:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Лошият народ

Бойко Ламбовски
На три-четири пъти съм ставал свидетел на политически откровения от първа ръка горе-долу в този дух: аз съм челик, ама народът е калпав. Не ме заслужава, един вид. Това в мигове на следизборни огорчения мислят мнозина, позволява си обаче да изтърси такова нещо публично само слабият политик. Или отчаяният. Хитлер е споделял такива откровения на финала си. Германският народ не се оказа достатъчно достоен, мълвял той в бункера. Защото не бил воювал храбро докрая, а и не бил готов да измре до крак заедно с фюрера си. След като не станало така, както той - фюрерът - бил указал да стане.

Аз съм чувал също за "матряла" неведнъж. Чета го и днес - в напоителни коментари, от анализатори и т.н. Пред мен са го споделяли няколко политици, дори съвсем наскоро... Но доверително, затова няма да кажа кой...



Кой - какъв натрапчив рефрен, а? Кой всъщност?



Вие забелязахте ли каква сардонична усмивка витаеше над току-що отминалите избори, свързана с гръмовно звучалия една година въпрос "Кой?". Той, зарад когото стотици дни пищяха вувузели и ехтяха свирки, влезе в една изборна листа, а партията с тази листа наместо да се срине от подобна нелепост, удари тавана си. Той пък върна мандата, по-горд от Жан-Пол Сартър, отказващ Нобелова награда за литература.

Ерго що е консенсус? Що е общество? Що е обществено мнение? Казвам ви - някой или нещо ни се подиграва.

Щях да обвиня Създателя, но много богохулно ми се вижда. То Създател и Народ често се сливат в съзнанието на политика. Гледах как г-н Борисов, във вечерта на изборите, благодари на народа, но не забравя и Създателя, та направи жест, като да се попрекръсти...

Създателят за политика е като народа - нещо като Клиента за Търговеца. Непредсказуема величина. Винаги може да те изненада. И понеже възникна Сартър, се присетих за забележителния мислител, румънеца Емил Чоран, живял във Франция. Той има съчинение, наречено "Лошият създател". Доста песимистично четиво, да ви предупредя. Представете си, казва Чоран, що за Създател е този, който е сътворил, а после наблюдава как по-малки и по-големи зверове се разкъсват един друг из земните лесове и полета. Нищо друго, само чудовищни кълбета от лед или огън се носят из пространството, а на обитаемото кълбо хиляди и хиляди години само това - огромни гущери се дебнат, ядат си месата и си трошат кокалите един другиму из пущинаците. Хиляди, стотици хиляди, милиони години - едно и също. Ден след ден. Егати Създателя, огорчава се блестящият мизантроп, изтънченият богохулник Чоран...

Ако се оставиш на Чоран или на разочаровани политици, могат да те докарат



до депресивна кондиция, мисля си



Добре, че се сещам за един от най-блестящите литератори, които познавам - Станислав Джимбинов. Веднъж, когато бях студент, той донесе едно зелено листе от топола и ни го показа. "Вижте какъв рисунък, вижте какви тънки и прекрасни жилчици и колко хармонично, в каква сложна система са разположени. Вижте как е изрязано, вижте каква неслучайна и величествена инженерия има тук... Не, този свят не е безсмислено порождение на случая, нищо не е изоставено."

Така, прочее би трябвало да мислят умният политик и умният анализатор - за народа си. И да говори така. Писателят може да мисли и говори каквото си ще, а политикът - не бива.

Част от слабия резултат на управляващите пък политици и анализатори приписаха на кризата в Украйна. Голям брой от избирателите им били русофили, а колебливата позиция на правителството към тази криза отблъснали тези избиратели.

Така народът става лош два пъти, ако питате мен. Първия път, че таи русофили в себе си! Което е антиевропейско и назадничаво, внушават хором етносегментирани политически весталки. А втория път, че тъкмо по тази причина не гласува за нас в достатъчен обем. То пък е лошо вече от чисто прагматична политическа точка - бъркат ни се във властта, внушават политически серкмеджии.



Но опозицията русофили-русофоби



е част от схема, която ползва преди всичко политическата конюнктура така, както непреференциалният вот ползва нареждачите на листи. Няма опозиция русофили-русофоби, които са такива по презумпция, а има народ, който усеща преференциалната дисхармония в международната политика. И може да избира съюзник не веднъж завинаги, а само според правилността на посоката, в която такава преференция го води. Затова народът е един път за ЕС, а друг път може да иска да го реформира, както сега напъват французи и англичани. Пък трети - и да му се присмее.

Само още повече преференции ще оправят този лош народ, мисля аз. Той ще си ги издейства и ще изненадва - тепърва.
12
6785
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
26 Май 2014 20:15
Този път от мен (с лека собствена изненада) за Ламбовски
26 Май 2014 21:03
Чете се леко и е вярно!
26 Май 2014 21:49
"Вие сте прости и аз съм прост, за това се разбираме"
Б. Борисов


По точно е да се каже, че какъвто е народа такива му и политиците и държавата.
Грешки се получават и човек може да бъде излъган и подведен 1-2 пъти, но да те минават 25 г. с едни и същи номера не е добър показател.
26 Май 2014 22:46
Бойче, за Стас Джимбинов
Все едно го чух на живо!
27 Май 2014 08:34
Създателят за политика е като народа - нещо като Клиента за Търговеца. Непредсказуема величина. Винаги може да те изненада.


Даже и със земетресение! Защото Той е направил Небето и Земята.
Господ означава Господар. Освен това, Той е Законодател и Съдия, Който може да спаси или да погуби/Яков4:12/.
Дава 10 Божи заповеди /морален стандарт, Конституция за целия свят, за всички времена/, но дава и свободна воля.
Затова, въпреки правото на избор, нека да бъдем малко по-уважителни към това Име.
27 Май 2014 10:05
Чак сега разбрахме - на самом деле - кой е Кой, Жан-Пол Сартр!
За някои хора по-просто и по-достойно би било да отидат в ъгъла и да се засрамят
27 Май 2014 10:53
аз съм челик, ама народът е калпав.


Забележка: не ми се вярва някой от нашите политикоси да каже това. Нямат езиков простор в светоусещането си.

Пък и неполиткоректно, бе... Ай да не казвам какво и кого ми напомня . Сящам фантомна болка-спомен по някоя част от себе си, която са ми изтръгнали при ритуален спарагмос, пардон за елинизма.

А - красиво и строго! Браво, Бою, мечтателю! И да е грешка, Свети дух ти е водил ръката!
27 Май 2014 12:30
Още една добра статия днес, барабар с тази на Цеков !

Проблемът е, авторе, че нещо много бавно еволюира матрялът на територията - 25 години търговци в храма е вече прекалено, съвсем съсипаха и храма, и страната, и населението й ... Дали щото лесно се манипулира, или наслоенията от соца все още са му като "перде" на застаряващо око, не знам. Докато се освести, съвсем ще се затрие и Държавата, и народът.
27 Май 2014 12:50
Бидейки Нострадамус, я раздуйте нещо за челика. Ще ли се възроди? Ама не във вида "United Steel Industries". А во плоти!

27 Май 2014 16:21
Авторе, стискам Ви ръката и Перото!
Замислих се над „praeferens” – ще рече „предпочитащ” - в сегашно Деятелно Причастие. Но дали е така? Аз ли некоректно /неточно/ се осведомих, че тези дни член на някаква Фондация , забравих името й – беше нещо „за изчисляване на риска” – тъй неизчислено е подал предварително на феновете си хикс-чето от свойта урна и те под команда го изографисали?..Направо към въпроса: Абсурд или жизнена възможност е умни и красиви хора да избират...по заповед на Командир? Тези хора дали не са в някакъв Страдателен Залог? После, Авторе, ръката ми посегна към Божествения Сартр, но намери...Борхес! /Тази Библиотека трябва скоро да се подреди./ Да си припомним: Марио Варгас Льоса казал за Борхес:”След Сервантес той е най-значимият автор, писал на испански език”. И отворих Борхесовите „Измислици”, /издадени от „Колибри”/, а в тях и „Хитроумията” на Борхес...За малко да се поддам на „изкушение” от вчера и да предложа да четем разказа за Феникса, но Авторът ме спря: „Най-хубавият ми разказ е „Югът”. Щом ме спря, вярвам, и ще ми прости великодушно, че Сега, ще обърна „наопаки” една хитроумност: „Далман ги слушаше и...се радваше, че има и други, които забелязват, че живеем в ад!”. А Сега цитат от Борхес: „ Животът обича симетрията и дребните анахронизми”. Дребните анахронизми обича Животът! И мисля си: Векът няма да ни прости всяка отживелица, ако не опазим Живота!
27 Май 2014 22:59
проблемът е че абсолютно самовлюбени люде ни управляват.
За такива останалите са "мат`рял", те се имат за нещо извън хората, над хората. И това не става като влезнат във властта, те си го носят у себе си.

Но така е- не че властта опорочава, а просто порочни хора се стремят към власт.

Нарцисизма/гордостта, е един от най-големите пороци, един от смъртните грехове. Дори кражбата и убийството не са смъртен грях.
а драгите ни политици са посъбрали доста- алчността и гордостта са видими отстрани, останалите: похот, лакомия, леност, гняв, завист- може и да не са толкова видими отстрани, но със сигурност ги има.

за автора
28 Май 2014 00:13
Направо към въпроса: Абсурд или жизнена възможност е умни и красиви хора да избират...по заповед на Командир?


А че не стиснахте ли веч ръката на автора за това? Там, онова, с жилчиците, дето един Командир ги нарисувал, а без неговия замисъл и рисунък не биха се случили. Поне не тъй ... съвършени. Щом листенцата в съвършенството си се нуждаят от Командир, нека пък оставим на умните и красивите техния Командир. Като не тъй абсурдна жизнена възможност.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД