:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 243
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България пак кротко чака вторичния шок от руското ембарго

Успокоението, че малко производители ще бъдат засегнати, може да издържи само временно
БГНЕС
Гръцките фермери неведнъж блокираха южната ни граница заради ниски субсидии. Сега отново те са сред първите, които изразиха недоволството си от наказателните мерки на ЕК срещу Русия.
Европейският съюз, САЩ и Русия влизат в търговска война, но това изглежда не притеснява особено България. Първите реакции у нас, след като Москва обяви едногодишно засега ембарго върху вноса на почти всички основни групи храни от страните, наложили й санкции заради политиката към Украйна, бяха на облекчение и на успокоение. Защото страната ни, някога един от големите износители на храни за бившия Съветски съюз, сега на практика липсва на този пазар и родните земеделски стоки там са по-скоро екзотика. Но вторичният ефект от това ембарго може да се окаже много по-дълбок и дори опустошителен за някои отрасли от селското ни стопанство. Този вторичен ефект ще дойде на фона на данните за продължаващо пропадане на българския износ към така наречените трети страни, сред които попада и Русия, както и на опасността да последват нови санкции и контрасанкции, които да обхванат не само храните.

Още в първите часове след обявяването на руските мерки в няколко страни от ЕС



бяха свикани спешни заседания



или на външните министерства, или на специално сформирани щабове. Особено активна е Полша, която по данни на Европейската комисия (ЕК) през миналата година е изнесла за Русия селскостопанска продукция за 926 милиона евро. Експортът на Литва е за 912 милиона евро, на Холандия - за 623 милиона евро, Германия - 556 милиона евро, Испания - 440 милиона евро. Най-гласовита засега е реакцията на Гърция, макар че руският пазар заема едва 1.5% от целия й износ. Но в него голям дял заемат плодове, като например праскови. Сега тировете с тях се връщат обратно. Гърция е изнесла през миналата година около 160 000 тона плодове за Русия на стойност 180 милиона евро, според гръцката асоциация на износителите на плодове. Впрочем праскови, череши, ягоди, малини и къпини са основна част и на оцелелия български износ на плодове към Русия. Според българското Министерство на икономиката през 2013 г. сме пласирали в Русия плодове за 5.5 милиона евро. По данни на Българо-руската търговско промишлена палата обаче става дума за износ на плодове за около 15 милиона евро. Откъде идва тази разлика, дали не става дума за реекспорт през трети страни, които имат митнически споразумения с Русия, няма как да се установи.

Българската реакция досега се изразява в искане на новия земеделски министър Васил Грудев да се свика извънредно заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство. Вярно,



новото правителство е на броени дни



и вероятно още е в хаоса на уволненията и назначенията, но все пак ЕК насрочи заседание по повод на руското ембарго за 14 август и това се знае още от миналата седмица. А посочените от икономическото министерство данни за попадащите под забрана български стоки послужиха за основа на успокояващи коментари. Общият ни износ за Русия миналата година е бил за 573.5 милиона евро - 2.6% от общия български износ, в който най-голям дял имат страните от ЕС. От тях селскостопанските и хранителните стоки са за 53.4 милиона евро, но под ембаргото попадат стоки за десетина милиона евро. Просто най-голям дял в експорта ни заемат вина и спиртни напитки, тютюни, консерви.

Според някои анализи, включително и от земеделски асоциации, страната ни изобщо не бива да се притеснява в сегашната ситуация, просто защото меса не се изнасят под никаква форма, а в Русия през миналата година сме продали домати и краставици общо за около 360 хиляди евро. За сравнение - по данни на икономическото министерство през 2013 г. у нас официално от Македония са влезли домати за 1.63 милиона евро, други зеленчуци за 2.1 милиона евро, плодове за 3 милиона евро... От Турция вносът на домати е за 6.7 милиона евро, други пресни или охладени зеленчуци за 3.8 милиона евро, зеленчукови заготовки или консервирани зеленчуци за 6.9 милиона евро...

Но успокоението, че сътресенията на световните пазари няма да ни засегнат, е измамно. Така реагираха българските управляващи и когато през 2007-2008 се разрази финансовата криза в САЩ и Европа -



с уверението, че при нас всичко е наред



и отражение няма как да има. Ударът дойде със закъснение - през 2010-2011 г. Впрочем едва ли някой скоро ще забрави, че след всичките приказки колко е стабилна финансовата ни система през юни бяхме изправени пред банкова криза. За промените в климата, очакваното им отражение у нас и за готовността ни да реагираме - не си струва дори да се говори. Пълно безхаберие.

Очертава се така да се случи и сега - България пак кротко да чака как ще се развият събитията около руското ембарго на хранителни стоки и едва след вторичния шок да започне да се чуди как да спасява неспасяемото. Съседките ни извън ЕС вече се готвят да увеличат значително износа си на храни към Русия. Както и държави от други региони на света. Какво ще се случи на българския пазар, ако голяма част от вноса на турски и македонски плодове и зеленчуци например отпадне? Малко е вероятно, но анализ на последиците няма.

На пръв поглед това би било добре за родните производители, но в по-дългосрочен план. В краткосрочен би трябвало цените или да се увеличат, или да се държат на сегашните си и без това високи нива - с 50% над тези от миналия август. Но едновременно с това трябва да се има предвид, че по различни оценки страните от ЕС изнасят за Русия попадащи под ембарго стоки за 10-12 милиарда евро. Като цяло, като се включат и останалите страни, на които са наложени санкции, руснаците миналата година са купили храни за 43 милиарда долара, от които под ембарго попадат 25 милиарда. Логично е тази продукция да се насочи към други пазари. В ЕС безмитно вече влизат и украинските стоки, а Украйна бе един от големите износители на храни за Русия.

Един от първите видими резултати е, че колкото и малко да изнасяме, родните производители, обвързани с руския пазар, ще имат огромни затруднения. А ако оцелеят, едва ли някога ще се върнат на него. Очертаващото се свръхпредлагане на храни в ЕС ще изостри конкуренцията и ще окаже натиск върху цените надолу. Този натиск, впрочем, вече започна. В България субсидиите за производителите на храни, извън плащанията за площ, са доста по-ниски от тези в по-развитите европейски страни. Макар още да не са одобрени от Брюксел, и параметрите на прилагането на Общата селскостопанска политика у нас не предполагат масирана подкрепа за животновъдите и за производителите на плодове и зеленчуци. В основната си част те са по-дребни производители, не са сдружени, и подложени на остър конкурентен натиск,



просто няма да издържат



Така, колкото и сега да съжаляваме за слабото българско селско стопанство, може да видим как родните продукти направо изчезват от магазините.

Най-неприятното е, че заради политическата нестабилност и предстоящите избори у нас е малко вероятно да се изработи единна позиция, да се намерят пътища за подкрепа на земеделието. Показателно например е, че в иначе свръхамбициозната програма на служебното правителство да промени едва ли не с един замах страната, няма и дума за селско стопанство. Да не говорим за дългосрочно виждане, за преструктуриране, за разработване на нови пазари, колкото и да са ограничени възможностите. От ЕС обещаха компенсации на засегнатите производители. С фонд от 400 милиона евро. Само поляците искат поне 500 милиона. Ние засега нищо не искаме. Поне нищо конкретно.

Това е среда, в която избуява политическото говорене. И то вече започна. Оставете декларациите на Николай Бареков. Но в неделя бившият икономически министър Драгомир Стойнев се изцепи, че в министерството му имало предварително разработени анализи и сценарии за различни ситуации. И че поне 20 перспективни пазара чакали нашата продукция - трябвало само да пратим там търговски аташета. Той спомена пазарите на Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Ирак, Алжир, Тунис, Пакистан, Армения, Туркменистан, Монголия... И забрави да добави колко български държавни делегации минаха оттам, колко съвместни предприятия бяха обявени, колко растящ интерес към инвестиции в селското ни стопанство има и как конкретен резултат засега няма. С думите на самия Стойнев от времето, когато беше министър и ходеше по чужбина за износа на български храни, могат да се изпишат томове. Както впрочем и с хвалбите на няколко правителства назад.

Политическото говорене няма да помогне, докато държавата не промени политиката си към селското стопанство и докато фермерите и преработвателите не усетят подкрепа и перспектива за развитието си. Дали ще стане това някога - на фона на пустеещите земи и пасища и замиращите селища - не знаем. Засега се вижда, че България отново кротко и с наведена глава чака вторичния шок от руското ембарго. А какво ще стане, ако то се разшири и засегне например автомобилната промишленост? 5% от износа ни за Русия са части за автомобили. Има ли кой да ни каже?

Българските земеделци често протестират под прозорците на властта заради ниските изкупни цени на продукцията им и политиката на държавата в сектора.

 Българските земеделци често протестират под прозорците на властта заради ниските изкупни цени на продукцията им и политиката на държавата в сектора.


БГНЕС
А понякога се стига и до временно блокиране на границата с Гърция.
БГНЕС
Български фермери неведнъж протестираха в последните години срещу ниските цени на продукцията си и евтиния внос. Засега не е ясно как ще реагират земеделските асоциации след руското ембарго за внос на храни от ЕС.
27
3625
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
11 Август 2014 19:45
[quoteСпоред българското Министерство на икономиката през 2013 г. сме пласирали в Русия плодове за 5.5 милиона евро. ][/quote]

Голема криза, нема що.
Ма нема лошо и ние да кяриме...
11 Август 2014 19:47
Уважаеми, авторе, похвално е, че най-сетне се сетихте какво я чака държавата ни

Не ми се ще да събирам предишни дори и косвено свързани с темата бодряшки разкази и примерни евроатлантически ангажимени
11 Август 2014 20:11
Ще има компенсации, ще има и нови пазари... -нашият основен пазар е ЕС...
11 Август 2014 21:16
параметрите на прилагането на Общата селскостопанска политика у нас не предполагат масирана подкрепа за животновъдите и за производителите на плодове и зеленчуци. В основната си част те са по-дребни производители, не са сдружени, и подложени на остър конкурентен натиск

В общата политика е проблемът, а не в "шоковете" от ембаргото.
България има изключителни сравнителни предимства в животновъдството и градинарството. Предимствата ни са фундаментален и безспорен факт, на който бяхме свидетели само преди малко повече от двадесет години. Фактът в няколко думи е "буквално вчера ние произвеждахме над десет пъти повече животновъдна продукция, зеленчуци и плодове, отколкото днес" и няма никаква обективна причина да не възстановим производството им още утре.
Единствената причина това да не става и ние година след година да оставаме донор на хора и доход не само за белите страни от ЕС, но и за балканските си съседи, е политиката. "Общата селскостопанска политика" е само елемент от общата политика за унищожаване на България, защото млякото и месото, плодовете и зеленчуците не са само плюскане, а и най-важното средство да се спре обезлюдяването на страната ни, и най-важната предпоставка за устойчив икономически растеж.
Политиката си трябва да променим
11 Август 2014 21:23
В краткосрочен би трябвало цените или да се увеличат, или да се държат на сегашните си и без това високи нива - с 50% над тези от миналия август.

В основната си част те са по-дребни производители, не са сдружени, и подложени на остър конкурентен натиск,

Доста объркана и нелогична статия.
Нахвърляни са идеи и тези, но без логическа връзка помежду си.
Дали пък не опяваме нероден Петко, Авторе?

11 Август 2014 21:32
Е, в България цени не падат, каквото и да се случи, така че не е нелогично, би било наивно да се очаква срив на цените като в останалите страни от еврозоната....може само изкупните цени да се сринат, не тези на пазара
11 Август 2014 23:00
Не е важно какво можем да произведем, а какво можем да продадем.
11 Август 2014 23:08
Няма страшно, гръцката Държава ще спаси своите производители...
11 Август 2014 23:11
Съседките ни извън ЕС вече се готвят да увеличат значително износа си на храни към Русия. Както и държави от други региони на света. Какво ще се случи на българския пазар, ако голяма част от вноса на турски и македонски плодове и зеленчуци например отпадне?

Къде го този късмет!
През последните 25 години ми омръзна да чета и слушам Вълкочервенсковско мислене - почти безплатни храни и то на калпак. Който не се е занимавал с качествено отглеждане на зеленчуци, даже едни домати и краставици, но по технология - така, че да бере до 31.11. нищо не е видял. Повярвайте ми, мили мои - няма да устискате да връзвате доматите, да не говорим за копане, торене, пръскане, култучене и т.н. Хал хабер си нямате. Бих се радвал и един турски, гръцки или македонски домат да не влезе в Родината ни!
Хайде със здраве, че утре ще ставам рано!
12 Август 2014 00:00
Не е важно какво можем да произведем, а какво можем да продадем.

Важни са и едното, и другото, като все пак по-важни са производствените възможности. Те определят сравнителните предимства и конкурентността, следователно и голяма част от възможностите за продажба.
Но най-важна е политиката и това бе доказано за пореден път през последните месеци. Погледнете с каква лекота и без да се замислят и секунда - не, не за последиците. Политиците никога не се интересуват от тях, защото не те плащат сметката - за международните търговски споразумения, западните страни наложиха санкции на Русия. Демонстративно хвърлиха на боклука целия катехизис на "световната" търговска организация, създаван от самите тях през последните 20 години /СТО е третият "стълб" на Бретън-Уудската система/.
Ние сме длъжни да се поучим от тях и тихомълком да въведем протекционистки мерки срещу конкуриращия собственото ни производство внос от Македония, Турция и останалите страни, които не са членки на ЕС. Със сигурност никой няма да ни праща на съд по същите поводи, за които никой не съди САЩ или ЕС.
12 Август 2014 00:18
Повярвайте ми, мили мои - няма да устискате да връзвате доматите, да не говорим за копане, торене, пръскане, култучене и т.н. Хал хабер си нямате.

Лично аз от цялата доматена агротехника познавам само дейностите поливане и бране, а за останалото тази година плащах на едни хора. Общо им дадох 80 лева, а ще изкарам над 1 тон домати, направо се чудя какво да ги правя. При това какви домати! Нищо общо със силажа по сергиите, всъщност точно затова предприех малката аграрна операцийка
12 Август 2014 00:40
Нещо сте се объркали....няма значение какво можем да произведем, важното е какво ни е РАЗРЕШЕНО да произведем. В ЕС няма пазарна икономика, има ПЛАНОВА икономика.За да произведеш някаква земеделска продукция трябва да си спазариш КВОТА, произведеш ли повече от разрешеното те глобяват....няма свободен пазар, регулиран е , централно.Цените са много по високи от световните защото северноевропейските производители искат високи доходи и не могат да позволят на южноевропейските да ги изритат от пазара заради по ефтината работна ръка, затова има такава планова икономика, дават се евросубсидии (правилно е да се каже еврообезщетения) срещу непроизводство или изкуственно оскъпено производство, за да се задържат цените на ниво няколко пъти световното.Опитайте да внесете захар или мляко, масло, ....в ЕС ? Не може, по лесно ще вкараш дрога отколкото такива агропродукти, защото световната цена е под една четвърт от цената им в ЕС и появят ли се на пазара биха фалирали немските производители.
12 Август 2014 03:41
цигу
В краткосрочен би трябвало цените или да се увеличат, или да се държат на сегашните си и без това високи нива - с 50% над тези от миналия август.

мигу
Очертаващото се свръхпредлагане на храни в ЕС ще изостри конкуренцията и ще окаже натиск върху цените надолу.

12 Август 2014 05:44
С умиление си спомням детските години и двора засаден от баба и ддяо с домати, краставици,тиквички, пипер, зелен фасул и подправки. Тази традиция да си произвеждаме зеленчуци за лична консумация бе продължена от родителите ми, а сега и от мен, нищо че съм градско чедо. Не купувам вносни боклуци, а си хапвам това което си произвеждам сама. Земята българска е щедра и възнаграждава с обилен плод всяка минута вложен труд. И повярвайте ми няма нищо по-сладко от произведеното тук, на българска земя.
12 Август 2014 07:13
Фактът в няколко думи е "буквално вчера ние произвеждахме над десет пъти повече животновъдна продукция, зеленчуци и плодове, отколкото днес" и няма никаква обективна причина да не възстановим производството им още утре.


Своите деца ли ще изпратиш на бригада?
12 Август 2014 07:16
Нещо сте се объркали....няма значение какво можем да произведем, важното е какво ни е РАЗРЕШЕНО да произведем.


Не си наясно cisco... Произвеждай колкото и каквото си поискаш. Само недей да искаш за него Европейски дотации...
12 Август 2014 07:33
С умиление си спомням детските години и двора засаден от баба и дядо с домати, краставици,тиквички, пипер, зелен фасул и подправки. Тази традиция да си произвеждаме зеленчуци за лична консумация бе продължена от родителите ми, а сега и от мен, нищо че съм градско чедо. Не купувам вносни боклуци, а си хапвам това което си произвеждам сама. Земята българска е щедра и възнаграждава с обилен плод всяка минута вложен труд. И повярвайте ми няма нищо по-сладко от произведеното тук, на българска земя.

Доматите, краставиците, пиперът, фасулът и подправките са добре известни, но искам да кажа две добри думи за тиквичките. Те, освен че се раждат в изобилие без особени грижи, са много вкусни и като зимно ястие. Пържиш ги /без да се престараваш, достатъчно е да омекнат/, редиш в буркани, солиш, заливаш с доматен сос с чесън, копър и магданоз /можеш да оставиш и буркани дюс, за сос от кисело мляко/ и стерилизираш. Утепали са се
12 Август 2014 08:28
За България истинския шок от руското ембарго ще настъпи с неговото продължение.Проблема със забраната за внос на хранителни стоки,специално от България,наистина е маловажен за българската икономика.Какво ще се случи обаче когато Русия пристъпи към втората точка,а имено да забрани износ от Русия към ЕС?Тогава шока ще ни се струва като "манна небесна".Зимата на 2009-та ще ни изглежда като временно енергийно неудобство.България не пак кротко чака вторичния шок от руското ембарго,а е заспала зимния си сън от СЕГА и нехае каква трагедия я чака идващата зима.
12 Август 2014 08:39
Какво ще се случи обаче когато Русия пристъпи към втората точка,а имено да забрани износ от Русия към ЕС?

За разлика от еврогейските политици, Путин не е луд. Защо да забранява нещо, което му носи приходи?
Това само надупените към УСА, европейски политици го могат.
12 Август 2014 10:29
cisco

Аз това от години го разправям на разни приятели но никой не го схваща. Даже и тука някакъв умник се е изокал.

Последните 25 години нашата трагедия, е че нямаме държавници.

Държавника търси начин да направи живота на хората си по-добър независимо от това колко са умни, кадърни и можещи съгражданите му.

Представя те ли си Цар Симеон да беше казал на търговците ами конкурирайте се работете повече, бъдете кадърни, измислете някакъв иновативен продукт с по-висока принадена стойност, вместо да почне война заради преместването на тържището.

"те преместили тържището на българите от столицата в Солун и облагали българите с по-тежки търговски мита"

Той е бил държавник ние имаме назначени управители.
12 Август 2014 10:33
Гражданско съдействие,
тази година земята роди много зарзават, поне в градината. Чудя се къде да дяна толкова домати. Опитай :
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%8F%D0%BB%D0%B4%D1%8A-%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0
12 Август 2014 10:37
Преди 4-5 дни итар - тасс публикува и новото предложение за санкции от техния земеделски шеф. Алкохол, тютюн и производните му , и газирани напитки. Така че ако го приемат, гризваме хурката.
Бъдете сигурни - пържолите ще са евтини. Ще ги гризем пред екраните на ТВ - тата както поляците ябълки.
12 Август 2014 10:52
интересно защо няма публикации за отражението на санкциите върху УСА икономиката...може би тукашните мириканци знаят защо.
12 Август 2014 10:57
homoludens,
"Желаейки да печелят повече, чрез посредничеството на Мусик те преместили тържището на българите от столицата в Солун и облагали българите с по-тежки търговски мита. Когато българите съобщили на Симеон, той уведомил император Лъв. Заслепен от пристрастието си към Зауца, той сметнал всичко за дреболия. Симеон се разгневил и вдига оръжие срещу ромеите“.

Действията на Византия засягат, както икономическите интереси на България, така и нейния международен престиж. Затова Симеон започва търговска война с Византия.
12 Август 2014 15:46
"Колкото и малко да изнасяме, родните производители, обвързани с руския пазар, ще имат огромни затруднения. А ако оцелеят, едва ли някога ще се върнат на него."
И друг път да имат обеца на ухото с кого се захващат да въртят търговия. А инак в РъФъ такава контрабанда ще се развихри, че ум да ти зайде. През Беларус, Армения, Турция и пр.
12 Август 2014 18:59
Всички българи да имат обица на ухото на какви вашингтонско-брюкселски уроди са се навели.
12 Август 2014 19:05
Е то по българските уши място няма вече за обици, малко ли ембарга до сега отгладувахме......
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД