:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 201
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Игри на страха

Бойко Борисов ще трябва да избира между два модела - този на неговия кумир Ангела Меркел и този на Атила
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бойко Борисов е на принципа - или си с мен, или си срещу мен. Трето положение няма.
Страхът може да е силен мотивиращ фактор. Особено в моменти на конфликти, несигурност и непредвидими обрати. Страхуването може да предизвика панически вълни, каквито се появяват при банкови кризи. Но в полето на политическото страхът може да оформи и невероятния образ на спасителя. Технологията на политическата пропаганда си поставя именно тази цел - да ориентира публиката към врага, да разкаже за възможния апокалипсис и накрая да изведе решението, което се държи единствено от героя спасител. Подход, който не е от днес.

През май 2013 г. кандидатът за депутат Делян Пеевски попита хилядите симпатизанти на ДПС на митинг в Крън: "Страхува ли ви ГЕРБ?". И обеща не само да се грижи за тях, да бъдат добре и да имат работа, но и "да измете ГЕРБ". Изказването на кандидата сплоти симпатизиращите, но и предизвика вълна от възмущение. Защото възмутилите се не виждаха своя спасител в лицето на г-н Пеевски, превърнал се в неуспешна номинация за председател на ДАНС. И впоследствие очертан от гражданското недоволство като корпулентен модел на корпоративната държава, включваща медии - бизнес - политика.



Инструментът на "страхуването" се връща в изборно време



Миналия четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов начерта тревожна картина след изборите на 5 октомври: възможност да не се формира правителство, а да управлява служебен кабинет. "След 5 октомври ще има крехка стабилност в държавата и тази стабилност може да я даде само ГЕРБ. След октомври може да няма правителство, сиреч ще има служебно правителство. Колегите от Реформаторския блок трябва да знаят това, тези толкова симпатични хора от "Протестна мрежа" да го знаят", отсече Борисов. И предрече, че "България ще влезе в толкова тежък свредел на нестабилност, че няма да има какво да ядем".

Именно чрез инструментариума на страхуването лидерът на най-голямата политическа сила



поиска цялата власт преди изборите



И предупреди, че ако ГЕРБ не успеят да вкарат в следващия парламент 121 депутати, ще върнат мандата. През едната година в опозиция най-голямата парламентарна група се показа с много ниска законодателна култура и го играеше на принципа "нема да им правя кворума". През тази година на нестабилно мнозинство на БСП, ДПС и "Атака" групата на ГЕРБ се показа не като конструктивна опозиция, а като група, която ту влизаше в пленарна зала, ту излизаше, според настроението на своя лидер. В опозиционната година ГЕРБ влезе в ролята на сръдливо дете, но с незатихваща претенция да управлява. И това чувство за несправедливост, което беше заседнало в гърлото на най-голямата парламентарна група, не създаде нито един повод да бъде запомнена като алтернатива на управлението на кабинета "Орешарски".

Как г-н Борисов, който отново е амбициран да постигне парламентарно мнозинство,



ще оправдае доверието,



което заслужава отговорният държавник?

Бойко Борисов, който безспорно притежава качества на водач, сред тълпа последователи вече се определи не само като победител на предстоящия вот. Определи се и като единствен спасител в наратива на собствения апокалипсис. Воден от собственото си его обаче той няма да сподели водачеството. Независимо от това, че се опитва да наложи тезата за отговорността, която се размива в коалиционното управление. Но да не забравяме, че при г-н Борисов всичко е предпоследно.

Обществото е толкова разделено, че едва ли бъде излъчен категоричен победител в предстоящата политическа надпревара. "Страхуваният" и обгижваният от политиците избирател може и да не избере единствен спасител. Всъщност г-н Борисов е изправен между два модела. Този на неговия кумир Ангела Меркел и този на Атила. Държавника и балансьора на интереси или водача на ордите. Меркел - държавника, или Атила - разрушителя, в който ордите са виждали образа на спасителя. В днешно време на сложни баланси първият е отговорен за всички, а не само за своите. Та, въпросът е г-н Борисов какъв иска да бъде? Границата между държавника и "тежкия свредел на нестабилност", за който говори самият Борисов, е един конец разстояние.







*Авторът е журналист в Дарик радио
18
3948
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
18 Август 2014 19:53
А, в Дарик радио работят и талантливи хора...
18 Август 2014 20:56
Мене ме е страх, че може да поиска да ми отреже препуциума и от други подобни глъмотии - http://kololoto.blogspot.com/2014/08/blog-post_18.html
18 Август 2014 21:10
През тази година на нестабилно мнозинство на БСП, ДПС и "Атака" групата на ГЕРБ се показа не като конструктивна опозиция, а като група, която ту влизаше в пленарна зала, ту излизаше, според настроението на своя лидер

Неадекватните управляващи няма как да имат конструктивна опозиция. Управляващи, които от парламентарната трибуна "вадят зъбите" на опозицията и питат дали боли; които си крепяха кворума на един "златен" пръст, на 100 % си заслужиха поведението на ГЕРБ.
18 Август 2014 21:28
Всъщност истината е, че Бойко Ревльото е психопат и не може да сътрудничи с други партии и хора. Поради особеностите на характера си, той може да управлява само, ако безусловно му се подчиняват и не умее да прави компромиси. Ако след изборите не могат да формират самостоятелно правителство, а това няма как да стане, очаквам разпадането на ГЕРБ. Една част ще си остане при Баце, а другата ще тръгне със Цецо Слушалката. Той обаче е добър манипулатори и успешно лъже и манипулира част от обърканото стадо (народа), предимно неговата по-внушаема част. Ако не успее и на тези избори, да се добере до абсолютната власт е възможно, да се откаже. Неговата нарцистична натура иска хората да му се възхищават и да го обожават. Когато обаче се сблъска с омраза и ненавист, както в случая с февруарските протести, той лесно се отказва.
18 Август 2014 21:47
Проблемът на всички е, че той не може да управлява и себе си. Цяло чудо е че се движи на два крака.
18 Август 2014 21:54
Ако вземе властта, ББ май ще трябва да даде премиерския пост на някой друг - мина му времето, когато ББ можеше да управлява, като министър-председател - след 2 месеца е възможно да бъде посрещнат от масови протести...
18 Август 2014 21:56
blomar
18 Авг 2014 21:28

Затова Чехльо взе нещата в свои ръце и ще държи положението, додето стане ясна диагнозата Бочкова.
18 Август 2014 21:57
Странна ти е ханалогичната хдихотомия, Авторе...
Когато застанеш пред хора, за да ги вдигнеш и поведеш - тогава ще те питам, какво си им говорил ...
18 Август 2014 22:10
Всъщност истината е, че Бойко Ревльото е психопат и не може да сътрудничи с други партии и хора. Поради особеностите на характера си, той може да управлява само, ако безусловно му се подчиняват и не умее да прави компромиси.



Ето едно матр'ялче с повече доказателствен материал и термини:

Натисни тук


Четивото е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за будакрепители обхванати от еуфория и започващи отново да се стягат за Амбразурата!

В този ред на мисли, какво стана с теноро Манерко, още ли е за дренки? Или чака на коча свидетелите да паднат окончателно, за да нападне?
18 Август 2014 22:54
Политическият елит ще се наложи да бъде сменен - този вече не става за нищо - трябва да се търсят нови лица...
18 Август 2014 23:06
Мийт,
Знаеш много добре, че Манрико е замразен задълго.
Колкото до дренките - те последваха природния закон и узряха за година. Не се сбъдна мичуринската мечта да зреят до 2017.
18 Август 2014 23:27
ББ е много разочарован от живота - не е на власт... Ако дойде отново на власт - понеже е разочарован - ще започне много да краде... Прокуратурата ни още не е готова да води разследване срещу премиер... Чакат ни лоши дни... Най-добре е да започнат протести - само улицата може да смени политическия елит... За сега само Плевнелиев е стабилен - другите отдавна са се отказали да възприемат действителността - показателно е как зарязаха актуализацията на бюджета на НЗОК и осъдиха много хора на смърт - прокуратурата ще трябва да потърси отговорност на политическия ни елит... Крайно време е разни хора да влязат в затвора за отказ за взимане на съдбоносни решения... Ще го преживеем и това, но ще е трудно - няма да стигнем до глад - но промените в живота ни ще бъдат големи...
18 Август 2014 23:44

Сократ-май
18 Авг 2014 23:06
Мнения: 26,632
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Колкото до дренките - те последваха природния закон и узряха за година. Не се сбъдна мичуринската мечта да зреят до 2017.

Това радва ли Ви?
Аз също направих тази погрешна прогноза. Струваше ми се, че няма сила у нас, която да я опровергае.
Щастлив ще съм, ако има умни хора, които се радват на този развой! Това ще е някакъв обнадеждаващ симптом.
Оказах се лош пророк, надявам се те да ме превъзхождат, защото прииждащата гербаджийска нощ, според мен ще е изпълнена единствено с разруха.
19 Август 2014 01:25
Сократ-май
18 Август 2014 23:06
Мийт,
Знаеш много добре, че Манрико е замразен задълго.


Бай Сократе, не зная за колко дълго е замразена Манерката, но си спомням, че дренките в него случай узряха фефруари, кога Будата хвърли кърпата...
19 Август 2014 11:16
В исторически контекст сравнението между Меркел и Атила не е най-доброто. Вярно Атила е останал с негативен образ, главно заради римляните в които той е всявал ужас и е бил критикуван заради жестокостта си авторитаризма си (от тези така демократични римски и византийски императори). От друга страна за собствения си народ той изгражда империя, която се разпада след смъртта му заради започналата война между тримата му синове за наследството, но част от хуните в централна Европа в последствие са в основите на създаването на Унгарското княжество. Да не говорим, че според българските историци споменатите в „Именник на българските ханове“ легендарни князе Авитохол и Ирник трябва да се идентифицират с историческите личности Атила и сина му Ернах
Така че римския прочит на Атила може и да не е най-точния за истинската му историческа тежест
19 Август 2014 11:43
Неадекватните управляващи няма как да имат конструктивна опозиция. Управляващи, които от парламентарната трибуна "вадят зъбите" на опозицията и питат дали боли; които си крепяха кворума на един "златен" пръст, на 100 % си заслужиха поведението на ГЕРБ.
Слава, продължавате да повтаряте като папагали глупостите, които ви набутаха в празните глави Тиквата и разни платени протестъри. Аз имам информация от журналисти, които са следили отблизо работата на Правителството и Парламента и те казват, че това правителство и този парламент са работили много добре. То падна не заради софийската гъзария, която формираше протесдтите, а заради ДПС, което беше основния виновник за минусите в коалицията (Делян Пеевски е техен кадър, ама протестърите много чевръсто забравиха за него). ДПС-то де факто свали Правителството с надеждата за по-големи аванти в една нова коалиция с тиквариатът. И сега Тиквунекът се върти и сучи как хем да вземе властта, хем да е без коалиция с ДПС, защото и в двата случая няма да го пребъде. ДПС и в опозиция и в коалиция могат да го сваля, щото няма да миу изтърпят простотиите.
21 Август 2014 06:22
Mrx++
19 Авг 2014 11:43
Ти и другия по - горе - кво се правите на умрели лисици? Чий беше мандата на правителството, което хвалите? Или моников е толкова калпав в управлението, че го предаде на олигархски/доган, или предпочиташе да граби неофициално? Късата ви памет няма да я коментирам. Защото преди ГЕРБ имахте тройна ламя. И не ви е само пеевски, което оака пейзажа - правителството беше пълно с уникални, издирвани със свещ неадекватници.
24 Август 2014 10:12
Не бойте се ,и при най-тежкия свредел на нестабилност,пак ще има какво да ядем.Търговската мрежа е зарината с хранителни боклуци на високи цени .Какво ще правят тези търговци,ако нямаме пари,ще ги обезценяват.А и много плод и зеленчук ще остане в България,защото е спрян износа за Русия.Всъщност ,смятам ,че е време храната драстично да поевтинее,вместо хората да ходят на пазар в съседните страни,където цените са доста по-ниски.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД