:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дежавю

Когато "убийците" на Пеевски разнасят едни "чували с пари от КТБ"...

За втори път прокуратурата тотално пренаписва обвиненията в тежки престъпления и не представя никакви обективни доказателства за тезите си. За втори път това се случва по разследване, минаващо опасно близко до ключовия депутат от ДПС
Снимка: БГНЕС
Пари ни събират, пари ни делят, малко странна е тази наша обич, нали ...
Невероятно, но факт - прокуратурата се оказа изумително повратлива структура. Обвиненията й траят около два дни, после се преформулират по такъв невероятен начин, че всякаква нормална житейска и законова логика губи смисъл. Повдигат се тежки обвинения без нито едно доказателство, които по-късно тихомълком се оттеглят. Адвокатите на обвиняемите пък са толкова изумени от скалъпените разследвания, че



се чудят един и същи наказателен кодекс ли четат с прокурорите



Това особено ясно пролича през последния месец около разследванията, засягащи депутата от ДПС Делян Пеевски и сложните му политико-икономическо-финансови връзки. Спомнете си историята с неговите "убийци". Трима български граждани бяха арестувани и обвинени в опит за физическо отстраняване на политика. Делото бе толкова важно, че мерките за неотклонение се гледаха в болницата, докато единият от обвиняемите лежеше на системи заради криза, предизвикана от шока от повдигнатите обвинения. Прокурорите яростно защитаваха абсурдна теза, в която не бяха си направили труда да уточнят ключови неща за подобно тежко обвинение - защо, как и къде някой ще иска да убива Пеевски. Съдът този път не се хвана на играта и освободи арестуваните, а мотивите му трябва да влязат в учебниците по право за нагледен пример как не се пише обвинителен акт. Малко по-късно главният прокурор Сотир Цацаров призна, че прокуратурата е допуснала грешка и че няма абсолютно никакви доказателства за опит за убийство.

Постъпката му заслужава адмирации само доколкото никога преди това прокуратурата не е признавала публично грешка. Но



нито някой бе наказан, нито са извадени поуки



И ситуацията отново се повтаря - този път с разследването около евентуалното източване на Корпоративна търговска банка.

Само за два дни прокуратурата трябваше отново да пренаписва шумно обявено обвинение, по което бяха направени арести. Първо, в петък бяха задържани и обвинени в длъжностно присвояване в особено големи размери Маргарита Петрова - главен касиер на КТБ, и Орлин Русев - изпълнителен директор на банката. Двамата помогнали на някакви трети лица да изнесат от трезора 205 млн. лв. кеш. Русев наредил, а Петрова напълнила в чували парите и ги предала на получателите срещу разписка. Крайният получател на "пратката" бил собственикът на банката Цветан Василев, който от началото на юни пребивава във Виена. В съобщението на прокуратурата дори бе направена разбивка на "неправомерно" теглените от трезора на банката "необичайно големи суми": 93 139 500 евро, 23 657 575 лева, 45 000 щатски долара. В събота заради аферата бяха арестувани още две лица от КТБ - главната счетоводителка Мария Димова и зам. главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова.

48 часа по-късно стана ясно, че нищо от съобщението на прокуратурата от петък



вече не е актуално - няма чували с пари,



изнесени за един ден и предадени чрез посредник на Цветан Василев. Според прокуратурата Русев и Петрова постепенно присвоявали парите, и то за себе си, а не за трето лице, а пък като техни помагачи са действали Димова и Тренева. Освен това присвояването не е станало за ден, а за близо три години - от края на 2011 г. до 19 юни 2014 г. Парите не са изнасяни в чували, а са оформяни като кредити на фирми, свързани с Цветан Василев. Така само между Коледа и Нова година през 2011 г. прикритите липси в КТБ били 157 млн. лева. До средата на тази година липсата на главната каса набъбнала и Цветан Василев разпоредил тя да бъде замаскирана с преводи към фирмата му "Бромак", която се задължава до 36 дни да възстанови сумата.

Двете схеми са не просто различни, те взаимно се опровергават, като може сериозно да се спори дали изобщо може да бъде открито престъпление в така описаните събития. Откога даването на кредити от банка например е престъпление само по себе си? Кое не е наред в тези кредити, че говорим за неправомерно присвояване - обезпечението ли е недостатъчно, има твърде голям гратисен период за връщане, абсурдно ниски лихви... Как стана така, че в един ден има неопровержими доказателства как една жена е тъпкала цял ден и изнасяла в чували стотици милиони левове и евро, а само часове по-късно - че парите са присвоявани цели три години, и то не кеш? Защо изобщо са арестувани хора, преди да е изяснена фактическата ситуация? И защо крайният получател на парите и в двете прокурорски схеми Цветан Василев засега изобщо не се споменава като обвиняем?

Нещо повече - оказа се, че



прокуратурата не разполага с никакви обективни доказателства,



върху които да гради обвиненията си. Тя просто се доверява на сигнала на БНБ, в който е описан сценарият с чувалите с пари. Докладът на одиторите на КТБ например не е пратен в прокуратурата. Документът е изготвен от три от най-реномираните одиторски фирми, но по признанието на гуверньора на централната банка Иван Искров там подобно изнасяне на пари няма. За чувалите донасят квесторите в КТБ, пратени от БНБ. Как е възможно одиторите да не забележат подобно кешово изтичане, не е ясно. Разпитвани ли са квесторите, за да се разбере откъде те имат подобна информация, също не е ясно. Иззети ли са записите от камерите в банката, проверени ли са сървърите, за да се види дали наистина някой се е опитвал със задна дата да променя нещо? Защо не бяха назначени някакви експертизи, включително и счетоводни, за да се види какво е истинското състояние?

В опит да обясни абсурдното си поведение прокуратурата обяви, че касиерката сама е излъгала за чувалите с парите, за да прикрие източването с кредити?! Какво печели тя от това? Каква е гаранцията, че останалите прокурорски свидетели - бившият съдружник на Цветан Василев Бисер Лазов и Теодора Танева, която е изпълнителен директор на фирма, свързана с КТБ, също казват истината? Някой виждал ли е техните показания? Има ли някакви документи или други доказателства, които да подкрепят техните твърдения? Защото и при "убийците" на Пеевски също имаше свидетелски показания от негови бодигардове, но прокуратурата не намери никакви доказателства, с които да ги подкрепи.

Няма спор, че



някой трябва да понесе отговорност за случващото се в КТБ,



ако оттам са присвоявани пари или ако банката е управлявана безхаберно. Това обаче със сигурност няма как да стане със съшити и недостатъчно аргументирани обвинения и арести. Защото тази история е зловеща не само заради конкретния случай. Тя компрометира изначално усещането за справедливост. И се поднася в момент, когато обществото е особено подозрително към ставащото в банковата система. Така че дори ако някой прокурор вземе, че наистина съвестно си свърши работата и събере солидни доказателства, за да изобличи тази държавно-политическа мафия, никой няма да му повярва. Всички ще решат, че той просто обслужва поредния сценарий в полза на някой властимащ. От недоверието по-страшно няма.

29
8818
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
14 Юли 2014 21:28
Много съм притиснен, има ли още заплаха за убийството на български народен представител?
14 Юли 2014 21:41
Става въпрос за много пари и много възможности за корупция...
14 Юли 2014 21:49
Цацаратурата умишлено е конструирана по много пошъл начин, за да могат крадливите политици, банкери и други престъпници да се измъкват безнаказано (освен с някаква част от заграбеното дадена като подкупи). Слагаха адвокати, слагаха номенклатурни наследници, сложиха провинциален съдия за Гл. прокурор, но никога няма да поставят истински обвинител от кариерата, който ще ги залепи по затворите.
14 Юли 2014 22:06
Цацаров има способности за главен прокурор... Важното е корупцията да бъде овладяна...
14 Юли 2014 22:07
Чалга прокуратура
14 Юли 2014 22:09
Че някой вярва ли в безпристрастността и неподкупността на прокуратурата?
14 Юли 2014 22:14
Много се съмнявам, че истинските виновници ще бъдат изправени пред съда!
14 Юли 2014 22:15
.
14 Юли 2014 22:35
Цялата история около КТБ никога няма да бъде разгадана...
14 Юли 2014 22:51
Важното е корупцията да бъде овладяна...


Че корупцията винаги си е била овладяна. Спомням си едно очилато джудже - Ники Маус от "юпитата" дето му ги сложиха на др. Цар Симеон Хасан, той за пръв път употреби този израз. Разшифровано това означаваше, че когато пъдарят вземе 10 лв. за да не си върши работата, при "Царя" да достигне поне 1 лв. А останалите по веригата да си щипнат каквото им е разрешено.
14 Юли 2014 23:02
Двете схеми са не просто различни, те взаимно се опровергават
Напротив, еднакви са в своето безумие.
Колкото е вероятно 93 млн. евро да се намират кеш в трезора, толкова е вероятно "Русев и Петрова постепенно присвоявали парите, и то за себе си, а не за трето лице", пък накрая окраденият "Цветан Василев разпоредил тя да бъде замаскирана с преводи към фирмата му "Бромак"", сиреч заверил кражбата.
Прокурорите, които познавам, не са тъпаци. Но .. при изпълнение на политически поръчки, може да се получат такива идиотизми.
15 Юли 2014 00:20
Че сме малък и прост народ е факт! Позволяваме на Прасчо да разиграва и плаши цялата държава, щото решил да не си погасява кредитите, за да изкупят с Доган на безценница КТБ! А простият народ ще взема заеми да му връща харчовете! Е нема такава държава...
15 Юли 2014 01:10
...дъвката се слага в устата... сдъвква се... обикновено залепва за горния эъб, после за долния... ако се случи обратното, не се тревожете... тъй или иначе ще докажат, че сте идиот.
15 Юли 2014 01:26
...никога няма да поставят истински обвинител от кариерата, който ще ги залепи по затворите.
Съгласен! Имаш ли конкретно предложение?
Без да издигаш себеси, обаче!
15 Юли 2014 05:39
Позволяваме на Прасчо да разиграва и плаши цялата държава, щото решил да не си погасява кредитите, за да изкупят с Доган на безценница КТБ! А простият народ ще взема заеми да му връща харчовете! Е нема такава държава...

15 Юли 2014 05:40
Катарзисът на прокуратурата кога ли ще настъпи?

15 Юли 2014 08:26
Не мога да разбера защо прокуратурата дава интервюта и сведения като не са ясни всички неща? За последните 7 дни смениха 3 пъти версиите! Като не е ясно - не се говори, толкоз.Пък те се правят на велики и се кефят как омайват журналята!
15 Юли 2014 08:35
Пеевски ни страхува! }
15 Юли 2014 08:37
Като не е ясно - не се говори, толкоз.Пък те се правят на велики и се кефят как омайват журналята!

Въпросът е, че има поръчка от знаете Кой да има арести /и на самия Василев/. За какво - няма значение - ако не е едно, друго, трето, пето, докато се скалъпи нещо правдоподобно.
15 Юли 2014 09:25
Изненадващо за много царисти, неизвестният Делян Пеевски – едва на 21 години, е назначен за парламентарен секретар на транспортното министерство. Като добавка, той получава ръководния пост в директорския борд на пристанище Варна. По това време Пеевски няма нужния образователен ценз – той е втора година студент по право в Югозападния университет „Неофит Рилски“, но това не пречи да бъде назначен на тези два изключително отговорни поста.

http://razuznavane.com/?p=20612
15 Юли 2014 10:25
Когато се дъФче и предъвква цялата тази вмирисана мърша "казуса" КТБ и се стига винаги до местният Парасьонък, най-"смелият" зададен въпрос е:

- Кой назначи Пеевски?

Ако този Специалист по всичко е гении, нека го оповестят - барабар с IQ-то му. Щом е от ДПС, нека каже Наратива поради какви гениални качества, политическата и финансовата кариера на този не плащащ данъци младеж е така стръмна? Не е ли в крайна сметка този едно чучело проснато на всеобщо обозрение в Бостана тикви за да събира гаргите, докато в това време прасетата ги омитат една по една?

Няма ли най-сетне една медия поне, от колодата уж "независими", да намери смел журналист (а не всеприсъщите посерковци-клакьори) и да направи разследване как аджеба се вързват всичките тези абсурди със Специалиста по всичко и то в една територия доведена до пълна абсурдност?

Ако не се намери отговор, ще трябва дедуктивно да навързваме факти извлечени от принудително-необходимия минимум осведомяване на плебса и така да имаме поне някаква бегла схема на Заверата. А че Завера има, е изцяло извън всякакво съмнение.

Дали метастазите на световната ситуация в предверието на ТСВ, доведена до тук с нечуван по наглост и безсрамие натиск на Паразитите искащи НСР, т.е. - актуалните събития в Украйна заради битката за Газта на Европа - с поддиректория Южен поток, не са натиснали все пак спусъка за стартиране на "Аферата КТБ"?!?

- Напълно възможно е, при това на преден план излиза със субверсивната си същност и "онази" партия-прокси, издигнала в Бостаня с тиквите - не един нов Наратив, а само едно обикновено Нарицателно - Пеевски. Тогава, минавайки през генезиса 'и, стигаме отново до Паразитите "настояли" навремето да се наруши Конституцията по отношение на една етническа партия. Ерго: - предшестващия абзац е верен. От там пък сюблимният Въпрос "Кой и пр. и пр.?" не следва да се задава. Би трябвало да се погледне зад завесата и ясно да се каже:

- Те са.
15 Юли 2014 10:42
Браво на автора. Абсолютно вярно.
Какъвто и да е олигарх Цветан Василев, банката е стопанисвана добре. Това, че тези 206 милиона са източвани цели 3 години без да се разбере са малоумни тъпотии. Както и предишната версия за изтеглянето им в брой без документи точно преди банката да поиска подкрепа от бнб. Същото малоумие е и за "изчезналите" документи за 3.5 млрд. И тук прилагам една статия от колега която изцяло съвпада с моето мнение как не могат да се зативат всички следи от електронни и хартиени архиви съхранявани на различни места. Просто прокуратурата, бнб и държавата играят за противниците на мустака.
Натисни тук
15 Юли 2014 10:42
От ден на ден фактите се проясняват. Прави чест на Цв. Василев , че е оставил българското общество само , без негово суфлиране да стигне до някакви умозаключения. Добре е след преминаване на обществения махмурлук да има наказани за профилактика на рецидиви.
15 Юли 2014 14:03
Нещо повече - оказа се, че прокуратурата не разполага с никакви обективни доказателства, върху които да гради обвиненията си. Тя просто се доверява на сигнала на БНБ, в който е описан сценарият с чувалите с пари.

Да има изненадани? В случая "Костинброд" прокуратурата не разполага с никакви обективни доказателства, върху които да гради обвиненията си. Тя просто се доверява на сигнала на БНБ Капута и МаМан, в който е описан сценарият с чувалите с пари бюлетини и самолети с двойни дъна!
Де ги сега червенушките, дето скандираха "Да подкрепим Главния прокурор"?
Асол, Жана, оная дето се самопровъзгласи за светица, де сте, бе?
15 Юли 2014 14:31
От недоверието по-страшно няма.

Доверието се гради с години, цял живот, а се срива за секунди дори !

ПовервАхме на Желю, че ще изчистят България от червения тоталитарен вирус и - не би ! Съешиха се на Кръглата маса и разделиха пАрсата. Нито едни червен башибозук не влезе в затвора за 45 годишния мор.

Църният Ваньо Костов и той така - спазари се с червените кхмери и косъм не падна от главите им, само дето пак разпределиха остатъка от баницата.

През 2001 мадридският мошеник казА: "ВЕрвайте ми !". ПоверВахме му и после знаем, ко' тана - яка сеч на гори и износ на дървен материал, неправомерно присвояване на недвижимости, и като връх на падението му - братска прегръдка в тройна коалиция с убийците на чичо му, и куп други магарии след това, по схемата 8:5:3 !

После пък повервАхме на Генерала - бодигард на Първия от Правец, който уж щеше да търси отговорност от еничарите на тройната за всичките им диващини и безобразия, и пак нищо такова не се случи ...

Управляващата Мафия и нейните политически марионетки доказаха само за краткия исторически срок от 25 г., че не може да им се има АБСОЛЮТНО НИКАКВО доверие. Те са една гнусна, лъжлива, корумпирана сган - каста, злокачествен рак-тумор в тялото на държавата, убийци на страната и населението й чрез системно прилаган де-факто геноцид, със "законни" средства - избори, закони, Конституция, всичките ушити по тяхна мярка и в техен интерес. А избирателите-електорат и предполагаем суверен гледа и го духа !

Това е положението, накратко казано.
15 Юли 2014 16:43
Прокуратурата е в играта и е част от пробелема, който уж трябва да разследва. Колкото прокуратурата извади на бял свят истината за костинбродските бюлетини на ГЕРБ, толкова и сега ще извади на бял свят истината за насила фалираната КТБ. С фалшифицирането на изборите беше ясно - никоя политическа партия нямаше интерес истината да излезе наяве и истината беше потулена. Сега е нещо подобно - силните демократи на деня нямат интерес истината за КТБ да стане публично известна и пак ще ни залъгват с някакви неизвестни хора, както стана и при бюлетините на ГЕРБ.
16 Юли 2014 05:28
Braun
16 Юли 2014 06:18
Де ги сега червенушките, дето скандираха "Да подкрепим Главния прокурор"?
Асол, Жана, оная дето се самопровъзгласи за светица, де сте, бе?

Пропуснато е едно туловище дето викаше на шопара шериф
16 Юли 2014 09:27
Снощи по БНТ1 в "Референдум" стана интересен разговор за КТБ. Само "малката секира" зачекна въпросът-кой в края на краищата ще "лапне" БТК/Виваком, Булгар табак и т.н... Ама не се чу отговор. А Там е заровено кучето.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД