:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Защо УСПЕХ е един от успешните европроекти на МОН

Заради добрите практики програмата бе удължена с още една година
Снимка: архив
Благодарение на проекта УСПЕХ и децата от интерната в Долни Дъбник откриват разностранните си таланти.
"В работата си с глина използваме различни техники - източваме с точилка, правим отливки в гипсови калъпи и малки пластики, точим съдове с грънчарско колело. Изпичаме нашите изделия - къде мислите - в чушкопек и в една пещ с малко по-големи размери, която изровихме от шкафовете в кабинета по физика", разказва Мария Митрева, ръководител на ателие "Сръчко" в Гимназията за преподаване на чужди езици "Христо Ботев" в Кърджали. Училището е добре известно - всяка година неговите възпитаници са сред първите 10 училища по успех от матурите. 2014-а не е по-различна - абитуриентите заеха трето място в почетната класация. Извън уроците по литература и чужди езици гимназистите демонстрират сръчност в клуба по грънчарство.

"При нас е добре дошъл всеки, който е готов да се усмихне и да повярва в себе си. А пътят е кратък - трябва само една протегната ръка и парче глина. Вече трета година учениците творят с огромен интерес и активно участват в различни представителни изяви на ателието", продължава с разказа си Мария Митрева, която не пести похвали за работата и старанието на учениците. Троянска шарка и сграфито техника са само част от дейностите, които учениците усвояват при работата с глината или както шеговито я нарича ръководителката - "голямото цапане". И вие може да научите нещо полезно - например, че на 12 декември е празникът на грънчарите, а Свети Спиридон е техен покровител. Макар и да е с ретро или по-скоро соцзвучене, работата в клубовете по интереси наистина помага на тийнейджърите да осмислят свободното си време, да намалят отсъствията си и да не бъдат агресивни към околните.

"Сръчко" се реализира по УСПЕХ, зад чиято абревиатура се крие пълното название на проекта - "Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти". Клубът обаче не е самоцелно начинание, а продължение на дългогодишни традиции в извънкласните занимания за възпитаниците на гимназията в Кърджали - театралното студио е с 13-годишна история, освен него има ученически гвардейски отряд, вокални и инструментални групи, танцови състави и групи по изобразително изкуство. В последните три години училището успява да привлече в дейности по проекта впечатляващ процент от учениците си. През учебната 2012/2013 г. в училището работят 38 клуба с общ брой 433 ученици, което е около половината от всички записани гимназисти.

Благодарение на европрограмата и в Помощното училище интернат "Асен Киселинчев" в Долни Дъбник, област Плевен, работят няколко клуба - "Млад еколог", "Приказен свят", "Омайна градина". В тях децата се учат на концентрация, ориентация в пространството, развитие на грубата и фината моторика, отглеждане и разпознаване на растения и билки, опознаване на птиците в училищния двор и др. Клубът "Млад огнеборец" към Основното училище "Христо Ботев" в бургаския квартал "Долно Езерово" също влиза в графата "Добри практики". Освен че се учат да реагират адекватно в екстремни ситуации, младите огнеборци се гордеят с призови места в районни и областни състезания. А през 2014 г. бяха домакини на едно от състезанията между различни клубове.

Възпитаниците на Природоматематическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" в Габрово с лекота и ентусиазъм разкриват тайните на царицата на науките - математиката. "Млад математик", "Архимед", "Питагор", "Забавна математика" и "Състезателна математика" са клубовете, в които талантите в точните науки разкриват красотата на числата. Освен че се учат да работят в екип, повечето ученици получават и индивидуални задачи - изработване на кръстословици с математическа тематика, презентации, отбелязване на значими математически дати.

И малко статистика за успешния проект: През учебната 2013/2014 година са обхванати общо 189 930 ученици, разпределени в 16 283 групи, сочат данните на Министерството на образованието и науката. Клубовете и кръжоците са в 12 области - природоматематически науки, хуманитарни науки, здравно образование, здравословен начин на живот, комуникативни умения на роден език, комуникативни умения на чужд език, математическа грамотност, умения за самостоятелно учене и събиране на информация, граждански компетентности и разрешаване на конфликти и предприемачество. В клубовете по културни компетентности учениците се учат да изразяват идеи, дават полет на фантазията и творчеството си, а при дигиталните компетентности се учат да ползват електронни устройства и мултимедийни технологии и да обработват информация. Най-много са включените в клубове по културни компетентности - 31 028 ученици, сочат данните на просветното министерство за отминалата учебна година. 30 204 ученици са опознали тайните на здравословния начин на живот. Комуникативните си умения на роден език са развили 20 321 ученици, а в кръжоци по природни науки са се включили 17 396. От министерството отчитат, че в клубовете неофициално са се включили много повече ученици и реално ефектът на проекта УСПЕХ се разпростира върху повече деца. С решение на Комитета за наблюдение на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" от 14 май т.г. срокът на проекта се удължава и през учебната 2014/2015 г. Бюджетът на проекта надхвърля 94 млн. лв.
Снимка: архив
Младите математици от клуб "Питагор" към Природоматематическата гимназия в Габрово откриват заедно красотата на числата.
Снимка: архив
Творците от ателие "Сръчко" от Кърджали на гости в грънчарската работилница в Златоград
Снимка: архив
Цветина Колева открива тайните на математиката в клуб "Питагор" към Природоматематическата гимназия в Габрово.
6
2913
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
31 Август 2014 20:41
Голяма част от клубовете по под егидата на проект "Успех" са само на хартия, да не кажа близо 90 %! Директорите точат парите, под формата на проформа клубове. Когато има проверка, която винаги е предизвестена, се сформира по спешност група от 10-15 ученика, които имитират дейност по време на проверката! Така е в България - на хартия всичко е прекрасно, на практика майка плаче, баща вие!
31 Август 2014 21:11
Ако всички "успешни" европроекти у нас са като УСПЕХ, жална ни майка. НАистина в 90% отчетите са на хартия, а действителността съвсем друга. Особено в средните училища. Доказателство за проведените занятия са протоколи и снимки, моля. А проверките неистина са предварително обявени.
01 Септември 2014 08:44
На времето след висшето, като работех по разпределение в завод от нефтохим, като идваха за снимки от вестниците и телевизията избирахме най-хубавата работничка - Ангела, да застане до някой апарат. Другите работнически се сърдеха. Че и тук са избрали най-хубавата ученичка и са и нарисували една геометрична фигура, казали са и да не се поти, като Веско Маринов и да се обърне към камерата.
01 Септември 2014 10:57
Не знаех, че фиктивната програма за точене на пари е толкова успешна...
А едно време нямаше програми, проекти и други "успешни" - имаше просто нормални кръжоци...
П.П. Като се казва "един от..."... Кои ли са другите "успешни проекти
------------------
Сайтът на Генек


01 Септември 2014 11:09
"Практики" е доста по-успешна програма от ""Успех".
Всяка програма може да бъде компрометирана, колкото и да се "документира" от администрацията.
Впрочем, в посттоталитарна България, където всичко е бутафорно (от държавното управлние, до чистачките по улицата) няма как вървим напред, без точна оценка на "светлото" минало. И без ЛУСТРАЦИЯ на висшата номенклатура на БКП и репресивния апарат.
01 Септември 2014 11:11
Газетата медиен партньор на МОН по проекта ли се пада или само тъй ми се струва?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД