:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,273,955
Активни 156
Страници 25,650
За един ден 1,302,066
Сантиментален репортаж

Северозападна България се размина по чудо без жертви

Опашата лъжа е, че местните власти са изпълнили "перфектно" задълженията си
Снимки: БГНЕС
Придошлата река Дългоделска Огоста е отнесла всички мостове по пътя си с изключение на един пред кметството в село Говежда.
Само допреди пет дни бях в село Говежда, голяма част от което в момента е буквално под вода. И не само то, целите горни поречия на Дългоделска и Копиловска Огоста са потопени. Изкарах там пет седмици, което ми дойде отлично, имайки предвид, че това е мястото, на което кажи-речи съм израснал. Да не залитам обаче към селската романтика, защото сега, пет дни по-късно, тя се е превърнала в ад.

От снощи усилено се опитвам да се свържа с всички, чиито телефонни номера имам в селото и региона. И не мога. Защото "няма връзка с този номер". Освен това там няма ток, няма вода, няма път - той е залят от Лопушанския манастир "Свети Йоан Предтеча" до въпросните села - Копиловци, Главановци, Еловица, Дива Слатина, Дълги Дел, Говежда и Меляне. До последното все някак може да се стигне, но от него нагоре това няма как да се случи освен с лодка или крила.

Пътят нагоре, в Балкана, само на няколко километра от границата със Сърбия, е само един - третокласен, в, меко казано, ужасно състояние, защото през последния четвърт век за него не се прави нищо, освен да се поизкърпва тук-таме. Предизборно, разбира се.

Та, от новинарските емисии и сайтовете научих, че в село Говежда са отнесени три от четирите моста, които свързват двете му части. За два от тях мога да допусна, че това се е случило, тъй като те бяха съответно железен и въжен, а и не бяха особено високо над реката - само на около три-четири метра над нормалното й ниво. Третият обаче беше масивна бетонна конструкция, издържала на незапомнени нива на водата в средата на осемдесетте, тогава, когато водата буквално го заливаше - видях го с очите си. Всъщност, това е един от първите спомени, които са се запечатали в съзнанието ми.Помня невероятния тътен,като от една продължаваща дни наред гръмотевица. Помня, че земята около речното корито буквално се тресеше. Помня страха, който изпитвах, когато си лягах вечер. Баба ми и дядо ми, чиято къща е на петдесетина метра от въпросния мост, ме успокояваха, че няма нищо страшно. Аз обаче не им вярвах и цяла нощ треперех под дебелите завивки в очакване реката да излезе от коритото си и мътната, тътнеща вода, носеща огромни скали и дървета, да срути всичко и да повлече и нас.

Мостът тогава издържа. Може би, защото не валя колкото в "Сто години самота" на Маркес. Една сутрин времето се проясни и върховете на високия на места над 2000 метра граничен Северозападен Балкан се показаха от облаците в цялата си прелест. Часове по-късно нивото на водата започна да спада, а тътенът намаля. Скоро и мостът буквално изплува. Мокър, поочукан, но здрав и непоклатим.

Когато разбрах, че сега вече го няма, за момент се учудих и не повярвах. Само за момент, обаче. Нали бях прекарал пет години (с прекъсвания) там като малък и пет седмици сега, допреди пет дни...

Помня, че тогава коритото на реката се почистваше много старателно всяка късна пролет, след обичайното за този планински край топене на снеговете и обилни дъждове. Помня и че мостовете се инспектираха, поправяха и евентуално укрепваха ежегодно. Помня, че след това реката ставаше сравнително кротка (доколкото е възможно, тъй като извира на четири километра над селото). Толкова кротка, че дори на няколко места по нея струпвахме камъни, пръст и туфи трева и си правехме хубави вирове, от които не излизахме, докато не ни затракат зъбите и посинеят устните от студ.Нека да ви кажа и какво не помняНе помня от Балкана да слизат денонощно камиони с дърва, както видях, че това се случва сега. Не помня огромни, тежащи по няколко тона, откъртени бетонни блокове от скоро "реновираните" диги, да са завлечени от водата на десетки, може би стотици метри от мястото, на което са излети. Не помня и в средата на лятото цели дървета, големи клони и всевъзможни предмети (изрично искам да подчертая, че не става въпрос за битови отпадъци! б.а.) да препречват течението. Не помня и след като природата си покаже мощта, както направи този месец май, отново заливайки шосето към планинските села, никой да не чисти речното корито. Не помня, но точно такава картинка видях сега - само преди няколко дни.

В никакъв случай не въздишам по изгубения "рай" на комунизЪма, както става все по-модерно напоследък. Напротив - мразя оня строй и в червата си. Само казвам какви са фактите. Речното корито е затлачено от няколко месеца и въпросът беше не "дали", а "кога" ще се случи това, което се случи с онова кътче от Северозапада, където ще остане в сърцето ми в която и точка на света да се намирам. Горите в Балкана се изсичат поголовно вече няколко години и в никакъв случай не става въпрос за санитарно прочистване, а чисто и просто за пълнене на камиони и кораби за Гърция и Турция.

И не слушайте какво ви говори по новините някакъв кмет.Няма и капчица истина в думите,че местните власти са изпълнили "перфектно" задълженията си. Това просто е една мустаката лъжа.

Местните власти и в Георги Дамяново, и в другите бедстващи райони (Чипровско и Берковско) ежедневно си затварят очите пред фрапиращи нарушения на законодателството. Нима кметовете не знаят това, което на цялата околия е печално известно: коритото на Берковска река не е чистено качествено от години.

Също така - и това лято се изнасяха цели влакови композиции дървен материал от Балкана около Ком!

Да, 151.6 литра на квадратен метър в Говежда е огромно количество валежи за едно денонощие. 63.7 в Чипровци и 49.7 в Берковица също не са малко. Но нима не е задължение на институциите на държавно и местно ниво да предотвратяват или поне да свеждат до минимум последствията от подобни природни катаклизми?

Ако нямаше поголовна сеч в Балкана, това нямаше да се случи! Ако бяхте укрепили коритата на реките и ги бяхте почистили качествено, нещата нямаше да са толкова зле. Благодарение само на природата и на самообладанието на свикналите на всичко хора от Северозапада, се размина без жертви. Но, в региона щяло да вали още. Прогнозите за времето не са обнадеждаващи. Също както и прогнозите за развитието на държавата ни...

 Ток - няма, път - няма, вода - бол.
 Ако коритото на реката бе почистено, ситуацията нямаше да бъде такава
12
3624
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
07 Септември 2014 20:04
Е, едва ли кметовете трябва да носят цялата отговорност. А че в сравниние с днешните държавници, комунистическите изглеждат хем гении, хем светци, макар някои да са били криминални престъпници със средно образование в предишния си живот, тове ние и така си го знаеме.
07 Септември 2014 20:54
"... не въздишам по изгубения "рай" на комунизЪма, както става все по-модерно напоследък. Напротив - мразя оня строй и в червата си. Само казвам какви са фактите. Речното корито е затлачено от няколко месеца и въпросът беше не "дали", а "кога" ще се случи това, което се случи с онова кътче от Северозапад..."

Насадената у нас мантра "мразя оня строй" е в основата на разрухата, крайно време е да си отворим очите за този факт! Трябваше не да "мразим оня строй" и да го разграждаме, а да НАДграждаме над онова, което беше стойностно, отстранявайки недъзите му.
А ние направихме точно обратното - разградихме всичко стойностно, докато недъзите си останаха и се умножиха (закономерен резултат). "Оня строй", с всичките му несъвършенства, беше направил язовири за напояване, без което нашето земеделие не може. Сега няма напояване, няма земеделие, язовирите, раздадени на алчни частници, се рушат без поддръжка, порои помитат градове и села, хора се давят, а ние си пеем мантрата "мразя оня строй и в червата си!"
Ами значи сме си заслужили хала, след като мисловните и емоционалните ни процеси са съсредоточени в червата и главите не се използват по предназначение.
07 Септември 2014 21:03
Насадената у нас мантра "мразя оня строй" е в основата на разрухата, крайно време е да си отворим очите за този факт! Трябваше не да "мразим оня строй" и да го разграждаме, а да НАДграждаме над онова, което беше стойностно, отстранявайки недъзите му

07 Септември 2014 21:10
neni_minono
07 Сеп 2014 20:54


07 Септември 2014 21:23
А г-н Торлака пише добре, не много стройно, но богатият му живот, непознат и екзотичен в големите градове /то пък едни градове/ компенсира дефицитите успешно. Все пак редно е да се погрижи за храносмилателната и отделителната си система за отстраняване на някои наносни затлачвания. Виждам надежда в оксимороните на емоциите му.
07 Септември 2014 21:38
neni_minono

07 Септември 2014 20:5407 Септември 2014 22:17
"... не въздишам по изгубения "рай" на комунизЪма, както става все по-модерно напоследък. Напротив - мразя оня строй и в червата си. Само казвам какви са фактите. Речното корито е затлачено от няколко месеца и въпросът беше не "дали", а "кога" ще се случи това

Само казвам какви са фактите. Тук е гвоздеят - ФАКТИТЕ! ФАКТИТЕ! Изместването на въпроса, към това мрази ли, обича ли комунизЪма Торлака, няма отношение по темата и е негов личен проблем. Ама, вие си пишете, не че не знаем защо...
08 Септември 2014 06:52
В оня край турци няма и никога не е имало.
Дървената мафия там е чисто задунайско-комунистическа.
08 Септември 2014 12:18
до neni_minono и g_gringo
Прави сте, че "разграждането на оня строй" беше голяма глупост, но тя беше неизбежна и обяснима емоционална реакция на едни други глупости, които същият този "оня строй" неше натворил обилно не толкова отдавна - документи и спомени колкото искаш... Язовири, казваш!? Язовир "Искър" не е построен не от комунизЪма, а от омразния "буржоазен" кмет на София и хидроинженер на световно ниво Иван Иванов, когото комунистите първо хвърлиха в затвора (?!), след това от немай къде го водиха под конвой да строи язовира (?!), а накрая го оставиха да умре като куче(?!).... Който сее ветрове, жъне бури! Ние сме незряло общество, някъде в зората на историческия пубертет!
08 Септември 2014 12:33
"Светослав Стефанов Терзиев - ДС, управление VI-I-I, управление VI-IХ-I, управление VI-I-V; ПГУ - агент - Филип; Каменчев (Камен)"

http://www.segabg.com/replies.php?id=163332&p=2
08 Септември 2014 20:21
Добре написано, поздравлявам автора. Познавам края и ме боли за него. Малка редакторска бележка - Защо и Вие заменяте "СТАВА" с "СЛУЧВА СЕ" ? Трябва ли да се обяснява разликата? В последно време някакъв умник политик употреби неправилно тези думи и всички тръгнаха по него. Жалко! И още нещо. В гносеологията има принцип на съответствието - за приемствеността. Мразите оня строй - Ваша работа - въпрос на вкус. Но ако искате да сте на ниво, не мразете преди да разберете. Така ще се смилите и над червата си. Това е един от малкото плоски изрази, които сте уптребили.Като предполагам, че моите години са два пъти колкото Вашите, ще си позволя един съвет и той може да Ви бъде полезен. Истинското писане е тогава, когато авторът започне сам да се редактира. Мисля, че може да се усъвършенствате.
09 Септември 2014 00:57
В оня край турци няма и никога не е имало.Дървената мафия там е чисто задунайско-комунистическа.


Откъде па тия турци пъкнаха? Иначе верно, и сенегалци нема, и папуаси нема, и евкалипт нема у горуто, и още ного работи нема.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД