:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,391,418
Активни 94
Страници 9,896
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Джобни, домашни и други дилеми преди първия звънец

За поредна година асоциация "Родители" помага на родители и деца да посрещнат предизвикателствата на първи и на пети клас
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
----
Първи клас е голямо предизвикателство за децата. Налага им се да свикнат със съвсем нов режим, среда и задължения. За поредна година асоциация "Родители" помага този преход от детската градина към училището да е по-спокоен. Асоциацията издава за началото на учебната година традиционните си наръчници за родители на първокласници и на петокласници. Защо и петокласници? Пети клас идва с нови учители, нови изисквания, нова организация на учебния процес в сравнение с първите 4 години в училище. Освен това периодът съвпада с началото на естествена криза на развитието на детето - то се превръща в тийнейджър.

Наръчниците достигат до родителите през училищата. Ако печатната версия не достигне до тях, винаги могат да намерят онлайн версиите на сайта http://www.roditeli.org. "Сега" предлага кратка извадка от съветите в двете книжки.ПЪРВИ КЛАС

Дневният режим

- Когато спазват един и същи ритъм всеки ден, децата се чувстват по-спокойни.

- Воденето на училище трябва да е 15 минути преди началото на първия учебен час. Вземането трябва да е навреме. Това е важно преди всичко за детето ви. То ще остане с усещането, че е значимо за вас, а не забравяно и пренебрегвано от най-важните за него хора.

- При извънкласните занимания "по-малко е повече". Започнете учебната година с по-ниска натовареност по отношение на извънкласните дейности и достатъчно време за игра. Не включвайте повече от 2 дейности, едната от които задължително да е спорт.

- Помагайте с домашните, но никога не ги подготвяйте вместо детето.

- Фиксирайте времето за лягане - пълноценният сън е изключително важен за здравето на детето. Определете час за лягане и не отстъпвайте, като имате предвид, че за развитието на детето и отделянето на хормона на растежа са необходими поне 9 часа сън.

- Домашните задължения - започването на учебната година не е повод да освободите детето от изхвърлянето на боклука, грижите за домашния любимец и оправянето на стаята.Ученето

Необходимо е да помогнем на децата да се научат да учат. Договорете поне един час дневно, в който детето упражнява уменията да учи. Така ще създадете навик за самостоятелно учене. Дори в дните, в които няма домашни, е важно да има този час. Предложете му някакви други игри, които подпомагат развитието на уменията му за учене. Ето някои сайтове със занимателни задачи, игри и текстове:

http://dechica.com

http://krokotak.com

http://www.znam.bg/com/

http://ucha.se/Овладяната математика

Направете математиката част от всекидневния живот на детето. Окуражавайте го да я използва в практиката - да направи сметките или да напазарува стоки за определена сума.

Убедете се, че детето разбира същността на математиката. Накарайте го да играе с предмети, за да осъзнае основната идея на математиката - от конкретното към абстрактното.

Помогнете му да разбере основните положения и понятия. Това означава да отговори бързо (за 3 сек.) на елементарна задача. Редовното упражняване е условие за бърз отговор.

Създайте на детето навик да прочита условието на задачата няколко пъти. Научете го и в най-сложната задача да разпознава отделните части, с които може да се справи стъпка по стъпка.Няколко думи за писането

Писането изисква упоритост и много часове упражнения. Имайте предвид, че вкостяването на китката при децата на тази възраст още не е завършило и това води до бърза умора при писане и влошаване на краснописа. Затова бъдете готови често вкъщи да правите диктовки, но по забавен начин. Например вместо да му диктувате думички, накарайте го да измисли колкото се може повече думи с 3 или 5 букви и да ги запише.

За децата, които пишат с лявата ръка - насилствената смяна на водещата ръка може да има неблагоприятни последствия върху хармоничното развитие на личността. Често тези деца пишат огледално, изпитват затруднения с управлението на фината моторика като сила. Предупредете предварително учителите и споделете какво може да прави добре детето.Четенето

Техниката на четене се учи в училище, но любовта към четенето се възпитава вкъщи. На сайта http://detskiknigi.com ще откриете списъци с подходящи детски книги и кратко представяне на книгите за всяка възрастова категория.Децата и изкуството

Задължение на родителите е да вдъхнат у детето интерес към книгата, музиката, театъра, рисуването, танците. Ето няколко конкретни идеи:

- обявете всяка седмица или всеки месец за период на конкретно изкуство. Можете да посетите музей, галерия, изложба, театър;

- интернет предлага много възможности - можете да се разходите в Лувъра и Ермитажа, да разгледате фотографски галерии и пр.;Раницата

Изборът на раница е от голямо значение за здравето и правилното развитие на детето. Тя трябва да отговаря на следните изисквания:

- Раницата заедно със съдържанието не бива да превишава 10-15% от теглото на детето, т.е. ако вашият първокласник тежи около 25 кг, раницата с всичко в нея не бива да надхвърля 3-4 кг.

- Размерите не бива да превишават ширината на раменете на детето. Препоръчително е височината на чантата да е не повече от 30-40 см, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му.

- Трябва да има възможност за регулиране, за да може чантата да се носи и когато детето е облечено само с блузка, и когато е с дебело зимно яке.

- Препоръчително е гърбът да е твърд, а цветът да е в ярки, сигнални цветове за безопасността на детето по улиците.

Създайте навик на детето всеки ден да изпразва раницата напълно и да слага в нея само необходимите неща. Договорете с учителката част от пособията да остават в училище, така че децата да не носят излишна тежест.Джобните пари

Създаването на финансова отговорност у детето е много важно, но често пренебрегвано умение. Колко обаче да бъдат джобните?

Магическата формула е седмичните джобни да са равни на възрастта на детето по 50 стотинки. Така, ако то е на 7 години, те са 3.50 лв. Важен въпрос е колко пари може да носи детето в училище. Ако например е спестовно, може да събере доста средства и има голяма вероятност да ги занесе всичките в училище, за да се похвали. За тях това е съвсем нормално, защото това са си техните пари. Ето няколко съвета:

- въведете правило за даване на пари назаем на съученик, ако си е забравил парите или не му достигат. Обяснете на детето разликата между нужда (храна, когато си гладен) и желание (играчка, сладолед от лавката);

- заедно с детето направете списък на вредните и забранени за купуване неща. Оставете го то само да прави предложения, само му подсказвайте критериите;

- в никакъв случай не разрешавайте да купува вещи или храни от други деца, учители или непознати хора;

- първоначално давайте джобни всеки ден, като постепенно увеличавате времето - два пъти в седмицата, един път в седмицата;

- избягвайте да му давате допълнително пари, ако е похарчило предварително седмичната сума;

- не го наказвайте за изгубени или откраднати джобни пари.Тормозът в училище

Какво можете да направите, за да споделя детето с вас?

1. Слушайте внимателно. Всеки иска да бъде изслушван, включително децата.

2. Не прескачайте направо на заключението. Понякога на децата им отнема много време да стигнат до същността на историята си. Опитайте се да не им отговаряте, преди да сте чули края.

3. Похвалете децата, когато ви помолят за помощ.

4. Уважавайте техните проблеми, дори да смятате, че нямат такива.

5. Припомняйте им периодично, че трябва да дойдат при вас и да споделят, ако някой ги заплашва или се чувстват застрашени от нещо.

Когато усетите, че има някакъв проблем, не се колебайте да споделите с класния ръководител.Допускайте, че освен жертва, детето ви може да се окаже и в ролята на насилник. От родителска гледна точка това е доста по-трудна ситуация.

1. Изяснете фактите, без да допускате да се влиза в квалификации по въпроса за вината.

2. Изразете съчувствие за сложната ситуация и покажете готовност да предприемете мерки за изясняване на проблема.

3. Запазете спокойствие, критикувайте конкретното поведение и се въздържайте от квалификации за личността на детето като цяло.

4. Ако проблемът се появи повече от 3 пъти за два месеца, приемете, че не се справяте и потърсете специализирана помощ от психолог.

------------------------

ПЕТИ КЛАСБез нашия учителДо четвърти клас децата имат един основен учител, който се превръща в нещо като втора майка. В пети клас цялата тази ясна структура на авторитета се променя. На мястото на основния учител се появява класен ръководител, който в най-добрия случай има 5-6 часа седмично с децата. През останалото време те са с други учители. Това създава у децата чувство на обърканост, напрежение и тревожност, но и опиянение от чувството за свобода. Към това в тази възраст се добавя и естественият стремеж на всяко дете да бъде забелязано и оценено. И когато това не се случва, реакциите могат да варират от пълно отхвърляне на новия класен ръководител, през безразличие към училището до провокативно поведение. А междувременно през този етап детето пораства и променя основните си интереси. Определящи за тази възраст са важността на социалния живот, изграждането на първите истински приятелства, първите влюбвания.

Какво могат да направят родителите?

- помогнете на класния ръководител по-бързо да опознае децата - планирайте общи занимания извън училище: боулинг, пикник, пица или кино;

- поддържайте постоянна връзка с класния ръководител;

- в началото ще ви се наложи да контролирате по-отблизо изпълнението на училищните задължения на детето;

- говорете с него за живота му в училище. То невинаги ще е в състояние да формулира проблемите си, но колкото повече ви разказва, толкова по-ясна картина ще имате за случващото се;

- укрепвайте самочувствието и самооценката на детето у дома. Не го обвинявайте и не му лепете етикети колко е разсеяно, неорганизирано и т.н.Много на мястото на единВтората съществена промяна в училищния живот на детето е, че в пети клас всяка дисциплина се води от различен учител. Децата стават много чувствителни към оценките и при нисък резултат има сериозен риск да загубят мотивация.

Какво могат да направят родителите?

- напомняйте на детето да записва в тетрадката всичко, което изисква преподавателят, кога ще са изпитванията, трябват ли шаблони по география и т.н.;

- помолете преподавателите за ясни критерии за оценка на знанията на децата;

- не се отнасяйте към оценките лично. Говорете с детето, но без упреци и обвинения.Домашните

Повечето преподаватели са на мнение, че е по-добре децата да подготвят уроците и да пишат домашните в деня, в който е взет съответният материал, а за деня, в който имат следващ час по история например, само да си преговорят урока.

Научете детето първо да учи уроците и след това да пише домашните. Повечето деца съвсем естествено бързат да приключат училищните задължения и написването на домашното за тях означава, че са си свършили работата.По-големите

През тази година детето ще е в ролята на "зайче", затова скъпи телефони и други атрактивни "играчки" не са препоръчителни за носене в училище. Но не е необходимо да го плашите, че "големите" могат да му ги вземат.Страховете

Децата на тази възраст са нападнати от страхове. Колкото и да не ви се вярва, един от най-големите е, че няма да оправдаят очакванията на родителите и учителите си. Другият кошмарен страх е да не се превърнат в обект на подигравки. Говорете за отношенията на детето в училище и обяснявайте, че хората са различни и подигравките невинаги означават отхвърляне, а понякога могат да бъдат нескопосан знак за внимание. Децата в тази възраст се боят от изолация и се чувстват наранени, ако не са част от някаква група. Опитвайте се да споделите чувствата на детето си. Дайте му да се чувства част от някаква друга група - семейната, на децата от блока, от балета и пр.Свободното време

Необходимостта от ясен режим за деня продължава да е актуална. Тук ще ви се наложи да проявите твърдост. Макар че децата вече наистина не са малки, времето за лягане например не би трябвало да подлежи на обсъждане. Те все още имат нужда от поне 8 часа пълноценен сън, което означава, че лягане след 10 часа вечер не е приемливо.Компютърът

Компютърът често се превръща в ябълка на раздора. Дългото висене пред монитора не е препоръчително, затова е най-добре да уговорите с детето определени часове, в които то може да е на компютъра. Безопасността в мрежата е много важна и голяма тема, но ето няколко съвета накратко:

- интересувайте се какво го занимава в интернет;

- помолете го да споделя в какви сайтове се регистрира и от време на време разглеждайте заедно с него какво става там. Много е важно това да става по взаимна договореност, а не от недоверие;

- добра идея е да бъдем приятели на детето си във "Фейсбук", но не е подходящо да публикуваме в профила му каквото и да било;

- съдействайте на детето за управлението на настройките за безопасност в профилите му;

- говорете на тема насилие и тормоз в мрежата.

И накрая едно златно правило: Обяснете, че и в реалния, и във виртуалния свят трябва да се стремим да прилагаме едни и същи принципи на поведение - да не правим спрямо друг това, което не искаме да се случи на нас.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
----
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
---
3
2618
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Септември 2014 20:38
а кой е аФтор н а горното "ръководство"?
08 Септември 2014 10:12
Аз съм българка, обичам
нашите деца засмени,
българско дете да гледам
първа радост е за мене.
08 Септември 2014 11:07
Тъпите политици да обяснят като спорят за минимална заплата, как с 340лв човек може сам да се храни, топли и облича, та камо ли дете да има. Затова демографията ни е на това ниво, затова младите масово емигрират!!! Защото дори с три пъти по 340 е неимоверно трудно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД