:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Нашата здравна система е неизбежно дефицитна

Абсолютизираният принцип на солидарността, според който младите, здравите и богатите са задължени да плащат за лечението на старите, болните и бедните, не е работещ
Проф. Георги Петров
Проблемите се изостриха през 2014 година. Още към средата на годината се очерта недостиг от 300-400 млн. за финансиране на болничната помощ. Отпуснатите допълнително 225 милиона лева при актуализацията на бюджета на здравната каса са малко. Болниците трупат нови дългове, а качеството на дейността им се влошава.

Причините за растящия дефицит са известни: Само 2.2 милиона от над 3.5 милиона работещи граждани се очаква през 2014 г. да платят 1.8 млрд. лева здравни осигуровки (върху занижени доходи, въпреки осигурителните прагове). Вноската на държавата за повече от 3 милиона пенсионери, ученици, безработни и други е само 4% (957 млн. лева) към минималната заплата. Но дори и тези ограничени ресурси се използват нерационално и се разпиляват, особено в болниците, където системно се отчитат разходи за фиктивни пациенти, процедури и консумативи. Според оценките на авторитетни специалисти доплащанията на гражданите (регламентирани или "под масата") достигат 50% към отчетеното финансиране. С тези пари се допълват възнагражденията и се ограничава бягството на медицински персонал от системата.



Кърпежите на здравната система не дават резултат



Защото в сегашния си вид тя е нежизнена и обречена на парализа и крах. Абсолютизираният принцип на солидарността, върху който тя е изградена, е несъвместим с генетично обусловената природа на човека и личния му материален интерес, определящ поведението му. Когато работещият гражданин плаща (на паритетни начала с работодателя) 8% здравна осигуровка в една национална здравна каса и ползва според потребностите си финансираните от нея медицински услуги и лекарства, той се стреми по всякакъв начин да укрива доходи и вноски. И да получава повече и по-качествени "безплатни" за него блага. Разходите и цената на медицинските услуги не го интересуват, той не може да ги контролира. Търсенето и предлагането не се балансират по естествен път, както е с почти всички останали потребителски блага. Нашата здравна система е неизбежно дефицитна. Този дефицит застрашително нараства в резултат на застаряване на населението, намаляване дела на работещите граждани и прогреса на медицинската наука и технологии. Процесът не може да бъде нито предотвратен, нито забавен от предлаганите "подобрения" на здравната система. Каквито са "засиленият контрол" и повишените санкции за укриването на осигуровки, лимитите за разходите на болниците, доплащането от пациентите (до 2%), съкращаването и преструктурирането на прекомерно големия брой болници (близо 400), подобряване на финансирането и контрола от НЗОК чрез въвеждане на диагностично свързаните групи на мястото на клиничните пътеки и други. Недосегаем остава абсолютизираният принцип на солидарността, според който младите, здравите и богатите са задължени, независимо от своя интерес, да плащат за лечението на старите, болните и бедните.

Нереформираната здравноосигурителна система може да продължи да функционира само при все по-тежко администриране и извъникономическа принуда. Което е благоприятна почва за засилване на корупционните практики, разхищенията и загубите в системата. Хората, които се облагодетелстват от тези недъзи на системата, са най-големите радетели за нейното запазване под прикритието на дребни промени и фиктивни реформи. Сред тях са и политиците, които всеки път обещават запазване и подобряване на "безплатната" медицинска помощ, за да получат гласовете на избирателите. До окончателното рухване на здравната система и държавните финанси.

Решението на проблемите на здравната система е в



цялостното й реформиране



Проект за такава реформа беше разработен и включен в предизборната програма на партия ГЕРБ през 2009 година. В него се предвиждаше да се въведе задължително лично здравно осигуряване (застраховане) на работещите граждани в частни здравни фондове (или застрахователни дружества). За да се възстановят правото на избор, интересът и отговорността на всеки човек при внасяне на осигуровките, плащане на медицински услуги и контрола за тяхното количество, качество и цена.

След като дойде на власт през 2009 г., ГЕРБ не направи и най-малък опит да изпълни поетото пред избирателите задължение. Нито един от нейните лидери, министри и депутати не намери смелост да обясни на гражданите защо бяха излъгани по такъв абсурден начин - пагубен за здравната система и самоубийствен за управляващата партия. След тази чудовищна и немотивирана измама в новата Управленска програма на ГЕРБ за изборите на 5 октомври 2014 г. няма една дума за подобна реформа на здравната система. Такава реформа не предвиждат и другите големи партии. Което означава, че деградацията на системата ще продължи и през следващите четири години или до предсрочното падане на новото правителство в резултат на изострилата се криза в социалната сфера и гражданските протести.

Честните и грамотните кандидати за депутати и гражданите, които искат по-добро здравеопазване, вероятно биха подкрепили проект на закон за нова здравноосигурителна система, основана на следните общи принципи:

1. Здравната осигуровка от 8%, плащана на паритетни начала от работника и работодателя, се внася по лична медицинска сметка на осигурения в избрана от него банка или лицензиран частен здравен фонд.

2. Титулярът на сметката използва наличните средства по нея за покриване на своите и на семейството разходи за лечение и профилактика. Той сам решава как да плаща медицинските си разходи - чрез превод от личната си сметка или като закупи здравна застраховка за пакет основни заболявания. Остатъкът по личната медицинска сметка се наследява.

3. Здравното осигуряване (или застраховане) на недееспособните и социално слабите лица се осъществява чрез вноски от бюджета в съществуващата НЗОК.

4. Държавните и частни здравни заведения са самостоятелни и равнопоставени стопански субекти, които се конкурират с качеството и цената на медицинските услуги.



Ефектът от реформата на здравноосигурителната система:



Работещите граждани ще са заинтересовани и икономически принудени да декларират пълния размер на своите доходи (до определения в закона максимален осигурителен праг), за да получат повече постъпления по личните си медицински сметки (половината от които плащат работодателите). Събираемостта на здравните осигуровки ще достигне 100%, без да е необходима административна принуда. Средствата за здравеопазване ще нараснат с повече от 50%. Търсенето и предлагането на медицински услуги ще се уравновесяват автоматично. Нерегламентираните плащания и корупционните практики рязко ще се ограничат. Като страничен ефект ще се повиши и събираемостта на пенсионните осигуровки, доколкото те се начисляват към същия деклариран доход. Този ефект ще бъде много по-силен, ако пенсионните осигуровки също се внасят по лични сметки на работещите (втори стълб на пенсионната реформа) и размерът им се увеличи от сегашните 5% на 10%, като съответно се редуцират вноските в Държавния пенсионен фонд.

Значителна част от сивата икономика ще излезе на светло, в резултат на което условията за конкуренция и бизнес климатът ще се подобрят, ще се увеличат инвестициите, заетостта и доходите.

Когато гражданите плащат здравните си разходи от собствените си средства (натрупани в личните им медицински сметки или в закупените здравни застраховки), те ще бъдат най-силно заинтересовани да контролират чрез парите количеството, качеството и цената на получаваните медицински услуги и лекарства и същевременно да полагат повече грижи за опазване на своето здраве и работоспособност. Начинът на живот и хранене на повечето хора ще стане по-рационален и здравословен.

Здравноосигурителната система, основана на пазарни принципи, не изключва принципа на солидарността. Всеки гражданин, осигуряван по лична медицинска сметка, може, ако желае, да закупи здравна застраховка за пакет заболявания от избран застрахователен фонд и да сподели с останалите участници във фонда риска и отговорността за лечението си. Солидарният принцип ще продължи да се прилага в обществен мащаб за инвалидите и социално слабите лица, здравно осигурени със средства на държавния бюджет.

Никой експерт и политик досега не е посочил разумни аргументи срещу очевидните предимства на здравноосигурителната система, основана на личния интерес, личната отговорност и свободния избор на гражданите. Както и никой от досегашните управници не е направил опит да я въведе на мястото на съществуващата негодна и вредна система. Което може да се обясни единствено с много големи користни интереси. И неизлечима политическа слепота.

Снимка: Михаела Катеринска
Единствената здравна каса у нас съществува вече 14 години. Поне веднъж годишно или лекарите протестират срещу ограничаващите лимити, въвеждани от НЗОК, или самата каса алармира, че й свършват парите.
Снимка: Михаела Катеринска
---------
37
2302
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
21 Септември 2014 19:44
Недосегаем остава абсолютизираният принцип на солидарността, според който младите, здравите и богатите са задължени, независимо от своя интерес, да плащат за лечението на старите, болните и бедните.

Може би - защото младите, здравите и богатите ще станат неминуемо стари и болни, а може би - и бедни. Солидарният принцип носи по-малко рискове за отделния индивид от принципа на спестовността - трупането на бели пари за черни дни. По същество и двата принципа се свеждат до това, че като млад и здрав заделяш едни пари за времето, когато ще бъдеш стар и болен/ В единия случй - в лична партида, в другия - в общ кюп.

Да не забравяме какво стана с личните партиди през 1996/7, после (за да не се оправдаваме с комунизма) го видяхме и през 2008-а в доста други страни.
21 Септември 2014 19:50
Той сам решава как да плаща медицинските си разходи - чрез превод от личната си сметка или като закупи здравна застраховка за пакет основни заболявания.

И какво се случва, когато се разболее от нещо извън 'пакета основни заболявания' ? Жалостиви призиви 'изпратете СМС с текст помощ за Пешо...' ?

Въобще, защо се постулира, че здравната система трябва да бъде самоиздържаща се и не може да се подпомага от бюджета ? Давате ли си сметка какъв ще бъде ефектът, ако милиардът, който се харчи за защита на чужди интереси далеч зад границата ни, за т.нар. армия, бъде преориентиран към здравеопазване и образование ?
21 Септември 2014 20:13
лекар и медицинска сестра се става с четене на книги които не са трудни за печатане и практика която се добива с времето но медицинска техника се произвежда доста по трудно и изисква медицински инженерни и технически умениа за което са неоходими кадри които липсват в бьлгариа всичко е вносно и има работещи хора и безработни които използват и блуждаит около вносните стоки и услуги и гледат да направят пари
преди 14 години нямаше стотачки сега всеки вади стотачки да плаща от кьде се взе толкова парична маса не се знае
21 Септември 2014 20:58
По същество и двата принципа се свеждат до това, че като млад и здрав заделяш едни пари за времето, когато ще бъдеш стар и болен/ В единия случй - в лична партида, в другия - в общ кюп.

Добре де, заделям ги и то на max. Обаче държавата в един момент, когато остарея и се разболея ми казва: "Извинявай, ама не можем да ти осигурим адекватно здравно обслужване защото няма достатъчно пари, а има и други нуждаещи се (някои неплатили и лев осигуровки или осигурявали се на възможния минимум)".
Същото е и за пенсиите: "Ще ти орежем пенсията за да има и за другите", разбирай пак тези, които или нямат достатъчно стаж или са се осигурявали ан минимума.
21 Септември 2014 21:46
Вероятно някъде има институти, които могат да предоставят по-точни числа, но от опит и наблюдения мога да заявя, че около 80% от здравословните проблеми човек си ги причинява сам. 20% могат да се отдадат на наследствени фактори, автоимунни заболявания, злополуки, причинени от други хора.
От друга страна само около 2-3 % от хората биха могли да отделят собствени средства за евентуални скъпоструващи интервенции и лечения. В този смисъл индивидуалното осигуряване не може да бъде решение за общественото здравеопазване. Солидарността е доказания инструмент и той е напълно достатъчен при едно отговорно отношение на нас към собственото си здраве. За съжаление, трябва да приемем за естествено, че една част (по-малка, но все пак значима) от хората нито ще се грижат за здравето си, нито ще са способни да генерират доходи, осигуряващи им адекватни здравни услуги. Но ако ограничим тази част до около 10% това ще се почувства осезателно от останалите 90%.
21 Септември 2014 21:48
... и когато здравният (частен) фонд фалира ограбен, и когато частният застраховател с адвокатите си те прецака, какво ти остава, освен да си теглиш куршума?

Може би да пръснеш тиквата на идиота, предложил тази система? Защо не! Ако имаш късмет, лечението ти в следващите 20 години или доживот ще плати държавата ...
21 Септември 2014 22:39
Абсолютизираният принцип на солидарността, върху който тя е изградена, е несъвместим с генетично обусловената природа на човека и личния му материален интерес, определящ поведението му.

И цоциализмът не се бе съобразил с тази човешка особеност.
Всички знаем как свърши той.
Сега чакаме да свършат и цоциалистите.....
21 Септември 2014 22:44
Германец, ако този клепар на снимката немощен се спъне и падне, кой мой интерес ще ме накара да му подам ръка, да го подкрепя или да го вдигна, че да стане?
21 Септември 2014 23:05
Германец, ако този клепар на снимката немощен се спъне и падне, кой мой интерес ще ме накара да му подам ръка, да го подкрепя или да го вдигна, че да стане?

Този, че един ден и ти ще си като него и ще имаш нужда от помощ.
21 Септември 2014 23:20
Този, че един ден и ти ще си като него и ще имаш нужда от помощ.


Но той, очевидно, не мисли така. Той поставя напред материалния интерес. Не човещината, не солидарността, не разбирането, че си едно с цялото. Ако му речеш "Кажи ми една причина да не те стъпча", той ще рече "Имам цели пет - на ти пет лева".
22 Септември 2014 00:27
Здравната осигуровка от 8%, плащана на паритетни начала от работника и работодателя, се внася по лична медицинска сметка на осигурения в избрана от него банка или лицензиран частен здравен фонд.


И после? Имаме пресен пример, че този модел също не работи у нас - пенсионните фондове.
22 Септември 2014 00:54
Хм, човек трябва да има малко повече респект към ГОЛЯМАТА СЕКИРА
22 Септември 2014 02:40
Самото съществуване на държавата се обезсмисля ако отпадне основното и задължение - да осигури здравето и живота на гражданите си! То тази логика дай и полицията която струва милиарди да заместим с частни охранители, и съдебната система, и армията може да се замести с частни наемници, на който му трябват да си ги поръча и плати, и частни депутати ако трябва, вместо избори търг с явно наддаване, поне да е честно...
Не трябва изобщо да има здравни вноски, нито здравни каси нито здравнонеосигурени! Държавата трябва да събира данък здраве или евентуално да вдигне с необходимите проценти безсрамно ниския корпоративен данък до прилично европейско ниво и тези пари да отиват в бюджета, директно, а самото здравеопазване да се финансира директно от бюджета, не колкото са събрани а колкото трябва, да не се получава че веднъж не стигат , после "остават" и се разпределят като бонуси, после пак не стигат.....
22 Септември 2014 07:38
Да,трябва да има лични здравни осигуровки.Трябва и да се спре наливането на държавни пари в частните болници.Може ли някой да обясни каква е разликата между частна и държавна болница?И в двете пациентът си плаща ,и в двете държавата дава пари.Ако едно заведение е частно,да работи само с пари на клиента и на дарители .Държавата трябва да се грижи само за държавните медицински заведения.
22 Септември 2014 07:52
Както е тръгнало, след 10-15 години днешното здравеопазване ще ни изглежда като недостижима мечта! Това се случва като резултат от усилията на Костов и неговите измекяри Димитър Игнатов и Илко Семерджиев да превърнат здравната ни система в инструмент за хайдуклук и узаконена корупция! Успяха! Я вижте къде в ранг-листата е здравеопазването на Куба! Ние ги научихме навремето - и до днес практикуват старата наша система на здравеопазване...
22 Септември 2014 08:33
Нещата ще се оправят ако най-после се ОПТИМИЗИРА мрежата от болници съгласно РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО/ГЪСТОТАТА на населението, и ОБЩИЯТ им брой се НАМАЛИ драстично!!! Едновременно с това ВСИЧКИ търговски дружества, които преди са били държавни болници, стават пак ДЪРЖАВНИ (в смисъл изцяло финансирани от Републиканския бюджет); общинските болници - също стават ДЪРЖАВНИ! Второ, въвежда се ПОГОЛОВЕН данък здраве - всеки (голям, малък...) - ПЛАЩА! Ако си малък, т.е. под 16 години - родителите плашат вместо тебе! Ако нямаш родители - държавата, т.е. ДАНЪКОПЛАТЕЦЪТ! Ако си безработен - семейството ти/или роднините плащат за тебе! Ако си над 16 и нямаш семейство, роднини - приемаш ВСЯКАКВА работа, която може да ти позволи да си плащаш здравния данък! НАП-ът да е БЕЗМИЛОСТЕН при събирането на този данък, неплащането му да вкарва неплатилия в ЗАТВОРА/ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД! Трудът на лекарите и сестрите става І-ва категория труд, но ВЕЧЕ носят отговорност за доказано нарушение на лекарската етика и добрата практика - при първо нарушение, и в зависимост от естеството му губят от 1 до 3-5 години от осигурителния стаж, натрупан от труда първа категория, при второ - губят лекарските права до живот!!! Държавата финансира всички държавни болници с парите, събрани от данъка, а частните да се финансират както намерят за добре техните собственици! НЗОК отива в историята! Който иска ДОБРОВОЛНО да се осирява в ЧАСТНИ фондове, да си троши парите в тях - спестеното ДНЕС за здраве/пенсия, още УТРЕ може да ти бъде ОТКРАДНОТО ! Затова пенсии/здраве е крайно време да се финансират от ДАНЪКА, който ДЪРЖАВАТА събира ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от всички! Стига вече експерименти, стига вече простотии! Не разбрахте ли че без ДЪРЖАВА не можем! Важното е да я направим ЧИТАВА! А това може да стане само като направим ЧИТАВО първо законодателната власт - чрез "тройната" технология М2 + Кч1 + R, и така получените ЧИТАВИ състави на НС започнат да назначават ЧИТАВА изпълнителна и ЧИТАВА съдебна власти!!!!
22 Септември 2014 08:50
.
22 Септември 2014 09:45
Не е хубаво да се пишат статии без познаване на материята.

Индивидуалното здравно осигуряване досега никъде не е решило проблемите, а да се "препоръчва" за страна, в която 80% от хората едвам осигуряват препитанието си, е направо цинично. Звучи като вица, в който един припаднал от липса на хляб пред лекарски кабинет, а докторът му предписал месец на море, месец в спа-хотел и месец в планински курорт, за дооправяне на апетита.
И за какви индивидуални вноски се приказва, след като 1,8 милиона души не внасят задължителните минимални? Не е вярно също, че "младите здрави" били плащали лечението на "старите болни". Да не говорим, че страданието не пита за възраст, ами вижте статистиката - 45% от младите не работят. Откъде ще вземат пари за каквито и да е осигуровки? Не е вярно и това, че здравните разходи са по-големи за възрастните. Детското и майчинското здравеопазване са, следва да бъдат и ще останат абсолютен приоритет.

Здравеопазването ни има нужда от други, при това неотложни мерки - разчистване на препятствията пред квалифицирането на младите лекари; изкарване на светло на доплащанията, който ви говори, че може да се мине без тях е вулгарен демагог; налагане на елементарен ред в държавните болници; незабавно въвеждане на електронните здравни картони и най-вече увеличаване на държавните разходи за здраве
22 Септември 2014 10:24
Има и други варианти: пак държавна осигурителна каса, но с лични партиди. Освен това всеки да отчислява определен процент за общ пул, със средствата от който да се лекуват по-тежки и редки заболявания.
Така хем всеки ще има интерес да внася за себе си, хем при нужда ще ползва средства от общия пул и ще се съчетае личният интерес със солидарното плащане на по-скъпо лечение.
22 Септември 2014 10:27
Само питам, въпроси си задавам...
Основният извод-здравеопазването изцяло на търговска основа, на пазарен принцип. И тук -таме солидарност. Аргумент - ще спечелят гражданите! Какво - качество на грижта, достъпност и сигурнот! Дали? Впрочем същите ценности и цели се изповядват и за други социални системи-бразование, култура и .... Пазар и конкуренция. Кой обаче и какво ПЕЧЕЛИ от тези ДОВЕДЕНИ ДО КРАЙНОСТ? Защо има толкова много болници? Дали печалбата на собствениците и високите заплати на персонала, особено на лекарите, в тях не са основното, което "клати" пазара и пазарните принципи? И хората които ги изповядват? Значи реформа на реформата?!Но дали по този начин?
22 Септември 2014 10:38
В Германия в момента здравните каси са 167 и простата сметка показва, че всяка една от тях е със средно 360 000 осигурени. Т.е. може всички да не са в един кюп.
22 Септември 2014 10:45
Моделът е елементарен: покупко-продажба на здравни услуги.
Резултатът: съсипва се нещото, наричано нация.
Едни ще ходят в здравните молове, други - само на баячки.
22 Септември 2014 10:46
Учудващо е как един иначе умен човек може да предлага "здравен фашизъм."
22 Септември 2014 11:07
http://www.segabg.com/replies.php?id=245665&v=5395378#id_5395378
22 Септември 2014 11:19
Загуби се някъде Брайтмън. Помня, че предлагаше да се върне системата Семашко, като парите се набират от ДДС - 5 процента или колкото там се сметне от ДДС-то /ако трябва и да се увеличи то/ вървят за здравното осигуряване. Тогава и циганинът ще плаща, щото ДДС плаща всеки един. Не съм икономист, ама ми звучи разумно като начин на финансиране. А след това, както каза Муктата, як контрол. Ха дано, ма надали.
22 Септември 2014 11:22
Извод - делото на давещия се е дело на самия давещ се! Пенсия я имаш, я нямаш, ами раждай деца, че да те гледат на старини. За болестите - врачки, баячки, смс-и и...в по-добрия свят...
22 Септември 2014 11:35
Ако държавата не се грижи за здравето, образованието и благоденствието на обществото, изобщо нямаме нужда от държава.
Другата и функция - да ни пази от външни врагове, няма външен враг, който да ни загроби повече от настоящите вътрешни врагове, така че, с чиста съвест функцията отбрана може да отпадне.
22 Септември 2014 11:38
Не може да се вдига ДДС , на най високата възможна стойност е, дори и с процент да го вдигнеш постъпленията вместо да нараснат ще намалеят, ще се свие оборота.
Трябва да се облагат доходи и печалби, а не потребление защото печалбите и доходите у нас са почти необлагаеми а потреблението е докарано на границата.
22 Септември 2014 11:45
Всъщност парите и за здраве, и за пенсии, и за други обществени функции са малко, защото доходите на българина са неимоверно ниски, там е заровено кучето. Колко да се набере в здравната каса, като масата народ е с никакви заплати, циганите не плащат. Стоката работна сила е най-ниско платена у нас, май там е заровена част от кучето.
22 Септември 2014 11:57
Всъщност парите и за здраве, и за пенсии, и за други обществени функции са малко, защото доходите на българина са неимоверно ниски, там е заровено кучето. Колко да се набере в здравната каса, като масата народ е с никакви заплати, циганите не плащат. Стоката работна сила е най-ниско платена у нас, май там е заровена част от кучето.


В ЕС средно половината от спечеленото отива в данъци, а у нас корпоративния данък е само 10%, нормално е при това положение заплатите да са ниски, за какво му е на някой да инвестира в персонал ако може да си прибере парите на толкова изгоден процент? Виж, ако трябваше да ги брои на държавата щеше да се чуди как да ги инвестира че да свали облагаемото.
22 Септември 2014 13:41
В ЕС средно половината от спечеленото отива в данъци, а у нас корпоративния данък е само 10%, нормално е при това положение заплатите да са ниски, за какво му е на някой да инвестира в персонал ако може да си прибере парите на толкова изгоден процент? Виж, ако трябваше да ги брои на държавата щеше да се чуди как да ги инвестира че да свали облагаемото.

Радвам се, че го посочваш, защото в крайна сметка плоският данък е основната причина за катастрофата на здравеопазването ни.
Размерът на държавните разходи за здравеопазване у нас е срамно нисък като дял от БВП, а като абсолютна стойност - просешки. Позорно е и "оправданието" на управниците с това, че в бюджета няма пари. Ами как ще има, бе кьопоолар, като ги изкарваме всички, но ги харизвате на 2-та процента богати и свръхбогати?
22 Септември 2014 14:47
Аз предлагам на бедните да стане данъкът 70%. Така, за да не брои пари на държавата, бедният ще помоли богаташа да му намали заплатата, а тогава печалбата на богаташа ще се дигне и ще плати повече данък. С парите на всеки лекар ще може да се назначи по един наблюдаващ прокурор, по един лекар и по един финансист - съветници на прокурора, които и така са на издръжка на данъкоплатеца, и работите ще се оправят и без да се пипа здравната система.
22 Септември 2014 15:40
Ясно е, че трябва да плащат само хората с доходи/ работа. Всички други варианти са безумие! Пък да имаме 100 здравни каси е още по-голямо безумие. Всъщност ние си имаме здравен данък и нищо друго, странното е, че се иска да го плащат и безработните. И "солидарността" се свежда до това да плащаш като си на работа и здрав, а като те изритат от работа и си болен да оставаш без право на лекар и болнично лечение.

Швейцарците редовно са призовавани да се произнесат по обществени въпроси. Този път левицата иска от тях да гласуват за създаването на държавна здравна каса по френски модел и да се откажат от частните си осигуровки.

Референдум в този смисъл ще бъде проведен идната неделя. "В Швейцария от 20 години разходите за здравеопазване са нараснали с 80%, вноските – със 125%, това трябва да се промени", заяви офталмологът и президент на Женевската лекарска асоциация Мишел Матер, който призовава за край на частния режим на здравните осигуровки.

Натисни тук
22 Септември 2014 15:52
Само дето в Конфедерацията държавата ти дава по 1000 франка на месец ако си безработен.....
22 Септември 2014 16:58
да се върне системата Семашко, като парите се набират от ДДС - 5 процента или колкото там се сметне от ДДС-то /ако трябва и да се увеличи то/ вървят за здравното осигуряване




"Вързано" за потреблението.

Към това не пречи да има и частни здравноосигурителни каси, както и застраховки, разбира се. Който има възможност да си осигури (купи) луксозна здравна услуга, нека го прави. С всички произтичащи от ... сделка рискове.
22 Септември 2014 22:42
Професорът е доста закъснял с предложенията си. Нищо работа - някъде към 25 годинки само е закъснението. Можеше и да стане добре тая работа с личните партиди, ама преди да се декапитализира икономиката и да се унищожат пенсионните и здравни капитализирани фондове чрез приватизация с основна цел процъфтяване на търговията със скрап.
Впрочем, ако беше приложена една мъничка табличка с месечните вноски за здравни застраховки на 35, 40, 45, 50, 55 и т.н. годишните, както ще ги поискат нашенските застрахователи, щеше да стане напълно ясно колко е наивна тая идея в момента.
23 Септември 2014 01:21
Радвам се, че го посочваш, защото в крайна сметка плоският данък е основната причина за катастрофата на здравеопазването ни.
Възразявам! Плоският данък е трети порядък причина за катастрофата в здравеопазването ни.
Първата причина е, че здравето се разглежда като "стока"/медицински услуги и че има "търсене". Това е и причината, довела до Обама-кеър. Там изобщо няма солидарност и са изцяло на застрахователен принцип. А "търсене" няма! Има "анти-търсене" - всеки се старае да не се разболее. Ако пък се разболее, не търси, а се доверява на медиците, които са най-близко до него. Така че, да се говори за "пазар на медицински услуги" си е идиотщина.
Втората причина е въпросната "солидарност". Солидарността сама по себе си трябва да я има, но въпросът е кой какво разбира под "солидарност". Едно е да се дадат пари на беден да си купи опаковка антибиотик (ваксини за всички деца), друго е да се дадат пари на "закъсал пациент", приет в болница заради тютюнопушене/алкохолизъм/инфекция след татуиране тук и там/увиснали силиконки и който иска да има телевизор в стаята си и две персонални медицински сестри. Процент върху дохода, 8%, не е никаква солидарност, защото е избран само един от всички възможни доходи. При БВП от 75 млрд. лв. доходът, който се облага солидарно, е 25 млрд. лв. (1.8 млрд. лв. са от здравно осигурителни вноски делено на 8%). Да не говорим, че другите данъци и "помощи" също не са солидарни. (един работи 40 години, друг 25 г. и 15 г. ходи да тормози мед. персонала).
А плоският данък прехвърли "оптимизацията на данъците" върху осигуряването при това чрез целенасочено взаимодействие между работник и работодател: работодателят има изгода да плати 10% данък печалба (част от която плаща на ръка) вместо 10% ДОД (но преди това трябва да плати осигуровки). Работникът има изгода да вземе 1000 лв. заплата (300 лв. обявена заплата и 900 лв. на ръка срещу 100 лв. данъци и 90 лв. осигуровки) вместо 820 лв. (1000 лв. обявена заплата срещу 88 лв. ДОД и 300 лв. осигуровки). Тъй де, дали осигуровките ще са платени на 300 лв. или на 1000 лв., солидарността си остава една и съща - както е по закон. А ония 900 лв. са "приятелска помощ", нещо като "консултантски" (един пУлитик взе 1 млн. лв. и не плати осигуровки), наем, рента или там друг "демократичен доход", за който не се дължат осигуровки.

той се стреми по всякакъв начин да укрива доходи и вноски. И да получава повече и по-качествени "безплатни" за него блага. Разходите и цената на медицинските услуги не го интересуват, той не може да ги контролира.
Ако проф. Петров, говори за пазар, поведението да се "оптимизират" данъците е нормално, абсолютно пазарно. Всеки "оптимизатор" е наясно, че не получава повече и по-качествени "безплатни" блага - формалният пациент е здрав човек, изпаднал в "икономическа" (фирмата няма поръчки, а неплатеният отпуск не се признава за стаж) или в "политическа" криза (нова партия взела властта и докато отмине "голямата метла" може да се излезе в отпуск по болест). Формалният пациент не прави опит да контролира каквото и да е. Дори влиза в комплот с лекуващия - колкото по "качествено" го лекува лекарят, толкова и лекарската заплата ще е по-висока, и болничният отпуск ще е по-дълъг (е, има ограничение, до 120 дни в годината, кажи речи шест месеца). Истинският, реалният пациент също не може да контролира цените - ако е "спешен"/притеснен, не е в състояние. А при поставена диагноза и лечение, няма как да я оспори (ако знаеше от какво е болен, вероятно нямаше да отиде на преглед). Но може да контролира, ако законът му даде възможност, колко да плати. Ако пък умре след "медицинските услуги", може и да не плаща.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД