:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,347,105
Активни 141
Страници 16,160
За един ден 1,302,066
Идеи

Ще има ли Пловдив своя нелеп "Дисниленд"*

За да усвои едни милиони, местната управа е готова да сътвори всякакви исторически безумия
Долу-горе така ще изглежда Небет тепе плюс туристически център, тоалетни
Чаровният Пловдив се размърда и погледна към бъдещето - с нов облик на централната зона, съживяването на Капана като квартал на творческите индустрии, проекта "Градски мечти" за съвременно изкуство... Извън тези дългоочаквани инициативи най-големият символ на Пловдив е заплашен да се върне в Средновековието.

Това е Небет тепе - върхът при река Марица с останки от крепост, където свършва стръмният калдъръм на Стария град. Тази кратка отсечка е открит ускорител на история - от неолита, бронзовата епоха и Древен Рим до Българското възраждане. Наричат това място "акт за раждане" на Пловдив, но се оказва, че древността и вечността са разтегливо понятие.

Управата на града е харесала Средновековието, за да привлича още туристи - и смята да подчертае тъмните векове с двоен ред камъни, като издигне 14-метрова кула и надгради крепостните стени на Небет тепе. Така е било през ХV век, а единственият артефакт, който го доказва, е гравюра, открита във Ватикана. И кметът Иван Тотев, и меродавният проф. Божидар Димитров смятат това самотно доказателство за достатъчно, за да хвалят публично спорния инвестиционен проект, изготвен от арх. Юлий Фърков и включващ музей в бъдещето, кула с мултимедия, тоалетни по тепето, гръцки театрон и ескалатор.Евмолпия, Тримонциум, Пулпудева, Филибе ..."Пловдив имаше шанс да остане недокоснат, но ето че дойде неговото време. Съмнявам се някой пловдивчанин да е съгласен да се експонира един средновековен облик на града, след като ние се гордеем, че това е най-старият жив град в Европа. Сега ни се предлага безподобна еклектика по "Дисниленд", коментира арх. Петкана Бакалова, част от Пловдивската архитектурна колегия, която е против проекта.

Когато разбират намеренията на общината, тя и нейните колеги започват обществено обсъждане и пишат протестни становища, но кметът Тотев и заместникът му Стефан Стоянов обвиняват експертите, че пускат доноси до институциите, обслужват БСП и дори че не са пловдивчани.

"Имаме нужда от идеен проект, за да може да кандидатстваме за 2 милиона долара. Това е различно от техническия проект, който може да е тотално различен. Ние обичаме Пловдив и ще го направим", обяви наскоро градоначалникът пред журналисти. Казано по друг начин - той предлага своята любов срещу голо доверие, че Небет тепе няма да се превърне в поредния гримиран "атракцион".

Хвърлянето на екстравагантни предложения за лов на лесни пари от туризъм този път не мина през Националния институт за паметниците на културата, който даде отрицателно становище на проекта. Общината обаче не се отказва.Парите преди всичкоЧертежите на арх. Юлий Фърков бяха внесени за одобрение в Министерството на културата в последния възможен срок - 19 май, и не се знае в какъв вид ще излязат от там. Петкана Бакалова очаква проектът да бъде одобрен по политически причини, най-вече заради наближаващите избори и избягване на риска да не разсърдим някого в последния момент.

Общинският съвет пък прие решение за кандидатстване по програма "Културно наследство и съвременни изкуства" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Сроковете не са случайни. Цялото бързане има за цел да осигури финансиране от 3 милиона евро от единствената хранилка в момента - т.нар. Норвежкия фонд, а управата на Пловдив е готова да даде още 1 милион евро от своята хазна. Причината е, че общината няма да може да събира приходи, ако разчита само на норвежкото финансиране, затова ще инвестира в строителството на музей с входна такса.

"Появиха се пари, които да се харчат. Има около 200 милиона евро за следващия програмен период на ЕС, с които можем да унищожим, да довършим своето наследство, ако не се променят правилата", категорична е арх. Бакалова.Лавиране между тепетаПо всичко личи, че Небет тепе ще има съдбата на Римския форум, който три години се привеждаше в туристически вид - с много поправки и проби-грешки. Сега Тотев намекна, че може да отпадне смущаващата "бърза връзка" до върха на тепето чрез вкопан в стените ескалатор, което означава премахване на скални маси.

"Ако последното се осъществи, то повечето туристи ще предпочетат кратката разходка със снимка, но ще пренебрегнат останалата, изключително важна част от Стария Пловдив. Именно в нея са концентрирани много от музеите на града, църкви и галерии", пишат в декларация до институциите местни интелектуалци, сред които историкът и писател Константин Каменов.

В спора се включи дори притихналата Камара на архитектите в България, която подкрепи Пловдивската колегия и настоя да не се допуска "трайно оставяне на фалшиви исторически следи във времето", а реставрацията на Небет тепе да се подложи на щателно проучване с максимално запазване на оригинала.

Този принцип е залегнал и в международните конвенции, които страната ни е подписала и би трябвало да следва. "Това е закон, златно правило в реставрацията - новото да не измества оригинала. Недопустимо е да се акцентира върху един исторически период, когато имаш такъв многопластов обект. Вижте Капитолийския хълм в Рим. Да, проблем е как да покажеш цялото богатство, без да загуби обектът своето цялостно значение и усещане. Но в случая - това е една миникула от 14 метра, една селска крепост, каквато Пловдив никога не е имал", допълва арх. Бакалова. Тя е категорична, че проблемът не е само в кмета: "Проблемът е, че това се превръща в държавна политика". Същият заразителен стремеж за тотална реконструкция на културно-историческото наследство вече се прояви в Перник и Яйлата.

"Трябва да се вдигат крепости до зъбер и манастири до керемида". Този цитат от Божидар Димитров е съвсем истински и много показателен. "Това се прави единствено в Македония - държава без минало, която си го измисля", коментира Петкана Бакалова.

"Проблемът с културното наследство в България не е толкова свързан с пари, със закон или действаща администрация - те съществуват, макар и почти неработещи. Липсва отношение на българина към неговото културно наследство, липсва разбиране какво трябва да се прави с това богатство", категорична е ахр. Бакалова, която работи и по проект за създаване на школа за реставрация.

Тя и нейните колеги са готови да бранят докрай родния град от нелепи "реконструкции". Тепетата на Пловдив изчезват едно по едно, след като Марково тепе бе взривено заради строеж на мол.

Небет тепе обаче няма да изчезне или поне наполовина. Ако това се случи, тогава и Пловдив ще е наполовина древен. Единственото положително е, че в тези опити се вижда сърцето на гражданското общество.* Заглавието е на "Сега"
 Римският форум при Джумаята беше реставриран три години
 Археологическият комплекс Небет тепе е признат за паметник на културата от национално значение
Снимки: webcafe.bg
На Небет тепе ще бъдат обособени места за отдих, ще се поставят пейки, рампа за инвалиди и художествено осветление
9
3850
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
08 Юли 2014 09:13
Тя и нейните колеги са готови да бранят докрай родния град от нелепи "реконструкции". Тепетата на Пловдив изчезват едно по едно, след като Марково тепе бе взривено заради строеж на мол.


Супер важна статия за огромен проблем, но това изречение е пълна неточност. Тепето е разрушено преди стотина години.
08 Юли 2014 09:45
08 Юли 2014 10:59
Justinian, не знам откъде си, но тепето е разрушено преди много време и огромен брой от павираните улици на града са направени от извлечения от него камък. Да, има недовършен строеж на мол в момента там и може би е имало някакво премахване на скална маса в основите, но тепето го няма от много много време, а не е разрушено заради изгражданете на мола както се твърди в статията. Както и да е. Не е това темата. Важно е Пловдив да не допусне подобен строеж, понеже е единственият град в България с истински архитектурен туристически потенциал (възрожденски стар град, хубава архитектура от началото на 20-ти век, действащ античен театър, римски стадион и т.н.). Няма друг град в България с такава комбинация.
08 Юли 2014 11:13
Формата не е правилна, но посоката е вярна. не може с половинметрови буренясали стенички дълги по 10-15 м. да им вземем паричките на туристите. Разбира се и произволно строене като изложеното е безумие. За мен чудесен пример за умереност е Цари Мали град или Царевец и Баба Вида. В конкретния пловдивски случай проблемът е затриването на останалите пластове за сметка на средновековието. Какво лошо обаче, ако се създаде цялостен обект (дори и автентичното да е 10%) с представяне на различни епохи на кътове. В крайна сметка туристът иска да види нещо което ще го впечатли и ще запомни (и ще се похвали по тия соци. мрежите, те новите за тва живеят), а приходите не идват от туристи-археолози дразнещи се и на мижав опънат навес върху останките от 6 хил. годишно огнище. където има огнище трябва да израсне цяло село с все манекените! Някой да е ходил на Траянови врата - страхотен потенциал плачещ за инвестиции, но какви приходи акумулира в момента в почти автентичния си разсипан от времето вид?
08 Юли 2014 11:20
Justinian, Марково тепе е история от много време, далеч преди Иван Чомаков да е мислил дори за кметското кресло. Направено е на павета, както е споменал по-горе пишещия. На негово място, пред хотел "Лайпциг" по време на соца се разполагаха цирковете, гостуващи в Пловдив. Сигурно и Чомаков като хлапе са го водили да гледа фокусниците и дресура на тигри и лъвове там. Също като мен, на времето... Това му е сигурно най-пряката връзка с унищожението на Марково тепе. Натисни тук
08 Юли 2014 11:26
08 Юли 2014 11:33
И жалка нафукана идейка, и трогателна изчерпателна грижа на архитекта - с външните тоалетни, накацали около музея на Бъдещето /?!/; дали мястото да не се пренарече Веспасиан-тепе?

Тук някой спомена и манекени. Що не и музей на восъчни фигури, също прославен еврокич, експлоатиран навсякъде със страховит успех?!

Тфу.

Грандиозните хоризонти на Пича Божи Димитров - "разрушаване и надграждане до зъбер и керемида".
08 Юли 2014 11:37
ПП. Спасе, ти обърна ли внимание и на преграмотната българска уикипедия в статията, посветена на Небет тепе?

Пловдив символично си върна "Седмият хълм" с един проект, увековечаващ писатели, творили в Пловдив с павета от разрушеното Марково тепе.


Веднага добавям към проекта: интерактивна зала за писатели-мераклии от туристите; предоставят им се павета и те творят щастливо пред очите на множеството зрители с каски.

08 Юли 2014 20:20
Да си пловдивчанин е комплекс, диагноза. "Ама ние сме били такива, онакива." То и Никополис ад Иструм е бил голяма работа, амо сега е село Никюб. Толкоз.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД