:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,547,222
Активни 91
Страници 10,758
За един ден 1,302,066

Миков ще закърпи положението, но няма да спре разпада на БСП

На тази партия страшно много й трябва нещо, което досега не е правила - успешно управление. Лошото за БСП е, че никакво червено управление не се задава - нито добро, нито традиционно
Петьо Цеков
БСП направи приличен избор. Изненадващо приличен. От две дузини и половина номинирани за лидерския пост трудно можеше да се намери човек, който да закрепи партията в краткосрочен план. Кой друг, освен Миков, можеше да спре роенето и да изведе социалистите до прилични изборни резултати наесен? Всяка марионетка, спусната от Станишев, щеше да довърши бързо организацията, а опозиционер би фрагментирал БСП почти до конфедеративно ниво.

Миков не е нито едното, нито другото. Той е и двете. Той е и човек на статуквото, и самостоятелна бойна единица. С него смяната на партийната власт придобива вид на естествено движение в мъглявата вихрушка на "Позитания", като в същото време той безспорно има разпознаваемо лице. Миков никога не е поставял постовете и победите като цел, но винаги е постигал нещо - 5 мандата в НС, министър, шеф на НС, сега - лидер на партията. Като Станишев. Но за разлика от Станишев, Миков е по-диалогичен - той ще намери врати и към АБВ, и към ДПС, и към ГЕРБ, ако трябва. Защото докато се качваше нагоре, не си създаваше врагове.

Разбира се, Миков е далече от идеалния политик. Не само заради видинския му диалект, заради който се сдоби с постоянна рубрика в "Господари на ефира", нито пък за наложения от политическите опоненти образ на човек, който може да се весели дълго с чаша в ръка. Но за БСП, както и за българската политическа среда, Миков е абсолютно приличен избор.

Големите проблеми на БСП обаче не са в лидерския пост. Проблемите на БСП започнаха отдавна и за решаването им са необходими действия, мащабни като секторна реформа. Хубавото е, че сгромолясването на БСП се движи по седесарските коловози - т.е. има перспектива за крах, но и рецепта за лечение.Загуба на целТова е основната опасност пред БСП. След 1989 г. партията се самонарочи за социален гарант, тя олицетворяваше носталгията на българина по времената на гарантиран труд, прилично здравеопазване и висока сигурност. 25 години по-късно БСП е "като другите", тя е откъсната от базата си. Периодите й на управление показаха не желание да повиши благосъстоянието на нацията, а по-скоро да стабилизира мизерията. Като че ли основната цел на партията беше да ражда бедност, която да храни с обещания. Бедността обаче лесно намери алтернативи - тя се лумпенизира или национализира.

Спомнете си - СДС имаше ясни приоритети - приватизация, реституция, НАТО и ЕС. Преди тези цели да станат факт, още от мига, когато те станаха обществено приемливи, СДС загуби цел и прозорците му взеха да прашасват. Същото става с БСП.Загуба на електоратПреди 25 години всички твърдяха, че за БСП гласуват само старците. Разбира се, това не беше така - тогава за БСП гласуваха и 30-годишни. Като добър наследник на БКП социалистите бяха масова партия. Полягането им върху целия ляв спектър им гарантираше добра обществена подкрепа.

Днес 30-годишните са станали 55-годишни и сигурно все още гласуват за БСП. След още 25 г., когато преддемократичното битие тотално мине в учебниците по история, едва ли ще има сериозен брой носталгици, които да припознават БСП като своя партия. БСП ще се превърне в малка елитарна партия.

А спомняте ли си каква партия беше СДС? Когато стана партия, СДС беше на крачка да превърне в свои организирани членове 1% от всички български граждани. После се разцепи и срина.ДефрагментацияТози проблем е заложен на "Позитано" още от 1990 г. Като единствена сериозна партия в лявото пространство БСП винаги е била кошер, в който има различни крила и перца, идейни течения, клубове по интереси и т.н. За външен наблюдател е изключително странно да види на едно място Георги Гергов и Георги Кадиев, но за БСП това е естествено състояние.

Появата на АБВ катализира този процес. След една или две изборни загуби ще се появи втора социалистическа партия, нови социалдемократи, модерни леви и т.н. Този процес е естествен - като деленето на клетките, и едва ли нещо може да го спре.

СДС тръгна по друг път - от първичния десен бульон се зароди една партия, но след това какво се случи? Софиянски си направи партия, Бакърджиев си направи партия, Надежда си направи партия, Костов си направи партия, а накрая - всеки имаше собствена миниатюрка.ОбезверяванеЗа потъването на един политически кораб най-много помагат изборните загуби. Една загуба отваря пробойна, но не е достатъчна. СДС например съвсем сдаде фронта след няколко тежки поражения в началото на века. Биеше ги кой където свари - Първанов, царят, Бойко... Къде е БСП днес? БСП е след 5-6 поредни тежки нокдауна и само измислянето на тройната коалиция и едногодишният абордаж на властта, който приключва, дадоха някаква глътка въздух на червената армия. Ако лошата изборна серия продължи, този кораб няма да може да се закърпи.Опити за реставрацияРазбира се, ще бъдат направени опити за връщането на старата слава. Когато СДС закъса, викна Надежда, после Петър Стоянов. Което означава, че след Миков може да чакаме някой стар, доказан авторитет да оглави партията. Или да се стигне до обединение между БСП и АБВ (както сега СДС и ДСБ са в една коалиция). Разбира се, до този вариант ще се стигне, когато е твърде късно - когато крилцата осъзнаят, че нямат никакви сили за самостоятелно съществуване.

Ето в такава ситуация Михаил Миков стана председател на БСП. Той е добър избор, който ще докара социалистите до приличен изборен резултат. Но едва ли Миков има сили да се пребори с очертаната мрачна перспектива пред "Позитания". Да се гарантира изборът на 60 депутати през октомври и последващия опозиционен живот не може да бъде цел. Защото такава цел е асфалтиран път към досъсипването на организацията. Миков трябва да търси нестандартни решения, които да носят победи. На тази партия страшно много й трябва нещо, което досега не е правила - трябва й успешно управление. Лошото за БСП е, че такова не се задава. Всъщност никакво червено управление не се задава - нито добро, нито традиционно.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Миков ще намери врати и към АБВ, и към ДПС, и към ГЕРБ, ако трябва. Защото докато се качваше нагоре, не си създаваше врагове.
30
16926
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
29 Юли 2014 20:04
И тук стана като в Канал 3 - пълно с оракули
29 Юли 2014 20:05
Звездите ми говорят
29 Юли 2014 20:12
Г-н Цеков, търсенето на паралел с положението, в което се намира БСП е било затруднено от ...неговото намиране.
Както сигурно добре знаете, не е достатъчен само един тестов обект, за да се открие тренд в развитието на дадена система.

Може да се окажете прав, а може и обратното - да се окажете прав.
29 Юли 2014 20:14
Генерал Боко ще бъде суров, безмилостен и ще бие през небрежни журналистически пръсти! Знае се - един е нострадамусът в България и той не е журналист.
29 Юли 2014 20:17
Генерал Боко ще бъде суров, безмилостен и ще бие


С мекия кинжал
29 Юли 2014 20:25
БСП се разпада (това е факт) - и нищо не може да спре този факт... Партията изпусна шанса си да избере Кадиев и по този начин да си оправи взаимоотношенията с Брюксел, защото това е ключът към съществуването й...
29 Юли 2014 20:59
Съселската шайка стигна дъното. Не само през тази една година кръстникът Съсел пречеше на собственото си правителство да работи и му сриваше и без това нищожния имидж. А откакто в в оставка съселите станаха и опозиция на собственото си правителство.
Другото е моралното дъно което освирепялите гризачи удариха в рамките на БСП. Вчерашната статия на Иво Христов и сега на Петьо Цеков показват, че съселската глутница превърна в опозиция и врагове натурални фенове на лявата идея. Та Позитания няма нищо общо с желанията на възрастните хора гласуващи за БСП а всъщност са фенове на БКП, както и със сегашното работоспособно поколение което има силите да работи в тази насока и е отвратено от разложението на Позитаник..
29 Юли 2014 22:10
Не е ли малко обидно да си...Приличен!
Но изборът, и според мен, е наистина приличен.
29 Юли 2014 22:50
Петьо Цеков, мили, ,
Наред с друго, собствено обществото ни е пред тежък Проблем - няма време за "приличен резултат" на БСП...
Безвремието й с ДПС и Орешарски, изцяло го опоска и заникъде не биваме, да чакаме Мама...
Миков е, пар екселанс, неин Любен Беров,
Бог да прости човека...
29 Юли 2014 22:57
БСП няма бъдеще извън носталгията в съчетание с олигархията родена от прехода. Защо ?

Електоратът на БСП не е ляв, а консервативен. Той е съставен основно от пенсионери и заинтересовани от връзката власт-партия-държавни поръчки, бизнесмени. В БСП ги няма работниците, няма ги левите мечтатели младежи. Там са изцяло консервативните слоеве споени от носталгия и партията, като мафиотски родов клан.

Ръководството на БСП, освен, че е съставено от милионери, не се застъпва за друго, а за типично десни цели - бързо връщане на ДДС на фирмите, добри условия за бизнес и т.н. типично десни цели.

Дясната консервативна същност на БСП и е изначално заложена, като наследник на БКП.

Какво беше БКП ? Държавна структура на тоталитарната държава, но не и политическа партия. Държавен орган в който едни хора завзели властта с помощта на чужда армия през 1944 г. присвоиха колективно собствеността в държавата, и в която и чрез която решаваха как да я управляват и развиват. Нещо, като борда на директорите на частна компания.

Самите те бяха господстваща класа на тоталитарният държавен капитализъм, който за заблуда наричаха "реален социализъм". Бяха екплоататорите и потисниците, а не потиснатите.

През 1989 г. борда на директорите на тази частна компания реши, че трябва да разпредели по между си, като частно владение собствеността й, която преди това бе фактически тяхна, но обща. И стартира прехода. Преход от колективно към частно владение на средствата за производство от тази същата господстваща към 1989 г. класа. Нататъка го знаем, помним и виждаме...
29 Юли 2014 23:04
За външен наблюдател е изключително странно да види на едно място Георги Гергов и Георги Кадиев

Кое му е странното двама бизнесмени-милионери да са един до друг ? Е вярно, единият си има цял частен град, а другият само електромер от който капят милиони, но принципно класовите им интереси са съвпадащи. И не са леви.
29 Юли 2014 23:51
Neopol

30 Юли 2014 08:50
Миков ще закърпи положението, но няма да спре разпада на БСП
Така е редно - БСП трябва да се отърве от паразитите си (олигарси, генерали и ченгета от ДС) или да се разпадне в този си вид, за да възкръсне като нормална лява партия. След това може и да заговорим за нормализиране на политическия живот у нас.
30 Юли 2014 08:59
На тази партия страшно много й трябва нещо, което досега не е правила - успешно управление.


Лъжливите овчарчета пак се разпълзяха. Успешното управление беше точно по времето на Станишев и да видим какво е "успешното управление" на последвалите го герберасти.

Експерт: Толкова е просто - БСП взимат нов заем, защото ГЕРБ похарчи фискалния резерв

Натисни тук

С 4 млрд. лв. скочил държавният дълг при ГЕРБ
6,6 милиарда от фискалния резерв опоскани за 4 години

Натисни тук
Натисни тук

ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ към 31.05.2009 год.
Общ баланс на ФР 8 290.2 млн лв.
Средства на ФР по депозити в Б Н Б 7 142.9 млн.лв.
Средства на ФР във валутни активи 2 467.7 млн.лв.

ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ към 31.03.2013 год.
Общ баланс на ФР 4 215.9 млн. лв.
Средства на ФР по депозити в Б Н Б 3 916.3 млн. лв.
Средства на ФР във валутни активи 590.8 млн. лв.

Натисни тук

Това е без резерва на Здравната каса също опоскан и други уж „по-малки харчове”, с които нещата стават трагични.

Депутат от ГЕРБ: Дянков взе резерва на Здравната каса, за да увеличи пенсиите

Той призова настоящите управляващи да си „посипят главата с пепел и да си тръгнат от тази държава", но отказа да коментира депутата от ДПС Делян Пеевски.
„Симеон Дянков взе резерва на здравната каса, за да може ГЕРБ да увеличи пенсиите на последното заседание на Министерския съвет при нашето управление", каза още Иванов

Натисни тук

Половината държавен дълг падежира до 4 години

Държавен дълг за 5.9 милиарда лева ще падежира до края на 2017 г., а правителствата, които управляват в следващите четири години, ще имат трудната задача да осигурят обслужването му и да финансират планираните поне до 2016 г. бюджетни дефицити.
Размерът на фискалния резерв в началото на 2014 г. обаче се очаква да е под 5 милиарда лева, от които близо 3 милиарда са средства с целево предназначение и не могат да се използват за погашения по държавния дълг.
Рефинансирането е най-вероятна опция и според Конвергентната програма за периода 2013 - 2016 г. Тя бе подготвена от правителството на ГЕРБ, но завършен вид придоби по време на служебния кабинет, който я изпрати за съгласуване в европейската комисия. Това показва, че както екипът на Симеон Дянков, така и служебният финансов министър Калин Христов смятат рефинансиращите операции за най-удачен вариант, с който да се посрещнат предстоящите падежи.

Натисни тук

Брутният външен дълг на България намаля с над 500 млн. евро през 2013 г.
Само държавният дълг се е свил с почти 4% към края на миналата година

Натисни тук

Държавният дълг намалява през май с близо 123 млн. Лева
С близо 123 млн. лв. намалява държавният дълг през месец май.

Натисни тук
30 Юли 2014 09:02
Успешното управление беше точно по времето на Станишев
В пълен дисонанс с управлението на Орешарски, направляван от Станишев - защо се получи така? Аз знам - със златен кредитен дъжд, изляз се над страната до 2008 г. и баба знае да управлява.
30 Юли 2014 09:07
Тук проличават бая комплекси и пълната неспособност на критично мислене - заменена с повърхностни разсъждения, които някак да се впишат в обществените нагласи - и при това на по-необразованата и първична част от обществото (която в последните 25 години май стана мнозинство). Просто се поднася поредната порция лична жлъч, вместо някакъв смислен коментар. Сравнението между БСП и СДС е най-комичната част. Тъжната реалност за разсъждаващите като в тази статия е, че за 25 години БСП от комунистическа партия се превърна в модерна европейска социалистическа партия, с т.нар. "евроатлантически" ценности и приоритети и дотолкова беше приета в европейския политически живот, че председателят ѝ оглави всички европейски социалисти. СДС беше една шайка маргинали, които така и не се бяха добрали до високи постове в БКП и работеха на принципа стани-да-седна изцяло за лично облагодетелстване. Дори най-тъпите парчета се осъзнаха и ги изхвърлиха на бунището (даже Данчо Ментата смени кораба) - останаха само още по-тъпите. БСП отдавна не е партия на носталгията или пък на трудещия се човек - а е обикновена европейска социалистическа партия. Истината е, че вече няма кой политически да отстоява гордостта на България от постиженията на Народната Република, да защитава хората от експлоатация, да съгражда общественото за сметка на частното и да намалява разслоението и капсулирането на обществото. Шепата хора, които си дават сметка какво е било и какво е можело да бъде отдавна не са електорат на БСП.
30 Юли 2014 09:21
Не разбирам, защо определяте БСП, като "лява", "социална", от "лявото" пространство...? По скоро от мъглявото пространство! БСП е капиталистическа по идеологя и политика партия, която като всички останали се стреми преди всичко да защитава интересите на капитала, в някакво съзвучие със соцалните интереси. Но на второ, на следващо място. С какво е по-различна от останалите " партии"? С по-високата стерен на организираност, териториални структури, вътрешно-партиен плурализъм.....С наследството си, с това, че голямата част от членове и симпатизанти носят в себе си спомена за БКП, за социалистическата, обществена форма на собственост върху средствата за производство и съответстващите им принципи за разпределение и преразпределение. За първичния трудов колектив, бригадата, колектива, и колективността, за равито и работещо слеско стопанство, индустрия, почивки по морето и т.н. спомени ...., които не са избледнели. И подхранват надежди за нещо подобно, за социално мислене и поведение от партията и дейците й. Това е проблма - разминаването на дейността на БСП със запазените, съхранениетт спомени и съществуващи насежди. На този фон далаверата, "задкулисието", Гергов до Кадиев, безпринципността, даването на ляв мигач и осъществяването на десн завой, са само симптоми, прояви на базови проблем.
30 Юли 2014 09:27
И аз мисля, че въпреки лявата реторика, БСП е партия, която когато е на власт прави сравнително най- последователна дясна политика. Защо тогава в държава където всички са се самообявили за десни, не я харесват? Не разбирам!
30 Юли 2014 09:27
спомени ...., които не са избледнели. И подхранват надежди за нещо подобно, за социално мислене и поведение от партията и дейците й. Това е проблма - разминаването на дейността на БСП със запазените, съхранениетт спомени и съществуващи насежди.
А защо тези хора не си направиха партия досега, за която другите да гласуват?
30 Юли 2014 10:06
Интересно.
Всички които мразят социализЪма и разни ляви партии и проекти са се събрали на едно място и дават съвети как да се спаси социдеята и съответната и партия.
Зашеметяващо.
30 Юли 2014 10:21
как да се спаси социдеята и съответната и партия
От нормализацията на лявото зависи нормализацията на дясното и обратно.
30 Юли 2014 10:31
Е, дясното вече го "нормализирахте". Сега явно е ред същите "мозъци" да се справят и с "лявото".
Култово.
30 Юли 2014 10:38
Е, дясното вече го "нормализирахте".
Не, все още не е нормално.
30 Юли 2014 10:56
Няма ли кой да се поразрови във връзката Миков - Христозов (председател на СД на БЕХ) ? Кой издигна последния ? Как се отплати за издигането си ? Кой го защитава при плоблемите му с "Държавен резерв" ? И т.н.
30 Юли 2014 18:30
Vorterr 10x

Обаче няма смисъл с който и почитател на Бойко да съм говорил казва или не е вярно! или като види доказателства вдига рамене и казва няма значение важното е БСП да е не е на власт.

Това е. А наричат другите чугуни. Според мен десния чугун е най-здравия чугун.
30 Юли 2014 19:47
На тази партия страшно много й трябва нещо, което досега не е правила - успешно управление
Че на коя партия не и трябва? Я да видим кое се брои за успешно управление? Герп успешно ли управлява? А Тройната коалиция? А НДСВ? А Костов? Кой е най успешния, ама не с на боко критериите, а с числа. Не с усещанията на тоя или оня "журналис"
30 Юли 2014 19:48
Vorterr 10x

Малко е.
Човекът поне 30 пъти пуска едно и също. Дори и от фризера.
30 Юли 2014 22:16
Позитанската шайка като правоприемник на БКП (но без множеството престъпни практики) има традиция да преследва падналите Вождове до летален изход. Да не припомняме Тр. Костов, В. Червенков, Т. Живков и пресния пример с Г. Първанов-Гоце.
В тази линия на разсъждения ми е врло интересантно какво ще се случи с Дмитриевич...
30 Юли 2014 22:21
БСП се разпада (това е факт) - и нищо не може да спре този факт... Партията изпусна шанса си да избере Кадиев и по този начин да си оправи взаимоотношенията с Брюксел, защото това е ключът към съществуването й...

Ако съществуването на една българска партия, която и да е тя, е изцяло зависимо от Брюксел и отношенията с него, по-добре е за България да не съществува.
И по-лошото от такава партия е, че има българи, за които Брюксел в днешния му вид е еталон и ориентир
30 Юли 2014 22:32
В тази линия на разсъждения ми е врло интересантно какво ще се случи с Дмитриевич...

Докато кликата държи ръководните позиции - нищо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД