:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 364
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Крум и Омуртаг създават българската "Държава на духа"

Константин-Кирил Философ: „Мъртва е безкнижната душа”
Българската държава на духа възниква едновременно с Имперска България. Държавата на духа е неизменна част от българската имперска политическа доктрина. При великия господар Омуртаг идеята за цивилизаторската мисия на България сред околните страни и народи е вече напълно оформена. Вляво: възпоменателна пластина на кханасюбиги Омуртаг (814-831) с изображение на владетеля в тържествено императорско одеяние; злато (23 карата); диам. 22 мм, тегло 2, 33 г; открита на хълма Царевец във Велико Търново; Национален археологически музей. В средата: Украса в Остромировото евангелие - препис от старобългарски ръкопис от Х в.; 1056/1057 г., Новгород; Национална библиотека на Русия. Вдясно: Пирамидален печат на цар Симеон Велики (893-927) с изображение на владетеля в тържествено императорско одеяние; лазурит, злато; височина 23 мм, тегло 5, 2 г; Археологически институт с музей - филиал във Велико Търново.
В криволиците на историята гениалното е винаги около нас, то витае безметежно и неопределено докато някой от малцината велики не го изкаже на глас кратко и ясно. На Първия конгрес по българистика в София през 1981 г. акад. Дмитрий Лихачов определи България след 864/865 г. като "Държава на духа". Оттогава, вече повече от три десетилетия, никой друг не успя да назове по-точно, с едно-единствено понятие, Борисова и Симеонова България.

Дмитрий Лихачов смяташе светите братя Кирил и Методий за творци на Държавата на духа. Тяхната съзидателна мощ и "обединената духовна енергия на траки, славяни, готи и българи създава средновековното културно чудо, което аз наричам Държава на духа" (Дмитрий Лихачов, 1981 и 1983). На тази мисъл ще се наложи да се върнем друг път, днес ще е достатъчно да се покаже главното - Българската държава на духа е общо дело и това е нейната главна особеност.

В Пространното житие (869/ 882 г.) на Константин-Кирил Философ ще срещнем още една задължителна за нашата Държава на духа характерна черта. Разпространението на духовността там е описана като задължение на мъдрия, на Константин-Кирил Философ в частност - "учете на мъдрост своите съплеменници и другоземците" ("учити философии своя земця и странныа"). Добре известно е, че България не само приюти учениците на двамата братя, но също и спаси буквите, създадени за да бъдат славянските народи самостойни в развитието си, опази писмената и ги разпространи по целия славянски свят. Това беше историческата роля, която бе възложена на Имперска България, никой няма да може да ни упрекне, историческата си задача българският народ изпълни с чест.

* * *

Цивилизаторската роля на България е същностна черта и на българската имперска политическа теория, това прави Държавата на духа част от тази теория, нейн същностен белег. Нещо повече, за изпълнението на историческа си цивилизаторска роля България бе длъжна да се самоизгради като могъща държава, способна в продължение на векове да противостои на Византия и на другите околни държави, често враждебни не само към държавата ни, но и към полическите и цивилизаторските й стремления. Без силна и трайна държава България нямаше да е в състояние да изпълни историческите си задачи, нямаше да е възможно също да осъществи и политическата си теория. България бе длъжна да устои на всяка цена.

Цялостното изграждане на българската политическа теория, включително и на всяка нейна част поотделно, заема повече от два века - от първия досег на господаря Кубрат с Византия и Персия до сравнително по-цялостното избистряне на имперската доктрина най-късно при великия господар Омуртаг. Предпоставките са били налични от по-рано, високото народностно самосъзнание, и на прабългарите, и на славяните, съзнанието за особената им историческа роля, стигащото до небесата самочувстие, са налице поне от VI в. Тогава Агатий Миринейски (536-582) в своята незавършена летопис, озаглавена "Царуването на Юстиниан", привежда едно манипулативно императорско писмо, в което мимоходом се споменава, че "[кутригурите] смятат, че е дори непоносимо, ако някои ги нарече равни на утигурите".

Съзнанието за собствената изключителност у отделните прабългарски и славянски племена може да бъде подкрепено с още безброй примери, което може би, някога ще бъде направено тук, но засега е важно да се подчертае, че запазването на това самосъзнание в следващите столетия е от изключителна важност за създаването, развитието и поддържането на българската политическа теория. Наистина високото самомнение пречи дълго време за обединяването на отделните племена, понеже всички те били "заети постоянно с вътрешните си вражди", пак според Агатий Миринейски.

Създаването на Съюзна България най-късно през 681 г., а най-вероятно няколко години по-рано, има огромно значение за облагородяването на все още твърде необлагороденото народностно самосъзнание на славянските и прабългарските племена, които живеят във федеративни отношения. Някои от племената, като тимочаните не успяват бързо да се приспособят, както вече видяхме, те напускат съюзната държава. Твърде сложно се развиват и отношенията с южните и югозападните славянски племена. Въпреки всичко, Съюзна България просъществува като единна държава с федеративно устройство, доказателство за това са мащабните старобългарски стоежи, които се развиват както в земите на прабългарите, така и в Славиниите. Едва ли може да се намери по-подходящ пример за такова общобългарско строителство от дългите стотици километри преградни ровове и валове, защитаващи единната ни държава в продължение на столетия (подробно Рашо Рашев, 1982 и др.).

Не може да има никакво съмнение, че господарят Аспарух, "само" пренася политическата теория на Старата Велика България на Долния Дунав, работата по създаването и стабилизирането на новата държава е толкова много, че той нищо повече не би могъл да свърши. По всичко личи, че основателят на Съюзна България ще да е приключил великолепно работата си, понеже само няколко години след смъртта му през 700/701 г. великият господар Тервел (700/701-721) има вече завидно самочувствие, вероятно и заради историческите събития, които за него се стичат твърде благоприятно. В един от надписите около Мадарския конник, който днес преобладаващо се приема за собственото му изображение, великият господар Тервел ни е съобщил уж безпристрастно, но със завидно самочувствие: "Императорът [Юстиниан II (685-695; 705-711)] заедно с мене победи добре . . .". Впрочем и самият Мадарски скален релеф, а изглежда и окръжаващата го днес археологическа среда, за която преди време предположихме, че включва и Старобългарската каменна летопис (вж. Свързани текстове), са най-доброто потвърждение за осъществения вече пренос на основните белези на българската политическа теория от Старата Велика България в Съюзна България.

Великият господар Тервел обаче остава владетел с мимолетно имперско самочувствие, основните белези на Имперска България ще са налице след около век.

Половинвековната политическа нестабилност около средата на VIII в. не разрушава спомена за славните дни на България, рязкото укрепване на господарската власт при Кардам (777-802) и при кханасюбиги Крум (802-814) и безбройните им знаменателни победи под византийската войска връща надеждата за съживяване на българската политическа доктрина. Особена е заслугата на великия господар Крум, чиято кончина преди точно 12 столетия този април мина незабелязано. Ако трябва да отворим малка скоба, ще си припомним, че изглежда точно Крум вдъхва наистина нов живот на прастарата българска имперска доктрина, въпреки това кръглата годишнина остана съвършено неотбелязана.

България при кханасюбиги Омуртаг е вече същинска империя, с поставен "от бога" владетел, достатъчно могъщ за да мъмри византийските пленници-християни в опит да ги откаже от религиозните им вярвания. Омуртаг, втори след баща си Крум, съзнава своята историческа цивилизаторска мисия, включително и по отношение на Византия. Ще трябва изглежда да признаем, че точно кханасюбиги Омуртаг е същинският създател на Българската държава на духа, точно по негово време вече единна България има трайно съзнанието за особената си историческа роля и стремежа да я наложи във всички околни земи и сред всички околни народи. Не светите ни братя Кирил и Методий, а великите господари Крум и Омуртаг всъщност са създателите на българската политическа теория, и на нейната част за "Държавата на духа", те първи правят старателни опити да наложат цивилизаторската мисия на България сред околните страни и народи.

Самочувствието на българските владетели от първата половина на IХ в., мащабното строителство както в Плиска, така и по цялата необятна българска земя отсам и оттатък Дунав подчертава безусловно стремежа на българските владетели, които до един носят нова владетелска самоувереност - кханасюбиги, велики господари, "от бога поставени". По цялата безбрежна българска земя в първия половин век на Имперска България се наброяват над 1000 новопостроени и преизползвани антични крепости, валове, ровове и прегради. Всички тези страховити укрепления са не само, даже може би не толкова, военни съоръжения. Те са всъщност крепости на българския дух, като такива са строени в същинското старобългарско време, такива остават до края на Имперска България.

* * *

През първата половина на IХ в. България отбелязва смайващи политически и военни успехи, но желаното изграждане на Държавата на духа сякаш не отбелязва особено развитие, това, което недостига за изграждането й става видимо покрай безкрайното лутане при създаването на Старобългарската каменна летопис - недостигат изразните средства за да се остави трайна следа, за да осъществява България цивилизаторската си мисия. Едва появата на братята Кирил и Методий, чийто старобългарски произход не може да буди никакво съмнение, поради безбройните непреки доказателства в изворите, и създадената от тях славянска книжнина ще разреши безпроблемният пренос на духовността и на знанията в бъдното. В "Проглас към евангелието", чийто автор е може би самият Константин-Кирил Философ, съвсем понятно ни е съобщена причината за цялостната дейност на светите братя - "мъртва е безкнижната душа" ("Душа безбуковна мъртва является в чловецех"). Заради съживяването на българската имперска доктрина е светостта на двамата солунски братя, в това е и непреходното им величие.



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=698577

http://www.segabg.com/article.php?id=697654

http://www.segabg.com/article.php?id=565500

http://www.segabg.com/article.php?sid=2008100900040001301

31
19731
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
21 Май 2014 19:53
Днешните градят държава на лакомията, алчността, чалгата и педерастията. Голям напредък отбелязваме.
21 Май 2014 20:02
Котка ?
21 Май 2014 20:15
"Господарят Аспарух", "господарят Крум" - това слага явно точка на глупавия спор относно титулатурата на владетелите ни от езическия период -"кан", "хан" и пр. Петрински, вие сте истински Соломон. Макар и с каскет.
21 Май 2014 20:48
Наистина е била държава на духа, но само повърхностно - средновековната склонност към жестокости е била вездесъща...
21 Май 2014 21:10
При великия господар Омуртаг идеята за цивилизаторската мисия на България сред околните страни и народи е вече напълно оформена.
Християнизацията на Сърбия, Румъния и Русия?
21 Май 2014 21:40
Аааа, не - господарят Аспарух, ама великият господар Тервел... Класация - рейтинг ли, какво...
Котка -
----------------------
Сайтът на Генек

21 Май 2014 22:33

"....Създаването на Съюзна България...."

Тази нелепа и алогична теория за характера на Средновековната ни държава не я ли насметоха гузно под килима? Да се пишат подобни неща е безотговорно. Ако газетата иска да има наистина интересна историческа рубрика, предизвикваща коментари и спорове, а не недоумение и съжаление към автора й, трябва незабавно да я повери на друг, по възможност живеещ в този век специалист. Бих се осмелил да препоръчам Пламен Павлов, който едва ли би се вписал в троцкистката линия на вестника, но със сигурност би направил тази колонка далеч по-читаема и коментирана.
21 Май 2014 22:36
Иван Петрински
22 Май 2014 01:15
hubavetza 21 Май 2014 20:48
Наистина е била държава на духа, но само повърхностно - средновековната склонност към жестокости е била вездесъща...

Ти симай от тия, дето си мислят че едно време били по-тъпи, а сега по-умни. И по-жестоки, а сега по милостиви ...
Същите са си чадо. Човешката същност е еднаква от време Оно. Сменили са се само нещата от битието ни ... Но варварството дори е по лошо. Да ти припомня ли -- т.н. Велика Френска Революция -- 2 000 000 обезглавени... Гилотината е измислена за по бързо обезглавяване, като на конвейр. Великата Октомврийска -- болшевиките неруснаци, финансирани от банкерите от Федералния Резерв на Америка, избиха над 15 000 000 руснаци... геноцидът над арменците; изпълненията на Хитлер, в т.ч и Холокоста, безчинствата на японците, 2-те атомни бомби -- не срещу военни обекти, а срещу мирни градове с майки и деца, безсмислената бомбардировка над Дрезден от американци и англичани, със запалителни бомби, с цел избиване на хората в претъпкания с около 1 000 000, заедно с бежанците, град. Да не споменавам кхмерите, кланета разни, войни в края на 20 и 21 век ( В Ирак загинаха над 100 000) и безчет други, заради съвременната склонност към жестокост..
22 Май 2014 01:19
Туй определение- "държава на духа", признавам си тъп съм, и очевидно затуй ми убягва. Разбрах кой го е споменал за сефте, а и някои симптоми присъщи на такива държави. Уви, точна дефиниция в статията не откривам, а е важно. Редица "изтъкнати" окултисти, екстрасенси, астролози, ясновидци и пр. от този сорт, непрекъснато повтарят, че цялото човечество навлизало в някаква си "епоха на духа". Чудесно разбира се, но би било полезно, щом ще влизаме в такава "епоха", да почерпим мъдрост от аналози в миналото, ако не от минала "епоха на духа" обхващаща цялото човечество, то поне от съществували отделни "държави на духа". Когато прочетох в заглавието- "държава на духа" си помислих за нещо сгубо теократично, знам ли, може би като Атонската република. Това силно ме заинтригува, понеже не съм си представял средновековна България по този начин, и затова прочетох внимателно цялата статия. Обаче посочените там доказателства за подобно определение на тогавашна България, поне според мен, спокойно могат да се използват в същата посока и по отношение на редица други средновековни държави, и то не само в Европа. Те дали също са били "държави на духа", или не? Ако са били, дали по него време цялото "цивилизовано" човечество е било в някаква "епоха на духа", а не в епоха на постоянни кланета и войни, както си мислех довчера? Изобщо, струва ми се, че уважаваният от мен г-н Петрински дължи на верните си почитатели, поне още една статия по темата, съдържаща малко повече конкретика. Благодаря предварително!
22 Май 2014 01:42
"Великия господар". Господине Петрински, (от школата на 22 годишния сополанко Иречек -- хлапакът, който съчини историята ни и омая учените ни глави), та последно, господине Петрински: ханове ли са, канове ли са или само Велики господари. Ами бог Тангра... намерихте ли нещо в потвърждние на една от най-големите и нескопосани плоски лъжи в Историята ни.... само и само да докажете Иречековата история. Ичиргубоилът Мостич, още ли е с дръпнати оченца, и такива ли са "пра"Българите.
Иначе е писано многократно и се знае. -- не са велики господари, нито ханове или канове а князе -- канас ювиги е по логично от канасювиги.
Религията ни е била тази на християните ариани. Първите християни и истинното им учение, вярващо между другото в прераждането. Именно с вярата в прераждането е възможно обяснението на многото неяснотии от християнското учение, неразбирано от големи, а какво остава от млади.
Т.н. прабългари са същите траки, прогонени през 1 век от Римляните и изнесли се към Северното Черноморие и навътре в безбрежна Азия, където е имало свободни земи. Дори има тракийско царство по северното черноморие, но вие на такива работи децата не ги учите.... те са против канона утвърден от хлапето Иречек -- за прабългаритре с дръпнати оченца, приличащи на ичиргубоилът Мостич, а той самият на виетнамец (нищо че из монети и книги гледат хора с други лица -- същите като нашите, български)
Спри се Петрински. Баба Ванга ви предупреди -- ще се отвори Земята и ще се види кои са били Българите.... Тя се отваря постоянно, де и се вижда - т.н. прабългари са същите, дето гърците наричаха траки, и същите дето се нарекоха словени, имащи свое четмо и писмо и славещи Бога, със слово от Бога .... словени
Много писмена има по-тия въпроси, но вас не ви оттърват, господине Петрински. Спри вече да ръсиш бисери за прабългари. Наричай ги Българи, както са се наричали тези преди нас и както се наричаме ние.


22 Май 2014 06:04
кханасюбиги Омуртаг е вече същинска империя, с поставен "от бога" владетел,
кханасюбиги, велики господари, "от бога поставени

Петрински, вижда се напредък. Стъпка по стъпка и ще Ви проблесне че KANAS Y BIGI е КНЯЗ ОТ БОГА
22 Май 2014 08:29
Ех какви ли ще ги пише след 1000 годин някой Петрински за господаря Плевенлиев, господаря Станишев и Великия господар Бойко...
22 Май 2014 10:22
Тя се отваря постоянно, де и се вижда - т.н. прабългари са същите, дето гърците наричаха траки, и същите дето се нарекоха словени, имащи свое четмо и писмо и славещи Бога, със слово от Бога .... словени


Гладо тогава сьрбите и румьнците какви са? Като гледам чак до Албанското крайбрежие тряба да са трако - слобено - бугаре?
22 Май 2014 10:24
Една друга форумна загадка е дали плямпалото и гладиатора са сьщия трак или 2 ма различни?
22 Май 2014 11:16
Натисни тук
22 Май 2014 11:48
Крум и Омуртаг създават българската "Държава на духа"

Мда, а Първанов на думи се опитваше да я реанимира.
Проблема с държавите на духа е, че те възникват едва след като има какво да се кльопа.
А пък българската върхушка е все ненаяла се.
Тъй само ще четем и ще се радваме на спомена за Крум и Омуртаг, дето са се преселили в отвъдното преди има-нема 1200 години.
Kotak!
22 Май 2014 13:30
Както сме отбелязвали, биотехнологията- ДНК анализ разкрива множеството преселения и произхода на народите тъй както историята не може. Ето последна илюстрация: кликвате на картата и Ви дава родствените връзки на всеки район. Натисни тук
За България - предимно северно родство и по-малко средиземноморско и почти без азиатско.
Направените досега няколко милиона лични ДНК анализи са достоверна база данни, а повтарящите се геноми-исторически документ.
Блг за вним. Котка
22 Май 2014 15:00
Благодаря, Петрински!
22 Май 2014 15:02
КотКотКоткаа
22 Май 2014 15:03
Мислех, че Петрински не може да ме изнедада, но уви - пак успя, неприятно при това. Миналата седмица помислих, че "господарстването" е някакъв Петрински изблик на щуротия, но се оказа, че явно ще е трайно залитане. Самото "господарстване" ми звучи като "сахиб" или някакво индианско кланяне...

Котка
22 Май 2014 18:21
timbuktu 22 Май 2014 10:24
Една друга форумна загадка е дали плямпалото и гладиатора са сьщия трак или 2 ма различни?
Загадка ... относно дали били 2-мата различни ... Вярна е приказката "човек, какъвто му е манталитетът, такива са му и разсъжденията ..."
22 Май 2014 18:56
timbuktu 22 Май 2014 10:22
Гладо тогава сьрбите и румьнците какви са? Като гледам чак до Албанското крайбрежие тряба да са трако - слобено - бугаре?
Като каквито са се нарекли. В последствие. В последствие едни се нарекоха Македонци. А Румънците, дето до 1860 година пишеха на кирилица и говорът им бе със 70 % т.н. славянски думи, какви са ? И у тях, като у нас. У тях спорът е дали са траки или ромейски потомци ... кое е повечето....
Сърбите, колкото да ти е странно, имат си и предположение такова: че са потомци на траките трибалди. Та народа може да е един, но именуващ се с различни имена. И което надделее във времето. По едно време дори, сърбите пробваха да измислят шопска нация. Вече има радетели и за помашка нация. Та тия какви са ? Според тебе.
Т.н. славяни, някъде в дълбока древност са били един народ,. После тоя народ е станал голям, живял е на разни места, имал е различни проблеми, свои си патила и истории и се е наричал с различни имена. За т.н. славяни (дума измислена към 17 век, корена и е слава; и няма нищо общо с думата словени, чийто корен е слово; слава и слово са неща съвсем различни), та за т..н. славяни има обосновано предположение, от наш учен и книга наречена Праславянските племена -- така той нарича траките, племената живяли северно от гърците.... доста обосновано и логично, между другото, много повече от съчиненията за бог Тангра и праБългарите пришълци. В тия предположения има много повече истина, отколкото глупостите ви за прабългарите от жълтата раса (виж Ичургубоилът Мостич, каква мутра сте му измислили) и бог Тангра. Кой македонец би се нарекъл българин. Виновни ли са хората в македония, че не се припознават като потомци на жълтата раса. То и у България никой не се припознава като потомък на жълтата раса, с изключение на поддръжниците на школата на 22 годишния хлапак Иречек и детските му съчинения... вместо да чете приказки, 22 годишното момченце решило да съчини приказна историйка, за прабългарите и бог Тангра. И си намерило слушатели -- Златарски, Петрински, timbuktu ...
23 Май 2014 18:34
С плямпала няма смисьл да се спори
Прочети това и пристани да пишеш за Мосич.
Достигналите до нас образи на прабългарски войни и особено този, запечатан на златното съкровище от Наги сент Миклош[4], в музея във Виена. Произходът на тези артефакти безспорно е определен като прабългарски.[5] Макар някои декорации да са с иранско влияние, съществено е, че образът на воина определено е на тураноид със смесени европеидно - монголодни черти.

Виж му очите... Дано ти дойде акьла в главата.

roto_Bulgars_crop.jpg target=_blank id=url>Натисни тук
24 Май 2014 11:04
Не излиза нищо. Нещо си се объркал. Ти поначало нещо си се объркал с историята ни.
И като по какво разбрахте че достигналите до вас образи са на праБългарски воини, в т. ч и този от Наги сент Миклош ....
Ако и да са били такива различни, нали щеше да е писано поне в един гръцки документ, да е показано на една рисунка, в т.ч. и за Бог Тангра .... Гнусната ви лъжа за бог Тангра, само по един полупрочетен предполагаем надпис от Бешевлиев (Бог да го прости, преведе много писмена, но с това за Тангра ...) говори за мисленето ви . Да ти припомням ли и как писанията за седемте скитски племена ги прекръстихте на седем славянски племена. Да ти припомням ли студентските истории за фалшифициране на разкопки.... когато тракийско-българско намереното се обозначаваше като славянски ... Да ти припомням ли че въобще не обръщате внимание на запазените ни истории, като Именника и
Историците от Иречековата школа сте лъжци. Най-точно нечистоплътни лъжци. Дори само с голямата лъжа за бог Тангра. И с издигане в култ на писмената намекващи за теорията ви, и омаловажавяне на всички писмена за местния ни произход. Каква наука правите, затваряйки си очите пред неудобното ви. Неудобно и заради това че сриват теорийките ви с които сте станали доктори, професори, академици.... и всякакви величия. Да припомням ли че висши Иречековци сте се намърдали в масонски ложи и разни задкулисни организации ... За едната титла сте готови да преиначите историята ни. Ако на някой професор от Иречековата школа, ви попадне документ потвърждаващ за местния произход, ще го унищожите или фалшифицирате -- такава нечистоплътност сте иречековците масони.
24 Май 2014 13:45
Забелязвам, че дискусията пак се отплеснала към по-древни времена от обсъжданите в статията. Доколкото изворите за тези времена допускат различни тълкувания, г-н Петрински любезно ни е предложил своеобразна "обратна връзка". От статията се създава впечатление, че създаването на България се дължи на някакъв си "дух", който е предопределил по свръхестествен начин "федерализация" с последващо сливане в едно, на съвършено различаващите се помежду си т.н. прабългари, т.н. славяни, траки и дори готи. Аз например вярвам, че изброените не са се различавали чак толкова, за да се налага намесата на "духове". Все пак обаче, различия някакви не може да не е имало, най-малкото например, понеже трудно могат да се отрекат "контактите" между т.н. Стара Велика България и Тюркския хаганат. Съмнявам се т.н прабългари да са били като "чъргубилите Мостич", ама всред тюрките е имало такива. Поради относително краткотрайните контакти, едва ли омешването е стигнало много далеч, но е някакво различие от живеещите по-на запад роднини. И днес може да се види, как минимални различия между съседни много близки народи, пораждат най-често вражди и омраза и доста по-рядко някакво взаимоизгодно сътрудничество. По тази причина, за "федерализация" и последващо сливане през онази епоха, са се използвали предимно мечове, копия, секири и боздугани, и по-рядко "духове". Все пак и "духовете" (християнството например) са вършели работа.
Г-н Петрински е споменал случая с тимочаните, понеже няма как да бъде подминат (известен е на всеки имащ поне минимален интерес към българска история). Вярно, предвидливо се е застраховал с:
Някои от племената, като тимочаните не успяват бързо да се приспособят, както вече видяхме, те напускат съюзната държава.

ама, дали имаме в действителност обикновено "неприспособяване", или се наблюдава намеса на някакъв "дух" в полза на "господаря" Лудвиг Благочестиви" (дали би било уместно да му лепна едно "велик"?). Напротив, "великият господар" Омуртаг, при конкретната "федерализация", изглежда е предпочел не "духовете", а изброените от мен по-горе, други приспособления за "федрализиране". Можем ли да приемем, че този му избор, касае само този случай, а в по-близките до столицата райони, Омуртаг и предхождащите го "велики" и не чак толкова "велики" господари са прилагали предимно "духове"? Какво ни говори този случай, за близостта на роднинските връзки, между т.н. прабългари и т.н. славяни" по това време, а и в предходни епохи? Изобщо доколко "федративните империи" през тази епоха са изграждани с помощта на "духове", и дали насилието или временния взаимен интерес не са изигравали по-важна роля в повечето случаи?...
25 Май 2014 17:25
. Съзнанието за собствената изключителност у отделните прабългарски и славянски племена може да бъде подкрепено с още безброй примери


Съзнанието за собствената изключителност без подкрепата на реални факти доведе до масови психо (депресии в най лекия случай) и/или криминални отклонения у съвременните българи.

Едновремешните поне са имали основание а също са успявали и да материализират на това си съзнание.
25 Май 2014 17:39
А бе това в ляво Омуртаг меч ли държи, кръст ли?!
26 Май 2014 20:23
XGan4ev
25 Май 2014 17:39
А бе това в ляво Омуртаг меч ли държи, кръст ли?!


Прилича малко на стилизиран кръст, но не е.
Скиптър е.
26 Май 2014 21:41
Може и да е скиптър, ама защо е точно във формата на стилизиран кръст? Чел съм разни хипотези, общо взето, че бил приел символа, щото бил успешен за византийците, ама нещо не ми звучат логично точно за Омуртаг. Може да го е смятал за имперски знак, или да го е свързвал с наследството на Тервел и предшествениците му християни.
27 Май 2014 22:29
Нравственото учение, религията, по нашите земи е било Арианството. Това се знае но се крие. Тъй като българите трябва да са пра..., с дръпнати очички и да нямат нищо общо с траките, им се съчини Бог Тангра. Никъде упоменат, в нито една гръцка или каквато и да е писмена

Няма нищо чудно, около знаците, в пластинката.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД