:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 153
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сега пък Русия не ни е враг. На маймуни ни обърнахте!

НАТО няма вина, че България се престарава и все обърква крачката в общия строй
Светослав Терзиев
Военната ни "Визия 2020" трябва спешно да се преименува на "Визия 5-15". Вместо да изтрае до 2020 г., тя се вписа в стратегията на НАТО само от 5 до 15 септември 2014 г. На 5 септември алиансът реши на срещата си в Уелс, че съюзниците трябва да увеличат разходите си за отбрана заради заплахата от Русия, а на 15 септември генералният му секретар Андерс Фог Расмусен заяви, че "Русия не създава непосредствена заплаха за съюзниците в НАТО".

На Расмусен можем да му простим. Той излиза в пенсия и направи пред института "Карнеги" в Брюксел последното си изявление



в Чудомиров стил "И я че изокам некой ден"



Човешко е да се освободиш от мъката, че си мислел едно, а е трябвало да говориш друго, докато си заемал определен пост. Проблемът е, че ние не можем да му отвърнем в Алековия стил "На маймуни ни обърнахте, да ви вземе дяволът с маскари...".

Спомняте ли си какво става в разказа "Бай Ганьо се върна от Европа"? Първата му дума е "Оплескахме я ний нея..." Приготвил си той една резолюцийка до княза от името на "11 000 най-видни граждани", за да се впише в актуалната политика, но управленският вятър сменил посоката си и се наложило да я пренапише наопаки:

- Хайде сега да видим - казва бай Ганьо. - Сега е зорът! Не знаем, дявол да го вземе, сегашните как ще я подкарат с Московията. Да знай човек, че искат да се мирят - лесна работа, може сума неща да напишем: "Цар освободител; цар покровител; едноутробни братя; немските келяви чифути" и прочее; ама не знаем какъв вятър ще повее... Добре: "братя славяни", ами ако и днешните са против славяните, па току-виж... хоп! - бай Ганьо предател! Не, знаете ли какво? По-добре онуй там за "миризливия ботуш (на казака - б. р.)" да го изхвърлим...

- Е, ами какво да турим!...

- Сто-ой! Недей бърза! Ще помислим... Знаете ли какво? Сега ний, като не знаем още какъв вятър вее, да турим и тъй, и тъй, па те нека го тълкуват, както им уйдиса. Да турим така... "И да се прегърнем братски хем с русите, хем с немците..." Тю! Да ги порази господ!...



И Расмусен направи важно откритие в "Карнеги"



Установи, че в Североатлантическия договор има чл. 5, според който нападението срещу която и да е държава от алианса е нападение срещу всички останали. По тази причина Русия нямало да посмее да нападне никого от 28-те съюзници. Само че когато на 5 септември настояваше всички държави да увеличат военните си бюджети до 2% от брутния си вътрешен продукт, той изтъкваше точно нарасналата заплаха от Русия и нуждата НАТО да се върне към класическата си концепция за териториална отбрана след 10-годишното си участие в мисии извън ареала на своя договор. Тъй като мисията в Афганистан е на приключване, а другаде не е подходящо да се ходи. Но за 10 дни той промени мнението си и откри още по-голяма заплаха дори в сравнение с Русия. Според него т.нар. "Ислямска държава" в Ирак и Леванта (ИДИЛ), която е група терористи, извършващи ужасни престъпления срещу хиляди хора в Ирак и Сирия, изисква военен отговор, за да бъде разбита. Той не призова НАТО да тръгне на война в Близкия изток, но насърчи натовските държави да се включат по желание в новата коалиция, която президентът на САЩ Барак Обама започна да събира, за да се разправи с главорезите.

"Тази групировка е дори по-голяма заплаха (от Русия - б. р.), защото създава опасност от износ на тероризъм към нашите държави... Изправени сме пред сили, които отхвърлят нашата либерална демокрация и нашия либерален ред. Те са подчертано срещу Запада и няма да се поколебаят да подкопаят нашия ред на свобода, те изповядват архаични схващания. Предстои ни нова битка за търпимост и срещу тоталитаризма - между отворени и затворени общества", каза на 15 септември генералният секретар. Що се отнася до Украйна, чиято криза бе използвана на срещата в Уелс като основание да се поиска превъоръжаване на алианса за отпор срещу Русия, Расмусен смени тона: "А за Украйна ние вярваме, че правилният път е политическото решение. Макар и да е ясно, че Русия наруши международните норми и правила, аз продължавам да мисля, че Русия ще бъде способна да преговаря, ако те решат. Но когато говорим за ИДИЛ, това са група терористи, с които няма никакъв начин да се намери политическо решение. И както съм уверявал, мисля, че тази терористична група създава заплаха не само за Ирак, но и за целия свят. Затова съм за започване на военно действие срещу ИДИЛ."

А сега да се върнем към нашата "Визия 2020" и към



ангажиментите, които президентът Росен Плевнелиев пое



пред съюзниците ни в НАТО, за да не обърка крачката в общия строй. В Уелс бе прието, че увеличаването на разходите за отбрана трябва да става на малки стъпки, за да не се товарят прекомерно държавните бюджети, изтощени в икономическата криза. Макар и да не се говореше шумно, всички съзнаваха, че Русия не е непосредствена заплаха за алианса и няма за какво да се бърза. Затова бе одобрен 10-годишен срок за вдигане на разходите до 2% от БВП в страните, където в момента военният бюджет е по-нисък. Германия, която не закъса като другите в кризата, направо заяви, че и този срок й се вижда къс. Даже предупреди, че може въобще да не достигне прага от 2%. Президентът Плевнелиев, който избра България да се присъедини към Германия като водеща нация в рамките на реализацията на Концепцията за рамкови страни на НАТО, се престара толкова много, че направо засрами стиснатата канцлерка Ангела Меркел. И двете държави в момента харчат за отбрана около 1.3% от БВП. Но нашият държавен глава обеща България да достигне поставената цел не за 10, а за 5 години, и то при положение, че нашата страна е от най-пострадалите в кризата. Сякаш България очаква всеки момент нападение от Русия и затова взема ускорени мерки.

Като се има предвид, че започващата нова война в Ирак срещу ислямистите ще се решава и на територията на Сирия, може оформящата се коалиция на желаещите да потърси някой ден съдействие и от Русия заради връзките й с режима в Дамаск, който е естествен враг на ИДИЛ. Кризата в Украйна върви към затихване, а в Ирак никой не може да каже кога ще е кулминацията й. Напълно възможно е да се задейства принципът



"врагът на моя враг е мой приятел"



и НАТО да се върне към стратегическо партньорство с Русия. Тогава волю-неволю ще приложим външнополитическата формула на бай Ганьо: "И да се прегърнем братски хем с русите, хем с немците..."

Очевидно нашето външно министерство отдавна не е способно да прави външна политика. Отстъпването на тази роля на военното министерство, което афишира авторство на "Визия 2020", също не е добро решение. България обаче може да си спести поне усърдието да служи за посмешище на международните форуми, като усмири изявите на своя президент. За жалост неговият международен ентусиазъм получи тези дни извънредна финансова подкрепа от служебното правителство, назначено от самия него. То му отпусна допълнителни 1 млн. лева, за да засили контактите си с чужденци, което означава, че шоуто ще продължи въпреки тежките проблеми, в които се дави държавата. Сега очакваме следващата му "Визия ден до пладне".



Христо Комарницки
-----------
37
5980
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
21 Септември 2014 19:09
Така си е, г-н Терзиев!

НАТО просто трябва да осъзнае, че ние сме най-големия му олигофренд и да ни третира като такъв!
21 Септември 2014 19:18
Бай Ганьо поне капиталецът,и келепирецът, си държеше в Българията!
Сегашните,дето два лева откраднат,па ги пратят на Кайманите са къде по-отвратни !!!
21 Септември 2014 19:25
На маймуни се обръщат тези, които чакат да им кажат кой враг, кой свой, кой какъв...
Аз маймуна не се чувствам, но пък се срамувам.
И има защо.
21 Септември 2014 19:29
Много сполучлив анализ!
21 Септември 2014 19:32
Е, ако не си от маймуните, остава да си от ... маскарите. Освен ако не си ... дяволът?
21 Септември 2014 19:33
Прав е! Но за журналистите това не е проблем - не е важна тезата, важни са постъпленията...
----------
Сайтът на Генек



21 Септември 2014 19:35
Светослав Терзиев
Както винаги
21 Септември 2014 20:06
Очевидно нашето външно министерство отдавна не е способно да прави външна политика.


Оставете го, горкото. То се занимава с преводаческа дейност. Мъка, мъкаааа...

Натисни тук

"Списък на необходимите документи (предстояща актуализация)

Договор за възлагане извършването на официални преводи на документи и други книжа (предстояща актуализация)

Заповед (предстояща актуализация)

Молба за издаване иа удостоверение относно сключен договор за възлагане от МВнР на извършването на официални преводи от фирми (предстояща актуализация)"

21 Септември 2014 20:53
Аз маймуна не се чувствам, но пък се срамувам.
точно от маймуните не се срамувам.Ама маймуните сигурно се срамуват от произлезлият от тях "елит"...
21 Септември 2014 23:07
Има нещо такова, Светльо, ,
доста се навалиха по клоните ...
21 Септември 2014 23:14
Терзиев, имаш ли материал, в който не си оплюл България? Щото тези с оплюванията ги знаем наизуст. Дай нещо ново, ама по възможност да почива на сериозни факти, а не извадени от носа.
21 Септември 2014 23:40
Терзиев, ти тея неща не ги разбираш, челеби. Туй е ... хибридна война. Демек, и врагът в нея е хибриден - хем дост, хем душманин. Я катър, я муле ..., ама все ... хибрид.
22 Септември 2014 03:39
България обаче може да си спести поне усърдието да служи за посмешище на международните форуми, като усмири изявите на своя президент.

Казано е съвсем точно.
22 Септември 2014 07:45
Аз пък си мисля,че хаоса в действията на НАТО се дължи на импотентността в политическата им визия.За НАТО е важна преди всичко парата и нейното усвояване.С изключение на първите години от създаването си,политиката винаги е била средство за постигане на корпоративни интереси и облаги.В политическата визия за света почти винаги са крачка зад Русия.Показват го почти всички военни световни конфликти.И Афганистан,и Индокитай,и прикавказкия ислямизъм,арабските пролети,Сирия.За НАТО винаги Русия е била основния враг и НАТО винаги първоначално са подкрепяли всеки който е срещу Русия.И почти винаги всеки когото са подкрепяли се е обръщал срещу тях.Примери много.И все актуални.Просто НАТО още живее в ерата на "Варшавския договор" и търси начини за своето скъпо съществуване.С милиардите които се дават за поддържане на НАТО в клинична смърт може да се унищожи всяка терористична клетка в света.Страните членуващи в НАТО обаче,явно не желаят това.Двата процента от БВП на членките е важен.Не врага.Враг винаги може да се създаде или измисли.
22 Септември 2014 09:07
Бъчи, ,
Мълчанието е злато.
22 Септември 2014 10:05
За чл. 5 знам, но знае ли някой разбирач какво предвижда тоя договор, 1. ако една членка на НАТО нападне друга страна, извън НАТО,
2. ако нападне членка на НАТО?
22 Септември 2014 10:45
2. ако нападне членка на НАТО?

за това се не пита, щото падишаха е съюзник на управляващото гюбре и ислямизацията във вилаета е едно еврогейско добро начало, въпреки напъните за ислямски халифат в Ирак и Сирия.
22 Септември 2014 10:56
Русия не ни е враг. Ама друг път.
22 Септември 2014 11:33
С милиардите които се дават за поддържане на НАТО в клинична смърт може да се унищожи всяка терористична клетка в света.

Прав си Krivcho !
22 Септември 2014 11:35
I take on bloody bitch uh i mean bloody mary this time. lol lets see how it goes!(NOT 4 Kids under 1!!)
22 Септември 2014 11:35

22 Септември 2014 12:32
Много точен анализ на поведението на президента и управляващите. Пуделчето Плевнелиев всячески се опитва да се хареса на Запада, показва изключителна безпринципност и раболепие. А за военният министър да не говорим. Той направи такава глупост с тази Визия 2020, че трябваше просто да си ходи.
22 Септември 2014 13:42
Колониалната администрация начело с Чехльо е просто един изпълнител на волята на колонизаторите.
22 Септември 2014 14:27
Колониалната администрация начело с Чехльо е просто един изпълнител на волята на колонизаторите.



И какво като го констатираме за 4568-ми път? Какво?

Ааа, да - ще гласуваме за ГЕРБ, да го затвърдим
22 Септември 2014 15:45
Г-н Терзиев внимавай с приказките за президентина , защото аз като казах често какво представлява това чудо и лежах доста време във фризера !
22 Септември 2014 15:48
Аааааааа! Знаех си аз
22 Септември 2014 17:17
Терзиев, имаш ли материал, в който не си оплюл България? Щото тези с оплюванията ги знаем наизуст. Дай нещо ново, ама по възможност да почива на сериозни факти, а не извадени от носа.
22 Септември 2014 17:19
Господин Тезриев едва ли е опрял до местните ностр
амовци
22 Септември 2014 17:20
Колониалната администрация начело с Чехльо е просто един изпълнител на волята на колонизаторите.

Колониалната администрация начело с Чехльо Тато е бе просто един изпълнител на волята на колонизаторите.
(историята се повтаря като фарс)
22 Септември 2014 17:23
Асолке,

Ти адвокат на г-н Терзиев ли си тук във форума ? Надявам се поне добре да ти плаща, щом толкова зор си даваш...
22 Септември 2014 18:16
Но нашият държавен глава обеща България да достигне поставената цел не за 10, а за 5 години
Даже може и за две години военните разходи да са 2% от БВП. Достатъчно е само към бюджета на МО да се включат реалните ( не 22%, а 33%) пенсионни осигуровки, а с включването на здравните (вместо 8% трябва да са 12%) осигуровки и застраховки направо е преизпълнена целта. Даже може би трябва да се намали броят на военните за да не е толкова голямо преизпълнението.
Тъй де, президентинът е умен човек - никога не казва какво точно иска да каже. Защото винаги някой друг трябва да свърши работата. Въпросът е кой пръв ще се сети. За келепира от работата, де.
22 Септември 2014 18:19
Ти адвокат на г-н Терзиев ли си тук във форума ?


Не! Просто фен в опеделени случаи - напоследък рядко ме очарова. Днес е добре.
22 Септември 2014 18:24
Фрог Расмусен е гей, ама нашто "президент" си е чист ....рас....
22 Септември 2014 19:25
Терзиев, имаш ли материал, в който не си оплюл България? Щото тези с оплюванията ги знаем наизуст. Дай нещо ново, ама по възможност да почива на сериозни факти, а не извадени от носа.

Тролетариата и НПО-шките, пак нещо не са разбрали. Аз лично видях нападки и (нека ги наречем оплювки, ако желаете) към Росен Плевнелиев, който за зла участ ни е президент в момента. Също така, критиките са насочени най-вече към към военното ни министерство за въпросната визия 2020. Оплювки към България нямаше. Само към нейните управници, правете разлика, моля. Напоследък, следейки форумите в нета (изключая тролските коментари) 90% не одобряват действията на нашия президент. А, да не забравя, карикатурата на Комарницки също е доста показателна.
Затова и аз ще сложа едно за статията и за Светослав Терзиев.
22 Септември 2014 19:26
Терзиев, имаш ли материал, в който не си оплюл България?

Уф. Ако ще отъждествяваме България с лица, временно оказали се във властта, тогаз Бочето е ненадминат в оплюването на татковината.
По същата "логика" нареклият се тук Нострадамус би трябвало да се радва на всеки управляващ, независимо от това какво върши, сиреч никога никого да не критикува.
23 Септември 2014 00:10
На автора

А бе като се замисля, не може ли на държавниците ни да им присадят по няколко анални отверстия за да си изпълняват по-пълноценно съюзническите задължения към Големия Брат?

23 Септември 2014 00:15
Терзиев, аз не знам дали човек е произлязъл от маймуната, но с въртигащници като нашите политици човек със сигурност може да се превърне в маймуна!

От ония с лъскавите задници!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД