувам. хубава книга. поне в бг по това време я издадоха в 1 том, не в 8.
15 Април 2014 20:49
Дезинформация.
Погрешна базва информация, погрешен подход, погрешни изводи.
Според логиката на автора Темуджин не може да не е чел Тукидид.


15 Април 2014 20:52
Сега ще долетят троловете


Който се плаши от "тролове", не ходи във форумите.
15 Април 2014 20:55
България трябва да излезе от НАТО
15 Април 2014 21:12
Добре хише Дмитрии... още по - добре пише когато по - малко ни занимава с кого се бил срещнали какво бил превел и повече анализира ситуацията и прави прогнози!
15 Април 2014 21:14
"не знаейки, че градоначалникът не е кмет, а командващ градски гарнизон "
Да, ама не. Градоначалникът е началника на полицията.
15 Април 2014 21:14
Олди, малка корекция: бакладжан заморский. Иначе за другото си прав. Само, че Джимо едва ли ще се съгласи, че е комунист. Той е един достоен български публицист, който непоколюбимо бърка в мозъците на политическите пигмеи и техните следовници.
15 Април 2014 21:15
Ние българите сме родени да живеем в кризи.Най -добре се чувстваме тогава! Ти нас ,байно с кризи не ни плаши! Сега ядем торбата със сол,сетне ще ни бият и накрая...както обикновено през последните сто години...Ама както казват комшиите: алашик маймунка -камшик естемес!
15 Април 2014 21:21
. Благодаря за ... удоволствието г-н Иванов. Този път много дълбоко, много целенасочено... за всекиго по нещо... и не съвсем. Винаги съм се възхищавал на добрите математици... ако ги попиташ защо са избрали точно този път за решение на задача с повече от едно възможно решение те казват - интуиция. Аз не съм математик. Моята интуиция ме кара да се надявам, че русия ще намери начин да се справи, да намери най-доброто решение. Но най-ужасното е, че аз получих надежда... толкова е дълбоко, че не знам как да го изкажа... може да има решение за тази действителност която се опитват да наложат като реалност прогресивните сили... Може пък да е края на НАТО - иначе до нашето нещо Президент ли щяха да опрат за пенсионирането на Расмусен като една от последните му мисии? Дори и фиаско да е всичко това, то зрънцето надежда ще остане и може пък да покълне Съвет на Световните Социалистически Републики някой ден...
15 Април 2014 21:25
Градоначальник — в Российской империи в XIX — начале XX века должностное лицо с правами губернатора, управляющее градоначальством (городом с прилегающими землями), выделенным из губернского подчинения в отдельную административную единицу вследствие его особого значения или географического положения (Санкт-Петербург, Москва, Одесса, Севастополь, Керчь-Еникале, Николаев, Таганрог и др.)

Градоначальник назначался императором лично или по представлению Министерства внутренних дел. По отношению к городам, входящим в состав градоначальств, градоначальники пользовались всеми правами губернаторов по надзору за городским самоуправлением (руководство городской полицией, обеспечение надзора за торговлей, почтой, судоходством, состоянием публичных, крепостных и портовых зданий).

Градоначальник председательствовал в особом по городским делам присутствии и в губернском распорядительном комитете при рассмотрении дел, относящихся до хозяйственных распоряжений в столице.

Одесский, керчь-еникальский и севастопольский градоначальники ведали дела, касающиеся местной полиции, торговли и судоходства (Устав Градоначальства ст. 8, прод. 1886 года). В Севастополе и Керчь-Еникале должности градоначальников поручались адмиралам. В Севастополе градоначальник являлся также командиром Севастопольского порта и комендантом.

Февральская революция 1917 года упразднила институт градоначальства, заменив градоначальников на комиссаров Временного правительства.15 Април 2014 21:33
15 Април 2014 21:46
Страстна седмица е и трябва да благодарим на богоизбраните,че предоставят правото на човечеството да определи своето бъдеще –дали да бъде излапано от евроатлантическите лъвове или от евроазиатските тигри.
15 Април 2014 21:55
Ъъъ... тук имам едно мнение с "бантами" и без "бантами", Однажды русский генерал..., но мисля че Дорис ше ме препцуе заради правописа!

15 Април 2014 22:00
Гледащ 15 Април 2014 21:21
. Благодаря за ... удоволствието г-н Иванов. Този път много дълбоко, много целенасочено... за всекиго по нещо... и не съвсем. Винаги съм се възхищавал на добрите математици... ако ги попиташ защо са избрали точно този път за решение на задача с повече от едно възможно решение те казват - интуиция. Аз не съм математик. Моята интуиция ме кара да се надявам, че русия ще намери начин да се справи, да намери най-доброто решение. Но най-ужасното е, че аз получих надежда... толкова е дълбоко, че не знам как да го изкажа... може да има решение за тази действителност която се опитват да наложат като реалност прогресивните сили... Може пък да е края на НАТО - иначе до нашето нещо Президент ли щяха да опрат за пенсионирането на Расмусен като една от последните му мисии? Дори и фиаско да е всичко това, то зрънцето надежда ще остане и може пък да покълне Съвет на Световните Социалистически Републики някой ден...
Гледащ, същата интуиция имам и аз.
15 Април 2014 22:08
Страстна седмица е и трябва да благодарим на богоизбраните,че предоставят правото на човечеството да определи своето бъдеще –дали да бъде излапано от евроатлантическите лъвове или от евроазиатските тигри.


Хахахха...Мето,

Украинците, ах, украинците - кучета ги яли!

Накъдето и да се врътнаха, все корумпета ги полазиха!
15 Април 2014 22:08
".......градоначалникът на София или на друг град е открил детска градина или друг обект. Това е така, защото се има предвид кметът, а всъщност това не е той. Заблуждението идва от факта, че колегите приемат буквалния смисъл - началник на града. Всъщност тази длъжност е въведена в Русия в началото на ХIХ в., когато се прави реформа за заменянето на въведените от Петър I западноевропейски с руски наименования.
След Освободителната война в княжество България се установява временно руско управление (за 2 г.), през което трябва да се организира функционирането на новосъздената държава. В този период всички длъжности се изпълняват от руски офицери. Условен генерал-губертнатор е княз Дондуков-Корсаков. Пръв граждански губернатор е П. Алабин, а пръв градоначалник - майор Голицин. Той обаче не е кмет, а главен началник на полицията. През 1880 г. той е сменен от поручик Вълко Стоянов. Тогава е избран и първият кмет на София - Манолаки Тошев. . Длъжността градоначалик се запазва до 1920 г., когато правителството на Стамболийски я заменя с полицейски началник (началник на полицията)...."
15 Април 2014 22:16
Ще купувате стари самолети, ще купувате ГМО домати, въпреки че през 60-те години България стана първа в света по износ на домати и доматено пюре, задминавайки Италия.


Уви така е.
Благодаря за писаницата

.........................................
Поздрави от Варна Натисни тук
15 Април 2014 22:17
Украинската криза - уви! - ревитализира НАТО.


В крайна сметка кой губи и кой печели?

Дали това не е начало на трета световна война!
15 Април 2014 22:28
Ех вие... дребосъчета!
Знаете ли поне какво е Война?
Оная там, с откъснатите крайници и проч. гнусотии...

P.S. Айде да не ви развалям вечерята - Первый взвод, вторая рота...
15 Април 2014 22:40
--------- 8-томната "История на Пелопонеската война" е ключ към разбиране на политиката във всички времена, понеже Тукидид открил формулата, наричана "баланс на силите". --------

Така е - борбата между плюс и минус, между добро и зло - прави политиката, прави богатите - богати, а бедните - бедни, докато не се наруши прекалено равновесието.

И ето днес сме свидетели на краят на еднополюсният модел - с господството на САЩ е свършено.
Появи се Русия. Зад нея Китай, донякъде.
Балансът на силите ще се възстанови.

Проблемът обаче, тегобата, страданието остава за сметка на бедните, на обикновените хора.
И ако продължим в духа на текста за яйцата, ще припомня "правилото": когато яйце удари камък - чупи се яйцето,
когато камък удари яйце - пак се чупи яйцето.

Надявам се скоро да настъпи времето на по-коравото яйце и по-смекчените удари.

Добър текст г-н Димитри.

15 Април 2014 22:43
"Seven ...That's the time we leave at seven ...I'll be waitin' up for heaven ..."

Зная ли я аз тази песен? - Да. Пее я Дорис Дей. - Нали е приятна музиката. Music for ambiance. - Да. Музика за атмосфера.


Doris Day - Sentimental Journey
Натисни тук
15 Април 2014 22:43
Основните убеждения на ДИ са ясни:
против НАТО, против ГМО, против шистовия газ и Шеврон.

Интересно дали някога ще ни каже дали е бил против Варшавския договор и съответно как е демонстрирал своята позиция. Съответно какво е отношението му към МК Кремиковци (гордостта на соца) и отражението му върху софийския домат.

Ще е интересно да ни върне исторически към средновековието (т.н. Dark Ages) и съответно да ни покаже защо войните между много малки държавици (т.нар. многополюсен свят, ура!) са за предпочитане пред големите военни съюзи.
15 Април 2014 22:44
Г-н Иванов
"... черупката с отсечено движение на ножа ...не към мен, ще ме опръскате ...не към вас, ще си опръскате хубавата униформа."
"принуден бях да съглася."

Имаме избор какво и колко да ядем. Не кого.
Обаче, на много хора, както и на мен, им идва да излапат тези с пагоните, хубавичко да ги сдъвчат и да ги изплюят в канала на политическата история.
15 Април 2014 22:56
Добро слово, а не текст. Текстове има за песни, ако понякога добра поезия да става лоша песен и обратното. Димитри изобщо не му пука добро ли е, или лошо. То при него лошо нема, щото е истинско и има атмосфера. Не се съобразява разбираем ли е, какво си мислим за него и се дразни от хейтърте и троловете, комай вече не му пука. Свободно слово за несвободни хора, дето си мислят че са свободни. И аз си мисля и препрочитам и другите му, обаче тука не става да кажа слова, а другото му различно слово. Димитри знае, че няма да излезем он НАТО. Освен насила.„ Детството на дон Кихот" е хубаво четиво също. Цар си Димитри, както викаше Георг Хених на Виктор. Поклон.
15 Април 2014 22:59
Заканите бяха на всякакво равнище - от президента на САЩ до най-дребния политически пигмей в България
За удачното вмъкване на онуй позорно нещо в президентството -
15 Април 2014 23:01
какво е отношението му към МК Кремиковци (гордостта на соца) и отражението му върху софийския домат.


Хубава тема за научен труд!!!/ Връзката между индустриализацията и селското стопанство и поуките за днешна България!/

Това е изхода от българската криза!
15 Април 2014 23:19
...и си казах, че България трябва да излезе от НАТО.

И аз съм на същото мнение. Отдавна пиша, че трябва да се преориентираме.
15 Април 2014 23:24
Димитри знае, че няма да излезем он НАТО. Освен насила.„

Що ли си мисля, че ако утре има референдум, две трети от хората ще гласуват да излезем от НАТО.
15 Април 2014 23:47
Браво на форУмника , действително края е пунтаж и от тримата ни майстори на перото, но майсторски пунтаж!
16 Април 2014 01:10
Дълбоко и майсторско!

Мисля си дали в тази автобиографична книга на Джорж Буш-баща, г-н Иванов е срещнал пасаж изобличаващ това лице като (цитирам): "педофил, сериен убиец и инквизитор на деца"?

В книгата на Дейвид Айк "Спомнете си кои сте", стр. 388 се споменава за една от многобройните му жертви - дъщерята на Кати О'Брайан. В книгата 'и "Транс-формирането на Америка" тя разкрива злодействата извършвани от хора като Буш, Дик Чейни, Бил и Хилари Клинтън и много други. На следващата страница, 389 Айк е пуснал откъс с описание за ужасите изпитани от детето 'и! Не е за слабонервни.

Въпреки това, книгата на David Vaughan Icke я препоръчвам както на феновете на сащисаните, така и на отричащите ги. Хубава е за изтрезняване от илюзиите ни.
16 Април 2014 01:15
.
16 Април 2014 01:42
/:/ "...Всеки помисъл, че СССР може да бъде сглобен, след като бе разглобен, е илюзия..."
.........................................................................
СССР беше "сглобен" съюз на държави(при това, съседни и в рамките на бившата империя Русия!), в които Средствата за производство бяха (почти) 100% ДЪРЖАВНА собственост- и, поради това, еднопартийни(комунистическа партия) и ЕДНОКЛАСОВО Население(само Наемни работници на Държавата- т.е., "Държавен Капитализъм", по К.Маркс)!
Сега в Русия(РФ) и в бившите държави от СССР собствеността върху Средствата за производство е почти 100% ЧАСТНА собственост и там е многопартийна система- поради това, че Населението е ДВУКЛАСОВО(капиталисти-Работодатели и Наемни работници. Даже е четирикласово, според мен!)!
Впрочем, има "СССР-2"- това е Европейският съюз(ЕС)!!! Държавите в ЕС са капиталистически и многопартийни, и съюзът е на капиталистически многопартийни държави! А "Капиталистическите държави са държави на капиталистите- те реализират и защитават интересите на капиталистите!"/§39/- за разлика от социалистическите държави, където няма капиталистИ, а има само един "капиталист"-Държавата!
Ерго, СССР може да бъде възстановен само ако се възстановят причините да го има СССР- т.е., да бъде 100% държавна собствеността върху Средствата за производство и съответстващата на това еднопартийна система! Сиреч, при следваща(та) Социалистическа революция- която е неизбежна и е само въпрос на няколко десетки години!!!
16 Април 2014 02:10
16 Април 2014 02:16
ДжимоЧая
16 Април 2014 02:17
Джимо - .
16 Април 2014 05:19
...както навремето министър Савов и принц Кирил, съблазнени от комисионната, купили от Круп пребоядисани полски оръдия.

Ха, колко добро познаване на "предосвободителната" история на България... , а нито дума за това как мандраджиите освободители фалираха страната заменяйки зарзават за никому ненужни савецки военни играчки... да му се неначудиш.
16 Април 2014 06:53
Комунист та дрънка! Не признава ни черния, ни червения хайвер!

А очичките от консерва"Копърка" какъв са тогава?
16 Април 2014 07:42
Не искам да се правя на пророк, но само си мисля какво би станало ако по някакъв повод руснаците пребиваващи в САЩ започнат да правят нещо. Шока от търговския център може да се стори като приятен спомен.
16 Април 2014 08:00
Foxy, надеждите ти за Русия и Китай зад Русия са напълно правилни. Само че не е ясно какво ще прави Китай "зад" Русия. Примерно, използвайки трудностите на Русия, да играе на "Прекарай другарче" като го натиснеш за безобразно ниски цени на газа:

Натисни тук
"В навечерието на визитата на Владимир Путин в Пекин, където се очаква приключване на 10-годините преговори за газа, китайците публикуват доста критичен доклад за перспективите за износ на газ от Русия, съобщава Независимая газета. Особени успехи на азиатския пазар Москва няма. А износът на газ за Европа е много по-важен за Русия, отколкото за Европа, отбелязват в Китай.
Китайската страна много критично оценява перспективите за износ на газ от Русия както на Запад, така и на Изток. В статия във вестник „Женмин жибао” се казва, че енергийните позиции на Русия са на средно ниво. В статията въобще не се споменава за сигурно подписване на газов договор между Пекин и Москва. Неизвестни са и перспективите за износ на газ в Япония и Южна Корея.
„Макар Русия да има перспективни находища, тя нищо не може да направи с това, че газовите пазари в Източна Азия се контролират от други страни”, пише в статията. "
Можеш ли от един път да познаеш кои са тези "други страни". Май сиренето е с пари. А това показва много добре кой ще забие първи нож в гърба на Русия, когато тя затъне в някакво военно противопоставяне в Европа. Се ла ви, както казва Джимо.
16 Април 2014 08:06
Димитри е много умен човек, но само повтаря и развива отлично моите тези, които аз споделих тук (преди да ме фризират). И досега планът Севън на Джимо се изпълнява точ в точ. Да се надяваме че така ще продължава (да се изпълнява).
16 Април 2014 08:11
Да, прав е бате Джимо, че аналогиите между днешната световна криза и констелацията
на двете основни елински сили по време на Пелопонеската война са поразителни.

Наистина, Тукидид е повече от актуален. Зловещо актуален.

От дебелите интерпретаторски книги, които съм чела и които са писани през последните десетилетия,
след Втората световна война, съм научила, че той се изучава в най-елитните американски военни академии,
при това не по една, а по няколко дисциплини, като нито една от тях не е свързана със самото
военно дело или с изучаване на стратегиите и тактиките на едно или друго събитие от почти
30-годишната Пелопонеска война.

Неговата "История на Пелопонеската война" е основен текст по теория на аргументацията, защото в нея има
няколко десетки речи, при това няколко от т.нар. "сдвоени речи" на спорове между бивши
съюзници от Гръко-персийските войни, постепенно превръщащи се в неприятели в междудържавните отношения,
а после и врагове на бойното поле.
"История на Пелопонеската война"е учебник и по философия на историята,
но и по философия на войната и мира, а също и по теория на международните и междудържавните
отношения.
Тукидид и днес ни дава възможност да прозрем - благодарение на неговото прозрение - истинските
причини за войната между единоплеменници.

През пети век преди Христа това са били елините, които забравили предупреждението на Херодот след
победата над персите: те спасиха Европа от азиатците, но възникнат ли спорове за надмощие между тях самите,
Елада ще загине.

Има едно поразително място в Трета книга за гражданската война в Керкира, което съответства на духа на всяка
гражданска война, включително и на галопиращата към разразяване война в Украйна.
Ето най-важните параграфи от психологията на гражданската война според Тукидид в превод
на проф. Светлана Янакиева и Милко Мирчев:

Натисни тук
16 Април 2014 08:15
За много неща е прав Димитри, но за Русия не е. Русия е опасна за Европа и съседите си. Така е било и така ще бъде. А Путин е вреден и опасен и за самите руснаци. Но политиките в Азия са други.
Колкото до НАТО - късно е бачо, няма начин. Дрънкайте си колкото ви душа иска, но ние вече сме в НАТО и ЕС.
И половината от българите са извън територията, а останалите по всяко време могат да си дигнат дърмите и вие нищо не можете да направите. Нищо.
16 Април 2014 08:28
"Дрънкайте си колкото ви душа иска, но ние вече сме в НАТО и ЕС."
Не си прав. Предателите на България като тези от Атака и БСП само чакат да разклатят малко нещата, за да изменят статуквото.
"И половината от българите са извън територията, а останалите по всяко време могат да си дигнат дърмите и вие нищо не можете да направите."
Могат. Примерно, правят така, че България да излезе от ЕС и НАТО, после лека-полека поставят на дневен ред пак "диктатурата на пролетариата" и "братският съюз с Русия" - с изходни визи, граници с бодлива тел, вишки и картечници. Правили са го един път, колко му е да повторят.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД