:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 316
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН прехвърля на депутатите отговорността за матурите

Министър Вълчев хем не иска да отлага изпитите, хем не знае дали е готов
 
Новият просветен министър Даниел Вълчев не желае да поеме отговорността за евентуално поредно отлагане на матурите, въпреки че продължава да се съмнява в наличието на готовност за провеждането им. Така законодателната инициатива за отмяната на тазгодишните изпити остава единствено в ръцете на депутатите.

Законът предвижда зрелостни изпити и ще го спазим, ако той междувременно не бъде променен по предложение на депутатите, заяви министърът в Добрич в неделя. Вълчев категорично добави, че МОН няма да се възползва от възможността да предложи подобна поправка посредством Министерския съвет. От пресцентъра му вчера уточниха, че отказът от законодателна инициатива не бива да се схваща като доказателство, че има готовност за провеждане на изпитите. Остава в сила ангажиментът на министър Вълчев да обяви до 15 ноември готово ли е министерството.

До 25 септември в деловодството на НС не е постъпвало предложение от депутати за отлагане на матурите, коментира председателят на парламентарната комисия по образование Лютви Местан. Според него от Вълчев не бива да се очаква да носи отговорност за ситуацията, която е заварил в МОН. "Той обаче трябва да даде ясен отговор за готовността на министерството да изпълни закона, и нека се надяваме, че ще го направи под формата на законодателна инициатива", смята Местан. Той коментира, че парламентарната комисия не бива да се превръща в пожарна команда както при предния кабинет.

Въпроса за матурите ще разискват днес и образователни експерти към Коалиция за България. В предходното Народно събрание депутатката на КБ Жени Живкова предложи отлагане на матурите до 2009 г. "Искаме да уточним приоритетите си в сферата. Каквото и решение да вземем, ще търсим среща с министъра", коментира депутатката Маруся Любчева.

"Ще проявим разбираме при необходимост от евентуални законодателни промени, но преди това ще искаме да бъдем убедени", коментира Снежана Гроздилова от НДСВ. Тя добави, че матурите не бива да поставят децата в неравностойно положение заради разминаващ се хорариум в различните училища по отделните предмети.
2
1020
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
27 Септември 2005 00:17
Не разбирам от образование, но имам “некои съображения”
• липсата на “позитивна нагласа” в обществото се дължи на грубите нарушения на законите на страната и на правата на децата, които нарушения са довели до завеждане на дела във ВАС (като реакция на обществото).
• злоупотребата с доверието на обществото, вкл. и на децата, като се предлагат и приемат решения без каквито и да били проучвания и обективни данни.
• обществото не е против задължителните държавни зрелостни изпити, но иска ясно определение за това, каква е целта им, както и ясна нормативна уредба.
• матурите в този им вид са изцяло в полза на частните уроци, водещи до окончателно сриване на образованието и изнудване на родителите, особено в частта си за ежегодно изменение на учебно-изпитните програми и формата на матурите.
• не може да се планират матури без ясно дефиниран общообразователен минимум по класове и за степен/етап на обучението.
• матура по ЗИП е в нарушение на правата на децата; няма единни учебни програми, както и определен минимум за очакваната подготовка. Ако ЗИП се съобразява с изискванията на ВУЗ, средното образование окончателно губи автономията си и устоите си.
• премахването на ДОИ за УС и за системата за оценяване като регулиращи фактори лишава от смисъл цялата идеология на матурите, а и на образованието като цяло.
• наложително е да се предвидят мерки за премахване на вилнеещата сега колективна безотговорност и да се търси персонална отговорност от длъжностни лица, които са си позволили своеволия. Ако учебни програми и планове, ДОИ и др. се подготвят от едни и същи лица и се предлагат (налагат) на обществеността от името на МОН, естествено е обществото да търси отговорност от МОН като цяло; така се стимулира безнаказаността на извършени нарушения и дори престъпления.

И не на последно място-липсва връзка между получената оценка от матурата и работата на учителя! Оценката е вечна и не подлежи на промяна /ако ученикът желае повишение/, а учителят не носи никаква отговорност, защото няма атестации на неговия труд, дори заплатата му се определя от годините престой в училище, а не от реализацията на неговите ученици.
И е крайно време да се разберат ВУЗ и МОН кой какви критерии и изисквания има спрямо знанията на учениците за продължаване на образованието! В настоящия момент всеки ВУЗ си има собствени оценявания, а и МОН търси своята "индивидуалност", за да се задвижи бизнеса с "подготовка за матури"!!!
27 Септември 2005 00:19
Тва е гавра с младите хора! Ако евентуално някой ден се въвеждат матури, то трябва да са за випуск, който ТЕПЪРВА започва средното си образование, а не за хора, които им остават още няколко месеца до кандидатстудентската кампания!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД