:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,469,935
Активни 124
Страници 10,177
За един ден 1,302,066
Прогноза

Ромските гета – язва, за която лек няма да открием

Ще наближат изборите и багерите отново ще бъдат прибрани
Снимка: Импактпресгруп
Съвсем естествено, напрежението в старозагорския квартал "Лозенец" ескалира, след като започна да разрушава незаконните постройки в парк "Аязмото".
Когато багери атакуват ромски гета, емоцията винаги е висока. Едни хора казват, че беззаконието не бива да се толерира и след като никой от мнозинството не може да си вдигне неправомерно къща, то и циганското малцинство не бива. Други - по-малко, но гласовити, изкарват малцинството жертва. Трети започват да разсъждават, че язвата е огромна и след като в продължение на години се усложнява, най-после следва да се лекува. Но пък защо не се събарят строежи край морето и в чашите на язовири? Те по-малка язва ли са? Затова разсъжденията, общо взето, не водят доникъде.

Общинските ръководства на Стара Загора и Варна изоставиха разсъжденията и тръгнаха да събарят незаконни ромски постройки. Юридически са в правото си. Други общини също се канят да го правят, също имат законови основания. Рано е да се обобщава - възможно е да сме свидетели на мащабна акция срещу незаконните гета, а може пък да виждаме позната кампанийност от местните власти. Но имаме повод да кажем няколко неща, които обикновено емоциите ни пречат да забележим. Те не са по схемата "жертва-виновници", а опит да се изследва един процес.Стар и обективен проблемЦиганското поселение в градовете започва още в средата на миналия век. Именно тогава ромите се установяват в дерета, крайградски гори, сметища. Защо? Просто е - тече урбанизация и всички български граждани, в т.ч. българи, турци и т.н., напускат селата и стават граждани. Колкото повече нараства градското население в следващите десетилетия, толкова повече и ромите се настаняват в големите населени места. Законни ли са били "кварталите" им през комунизма? Да, доколкото окръжният партиен комитет им позволява. Но не от гледна точка на стандартите за хигиена, комунална обезпеченост, отстояния и другите изисквания, които по принцип важат. Т.е. урбанизацията е общ за страната ни процес, който тече и до днес, а ромите са част от него. Специфичното е, че "усвояват" градовете, тъй както са го правили и с други територии през вековете, не само в България - вкупом по родове, без интеграция с другата част от обществото, живеещи по свои правила.

През демокрацията знаем какво настава - тотално беззаконие, което обхваща и ромските гета. Нарастват безконтролно, превръщат се в заплаха. Но никой не смята да се заеме с проблема, защото етносът е най-сигурният електорален донор, възползват се партии и политици на местно и национално ниво. Копторите са хем незаконни, хем понякога имат ток и вода. Хем престават да бъдат коптори, превръщат се в палати. Проблемът се усложнява поради политически целесъобразности, но има още един обективен факт, който ние поради неудобство премълчаваме - практически няма европейска държава, която да е интегрирала ромите. Просто няма. Коя е тя? Колкото са повече, толкова повече властите срещат проблеми. А България е сред европейските страни с най-висок дял на ромското население. Статистически е около 500 000, но реално повече, защото в преброяванията ромите сами се вписват като друг етнос.Малко "местни" спецификиВ Стара Загора паднаха 55 постройки, общината е преброила общо 350 незаконни, кметът Живко Тодоров обещава да направи същото и с тях. Във Варна е по-сложно - засега се събарят предимно опасни сгради, но на мушката са и незаконни (поне 200 в махала "Максуда"). Кметът Иван Портних казва, че щом се незаконни, ще паднат. Времето ще покаже дали тези кметове (и двамата от ГЕРБ) са принципни и последователни. Местната власт като цяло обаче не е.

През 2007 г. кметът на Стара Загора Евгени Желев предприе събаряне в парк "Борова гора", граничещ с квартал "Лозенец", където сега тече разрушаването. Причината - пожар в гората, за който се смяташе, че е тръгнал от гетото. Желев се закани да действа мащабно, но се ограничи с няколко къщи. А още тогава се знаеше, че почти целият квартал е незаконен. Как стояха нещата във Варна по същото време? Никак. За 14 години години кметуване Кирил Йорданов бутна едва няколко саморушащи се сгради след сигнали и още 5-6, които пречеха на укрепването на ул. "Девня". Обикновено се оправдаваше с регионалната дирекция по строителен контрол, но именно събарянето на ул. "Девня" показа", че когато има воля, има и резултат.

Как точно институциите си прехвърлят топката, става ясно от документацията в община Варна. Част от земята в "Максуда" е реституирана, собствениците обаче не могат я ползват. Опитите им да вземат терена са дългогодишни, а поне от 2011 г. със сигурност се знае (съставени са констативни протоколи), че на земята им са вдигнати около 50 незаконни постройки. Но кой да ги събори?Общината препраща към строителния контрол,а от регионалната дирекция съобщават, че документите по тези случаи са "някъде" в софийската централа или МРРБ. Също и - "не се знае какво ще бъде предприето по тях". Толкоз - "някъде", "не се знае". Спорно е и днешното желание на община Варна да върви докрай. След бедствието в "Аспарухово" местният парламент формира комисия, която да разследва причините. "Докладът посочва категорично, че незаконното строителство е един от факторите за трагедията и следва да бъде премахнато", заяви съветникът Костадин Костадинов. Но мнозинството от ГЕРБ засекрети доклада, не посмя да го скрепи с решение, дори спря изчитането му на сесия. Защо? Ами защото сега се събарят сгради, ама в един целесъобразен момент може да се окаже, че не бива да се събарят.

Да се върнем в Стара Загора - 15 от премахнатите 55 адреса са имали отделни партиди за ток. Как, след като са незаконни? Огромна каша, очевидно насърчавана и покровителствана. Живко Тодоров дава на циганите евтини терени за нови домове, но защо е чакано с години да се трупат проблемите? В Стара Загора обаче е интересно и с днешна дата - докато общинското ръководство събаря ромското гето с цел да се изчисти парк "Борова гора", внася предложение за застрояване на друг парк - "Бранители на Стара Загора" (стъпва върху решение на предишния общинския съвет за изработване на планове за застрояване и регулация). Настоящият местен парламент отхвърля предложението чрез игра с кворума, омбудсманът Константин Пенчев се произнася срещу застрояването, но областният управител Живка Аладжова обжалва отхвърлянето, т.е. фактически обжалва спирането на строителството. Това е развитието на казуса засега. Но и на този етап е налице съмнение, че целенасочено се вдига пушек около ромското гето, за да се прикрие друго парково застрояване. Нямаме особена причина да вярваме в природосъобразните мотиви на община Стара Загора, тъй като за строителство в последните години бе подготвен и друг парк - "Бедечка".Какво ще се случи?Държавите, на които искаме да приличаме, дават мило и драго да ни връщат мургавите пришълци. Появи ли се незаконен катун и коптор - на мига го разрушават. Нашата държава допусна гета, насърчи ги, възползва се, поради което днес е изправена пред нерешим проблем. Нека си го признаем - нерешим е.

Затова на въпроса "Какво ще се случи?", прогнозата ни е - "Нищо кой знае какво". Няколко бараки ще паднат, повечето - не, краткият шум ще бъде последван от избори. Едни български граждани ще пуснат бюлетина за кмет или партия, които "най-после са тръгнали да решават циганския проблем", а други български граждани - мургавите, целокупно ще се наредят пред урната на "спасилите ги" партии и политици. Т.е. впрочем може да се окажат едни и същи.

А язвата? Ще си стои. Човек може да живее с язва, може и да умре от нея. Никой не знае.
Снимка: БГНЕС
Над 100 роми се качиха на покрива на къща и започнаха да хвърлят керемиди срещу жандармерията, която охраняваше работниците, дошли да бутнат незаконните постройки.
Снимка: Импактпресгруп
Някои от постройките са коптори, други обаче са масивни сгради с ток и вода. Как е станало това, ако са незаконни?
13
3209
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
28 Юли 2014 20:02
Ракът се лекува с нож и химиотерапия... Което невинаги дава резултати...
-------------------
Сайтът на Генек
28 Юли 2014 20:16
Едни български граждани ще пуснат бюлетина за кмет или партия, които "най-после са тръгнали да решават циганския проблем", а други български граждани - мургавите, целокупно ще се наредят пред урната на "спасилите ги" партии и политици.

Ами то това е важното - дали купените цигански гласове ще са повече от благодарните български.
По развитието (или спирането) на разрушаването ще научим най-точната социология кои са повече.
28 Юли 2014 20:40
Не е проблемът в циганите, нито в политиците. Проблемът е в демокрацията и изборите. Всеки има равен глас - и плащащият данъци и неплащащият и крадецът и тоя дето е на социални помощи с години. Така се получава, че тарикатите и търтеите гласуват най-демократично малкото работещи да им плащат социални помощи и пенсии.. колкото повече са тия тарикати и търтеи толкова повече нещата стават трагични с демокрацията.

Казано по друг начин демокрацията върши работа само когато работещите са много повече от тарикатите и търтеите. При всички други случаи.. рано или късно идва катастрофа. Ако погледнете и в Западна Европа нещата отиват в тая посока. Ама там вече поизкривяват демокрацията - те са майстори на това. Пускат медиите да облъчват на правилната вълна и готово... Всъщност там досега беше лесно супер богатите 2% да речем управляваха скрито и си пазеха клиентите, пардон съгражданите. Обаче с глобализацията - вече нямат чак толкова нужда от съгражданите си.. все някъде ще намерят клиенти по целия свят.

Ние сме даже друга бира, най-богатите 2% изобщо не се интересуват от клиентите си, т.е. съгражданите си - щото печалбите им идват от държавата и от европомощи с правилното инвестиране в правилните чиновници.
28 Юли 2014 20:47
Да се върнем в Стара Загора - 15 от премахнатите 55 адреса са имали отделни партиди за ток. Как, след като са незаконни? Огромна каша, очевидно насърчавана и покровителствана...........за да гласува!
28 Юли 2014 21:44
***
29 Юли 2014 08:30
Кой измисли това, че ако има къщата ел. ток и партида значи е законна? Откъде на къде фирмата за ел. снабдяване ще решава дали дадена къща е законна или не? Или ще се използва след това като знак, че къщата е законна?

Откъде на къде, ако един чиновник сложи подписа си в някакъв документ.. къщата да става законна? Че то има поне 10 закона.. това, че по един къщата е законна, по другите може и да не е? То и заради това толкова лесно една къща се "узаконява" един подпис на чиновник и готово. Няма да се учудя ако в другите бели държави не е така - за да е законна трябва да отговаря на всички закони, а не с един подпис, с включването на ток или вода и всичко да е ок. Това, че някой е "сгрешил" като е положил подпис някъде, не значи, че къщата става законна.
29 Юли 2014 09:28
... През демокрацията знаем какво настава - тотално беззаконие, което обхваща и ромските гета. Нарастват безконтролно, превръщат се в заплаха...
- Ай стига, бе! Демокрация - това е задължение, а не беззаконие (което настана тук). Защото прилагането на закона (задължението) се прилага изключително спрямо едни, а други (вкл. и циганите) - бидоха третирани за "по-равни" пред закона...
29 Юли 2014 10:27
"Стар и обективен проблем
Циганското поселение в градовете започва още в средата на миналия век. Именно тогава ромите се установяват в дерета, крайградски гори, сметища. Защо? Просто е - тече урбанизация и всички български граждани, в т.ч. българи, турци и т.н., напускат селата и стават граждани."

Ето така се създават митовете и легендите.
29 Юли 2014 10:35
Юридически са в правото си.

Тогава какво има да разсъждаваме? Прилага се законът и толкова!
29 Юли 2014 11:15
Ако Yankov и Пенчо бре не гласуват на тия избори, с какво право могат да коментират следизборно ? Да, формално имат същите права като нас, но негласуването ги отхвърля тотално от тази общност. Някакси, не е много морално да нямаш позиция и мнение в деня на Избор, а сетне да ръсиш акъл из форумите
Отговорът е ясен- циганите не коментират следизборно, не ръсят акъл из форумите, не плащат данъци, не плащат ток, вода, транспорт, живеят в незаконни постройки,
превръщат парковете в сметища и катуни, но пък са много морални с позиция и мнение в деня на Избор Дали? Или им е все едно - гласуват за този, който плаща, защото който и да е на власт те ще продължат да живеят без да плащат данъци, ток, вода и пр. Техният глас е по-ценен от гласа на примерните граждани на държавата, които си плащат данъците, осигуровките, спазват законите, възпитават и образоват децата си и на които никой политик не се е залетял да плаща. А защо циганският глас е по-ценен - отговорете си сами. И не се чудете защо не трябва да се гласува за такива политици, които ценят и хвърлят пари и усилия да печелят циганските , а не гласовете на почтените граждани.
29 Юли 2014 14:07
Пред 1989 на много цигански семейства бяха раздадени апартаменти с цел интегрирането им в обществото, например в ж.к. Люлин в София във всеки вход имаше по 1-2 цигански семейства. След като дойде "Демокрацията" почти всички цигани си продадоха апартаментите и отидоха да живеят в гетата.
29 Юли 2014 15:29
За всяка подобна язва лек има и той е известен отдавна - налагане на спазването на закона винаги и от всички.
30 Юли 2014 08:40
mick
28 Юли 2014 20:40

Точно в целта!
Това е парадоксът на демокрацията - колкото е по-голяма, толкова повече се самоунищожава. С демократични методи не можем да ограничим размножаването на търтеите, но затова пък съвсем недемократично можем да им отнемем избирателните права. Например с въвеждането на образователен ценз.
Всеобщото избирателно право на практика лишава някои граждани от реален избор.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД