:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 243
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Грехът да изглеждаш добре в матрицата

Устойчивите стереотипи: богат ли си, няма как да си спечелил честно, значи си престъпник. Бедните са винаги морални, стига да не са от малцинствата
Снимка: "Фейсбук"
28-годишната Силвия Зубева от 3 години е учителка в началния курс в столично училище
На първия учебен ден снимка на първокласници и млада хубава учителка с къса пола предизвика във "Фейсбук" и традиционните медии стотици коментари от искрено възхищение до откровен цинизъм. Да оставим настрана, че мъжките коментари дори в положителна насока излъчват чист сексизъм, но стана ясно колко навътре сме в матрицата на собствените си закостенели стереотипи, които нямат нищо общо с модерния свят, към който уж се стремим, а са патриархално-балкански соц. на възраст от поне 50-60 години насам. И как основният проблем не е в държавата, а това в собствените ни глави.

Учителката на сина ми в първи клас беше подобна готина млада мацка, която ходеше с къса пола и пусната коса на училище, имаше страхотно чувство за хумор, в клас обичаше да си преподава материала във вид на игра и правеше забележките с мек и благ тон, а не с истерични крясъци. Децата я обожаваха, повечето родители я приемахме с благодарност, защото в училище не им беше скучно, колежките й, естествено, я мразеха и непрекъснато й създаваха проблеми пред директорката. За дрехите, за това как се усмихнала пред еди-кой си родител или колегата от мъжки пол, за това, че е прекалено хубава. След като изкара единствения си випуск до четвърти клас, госпожицата напусна. Отиде да работи в банка, където късата й пола явно не е смущавала никого. И по-добре, вместо да се превърне в типичната, отчаяна от живота мърморана, която си го изкарва на децата. Може пък и да е тръгнала на работа с костюми, не знам.



Аз самата се сблъсках с подобно мислене,



когато в гимназията за първи път ме повикаха заради провинение на подопечното ми отроче. Преподавателката с удивление попита: "Ама вие ли сте майката?", гледайки ме като извънземно. "Аз съм, защо?" отвърнах смутено и върху мен се изля тирада, свързана с поведението на детето ми, което кой знае как произлизаше от външния ми вид. Чак после си дадох сметка, че невзрачното ми дребно телосложение, с коса до кръста тогава е било облечено в избелели дънки, обикновени гуменки и едри обици до раменете, тоест никак не съм се вписала в стереотипа на учителката за достолепна матрона на средна възраст, майка на 15-годишен непокорен дангалак. Тръгнах по родителски срещи с пола, прибрана на кок коса и токчета и нещата с поведението на детето се оправиха.

"Българката се облича като лека жена" - крещят медиите, като че ли красиви млади жени с къси поли няма нито в Англия, нито в Русия. "Да, обаче там така се обличат проститутките" - отговарят победоносно моралистите. Като че ли това дали една жена е проститутка, или благонравна зависи най-вече от външния й вид. Да не говорим, че късата пола невинаги е скандална, особено когато е облечена върху хубаво младо тяло. Между предизвикателната крещяща дреха, безличните дънки и скучните костюми има поне 10 ката женствено невулгарно облекло. Да, границата между приличното и неприличното е много тънка, но какво лошо има в това да подчертаеш женствеността си, когато ти отива, разбира се. И по дрехите ли съдим за качествата на човека?

Всъщност дрехите и външният вид на някого са най-малкият проблем.



Стереотипи имаме за всичко



Да вземем политиците - кандидат-политикът у нас винаги е най-добре да се е взел от нищото, но пък и това не е съвсем добре. Ако е ново лице - този пък кой го знае, ако е от старите - ооо, този вече го знаем. Ако е беден - отива в парламента да краде, ако е богат - купил си е мястото на депутат. Ако е известен в друга област - е, защо го прави, ааа, явно има задни мисли, кариерата му сигурно вече не върви, ако не е известен - не става за нищо друго, затова се е захванал. Ако е жена - сигурно е спала поне с половината от съответната партия, ако е мъж - нечий син е или е зависим от някого. Политик винаги е мръсна дума и всички са маскари. И не си даваме сметка, че именно поради подобно мислене свестните хора наистина все повече ще липсват сред управляващите, а мислите ни за тях все повече ще стават истина.



Или пък мнението ни за бизнеса



От подигравателното "честни частници" хората, занимаващи се с какъвто и да е частен бизнес в България, се превърнаха в "крадци, мошеници и лоши експлоататори", а чуждите инвеститори в "колонизатори". Бизнесменът непременно е забогатял по "втория начин", лъже работниците, крие осигуровки и не плаща заплати, за да си купи яхта или луксозна къща, сигурно има връзки с ДС или е подкрепян от някоя партия, има поне няколко любовници и задължително е изключително прост и необразован. Не че ги няма и такива, но хилядите собственици на малки магазинчета, закусвални и ресторантчета, хората, каращи такси, бояджиите и студентите хамали с еднолични фирми също се занимават с частен бизнес и ежедневно се борят с бюрокрацията. Аааа, ама те просто си изкарват хляба, за разлика от другите, които печелят много пари. Богат ли си, няма как да си спечелил честно, значи си престъпник, не е възможно друго. Бедните са винаги морални, стига да не са от малцинствата, разбира се. И не можем да разберем, че точно поради такова мислене хората, които искат да правят нещо с живота си и да не разчитат на държавата, все повече ще я напускат и ще търсят реализация в чужбина.



Индивидуалното мислене, изглежда, също е лошо нещо



- "лигави интелектуалци, само разсъждават и не стават за нищо", това да се открояваш от общата сива маса е много зле - "тия пък какво се правят на интересни". Различно от общоприетото мнение е скандално - "този не е патриот, не уважава Ботев и Левски", да имаш идеали е нещо екстравагантно - "ще го питам аз, ако няма с какво да си храни децата, дали ще ми говори за морал". Именно заради закостенелите си стереотипи не уважаваме хората, които се открояват, а гледаме да ги стъпчем, като ги приравним с останалите. И после се чудим защо и обществото ни тъпче все на едно място от години.

Впрочем явно не си даваме сметка, че българите наистина сме жертва не на някакъв световен заговор срещу държавата, а на собствения си чип, както любезно ни го каза един политик от близкото минало. В главите ни препускат стереотипи от времето на соца, остарели и затова понякога доста малоумни модели за всичко - от външния вид на учителките до социалния статус на бедните и богатите и призванието на интелектуалците. Не казвам, че няма общоприети морални норми и забрани, дори дрескод, които трябва да се спазват от всички, но "какво ще кажат хората", "леле, какво ще си помислят за мен", "недей да разсъждаваш повече, а учи/работи" и "снишавай се, че да не правиш впечатление" не са сред тях. А са матрица, в която, точно като филма, сме вкарани от други, но можем да излезем само сами.



30
3717
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
21 Септември 2014 19:28
Устойчивите стереотипи: богат ли си, няма как да си спечелил честно, значи си престъпник. Бедните са винаги морални, стига да не са от малцинствата

Още не съм прочел статията, но това е много вярно заключение.
21 Септември 2014 19:35
Уебкафееното мислене...
----------------------
Сайтът на Генек



21 Септември 2014 19:36
Ще възразя само, че да се обяснява всичко със "соца" също е догма и стереотип, устойчиво залегнал в мозъка на журналистите. Пост-соцът също ни изгражда устойчиви 'политкоректни' догми и стереотипи, примерите са в изобилие.
21 Септември 2014 20:44
За щастие и в прогимназията и в гимназията ми преподаваха по двама-трима мъже учители. Които винаги бяха облечени в строги ежедневни костюми. Неизменно години наред с костюми. Понякога само с един костюм... Не разбирам какво толкова трудно има в това да се схване как е подходящо да се облича един учител и как не е подходящо. До там ли изтрещя цялата държава?
21 Септември 2014 20:46
Не само у нас е така- и соца има много малко общо с това. Има професии, в които можеш да ходиш по-непретенциозно облечен, а има и дрескод. Западните фирми в някои неща не са по различни от ОФ дружинка.
21 Септември 2014 20:47
А що се отнася до истински богатите в България - стереотипът ( за кражбата, политическия и силов чадър) - е повече от основателен.
21 Септември 2014 21:21
Нивото на "статията" е направо махленско, необяснимо е защо е поместена тук? Диапазонът й е от неверни твърдения до откровени глупости.
21 Септември 2014 21:39
Стереотипното мислене е устойчиво, защото е ефективно. То "огрубява" възприемането на реалността и води до грешки, да. Но съотношението на загубите от "грешки", към ползите от бързата "класификация" не е в полза на отхвърлянето му. Защо да бъде отхвърлено, щом в 4 от 5 или 3 от 5 случая стереотипната ни оценка е вярна?
21 Септември 2014 21:50
Като чета писаното в статията се чудя: авторката дали въобще познава богати българи? Дали въобще е поемала отговорността да създаде собствен бизнес? Дали въобще някога е изглеждала добре?
21 Септември 2014 21:50
Това изречение почти ме уби:
Да оставим настрана, че мъжките коментари дори в положителна насока излъчват чист сексизъм,

и, аха да се съвзема, това ме довърши:
Учителката на сина ми в първи клас беше подобна готина млада мацка,

И всичко това - писано от жена
21 Септември 2014 22:00
И всичко това - писано от жена


но какво лошо има в това да подчертаеш женствеността си, когато ти отива, разбира се




Ваша чест, как да обясня на таз мила жена, че толерираното от нея "подчертаване на женствеността" си е чиста проба ... сексизъм?

Подчертаната женственост кого има за свой адресат, питам се? Останалите жени? "Кучки, аз съм Алфа-кучката!" ... Или пък, все пак, мъжете наоколо? С цел? "Псета, аз МОГА да (ви) бъда Алфа-кучката!"

Бау-бау-бау-аууууууу!
21 Септември 2014 22:08
Ваша чест, как да обясня на таз мила жена, че толерираното от нея "подчертаване на женствеността" си е чиста проба ... сексизъм?

Имаше по наше време, другарю, едни книжки и брошури, които казваха как трябва да изглежда и да се държи комсомолката. Защо не пробвате с нещо от тях?
21 Септември 2014 22:16
Защо не пробвате с нещо от тях?


Защото, Другар-ю, бях комсомолец Виж, ти какво си бил, не е ясно. Можем само да предполагаме. Яйцеклетка на комсомолка, дето не си е чела книжките, комай?
21 Септември 2014 23:00
АФторката за к`во ли написала тоз тюрлюгювеч?
Че учителката е млада и хубава - вижда се ясно от снимката, но това не е порок! Че е имала просташки обаждания на служебния си телефон - да подава оплакване в МВР и оттам да им избият желанието на такива да общуват извънслужебно с момичето.
21 Септември 2014 23:18
Виж, ти какво си бил, не е ясно.


По-скоро е бил радиоточка в миналия си живот...
22 Септември 2014 00:02
Височко й е полата над коленете за първи учебен ден. Освен това, после имаше интервюта с нея по телевизията, от където стана ясно, че също бюста й е допълнително подплътен. Изглежда момичето е искало да се покаже с новите дрешки, въпреки че не са съвсем подходящи за конкретния повод. Все пак, разпространението на снимката дойде за да я направи известна и нищо чудно ако скоро се появи и на корицата на някое списание
22 Септември 2014 00:18
и нищо чудно ако скоро се появи и на корицата на някое списание


"Аз Буки"?
22 Септември 2014 00:20
Заради даскалицата на снимката - в 119 у-ще, бащите на първолаците чинно ходят на родителски срещи и са по - примерни и от децата си , що се отнася до изпълнение указанията на даскалица.
Момичето пътува всеки ден от Ихтиман , за да има работа .Първо с влак ката ден, а едва напоследък с някакъв таралясник.Почнала е от най-ниското педагогическо стъпало.
Не казвам,че всички учителки трябва да са Бриджитки, ама в случая има съвпадение на полезното с приятното .
Слава Богу, че не се е запътила към чалгаджийницата , в разните му агенции за манекенки или как беше там , вместо секретарка как му викаха ? - помощничка на президента на компанията .
22 Септември 2014 00:25
Баце как не се е усетил веднага да експонира учителката в кампанията на ГЕРБ ?
22 Септември 2014 01:26
Проблемът не е в политиците, държавата, Борисов, Станишев, ДС или който, каквото си пожелае.
Проблемът е в комплексите и провинциалното мислене на нашата голяма България.

Учителка, облечена с тесни дрешки и поличка - 3 пръста над коляното, води първолаци към класната стая. Папите и папесите/йоанки/ - заклеймяват - било сексизъм от нейна страна.

Същите папи и папеси заклеймяват цяла държава, защото някакви различни деца искали да тръгнат на УЧИЛИЩЕ.

На нашите умни, бели и здрави деца може да преподават само красиви правоъгълни дами, ако може с неизмита коса, с висок фалцет и тежък пръстен.
И, като цяло, са забранени задачи от сорта: "Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и две кебапчета..."


22 Септември 2014 02:16
В главите ни препускат стереотипи от времето на соца, остарели и затова понякога доста малоумни модели за всичко

Това не са стереотипи от соца, а хилядолетни представи от социален опит, заложени в местната култура. И не е ясно дали са остарели и малоумни, или са проверени от времето и утвърдени в местната култура заради верността им.

Във всеки случай са за предпочитане пред налаганата от вън културна асимилация.
22 Септември 2014 07:11
"Устойчивите стереотипи: богат ли си, няма как да си спечелил честно, значи си престъпник. Бедните са винаги морални, стига да не са от малцинствата"
***
Признавам бая четене падна докато намеря връзката в края на статията с подзаглавната квинтесенция. Разсея ме някак си късата поличка на началната учителка дето няма начин да не е морална, пък съобразно социалния статус едва ли е богата. Дънките и обеците пък символ на богатсво ли са или на морал? Сетих се обаче за един богат българин спечелил честно - спечели от тотото. Ама не можал да остане морален за дълго. Местните мутри му взели париците. Сигурно има и други печеливши дето са сменили самоличност и местожителство само и само да запазят морла си. И за тях авторката е права. За калабалъка от богати обаче стереотипа си е съвсем на място. Липшсата на морал у бедните пък е по-скоро оправдание за липсата му у богатите. Ама както казваше един: как да бъдеш беден, но морален след като всички други не са? Не че представлява особен интерес, но авторката от богатите ли е, или просто си заработва морално прехраната?
22 Септември 2014 10:55
Ей, намериха си дъвка медиите!
22 Септември 2014 12:00
Който има и най-малка представа за това, колко е тежък трудът на българския учител, необходимостта да се опитва да обуздае развилнелите се нехранимайковци ученици /нашите деца!/ всеки ден и всеки час, той би могъл да разбере колко морален и принципен е изборът на това момиче - с тези свои дадености, с които би могла да се реализира навсякъде, където има шефове-мераклии / а това означава наистина навсякъде!/ - да избере пътя на учителка.
Морализаторите в случая са или са пълни лицемери, или / едното не изключва и другото / пълни идиоти.
22 Септември 2014 12:51
Наред с лиричното отстъпление по темата, има и още нещо ДРУГО по въпроса:

http://www.vsekiden.com/158321

"Хубавата даскалица крие гадже богаташ, вози я с джип на работа"

Поздрави на форумците, коментирали досега!
22 Септември 2014 13:03
... (по автора) става "ясно колко навътре сме в матрицата на собствените си закостенели стереотипи, които нямат нищо общо с модерния свят, към който уж се стремим, а са патриархално-балкански соц. на възраст от поне 50-60 години насам. И как основният проблем не е в държавата, а това в собствените ни глави" ... ТОВА е положението с ОНОВА в главите ни!
22 Септември 2014 13:25
Аз пък в общи линии приемам изводите на авторката. Дори мисля, че статията е една от най-добрите в този сайт. Може не всичките ни стереотипи да са от времето на "соца", но той наистина затвърди най-лошите ни предразсъдъци.
22 Септември 2014 13:54
reporter, Нямам нищо против тезата на Автора, но все пак "ТОВА е положението с ОНОВА в главите ни" в днешния смисъл на понятията, т.е. ЧЕ НЕ Е ЛОШО, АКО преди да се коментира нечия теза, да се попита "Гооглето" за туй-онуй по проблема - просто защото тезата на Автора се "извлича" от конкретен случай, но се обобщава "по принцип"!
22 Септември 2014 15:51
"Хубавата даскалица крие гадже богаташ, вози я с джип на работа

Profecy (Простлиси),

Джип в БГ-то има всеки средностатистически кебапчия.
Или ІТ специалист с 4000 лв. заплата.
Или професор/доцент който чете лекции в някой университет в чужбина.
Или ..... и т.н.
Освен това джиповете биват нови / най-често на лийзинг / и втора ръка - за по 5-6 000 лв.
Толкова за "Богаташа".
А момето заслужава похвала за това, че вместо да си седи в къщи и да ходи по педикюри, маникюри и фитнеси се е нагърбило да ти учи децата които, както и моите, съвсем не са цвете за мирисане.

И не вярвай на всичко написано - у нашия двор на стената на сайванта пише "х.й " а като погледнеш вътре - само едни дърва и нищо друго.
22 Септември 2014 17:29
Чак после си дадох сметка, че невзрачното ми дребно телосложение, с коса до кръста тогава е било облечено в избелели дънки, обикновени гуменки и едри обици до раменете
А учителката на първокласниците няма нищо общо с това!

Но пък е разкрита причината за злото!
И после се чудим защо и обществото ни тъпче все на едно място от години.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД