:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 538
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не завиждайте, а стискайте палци на Кристалина Георгиева!

След осем години араламбене в Брюксел просветва надежда, че българската кауза не е съвсем пропаднала
Светослав Терзиев
Кристалина коя?, щяла да бъде български еврокомисар, майтапеха се само допреди два месеца чиновници в правителството на Пламен Орешарски, които разсъждаваха на кого най-приляга да представлява България в новата Еврокомисия. Никой не я слагаше в сметките, включително и бившият премиер, на когото обаче тя благодари завчера, след като получи пост на "суперкомисар" в комисията на Жан-Клод Юнкер. Благодари му, защото въпреки силния натиск на партийните му наставници дори да не си помисля за нея, Орешарски все пак се вразуми, когато вече бе тръгнал да си ходи от властта. Подкрепи я толкова плахо, че трябваше следващият кабинет отново да внесе нейната кандидатура.



Успехът на Кристалина Георгиева е смайващ



не само защото никой не е очаквал българин да направи такава шеметна кариера в Брюксел, а защото за разлика от другите нови комисари единствено тя трябваше да преодолява както силната конкуренция между държавите, така и съпротивата на собствената си страна. Подкрепата на България й трябваше формално, а всичко останало се дължи на нейните качества. Жан-Клод Юнкер каза в сряда на пресконференция, че е разпределял ресорите не според тежестта на държавите, а според уменията на всеки комисар. Това обяснява защо той пръв издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева, като убеждаваше лично бившия премиер Пламен Орешарски да я предложи, защото има шанс да се пребори за много висок пост в ЕК. Тогава ставаше дума за "външен министър" на ЕС, но се говореше и за друг резервен вариант все от ранга на заместник-председател на ЕК. Кристалина Георгиева се яви на състезанието с куц кон, решил в последния момент да не я хвърли на земята, за разлика от нейната съперничка Федерика Могерини, понесена от влиятелната Италия. В същото време завистници от високите политически среди, чиито собствени кариерни амбиции се осуетиха, ехидничеха, че нейната кандидатура е нереалистична.

Въпреки това тя успя. България получи чрез нея небивало авторитетно присъствие в ЕК. Някой може да възрази, че комисарите не представляват държавите си, защото са длъжни да бъдат независими от национални и партийни влияния. Точно така е: Кристалина Георгиева сама заяви в интервю пред брюкселското издание "Юрактив", че Юнкер я е избрал заради нейната независимост.

Но дори да не работи пряко за държавата си, вероятно всеки усеща, че територията на българското присъствие започва да се простира твърде далеч. Български журналист в Брюксел веднага се осмели да направи забележка на Юнкер, че не произнася правилно името й, защото я нарича "Джорджиева". - Аз съм Георги, а Кристалина е Георгиева, обясни журналистът. - Знам, отвърна с чувство за хумор Юнкер и на свой ред запита: А вие знаете ли как се казвам на люксембургски? И добави: знам малко и български. Впрочем симпатията му към българите като способни хора пролича и чрез избирането на Мина Андреева за негов говорител.



Станахме свидетели на познат парадокс:



българите са способни, а държавата им е калпава. Как е възможно отделни наши граждани да имат толкова висок авторитет в Брюксел, а в същото време там да се пишат най-убийствените доклади за България? Може би теориите за "лошия човешки материал" (Б. Борисов) и за "сбъркания чип на българите" (С. Сакскобургготски) не са достатъчно прецизни. Тази седмица у нас гостуват експерти от Еврокомисията, които прилежно събират данни за следващия доклад за България, който ще излезе в началото на 2015 година. Срещат се с висши функционери и си записват успехите, както им ги представят властите. Разговорите протичат при закрити врати. Също на скришно ще се съчинява и докладът. Въпреки това може с голяма сигурност да се каже авансово какви ще бъдат оценките: незначителен напредък, а в някои аспекти и влошаване на обстановката. Всеки ден всеки от нас чувства какво става. Недосегаемите са все така недосегаеми, законът все така е валиден предимно за бедните. Клептокрацията без угризения може да източи милиарди от банка, да се престори, че нищо особено не се е случило, а властта да замете следите й под формата на оздравителни мерки.

Прави са еврократите в Брюксел, които стигнаха до извода, че в държавата има системен проблем. Бедата е, че решаването му изисква смяна на системата, но тази работа не може да се свърши от Еврокомисията, която няма право да иззема функциите на националните правителства. Тя може само да посочи какво правителствата не вършат както трябва, може и да наложи санкции, но не и да изгони овластените крадци и разбойници.



Най-полезната работа,



която би свършила Кристалина Георгиева като комисар по бюджета, не е да отпусне повече пари на България, защото сумата е фиксирана в бюджетната рамка на следващия програмен период, а да обясни на многобройните еврочиновници, за които ще отговаря, какво значи думата "араламбене". Вече осма година българските власти от всички политически цветове араламбят Брюксел, че слушат какво им говори, а той още не се е усетил да потърси други форми на общуване с тях. Някои еврократи толкова се умориха от араламбене, че в отговор преминаха към откровено будалкане на българите и другите европейци за ползата от беззъбия механизъм за сътрудничество и проверка, който трябваше да помогне на България да стане "нормална европейска държава". Проблемът им е, че не могат просто да развеят бялото знаме, а предпочитат да го предадат като щафета от отиващата си комисия на Жозе Барозу на комисията на Жан-Клод Юнкер.

Кристалина Георгиева ще бъде един от двамата заместник-председатели, които ще контактуват пряко с всички комисари.



Ако милее за България,



както обича да казва, нека убеди колегиума на ЕК при обсъждането на следващия доклад, че най-сетне проблемите трябва да започнат да се назовават с истинските им имена, включително и с имената на отговорните лица, пречещи на решаването им. Българският народ не печели нищо от енигматичните формулировки, а очаква от Брюксел да му даде пример за прозрачност, за да преодолее страха си, чрез който "елитът" го държи в покорство и примирение. Родната клептокрация е силна да се разправи в страната с дръзналите да я осветят - неслучайно протестите срещу олигарсите преминаха без назоваване на олигарсите, - но едва ли би посмяла да влезе в сблъсък с изпълнителния орган на ЕС, зад който стоят останалите 27 държави.

Трябва да се излезе от омагьосания кръг, който проваля не само европейското членство на България, но и целия й демократичен преход. Все някой трябва да направи решителната крачка и ако Кристалина Георгиева наистина се чувства независима от държава и партия, защо да не е тя? Тогава нейната лична кариера може да се превърне в успех за всички българи, но кой знае... Все пак има моменти, когато поне може да се помечтае.

Снимка: ЕК
Въпреки съпротивата на някои среди у нас Кристалина Георгиева успя в Брюксел по най-хитрия начин: доказа качествата си.
59
6664
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
11 Септември 2014 19:50
Браво на бабето, вече си влезе в ролята!
11 Септември 2014 20:11
Араламбене му е майката... (Й.Радичков)
11 Септември 2014 20:13
8 години араламбене и баш тая, дето половината от туй време хептен араламбеше - тя ще оправи нещата???
Назначиха я - може да се спестят пиарщините...
-----------------
Сайтът на Генек
11 Септември 2014 20:21
Подкрепата на България й трябваше формално, а всичко останало се дължи на нейните качества.
Тези качества,изглежда само аз не можах да ги видя.
11 Септември 2014 20:24
Моя милост ще стиска точно и акуратно колкото и тетката /не бабе, Кросавчег!/ стиска своите за нас - сънародниците, божем, насред Брюкселския бюрократичен истаблишмънт. И да не съм я чула втори или трети път, че бежанците ще ни оправят демографския проблем!
11 Септември 2014 20:25
(снимка: натиснете тук)
11 Септември 2014 20:38
Светльо, да, ама не ! Този "ресор" просто изглежда важен. Всички проблеми възникващи по него се решават на едни срещи, на които им викат "високо равнище". За Сталинка е оставен "надзорът" /най-вече над ОЛАФ/
11 Септември 2014 20:50
Светльо, да, ама не ! Този "ресор" просто изглежда важен. Всички проблеми възникващи по него се решават на едни срещи, на които им викат "високо равнище".


Току-що случайно попаднах на подобен термин на немски: höchster Punkt. Бе преведен "върхушка", а текстът - неласкав за обитателите на подобни Олимпи.

Защо ли??
11 Септември 2014 20:55
За статията
тази работа не може да се свърши от Еврокомисията, която няма право да иззема функциите на националните правителства. Тя може само да посочи какво правителствата не вършат както трябва, може и да наложи санкции, но не и да изгони овластените крадци и разбойници.

Защо не се командироват служители - консултанти в българските министерства, които отблизо да следят дейността им и да ги вкарват в пътя, когато пробват да кривнат?
11 Септември 2014 21:00
Защо не се командироват служители - консултанти в българските министерства, които отблизо да следят дейността им и да ги вкарват в пътя, когато пробват да кривнат?

защото това е наша работа и защото самият ЕС е изгубил пътя.
11 Септември 2014 21:03
Е и, да не мислите, че ще има нещо вповече за България? Освен по вестниците?
11 Септември 2014 21:04
Араламбене му е майката!
................
Успехът на Кристалина Георгиева е смайващ

Първо - не е смайващ изобщо, извъобще щъ знайш!
Второ - няма нищо общо с България, ама нищо!
И трето, чел ли си Алеко , авторе, скоро, примерно по изборите в Свищов? Кристалина не е никаква кандидатура, Кристалина е част от една сложна игра от която ние нито полза имаме, нито някаква надежда за бъдеще. А ти си пиши, то не пречи.
11 Септември 2014 21:07
По текста по същество имам забележки, но ще ги спестя. Ще отбележа само, че портрета на автора ми харесва - не е приел изтърканата поза да си подпира главата с ръка като че ли е много тежка от мислии не се усмихва по американски тертип, Още Ремарк беше отбелязал, че на нас европейците американското хилене не ни отива.
11 Септември 2014 21:14
Второ - няма нищо общо с България, ама нищо!


И аз така мисля.
11 Септември 2014 21:18
Кристалина е типичен евро-бюрократ.
България няма никаква полза от нея.
Тя беше комисар по бедствията досега - никаква помощ не оказа на бедстващите региони в България след толкова много наводнения.
Новата и' служба може да е от полза само за нея, но не и за България.
11 Септември 2014 21:37
Кристалина не е никаква кандидатура, Кристалина е част от една сложна игра от която ние нито полза имаме, нито някаква надежда за бъдеще.


Imho, авторът прекрасно знае това.
11 Септември 2014 21:47
Вие стискайте палци. Аз й завиждам.
11 Септември 2014 21:56
От хиляда кибометра се познава американската "сачма" Кристалина. Нищо полезно не е свършила, няма и да свърши за Бг, виж Вашингтон ще остане доволен. Както и преди.
11 Септември 2014 21:57
.
11 Септември 2014 22:00
"Не завиждайте, а стискайте палци на Кристалина Георгиева!
След осем години араламбене в Брюксел просветва надежда, че българската кауза не е съвсем пропаднала"
***
Автора дали си вярва или смята че може да обижда читателите си на ангро?
За завиждането - бая интересно твърдение. Дали автора визира професионалните завиждачи от типа на Нане-Вуте шопа (съмнявам се да четат неговите дописки в "Сега" или се обръща към аудитория от която се очаква взаимно уважение и ниво да оцени тези прозрения? За всяка завист (изключвам патологията) се изисква база за сравнение. Кой има такава база в БГ или извън нея е пълен секрет за мен. Въпросът за кариерата на Кристалина е по-скоро тема на конспиративна теория, отколкото да служи за база за сравнение. Тази кариера е от мащаби далеч надхвърлящи реално земните. А защо у нас да и стискат палци? Да е направила нещо за България или за потенциалните стискачи в течение толкова години на върха, вкл. като вице-президент на Световната Банка? Заслугите и май се свеждат най-вече до демографските и идеи и до кариерата на Дянков. Аз бих бил също толкова горд от родеенето си с Кристалина, колкото и от родеенето си с Дилма Русеф и дори по-малко от родеенето си с Джон Атанасоф или с Марк Зукърбърг (ако вярваме на македонците). Араламбенето пък е тема на друг разговор. Нито съществува в Брюксел от 8 години, нито пък въпросната българка (?) е правила или ще направи нещо друго. Естествено, би било несправедливо да вменявам тази его-полезна дейност само на нея. То си е присъщо на всеки поиздигнал се политик(ан). А българската кауза ако чака на това някой да я оправи от Брюксел, нека си спомни за Мадрид. Един поне дойде, видя, взема и сега бил обиден. А защо Кристалина да идва в София? С такива неподозирани застъпници няма начин някой да я обиди.
***
"Въпреки съпротивата на някои среди у нас Кристалина Георгиева успя в Брюксел по най-хитрия начин: доказа качествата си."

Завиждащите биха били много благодарни да узнаят за какви качества става дума. А и как героинята на въпросната статия ги е доказала и пред кого. Сведения от такъв характер биха били особено полезни за нацията като цяло и поотделно. Току виж се явили още много кристалИни и кристАлини.

От мен до тук. Приятно четене на матряла...
11 Септември 2014 22:25
Drug 11 Септември 2014 22:00


a аФтора не з а първи път обижда читателите. колкото да не искат да го четат присъствието му и заглавията са масирана атака срещу здравият разум..
афтора =
11 Септември 2014 22:36
Прегледах сия статя за ок. 7 сек. И си оставам на мнението, че всеки който оказа сексуални услуги на майка си НЕ е човек.
11 Септември 2014 22:36
Прегледах сия статя за ок. 7 сек. И си оставам на мнението, че всеки който оказа сексуални услуги на майка си НЕ е човек.
11 Септември 2014 22:39
ПП А тези които "ощастливяват" баба си трябва да лежат много дълги години местата за лишаване от свобода.
11 Септември 2014 22:39
Drug
11 Сеп 2014 22:00

За всяка завист (изключвам патологията) се изисква база за сравнение. Кой има такава база в БГ или извън нея е пълен секрет за мен


След дълъг размисъл имам двама заподозрени: Георги Димитров и Христо Стоичков.

бая народ са командвали.
11 Септември 2014 23:15
Tерзиев, българите не завиждат, а са омерзени от поредната задокеанска лимонка в ЕК.
Докато беше комисар , какво ? Потекоха пари към потопена и разтърсена от земетресения България? Напротив, средствата отиваха към колониалните на Франция територии в Африка, заради което днес в Париж й правят PR.
Разбирам ,чe бидейки в Брюксел, ти трябва конак в лицето на кабинета й и някое интервю от нея.
Ама, българите веке започнаха да се събуждат.....
По-кротко.
11 Септември 2014 23:19
Drug 2014-09-11 22:00:57



Само една дребна забележка (моля, не се обиждай).

"en gros" (на едро) само по себе си съдържа предлога "на". С други думи, редно е да се казва само "ангро", не "на ангро"
11 Септември 2014 23:36
Сталинка Георгиева.Почти съм сигурен,че вкараха в спора името Сталинка,за да не се питаме за истинското и име.Името не прави човека,но само гледай делата на човека.С какво тази гусжа е помогнала на България?Точно толкова,колкото и хубавото Наде,снахата,Хюмнишев и ред други знайни и незнайни "благодетели"на България.
11 Септември 2014 23:51
Чудесно написано !
11 Септември 2014 23:52
Luca, забележки приемам всякакви. Даже съм благодарен. Припомни ми френския, въпреки че предпочитам да използувам израза побългарен. При толкова положително внимание днес пак ще ми намерят кусура да ме замразят, като минимум за 6 месеца. За причини дори не се наемам да гадая. Ами ща, не ща за повече от 10 години тук станах рецивист. А обектите на моя коментар оставям на вашето араламбене. Не ви завиждам, а палци няма да си стискам.

Buona fortuna!
12 Септември 2014 00:57
Дали пък не е там за да се крие под фикуса.
12 Септември 2014 01:19
Юнкер и на свой ред запита: А вие знаете ли как се казвам на люксембургски?
- Джънкър?
12 Септември 2014 04:16
Авторе, големо араламбене си му ударил. Напразни усилия на любовта (ти.)
Друг ,
12 Септември 2014 07:12
Ловък, вчера ме запита какво съм имал предвид под това "Дорис и компания" .
Ами, май повечето коментатори под тази статия съм имал предвид.
12 Септември 2014 07:33
Така е.
Хубавото е, че Георгиева държи и хлеба и ножа.
12 Септември 2014 08:17
Още в един аспект успехът на Българи в Европа е значим. В ЕС народност българин не е непреодолима стигма-ако се докажеш може да те отличат сред останалите.
12 Септември 2014 09:45
Защото всичките ни еврокомисари работиха изключително за лични каузи.
В резултат България понесе убийствени щети, като се почне от спрени финансирания и се стигне до предателството на века - Кунева и затварянето на ІІІ-ти и ІV-ти блок на АЕЦ Козлодуй.
Сега какво да очакваме от любимата на Тиквата , Кристалина, която като комисар по Бедсвията обиколи света да бърше сополите на мангалите.
Но успокои своите сънародници от залетите градове и села , че техните страдания били малки в сравнение със световните и...им отказа помощ !
Сега наред е бюджетът ни !
12 Септември 2014 09:49
Не завиждайте, а стискайте палци на Кристалина Георгиева!


Не мо`им, гус`ине. Не моим стисна палците на гус`жата, щото гус`жата си ги стиска сама. На ногите палците, гус`ине, на ногите.
12 Септември 2014 10:02
Г-жа Кристалина Георгиева ми прилича на Бербатов: Има отлична лична кариера, не крие, че е българка, но не играе за Националния ни отбор.
12 Септември 2014 10:21
Г-жа Кристалина Георгиева ми прилича на Бербатов: Има отлична лична кариера, не крие, че е българка, но не играе за Националния ни отбор.


Ненапразно я лельосват по отношение на Малък Пицко. Същата, но по-баята импортна стока, претъпкана с консерванти. Пицко барем имаше и оцветители, и ароматизатори - остър език, та беше цяло удоволствие да го попържаме.

А това... Досадно като докладчица на районни съветници някогаш, когато веднъж-дваж изслушах такива.
12 Септември 2014 10:41
Достойно. Поздравления за статията.
12 Септември 2014 10:42
анастаси сиров 11 Септември 2014 20:21
Подкрепата на България й трябваше формално, а всичко останало се дължи на нейните качества.
Тези качества,изглежда само аз не можах да ги видя.

Ама истински българи са се събрали тука - от Своге!
12 Септември 2014 10:46
Тук не става въпрос за завиждане или стискане на палци, авторе.
А за една задокеанска чиновничка, която бе назначена поради вътрешните игри на евробюрократите и личното й усърдие да им прислужва.
Не в интерес на Европа или България, а на задокеанците и обслужващата ги евровърхушка.
Сталинка вървеше усърдно по стъпките на другата прислужница Кунева, която с цената на национално предателство за четирите атомни реактора и неглижирането на
земеделските субсидии си проправи път до сърцето на Барозу и една френска банка, финансирала атомната централа в Румъния.
Политическата конюнктура препъна другите "нашенски" мераклии за еврослужбица Станишев и Вигенин, които бяха не по-малко усърдни в изпълнение на евро-атлантическите инструкции по допускането на "бежанци" и легитимирането на киевската хунта.
Какво да очакваш от такива безродници освен препоръка да си подобряваме генофонда с афро-арабски пришълци.
Колкото до качествата на Сталинка в работата й като еврокомисар по бедствията и помощите, показателно е това, което не-свърши по отношение на бедстващите градове и села в България - Бисер, Аспарухово, Северна България. Отчете се с разходка с бронетранспортьор и с една снимка, на която повече пречи на хората да си подават кофата отколкото да помага. Не свърши нищо и по отношение на трагедията в Донбас - едно бедствие в самата Европа с около милион бежанци,разрушени домове и страдащи хора. Ама там линията е друга, нали. щом не е политкоректно, кучета ги яли донбасци. По-важни са ислямистките пришълци, един от които в ефор си каза, че трябвало да си променяме законите, за да им узаконяваме многоженството.
Така че въпросът не е до тази лелка, продажници сме имали винаги и нямат свършване. Въпросът е, че Евросъюзът в този му вид си заминава и е много вероятно точно тази комисия с вицешеф Сталинка да му забият последния пирон.
12 Септември 2014 10:56
Госпожа Кристалина умее да размахва ръце и много да говори. Засега друго качество не сме забелязали. Но Юнкер си знае. Имаме вече една комисарка, която загроби АЕЦ и много я хвалиха в Брюксел(комисар на годината)...Колкото до бюджета - той е готов и за това заслуга има и друг българин - Ивайло Калфин, но кой знае защо за него няма хвалебствени слова.
12 Септември 2014 10:57
kosatka
12 Септември 2014 11:02
Винаги съм казвала, че е добре и е повод за гордост, когато българин заеме престижен пост. В случая с КГ нещо ми бълника стомаха, не знам защо си спомних как Прокопиев инструктираше протестъри да търсят информация против правителството на Орешарски от офиса на КГ. Вероятно без нейно знание
12 Септември 2014 11:06
Имаме вече една комисарка, която загроби АЕЦ и много я хвалиха в Брюксел(комисар на годината)...


Може да е загробила Козлодуй, но пък сега си имаме в нейно лице Нотр Дам дьо Париба!
12 Септември 2014 11:10
Дорис
12 Сеп 2014 11:06

Може да е загробила Козлодуй, но пък сега си имаме в нейно лице Нотр Дам дьо Париба!

12 Септември 2014 12:08
Подкрепата на България й трябваше формално, а всичко останало се дължи на нейните качества.

Поне да ни бяхте просветлили какви са тези нейни качества, защото СЕГА тънем в мрак...
12 Септември 2014 12:38
Какви умни, знаещи, можещи форумци! Възхищавам се на такива като Вас дами и господа! Но някой от Вас са несправедливи към себе си! Не можели да разберат какви са качествата на КГ! Що за глупости! Личности с такъв интелект и експертност, разбиращи от всичко, изказващи се компетентно по и за всичко, не разбирали!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД