:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БМВ Х5 разчита и на 4 цилиндъра

Модификацията на баварския кросовър разполага с 218 к.с.
СНИМКИ: БМВ
----------------
През последните години автомобилните производители поразглезиха клиентите си, които вече приемат с голямо недоверие някои от нововъведенията. По този начин реагираха мнозина и при въвеждането на пазара на огромен SUV от реномирана марка, който е задвижван от двигател само с 4 цилиндъра.

Става дума за новото поколение на БМВ X5, което се появи на пазара през миналата година. Наравно с 6- и 8-цилиндровите си мотори, то вече се предлага и в модификациите X5 sDrive25d и X5 xDrive25d. Първата е със задвижване към задния мост, докато втората е с фирмената система 4х4.

Ходът на баварците в никакъв случай не е изненада, след като общата тенденция, следвана от производителите на автомобили, е намаляване на обема на двигатели и поставяне на турбо-компресори. Това им позволява да поддържат добра мощност, но в същото време ги прави по-икономични и по-екологични. В БМВ решиха да пробват това при модел, който от 1999 г. насам се е продал в над 1.3 млн. единици.

Погледнато от друга страна, нещата не са толкова изненадващи. Първата дизелова X5 разчита на 3.0-литров двигател с 6 цилиндъра и мощност 193 к.с. След 14 години най-слабата версия на модела е с 2.0-литров мотор с 4 цилиндъра, но с по-голяма мощност - 218 к.с. Агрегатът разполага с технологията TwinPower Turbo, което го прави напълно достатъчен за огромни като размери кросовър.

Голямото предимство на двигателя е максималният въртящ момент от 450 Нм, който е на разположение още при 1500/мин. Модификацията X5 xDrive25d предлага ускорение от 0 до 100 км/ч за 8.2 секунди, а максималната му скорост е 220 км/ч. Агрегатът е икономичен - при разумно каране, разходът е 5.9 л/100 км, а нивото на вредни емисии СО2 е 115 гр/км (по данни на производителя). Кутията е 8-степенен автомат, а цената на тази модификация е 110 000 лв.

Начинът на работа на трансмисията се задава от избрания режим на движение. В Eco Pro автоматикът включва неутрално положение, когато се отпуска газта при движение на право без спирачка. За икономия на гориво електрониката изключва временно климатика и подгряването на седалките. В режима Sport+ системата е по-нервна, като това води до по-бърза реакция на педала на газта. В същото време окачването и волана се втвърдяват.

Технически модификацията с 4-цилиндров мотор не се различава от останалите. Всъдеходът е конструиран на нова платформа, която има много общи компоненти с тази БМВ Серия 5. Инженерите на баварската компания са успели да намалят теглото на автомобила с около 150 кг в сравнение с вече старата му версия. Коефициентът на аеродинамично съпротивление пък е сведен до 0.31.

За индивидуалното конфигуриране на екстериора и интериора и като алтернатива на базовото оборудване освен М спортния пакет се предлагат и двата дизайнерски пакета Pure Experience и Pure Excellence. Както личи от названията им, те са насочени към различен вид клиенти. Едното е за тези, които харесват лукса и красивите и скъпи неща, а другото е за предпочитащите по-груби и спортни елементи.

Системата xDrive може да бъде допълнена със системата Dynamic Performance Control в рамките на опционалните пакети за адаптивното окачване Dynamic и Professional. Освен това пакетите за адаптивно окачването включват и активното стабилизиране на каросерията срещу разлюляване - Dynamic Drive, и осигуряват целенасочено повишение на спортната управляемост. Предлага се и пакет на окачването Comfort Adaptive Suspension, който осигурява допълнителен комфорт благодарение на въздушното окачване отзад и динамичния контрол на амортисьорите.



----------------------------------------------------------

Новата Серия 7 също ще получи малък мотор

БМВ планира да оборудва и следващото поколение на флагмана си - Серия 7, с двигател с 4 цилиндъра. Луксозният седан ще се появи на пазара догодина, като ще се предлага с бензинов мотор с обем 2.0 литра, чиято мощност ще достигне 275 к.с. Останалите агрегати, предвидени за модела, са с 6, 8 и 12 цилиндъра.

Според информациите бъдещата генерация на седана ще получи два индекса в зависимост от дължината на каросерията - G12 ще бъде стандартната версия, а G13 - удължената, която ще се предлага най-вече в Китай, Русия и някои държави от Близкия изток.

На външен вид новата Серия 7 ще изглежда доста по-спортна и по-агресивна от сегашното поколение. Голяма част от елементите по купето ще бъдат покрити с хром, а интериорът ще бъде по-луксозен от този на сегашните Серия 5 и Серия 6. Дължината на автомобила ще се увеличи с около 35 мм, но в същото време теглото ще намалее със 100 кг.

 --------------------

--------------------

 --------------------
Source filename: Z:\inetsnimki\bavarec3.txt
 --------------------
1699
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД