:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,302,300
Активни 76
Страници 6,815
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Изненада е протестният вот на левия електорат към БСП

Най-рискованият изход за управляващите партии и за страната е правителството да остане в сегашния си вид и на всяка цена да гони довършване на мандата, казва социологът от "Галъп" Живко Георгиев
Снимка: Архив "Сега"
Живко Георгиев
- Г-н Георгиев, кои бяха изненадите на евровота от социологическа гледна точка?

- Победата на ГЕРБ не е изненада. Донякъде изненада е голямата дистанция. Голямата изненада е ярко изразеният протестен вот на левия електорат към БСП. Не очаквах да е толкова изявен. Това, което се случи в деня на изборите, не е, че ГЕРБ изведе огромна част от своя електорат - в най-добрия случай мобилизира 75% от това, което имаше на парламентарните избори. БСП изведе около 40%. Не че електоратът на БСП отиде и някъде другаде - към АБВ или някакви други политически формации. АБВ в най-добрия случай е дръпнала около 50 000 гласа от тази електорална подкрепа, която получи БСП на парламентарните избори. "България без цензура" й е отнела 30-40 хил. гласа. Т.е. около 70 хиляди гласа са се пренасочили към други политически проекти. Но 500 хиляди гласа, които имаше БСП на парламентарните избори, сега не са повторили вота си за партията. Това не може да се интерпретира по друг начин, освен като протестен вот.

- Срещу какво протестират избирателите на БСП? Кои са дълбоките причини за тяхната неудовлетвореност?

- Аз виждам поне няколко. Първо, електоратът на БСП през последните 2-3 месеца демонстрира доста сериозно разколебаване в ентусиазма си спрямо ЕС. Причината е геополитическа - новата студена война между Запада и Русия. За левия електорат тази нова, враждебна, според него, линия на ЕС срещу Русия го отчужди от ЕС такъв, какъвто е, и го демотивира да участва в този тип избори - за Европейски парламент. Втората причина е отчасти свързана с първата. Очевидно голяма част от електората на БСП се чувства доста отчужден емоционално и ментално от своя политически елит. Може би по-точно е да кажа, че има взаимно отчуждение. Не просто електоратът се отчужди от елита, а и обратното. Една значителна част от електората на БСП беше разочарована и от начина, по който се развиха вътрешнопартийните, а впоследствие и междупартийни конфликти между БСП и АБВ. Много хора отляво понесоха тежко развода между две групи от политическия елит на левицата. В резултата значителна част от електората на БСП се чувства по неадекватен начин политически представена от елита на БСП, такъв, какъвто е в момента.

- Вие говорите за отчуждение на левите избиратели заради отношението на ЕС към Русия, но не допринесе ли за това и колебливата позиция на ръководството на БСП?

- И това е вярно. Възникна едно подозрение у редовия симпатизант на БСП, че елитът на БСП се държи поведенчески по-скоро като представител на ЕС в България, отколкото като потенциален представител на българите в ЕС.

- Коалицията с ДПС допринесе ли за разочарованието на левите симпатизанти?

- Електоратът на БСП в голямата си част не е враждебно настроен към ДПС. Не там е заровено разковничето. По-скоро левият електорат очаква от БСП да бъде по-лява, отколкото е. Този половин милион леви избиратели, които не гласуваха на тези избори, не са отишли другаде, при други политически проекти, но има потребност от БСП с друго качество.

- Очаквате ли размествания по върховете на БСП, въпреки упорития отказ на лидера на БСП да подаде оставка?

- По-скоро не очаквам. И то не защото не го считам за нужно или животоспасяващо. Просто доколкото познавам манталитета на БСП, не допускам нещо радикално.

- Каква е тайната на успеха на ДПС?

- ДПС успя да изгради сериозни структури навсякъде, където има поне двама потенциални симпатизанти на каузата й. Това е безспорно най-перманентно работещата политическа машина в страната. Второ - това е партия, която инвестира най-много в своето кадрово развитие в непосредствените си връзки с електората и разчита не само на контролирания вот, който често й се вменява, но и наистина мисли като адекватно политическо представителство на хората, на които разчита. И, разбира се, ДПС преодоля чисто етническите корени, от които се роди този проект. Разшири и географията си. Бих пожелал на всички български политически партии с амбиции за устойчиво пребиваване в политическото поле да проучат опита на ДПС. Няма смисъл да демонизираме ДПС. Голямото предизвикателство е пред останалите политически партии.

- Пробивът на Бареков показа, че се намира клиентела за всякакви политически огризки, пакетирани подобаващо. Какво да очакваме от тази странна коалиция, чийто успех бе захранен с милионите на потайни бизнес кръгове?

- Милиони имаше и за други политически партии. Но "България без цензура" демонстрира една тотална предизборна кампания. Това беше до голяма степен най-промислената кампания на тези избори. Много трудно е нов политически проект да дебютира в такъв тип избори. Кампанията беше в стил "парламентарни избори". На много места посланията бяха като за местни избори, че дори и за президентски. Плюс изобилие от енергия. Някои ще нарекат посланията на ББЦ популистки или дори радикални, но има немалка целева група в страната, към която това е адекватният подход. Разбира се, часът на изпитанието за всички политически проекти е моментът, в който се окажат във властова позиция и вместо да казват, трябва да започнат да правят нещо. Действието е часът на истината.

- Това ли ще е новият балансьор в следващия парламент?

- За следващия парламент още е рано да се каже. Но той може да се окаже доста пъстър, ако разсъждаваме от позицията на сегашните избори. Мисля, че свършват времената, когато само една партия може да бъде балансьор. Но безспорно ББЦ става незаобиколим фактор.

- Проблемни ли ще са резултатите от евровота за правителството и усещате ли настроения сред управляващите партии за предизвикване на предсрочни парламентарни избори?

- Безспорно партиите, които стоят зад правителството, ще трябва да обсъдят сериозно тази тема. Дори не само и единствено заради изборните резултати. Но и заради качеството на парламента, който продължава да не работи достатъчно ефективно. Не виждам как без предсрочни избори би се получил шансът за нова парламентарна формула, която да подкрепя стабилно правителството. Управляващите партии са тези, които ще решат дали и кога да има предсрочни избори - тази година или другата зима. Най-рисковият изход от евентуални техни разсъждения по темата би бил правителството да остане в този си вид и на всяка цена да гони довършване на мандата си. Това ще е най-рискованият ход и за тях самите, а може би и за страната.

- Как си обяснявате победата на Борисов? Това някакъв Стокхолмски синдром ли е или признание за организационните качества на Цветан Цветанов?

- Никой не е подценявал организационните качества и работоспособността на Цветан Цветанов, както и изобщо качествата на структурите, които ГЕРБ създаде. ГЕРБ си е добре работеща предизборна машина. Партията не постигна максимума от възможностите си. Реалните й гласове се очертават с 300 хиляди по-малко, отколкото на парламентарните избори. ГЕРБ до голяма степен се възползва от шансовете, които й дава позицията на опозиция и немного популярното правителство. ГЕРБ черпи енергия не само от работоспособността на Цветанов, но и от силното си присъствие в местната власт, което не е за пренебрегване. Черпи енергия и от силните предпоставки за негативен вот към управляващите. Гневният винаги е по-силно мотивиран да гласува, отколкото умерено подкрепящият. Много повече мобилизира желанието да накажеш, отколкото желанието да подкрепиш, особено когато не си усетил много добро от едната година управление.

18
4498
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
26 Май 2014 20:21
Аха, консултантът на олигарси прави "анализ".
Той е също като голф-проучванията, в които ЖГ участва - онези, които преди изборите даваха преднина на БСП пред ГЕРБ, а на РБ отпускаха по 2-3 процента.

Дайте сега и Асланов с "анализ".

А после - Кольо Медианата.

И накрая - Райчев.

Имаме въпиюща нужда от партийно правилни анализи.


26 Май 2014 20:33
Протестният вот на левия електорат към БСП НЕ Е изненада.
26 Май 2014 21:19
Да се правят обобщения без и дума да се спомене за ниската избирателна активност е малоумно и мирише на евтина манипулация.
26 Май 2014 21:29
Че нали за това става въпрос - левият избирател бил ниско активен.
26 Май 2014 21:33
Голямата изненада е ярко изразеният протестен вот на левия електорат към БСП. Не очаквах да е толкова изявен.

Хайде сега! Ами да са гласували за останалите четири бекапета, я какъв избор имаха!
26 Май 2014 21:37
се държи поведенчески като...


Пропуснат е шанс за екзактно уточняване: "се държи поведенчески от гледна точка на бихейвиъристкия аспект като..."

Към темата: Щеше да е изненада и дори медийна сензация, ако нямаше масов протестен вот. В случая налице е естествено събитие, незаслужаващо внимание. Абе, куче ухапа човек. Не обратното.

26 Май 2014 21:45
Понеже не ми се коментират изказвания, които са далеч от реалността, ще напиша само едно - единствената причина за демотивацията на бесепе избирателите е безумната коалиция с мафиотското депесе и изкукалия сидеров и тоталния провал на едногодишното им управление - скандалните назначения на некадърници, огромното овластяване на етническата партия, чиито лица са Данчо Ментата и изритания Бисеров. Това им стига на хората ! Депесе е вредна партия, разбира се, че мафията гради стройна структура, за да е сигурна, че стадото е под контрол и няма опасност за властта на оня зад гишето дето раздава порциите. Единственото ми съгласие с Ив. Костов - депесе е проклятието на България. Отрочето на комунистическата ДС ще продължава да пляска родителите си, докато е жив агент сава .
26 Май 2014 21:47
Фантазията на шаманите край няма,
но "левият" хелекторат вече е с пари, Живко Георгиев...
Миналата година погребах над тридесет "леви", колеги и приятели...
Бог да ги прости, с отворени очи си отидоха...
26 Май 2014 22:39
но има потребност от БСП с друго качество.


Има потребност от друга лява партия.
БСП не може на всеки две години да се променя, защото така тотално губи идентичност.
Проблемът не е в БСП, а в нейния електорат.
БСП е формулирана като платформа вече повече от 10 години - социалдемократическа европейска партия. Тя има проблеми с тази своя идентичност, а не с по-левите тежнения на не гласувалия на евровота ляв електорат, защото изкривява именно социалдемократическата си идентичност - клони към либерализъм, към олигархизъм, заиграва неискрено с миналото, с Русия и прочие.
Това, че БСП не отговаря на по-левите, русофилски изисквания на част от т.нар. ляв електорат си е проблем на въпросния електорат, и да си го реши сам, чрез нова партия.
26 Май 2014 23:26
С коя Русия заиграва ръководството на БСП ?
С тази, срещу която Наакашвили воюваше с български калашници, патрони, разглобени на части самолети СУ , изнасяни за Грузия при мандата на мистър Клийн 3:5:8, въпреки предупрежденията на руското ръководство ?
И за което мистър Клийн вися като червени прашки с Гагаузов 3.5 ч в Сочи пред кабинета на руския президент.
Заиграва с Русия , подписвайки същият този мистър Клийн за 4 американски бази в България ? Заиграва , тормозейки АЕЦ Белене ?
Нима Сатанишев и Вагинин не изджавкаха първи и легитимираха хунтата в Киев ?
Този, и останалите дечица от номенклатурата на ЦК, възпитаниците на МГИМО - днес видни евроатлантици като Дайнов, Иван Кръстев , Огнян Шентов от ЦИД и прочие на ясла в НБУ и НПО, някои и форумци на "Сега ", силно се съмнявам , че знаят как се пише думата "морал" или "Обичам България " ?

26 Май 2014 23:26
Чак такова патетично рубладжийско оправдание не бях очаквал!
Напротив!
НФСБ взе рязък завой преди месец и се отрече на три пъти от Кремъл, Путин и НКВД.
И се получи какво - биха откровените рубладжии от бившата ПП Атака.
Откровена подкрепа за руската агресия срещу Украйна
би докарала крипторубладжиите от БСП до тотална катастрофа.
***
Тавагишчи задунайци, не ни подценявайте нас българите.
Прости сме, ама знаем, че рублата е ЧЕТИРИ СТОТИНКИ...
27 Май 2014 02:26
Прости сме, ама знаем, че рублата е ЧЕТИРИ СТОТИНКИ...
Значи, купуваме природния газ с рубли. Тъй де, от простото знание нещо умно да се извлече.
27 Май 2014 02:35
Електоратът на БСП в голямата си част не е враждебно настроен към ДПС. Не там е заровено разковничето.
Това как го е разбрал социолъжеца? Хвърлял боб или е правил икономическа прогноза?
По-скоро левият електорат очаква от БСП да бъде по-лява, отколкото е.
Всички български граждани очакват от правителството да спазва Закона и колкото е възможно дадените обещания, включително и гражданите, които симпатизират на управляващата партия. Апропо, коя е управляващата партия? Да не би да е ДПС? Щото само тая партия е направила това, което е поискала. Дори, когато е забранено (напр., отказа на ЕК за допълнително субсидиране на тютюнопроизводителите), издумква едни "спешни мерки" (еднократна социална помощ за преодоляване на .... забраната).
27 Май 2014 07:54
Не сте ли се замисляли, че изборът кого да интервюирате определя и Вашето ниво като медия?
Субектът е непрофесионалист или продажен - изберете сами.
За пореден път стана ясно, че само Боряна има достатъчно познания и достойнство (като за първи път към нея се присъедини и Лидия с новата Екзакта). Едно интервю с тях би показало уважение към професионализма им.
Разбира се, много по-интересно е да говориш с някой, който вади от 9 кладенеца вода, за да обясни че е глупав, а не платен.
27 Май 2014 08:21
Как е след като натрихте носа на Станишко ? Дъртите "леви" избиратели... Готвите ли шишета с бензин , да се палите през идващата зима ? Няма по-жалка картинка от тая , "ляв" избирател , гласуващ за Тулумбаджията, за да натрие носа на Станишев... Сметките за тока ще ви оправят.
27 Май 2014 11:48
В доста отношения е прав Григоров. Но не в основната причина, която отклони гласовете, които друг път се подаваха за БСП и коалиция. Глупавите изказвания по отношение конфликта Русия-Украйна е само капката масло, която препълни тигана.

Основното е това, което по-горе казва Slava: Глупавото подлагане на БСП под ръката на турската партия ДПС. Ето това е причината за загубата на гласове за БСП! Практически нищо едно от предизборната програма и обещания на лидерите на БСП не се изпълняват. Те са блокирани от ДПС-арите. Време е да разбере ръководството на БСП (не пиша Сергейчо, защото той според мен е вече загубен като ръководител!), че трябва да скръцне със зъби на Местан и Доган, че да, без тях правителство не може да има, но не те трябва да казват кой и къде ще застава на власт. Те трябва да се затаят и да мълчат - вече целият български народ (изключвам турци и цигани...) разбра, че ДПС е една бизнес-партия, която се грижи само за положението на своите ръководители. Погледнете ги обикновените турци - те продължават да са сред най-бедните слоеве на населението в България. А ръководителите им - всред най-богатите!

Тук не сезирам и неизпълнението на социалните обещания основно. Защото за да се изпълняват те са нужни пари. ПАри и то много пари. А държавата след ГЕРБ-ерите обедня страхотно, верно - и поради кризата. Но всички икономически коментари казваха, че България кризата не я е засегнала много. Много кризата удари страните с развита индустрия. А при нас сериозната индустрия бе само строителството... Но при нас кризата продължава, продължава поради наливането на държавните пари в безумни проекти, които не развиват индустрията...

А аз ще престана да наричам ДПС турска партия, когато българи в нея ще има не само в ръководните й органи, а и сред редовите нейни избиратели; когато тя спечели гласове не само в Кърджали, Разград и Шумен, а в София, Пловдив, Варна и навсякъде другаде, където турското присъствие е нищожно.
27 Май 2014 12:08
Константина Кунева, една достойна българка, бе избрана за евродепутат, от листата на гръцката лява партия SYRIZA, член на Европейската Лява Партия- European Left (EL), в която участва и партията "Българската Левица", при това на четвърто място! (партията SYRIZA, която спечели 1-во място на евроизборите в Гърция, изпраща 6-има евродепутати, от общо 21 за Гърция).
63.335 гръцки гласоподаватели са гласували лично за нея, сред 42 кандидата от листата на СИРИЗА (В Гърция, върху избраната партийна бюлетина с имената на всички кандидати, до съответното, избрано от теб име, поставяш с химикалка кръстче)!
Константина Кунева, родена в Силистра, историк, завършила Великотърновския университет, работила в Гърция като чистачка, профсъюзна активистка и жестоко нападната от наемни убийци на работодателите, е може би единствената българка, избрана в друга страна на ЕС.
Да й пожелаем всички българи: Успешен мандат в Европарламента!!
27 Май 2014 14:20
Поздравявам автора на статията, който правилно е определил нактроението на левия електорат, защото аз съм една от многото, с леви убеждения и подкрепяща БСП на почти всички избори. Не гласуах, защото не съм съгласна със много от социалдемократическите действия на БСП, като управляваща партия. Например въведения още при тройната коалиция плосък данък от 10процента, който направо съсипва бизнеса и все повече кара да обеднява и без това бедния народ. Ако иска този позорен вот да не се повтори ръководството на социалистическата партия трябва да си направи сериозни изводи за своята социална поитика. Но предполагам, че и другите леви негласували като мене не са гласували и няма да гласуват и в бъдеще за такива еднодневки като Бареков и Борисов или за такива перманентни предатели, като Първанов. Това се вижда и от резултата н общото гласуване 30прцента.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД