:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ремонт на кабинета ще има, избори - едва ли

След вота лъжите се заменят с митове, които трябва да осигурят алиби на поредния провалил се политически лидер
Петьо Цеков
Ясно е - след вот се лъже по-малко. С пускането на бюлетините реалността удря жестоко политическите митологеми. Но някои от тях все пак оцеляват, мутират и заживяват нов, още по-опасен обществен живот.

Разбира се, има един не чак толкова нов мит, който няма как да бъде опроверган. Той е, че БСП е споходена от проклятие тип Бела Гутман (сигурно вече сте чули за легендарния треньор на "Бенфика", който проклел отбора да не печели титла). В родния вариант проклятието гласи, че докато Станишев е на власт, социалистите няма как да спечелят избори. След деветата загуба сигурно следва 10-ата!!! И така Станишев ще заприлича на "Реал".

Първият новопоявил се мит е свързан с директната екстраполация на данните от неделното гласуване със съдбата на 42-рия парламент. По-смелите блянове свързват поредната загуба на Станишев не само с оставка на кабинета, но и със



задължителен разпад на парламента



Това не е точно така. Действащият парламент има ясен мандат и той би прекратил своята работа само ако бъде подкопан отвътре. Ако има достатъчно много депутати, които искат да се откажат от собствения си мандат. В момента БСП и ДПС нямат заедно мнозинство, имат 119 депутати, а "Атака" осигурява още 23. Не бива да се забравя, че Николай Бареков вече има 4 депутати, без да е участвал във вот. Те са важни, защото всъщност май са единствените български депутати, които логично би трябвало да искат предсрочни избори - за да може ББЦ да се сдобие с парламентарна група от 28-30 депутати. ГЕРБ говори с плам за нови избори, но резултатите от неделя едва ли ще му дадат по-добро представителство в следващия парламент. Появата на ББЦ и реставрацията на традиционното дясно подкопават не друг, а ГЕРБ.

За "Атака" е ясно - тази партия ще се хване като удавник за сламка за този парламент. Твърде е възможно в БСП да тръгне процес на разпад, но новопоявилите се нови и независими леви, които вероятно ще имат уклон към АБВ, едва ли ще искат да ходят на избори. Защото АБВ научно доказа, че не е готова за избори. Та, важно в случая е само какво иска ДПС.

Не предсрочни избори, а ремонт на кабинета е по-логичният вариант. За този ремонт като че ли вече има парламентарно мнозинство. А и вече започна - предизвика го Делян Пеевски с решението си да не се възползва от новопридобития си евромандат. Така Искра Михайлова няма да е министър на екологията, т.е. ремонт на кабинета вече е неизбежен. Спорно е дали ремонтът ще засегне премиера.

Тук неминуемо се стига до втората следизборна митологема -



ДПС ще прегърне ГЕРБ



Подобен ход е възможен, но нелогичен. В момента ДПС е младши партньор във властта и успява да прокара всичките си щения без проблем. Резултатите му показват, че той има всички основания да поиска предефиниране на позициите си поне в правителството и да получи още по-голяма власт. При предсрочни избори ще имаме вероятно следната картинка - ГЕРБ печели, ДПС постига чудесни резултати и остава втора или трета сила. Равностоен партньор ли ще бъде Лютви Местан в коалиция с Борисов? Едва ли. Още повече, че при тези хипотетични избори в НС ще влязат и Реформаторите, които като част от ЕНП ще имат основание да поискат част от изпълнителната власт. С две думи - ДПС ще поиска власт сега, а не партньорство в бъдеще.

Друг нов мит е, че



ДПС е мобилизирало страшно много хора



и е постигнало исторически успех. Не е точно така. Движението има своя таван, който почти достигна и на тези избори. В неделя за тази партия гласуваха около 400 хил. души. На практика Движението затвърди гласовете си от последните парламентарни избори, когато също взе точно 400 хил. гласа. На изборите през 2009 г. ДПС имаше даже 610 хил. - заради гласовете от чужбина. Истината е, че ДПС владее електората си и може да го достави до урните. Без значение дали се гласува за кмет, депутат, евродепутат или президент. Но неговият ръст не е спрямо собствените възможности, а спрямо резила на социалистите.

Друг новопоявил се мит е, че



социалистите не са излезли да гласуват,



а тези, които гласували, били разкъсани между БСП, АБВ и допълнително объркани от наличието в бюлетината на партия под името "Българска левица". Удобно, но дълбоко невярно. Отчайващо ниският резултат на БСП е оценка на управлението, а не просто мързел на електората. Георги Първанов открадна пренебрежимо малко, а объркването с другата лява партия е нищожно.

През последните години Станишев проспа всички предупредителни сигнали. Той не модернизира партията, не посочи нови цели пред нея, не потърси истинско обединение на левицата. Днес БСП се затвърди като застаряваща провинциална партия, защото за тази партия гласуват само тези, които през 1989-а бяха поне на 50. Тези, които тогава имаха работа, апартамент и москвич, а при демокрацията станаха затворници в собствените си домове. При наличния демографски профил не е чудно, че от година на година все по-малко хора гласуват за БСП. Лошото е, че и БСП разбра, че се крепи върху бедния и застаряващ електорат. И подчини цялата си управленска философия на това - да подпомага потенциалния си електорат и да произвежда нов, трайно зависим от социални помощи.

Разбира се, по-важни бяха грешките на Станишев през последната година. Основната грешка е, че взе властта при тази мижава парламентарна подкрепа. Втората - че тръгна на колаборация с крайни националисти като "Атака". Третата - че не оттегли БСП от парламента след гафа с Пеевски. Ако беше свършил поне част от нещата по друг начин, сега БСП щеше да излиза от криза, а не да влиза в нея.

От доста време ГЕРБ работи с устойчивия мит - откраднаха ни властта, която спечелихме на изборите. Тук място за разсъждение няма - само Борисов и няколко души около него не знаят, че едно е да спечелиш избори, друго е да спечелиш властта. Ако иска власт, Бойко просто трябва да спечели над 50% на следващите парламентарни избори.



Новопоявил се мит е успехът на Бареков



Засега около бившия телевизионен водещ има една чисто корпоративна структура, която ще трябва да мине поне през един цикъл избори, за да бъде наречена политическа коалиция. Едни пари се изсипаха като от рог на изобилието в медии, постери и хора, в резултат на което бяха реализирани два мандата. Това може би са най-скъпите мандати в новата ни история. Ако се изсипят подобни пари на парламентарни избори - ще се получат също така добри резултати. Ако не се изсипят - няма да се получат. Тук няма идеология - в ББЦ и до днес не могат да се самоидентифицират. Тук няма структури - единствената организация със структури в ББЦ е ВМРО. В ББЦ, освен Бареков, има не повече от 4-5 разпознаваеми личности.

Но магията се получи и тя стана не само заради наличието на пари. При Бареков имаше и нещо премислено, което отвън може да изглежда комично, но всъщност работи добре не на едни избори. Имаше кампания, която традиционно печели някакви гласове. Имаше просташко пъчене във фитнеса, убийственото печене на кебапчета, невнятното мерене с Путин и Обама и други подобни глупости от рода на "Аз възкръснах три пъти". Очевидно е, че целият този образ на Бареков бе търсен. Защото в политиката си такъв, какъвто се самонаричаш. Бареков се обрисува като як мъж на средна възраст, който със спестени средства може да направи партия, а с огромния си мозък може да оправи страната за отрицателно време. Разбира се, това са глупости на търкалета. Но 10% повярваха.

Сега е моментът обаче Бареков да се сети за един друг мъж на средна възраст, който ходи в луксозни курорти, тренира муай-тай и се пъчи около млади депутатки. Говоря за Волен Сидеров. Проектът "Сидеров" също бе измислен добре, подплатен добре и в крайна сметка се задържа дълго време. Сигурно ще издеяни още малко. Но резултатите от неделя показват как свършват подобни генномодифицирани проекти - свършват безславно. За разлика от Бареков, Сидеров разполага с идея и със структури. Просто му свърши вярата.



Реформаторският блок се доказа



е друг убийствен мит. Ако хората от Рефбло полегнат на този мит, още повече паяжина ще се появи на "Раковски" 134. Историята с преференциите за Меглена Кунева и Светослав Малинов най-красиво обрисува състоянието на тази коалиция. Тя все още е сбор от индивидуалности, които трудно работят заедно. Във всеки един момент някой етаж от този 5-етажен блок може да си вземе панелите и да си тръгне. Неспособността им да намерят нови лица, които да са естествено продължение на традиционната десница, липсата на оригинален профил и начинът, по който тези хора проведоха кампания - всичко там крещи, че до неделните резултати се стигна само заради неистовото желание на електората да има дясна сила извън ГЕРБ. И то не на целия електорат, а само на софийския. И то не във всички райони на София, а само в 24 МИР... Щото ако махнете центъра на София, и от Рефбло няма да остане нищо сериозно. При това представителство е трудно да се говори въобще за национална коалиция.



Накрая - за равновесие - един случил се мит



Той е - от Сидеров нищо не става. Истина е. Очевидно при този човек количествените натрупвания наистина са довели до качествени изменения. Да подчиниш еврокампанията си на русофилството и да туриш на българския националист московски калпак - това е нонсенс, който завлече кампанията на "Атака". Ако партията на Сидеров влезе в следващия парламент - моментално трябва да бъдат извикани религиозни специалисти, които да освидетелстват това мистично чудо.

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Няколко часа пред камерите и Бойко си върна добрата стара форма, която отдалеч прилича на обострена логорея.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Май ще се окаже вярно, че БСП няма да спечели избори, докато Сергей Станишев я оглавява. Докато ДПС, като една смазана машина, успешно продължава да командва електората си, въпреки че Местан смени Доган.
36
17035
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
26 Май 2014 20:12
Ооо много зависи. Според мен избори ще има. Народа вече се умори от това което става. А и нормално ли е да има барикади около парламента? Това най-малкото е срамно. И те така си стоят вътре и си работят сякаш нищо не се е случило!
26 Май 2014 20:14
Ремонт вика ще има .... саниране ли, що ли ...? Тоя цирк е време да се спре и най-после да имаме работещо правителство!
26 Май 2014 20:16
Избори ще има...
Та тогава е жътвата на политиканите. Сега дали някои може да каже що пари се изляха и накъде са потънали...
------------------------
Сайтът на Генек
26 Май 2014 20:16
В анализа на Цеков има толкова много логика, че неизбежно ще има изненада и ще се случи нещо по-различно.
26 Май 2014 20:17
Не мисля, че ББЦ е мит и това ще се докаже на следващите избори.
26 Май 2014 20:38
Прав е Бареков, като сравни ремонта на кабинета с Титаник. Това правителство вече е близо до удавянето.
26 Май 2014 21:01
Щото ако махнете центъра на София, и от Рефбло няма да остане нищо сериозно.



И как точно ще стане това махане? С динамит? С тротилови шашки плюс фадроми?
26 Май 2014 21:28
Петьо Цеков мили, ,
Нека ГЕРБ излезе на площада и остави този Хпарламент, сам да се работи...
И разбира се, всички да си сетим, "облекчението"...
Хайде холан, не за едната Чест, а за едната Власт ???...
Баф, юридическите врътки
на андрешковиадата в общия ни живот...
Тази ситуация налага с изключителено безспорен резон,
ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ наесен...
26 Май 2014 21:36
И как точно ще стане това махане?
Като се правиш на неразбрал и задаваш тъпи въпроси.
26 Май 2014 21:44
И как точно ще стане това махане? С динамит? С тротилови шашки плюс фадроми?


Виртуално. Като небостъргачите на 4-ти километър, като тунела пред двореца, като ... Не са решили, не са обявили конкурс за консултант
26 Май 2014 21:54
На снимката на Михаела: Бобѝто Мусолини /ц./, граф Галецвъцо Цвано /л./
26 Май 2014 22:09
На снимката на Михаела
Гледам я и не мога да се освободя от усещането, че е кадър от някаква пародия. Тези двамцата не може да са наистина такива! И репортерката с предания поглед – образцова бокофенка. Живея си в некъф хапсурт.
26 Май 2014 23:10
Моников си е проблем не само за БСП.
Той е проблем за политическата система, лош пример за подрастващите , които виждат on -line гьонсуратлък на един чичко , кичещ се с коджа ти титлата Шеф на ПЕС/ подарена му за вярна англосаксонска служба и маньовър преди конгреса на БСП , с цел недопускане ляв завой / .
Янаки ли, Драго ли, кой ли - те си зная вътре, но промяна трябва да има . Веднага .
Иначе форумът на "Сега " ще се окаже за пореден път добър пророк- БСП ще тръгне по пътя на СДС.
26 Май 2014 23:23
Махането на чучелото Орешарски ще стане много просто.
Тоз, който е платил толкоз милиони за "Цензурата", няма проблем да сипе малко пара и да оттакова сегашния "парламент".
Или направо да сипе на Орешарски. Или още по-гадно - на Йовчев.
Щото батериите на "Цензурата" я издържат до ноември, я не издържат.
"Куй железо не отходя от кассы"
26 Май 2014 23:29
Махането на чучелото Орешарски ще стане много просто.
Урлето като истински българин си иска тулумбаджията.
26 Май 2014 23:36
Урлето като истински българин си иска тулумбаджията.
Аз не практикувам пожелателно "мислене".
Цензурата има срок на годност няколко месеца и ако не бъде употребена - става ненужна.
Не вервам некой да е хвърлил толкоз пара за двама евродепутати...
26 Май 2014 23:42
Страйки, бюрека няма никакво значение, освен да замени някакъв балансьор. Тези с многото и сигурни проценти са Тиквата и ДПС. Защото повечето хора НЕ гласуваме.
26 Май 2014 23:52
“If voting made any difference they wouldn't let us do it.” - Марк Твен преди повече от 100 години.
27 Май 2014 00:26
Във всеки един момент някой етаж от този 5-етажен блок може да си вземе панелите и да си тръгне.
27 Май 2014 01:06
Щото ако махнете Бобов дол и Полски Тръмбеш, и от БСП няма да остане нищо сериозно.
27 Май 2014 01:07
Щото, ако махнете турските села и циганските махали, и от ДПС няма да остане нищо сериозно.
27 Май 2014 01:08
Щото, ако махнете милионите на КТБ, и от ББЦ няма да остане нищо сериозно.
27 Май 2014 07:57
Лошото е, че и БСП разбра, че се крепи върху бедния и застаряващ електорат. И подчини цялата си управленска философия на това - да подпомага потенциалния си електорат


Ето г-н Цеков, и Вие цитирате митове. Ако БСП искаше пенсионерите да са добре, щеше да им увеличи пенсиите.А какво прави- 2 милиарда повече дълг на НЕК, планове да изкупи боклуци за златни пари,наричайки го реиндустриализация. После пари нямало...
27 Май 2014 09:13
Доста верен анализ на митовете, но това твърдение е само част от истината:
“…В родния вариант проклятието гласи, че докато Станишев е на власт, социалистите няма как да спечелят избори…”
Социалистите няма да спечелят скоро избори (каквито и да било) поне по две причини:
1. Не се съобразяват с мнението на електората си по вътрешно- и външнополитически въпроси и се опитват да му натрапват "модерни" решения, които въобще не се приемат от хората готови да гласуват за тях.
Част от това, и то съществена, е Станишев, поради което цитираното по-горе е вярно, но отчасти.
2. Много голяма част от българите продължават все още "да вярват в Дядо Коледа", както находчиво беше казано преди време.
Натисни тук
За второто забележителен принос имат няколко фактора:
- природният политически наивитет на нацията,
- масираната медийна "просвета", която умело и съвсем не безкористно го експлоатира – много пари се хвърлят там,
- липсата на свежи леви политически идеи у т. нар. социалисти (това е накрая, но не е най-маловажно).
27 Май 2014 11:02
Многто учени приказки,разбора добър но не казва единствено защо толкова малко хора гласува ,хората просто не ги искат набиите им го в главите на крадливците и некадърниците които ни лъжат и мамят от 25 години не ЕС ами и САЩ заедно да ни помагат с тия начело управия няма
27 Май 2014 11:12
Разбира се, по-важни бяха грешките на Станишев през последната година. Основната грешка е, че взе властта при тази мижава парламентарна подкрепа. Втората - че тръгна на колаборация с крайни националисти като "Атака". Третата - че не оттегли БСП от парламента след гафа с Пеевски. Ако беше свършил поне част от нещата по друг начин, сега БСП щеше да излиза от криза, а не да влиза в нея.
Що за глупости. Станишев сформира програмно правителство, не със себе си начело и без коалиционен договор с други партии (за което го упрекваха по време на тройната коалиция). Каква е колаборацията с Атака май само авторът си знае, барабар с шепа пообъркани индивиди дето фантазират измишльотини и се самонавиват в тях. А това да оттегли БСП от управлението след гафа с Пеевски е просто смешно. В крайна сметка оттеглиха Пеевски. Да се счита че Пеевски е по-малко скандален от Борисов е признак или за невежество или за пожелателно мислене. Станишев никак не е безгрешен, ама досега чакам някой да напише смислен анализ за грешките на партията му - вместо да отвлича вниманието с небивалици.
27 Май 2014 12:18
Добър анализ !
27 Май 2014 13:03
"Да подчиниш еврокампанията си на русофилството и да туриш на българския националист московски калпак - това е нонсенс, който завлече кампанията на "Атака"."

С това няма как да се съглася. Смятам, че русофилството е напълно естествено за българския национализъм. По простата причина, че без Русия едва ли щеше да има българска нация и българска държава, Волен Сидеров вероятно щеше да се казва Хасан, а аз Реджеп. На Сидеров проблемът му не е русофилията. На него проблемът му е, че вече е толкова компрометиран и мразен в обществото, че никой повече не му вярва.
27 Май 2014 13:41
Искам НЕЗАБАВНАТА оставка на правителствата на Великобритания, Франция, Гърция, Италия и так далее, заради катастрофалната загуба на изборите за Европарламент. Съответно заставам като ЕДИН зад справедливите искания на Боко Умното за същото на роден терен...
27 Май 2014 13:56
Съгласен. В крайна сметка възможно най-легитимният орган в историята на България ВНС е написал един документ, който носи името Конституция и който е фундамент на Българската държава. А в този документ се казва, че Народното събрание се избира с мандат от 4 години. И това е така, защото конституционалистът съвсем правилно е преценил, че тези 4 години от една страна са достатъчни, за да се гарантира необходимата степен на политическа стабилност, а от друга - представляват достатъчен период от време, през който всяко Народно събрание и всеки един подкрепян от него кабинет могат да покажат на какво са способни и да свършат работата, за която са били избрани. Преценено е, че по-кратък период ще е недостатъчен, а по-дълъг период ще е прекален. И това независимо от променящата се през тези 4 години конюнктура или обществена подкрепа за Народното събрание или кабинета. И въпреки всички междинни избори, които се провеждат през този 4 годишен мандат, били те европейски, местни, президентски или някакви други. Защото в крайна сметка, ако изхождаме например от логиката на Борисов, реаниматорите или протестиращите цяла година 10 маргинала, според която европейските, местните или президентските избори всъщност са парламентарни, то сигурно би било най-добре първо да забраним тези избори, а после половината европейски правителства да подадат оставки.
Имаме си конституция, общоприети за целия демократичен свят демократични стандарти, правила, процедури и практики, които явно не се споделят от "десния демократичен спектър", в който днес са се настанили ГЕРБ, "Реформаторският блок" и протестърите. И докато за ГЕРБ и протестърите е пределно ясно, че са силно имунизирани срещу демокрацията, то при "Реформаторският блок" този силен антидемократичен нагон вероятно е придобит от комунистическото минало на голяма част от неговите представители и на ясното съзнание, че ако не се проведат предсрочни парламентарни избори в рамките на няколко месеца, то техният срив ще започне да изглежда все по-неизбежен. Нещо повече, никой не може да каже, че протестното негласуване срещу БСП и протестното гласуване за ГЕРБ ще се повторят и на парламентарни избори. Най-малкото, защото на парламентарни избори се предполага, че ще гласуват близо два пъти повече избиратели, което само по себе си би предполагало и съвсем различен резултат за партиите. Това би означавало със сигурност например, че ДПС ще вземе много по-малко проценти (вероятно традиционните 7-8%), а реаниматорите дори няма и да доближат бариерата за влизане в парламента.
27 Май 2014 14:44
Съгласен съм с Петьо Цеков за ремонта на този кабинет, остава обаче прочутият сталинов въпрос за кадрите. Които решават всичко. Видя се БСП изпитва все по-остро затруднение със собствената си банка кадри и трябва да прибягва до тази на ДПС. Която също не е кой знае колко читава. Така че ремонтът на кабинета няма да реши нищо. Важна е политиката, която този кабинет води и възнамерява да води особено сега, след големия шамар, който получи.
27 Май 2014 14:57
Днес БСП се затвърди като застаряваща провинциална партия, защото за тази партия гласуват само тези, които през 1989-а бяха поне на 50

И сега всичките са поне на 75
Абе тва простотиите на Батката са заразни...
27 Май 2014 15:16
Смятам, че русофилството е напълно естествено за българския национализъм.
фактите сочат друго. през 20ти век 2 войни с русия. от освобождението до 9 септември непрекъснато враждебна политика спрямо русия.
27 Май 2014 16:25
Да. Така е. Само дето руснаците нямат нищо общо, а тези две войни срещу Русия сме ги обявили ние. Което е в най-добрия случай смешно, а в най-лошия тъжно.
27 Май 2014 16:26
Българинът знае ,че каквото и да стане- в крайна сметка пак ще чака помощ от дядо Иван.
Засега дядо Иван казва на българите : ручайте си евроатлантически ценности и не ни търсете .
Като премислите и изгоните НПО планктона , станете мост между Западна Европа и Русия, закриете всякакви бази американски в България и скъсате сиджимката с амбасадата - може и да има пазар за ваши стоки и нормална цена на газ. Иначе ви оставяме на чл. 5 с Турция. Питайте Кипър.
Сидеров затри национализма като естествен отпор на глобализма , който съсипва не само България.
Накрая , орезили и традиционното за българите русофилство, опитвайки се да яхне за спасението си и тази вълна .
27 Май 2014 20:18
Мисля, че изборите наесен са неизбежни и ББ и реформаторите ще дойдат на власт. Не е зле да си помислим и как ще тръгнат нещата сред това. Проектът елене ще бъде спрян, този път окончателно. Ако могат, ще спрат и Южен поток и ще дадат зелена светлина на шистовия газ в Добруджа (нали чувате реформаторите. Ще се премахне данъка 20% върху зелената енергия и те ще бъдат поощрявани по всички възможни начини (вси приятели на Боко). И още хиляди подобни хубави неща.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД