:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,576,725
Активни 127
Страници 949
За един ден 1,302,066

Кметовете искат още правомощия при бедствие

Екоминистерството обещава пари на общините за почистване на реките
Снимка Пресфото БТА
Последните наводнения в Русенско, предизвикани от скъсана дига, родиха нови идеи за разширяване на правомощията на кметовете. При опасност от наводнение те искат да пробиват диги, да изпускат язовири и да затварят пътища. Това съобщи вчера депутатът от БСП д-р Руденко Йорданов след срещи с кметове на новоднени села в община Иваново.

Русенски Лом за втори път наводни селата в региона, раздели на две село Красен и водите за малко не заляха Западната промишлена зона на Русе.

Сега общините нямат право да пробиват диги за отводняване, а това става чрез дълга съгласувателна и разрешителна процедура. Първо трябва да се поиска съгласие от РИОСВ, което се очаква в седемдневен срок, с какъвто в кризисна ситуация никой не разполага, обясни кметът на Община Иваново Ромео Георгиев.

Освен това трябва да се промени нормативно редът за отваряне на шлюзовете при подпорните стени на язовирите и дигите при нужда от източване. В оперативен план трябва да се актуализира процедурата, за да стане по-лесна и изпълнима.

Поне два закона си противоречат сериозно относно управлението на язовирите, обясни междувременно шефът на дирекция "Води" в екоминистерството Асен Личев. Според Закона за общинската собственост всичко, свързано с водите, може да е само общинска собственост. В същото време в Закона за водите се сочи, че има изключение - ако собствеността не е влязла в активите на търговско дружество. Това прави ситуацията с язовирите много проблемна, тъй като на много места те не са на общините, а се налага местната власт да върши редица дейности, обясни Личев.

Кметовете искат също при срутване или наводнение да могат да затварят пътища. Затова им трябвали ограничителни знаци, които да поставят веднага, а не да минават по дълга разрешителна и съгласувателна процедура с КАТ. Сега кметът не може да взема решения за републиканска пътна мрежа, макар тя да минава през неговата община.

В Русенско предлагат и промяна в стандартите при изграждането на диги, защото сегашните са по данни отпреди 50 години. Става дума за всички изисквания, касаещи и височината, и широчината на дигите и евентуалния отток. Реконструкцията трябва да отговаря на рисковете, създадени от последните валежи, както и приливните вълни от изпускане на язовири, или вдигане на нивото на водата от местния водосбор.

Вчера министърът на околната среда Джевдет Чакъров каза, че вече е предприета актуализация на информацията за състоянието на речните русла, за да се вземат по-адекватни мерки за почистването и укрепването им. МОСВ ще отпусне средства на общините, които нямат достатъчно финанси да почистят реките.

---ЩАТ

Цялата информация за състоянието на водоемите в страната да бъде събирана и обработвана от оперативно звено в екоминистерството, предвижда проект, огласен от министър Джевдет Чакъров. Подобно звено заработи след третия потоп, но целта е дежурствата в него да станат денонощни. За да се осъществи идеята, МОСВ ще наеме като консултанти учените от НИМХ, БАН, хидрогеолози и др. За работата им трябва да бъде отделен и специален бюджет. Парите вече са осигурени, обясни Джевдет Чакъров. Министърът обаче не пожела да уточни какъв е размерът на допълнителното финансиране.
709
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД