:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Казус

Таксиметрови шофьори във ФРГ поведоха битка срещу приложение за смартфони

Съд във Франкфурт забрани Uber, предлагаща на потребителите евтин транспорт, а по-висша инстанция отмени разпореждането
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Изпълнителният директор на германския клон на Uber Фабиен Нестман (в средата) влиза в съдебната зала във Франкфурт, когато компанията обжалва забраната за работа в страната.
Таксиметровите шофьори в Германия поведоха съдебна битка с американската компания Uber, която чрез едноименното приложение за смартфони предлага на потребителите си много евтин автомобилен транспорт. Засега резултатът е равен, но борбата ще продължи в германските съдебни зали.

В началото на месеца регионалният съд във Франкфурт забрани придобилото световна популярност приложение за смартфони Uber. Решението, което бе произнесено по жалба на консорциума от таксиметрови компании Taxi Deutschland, се отнасяше за цяла Германия. Това беше първата забрана на Uber на национално ниво. Германският съд определи и строги наказания за нарушителите на забраната - до шест месеца затвор, ако шофьор предлага превоз чрез Uber, без да притежава валидно разрешително за такъв вид дейност. В разпореждането се казваше също, че фирмата ще бъде смятана за "участник във всяко нарушение, осъществено от шофьор", който тя използва. Според съдебното решение базираната в Сан Франциско фирма трябваше да плаща до 250 000 евро глоба за всяко пристъпване на забраната.



Забраната на Uber в Германия предизвика огромна радост



сред таксиметровите шофьори в страната, които заедно с колегите си от цяла Европа през лятото протестираха срещу приложението за смартфони. Те обвиняват фирмата, че взима клиентите им с ниските цени и определят това като нелоялна и незаконна конкуренция. За разлика от традиционните компании Uber разчита на все по-широката употреба на смартфоните, за да обслужва клиентите си. Uber не разполага с автомобилен парк, а предлага транспортни услуги на по-ниски цени, като свързва шофьори с клиенти, които имат нужда от транспорт. Водачите, използвани от компанията, шофират собствените си автомобили, за да превозят пътниците. Шофьорите работят за своя сметка, а американската компания получава 20% от цената за предоставената услуга. Останалите 80% отиват директно при водача на МПС.

Лицензираните таксиметрови фирми протестират, че Uber не са регистрирани за таксиметров превоз, което според тях ги прави незаконни. Uber предлага частен транспорт, а таксиметровите компании трябва да изпълнят серия от изисквания, за да получат лицензи. Ищците в лицето на Taxi Deutschland сезираха съда, като посочиха, че приложението за смартфони на Uber нарушава германския Закон за превоз на пътниците. Шофьорите не минават през необходимите проверки и не разполагат със застраховки за превоз на пътници. Според представителите на Taxi Deutschland услугата, предлагана от американската компания, крие опасности за пасажерите. С тези мотиви съдът във Франкфурт наложи забрана на Uber да предлага услугите си в Германия. Таксиметровият консорциум също така изрази и притеснения, че държавата губи пари, тъй като шофьорите, използвани от Uber, не плащат данъци върху спечеленото чрез приложението за смартфони. "От това загуби понасят държавата, обществото и служителите", смята Дитер Шленкер, който оглавява Taxi Deutschland.

На различно мнение обаче е съдията Фровин Курт, също от Франкфурт, който отмени забраната, наложена от по-ниска инстанция, и реши, че Uber може да продължава да действа на територията на цялата страна. Това решение никак не се понрави на Taxi Deutschland и от организацията обявиха, че също ще обжалват. Развръзката на казуса е доста далеч, а от Uber обявиха, че са "щастливи, че могат да продължат да предлагат по-добри, по-безопасни и по-евтини услуги за всички".



ЕК също не намира нищо смущаващо в дейността на Uber



Еврокомисарят по дигиталните технологии Нели Круз преди време заяви, че е "оскърбена" от компаниите, които се опитват да издействат забрана на американската фирма. Според нея това е само "защита на таксиметров картел". Според ЕК Uber със своите "съвременни и открити услуги" на "100% е добре дошла в Брюксел, а и навсякъде другаде". "Настъпи моментът, в който таксиметровите шофьори, регулаторните органи и представители на Uber, трябва да седнат и да поговорят. Никой не казва, че шофьорите не трябва да плащат данъци и да не се уважават регулациите, защитаващи потребителите, но забраната на Uber няма да даде възможност за подобряване на нещата", категорична е Круз, цитирана от електронното издание ЮрАктив. ЕК дори призова да бъде направена реформа в системите, използвани от таксиметровите компаниите, за да могат да бъдат конкуренти с новите играчи на пазара. "Дигиталните иновации, като приложенията за извикване на такси, са тук и ще останат. Трябва да работим с тях, а не срещу тях".



Uber активно работи в повече от 45 държави по света



В САЩ услугите й са достъпни в повече от 100 града. В Европа компанията действа в големи градове като Берлин, Франкфурт, Мюнхен, Брюксел, Лондон, Милано, Виена, Париж и др. В началото на юни хиляди таксиметрови шофьори от Стария континент протестираха срещу Uber с мотива, че им отнема клиентите. Още тогава се появиха заплахи за съдебни дела за забрана на приложението. От Uber пък обявиха, че протестите само са ги направили по-популярни сред обществото.

Приложението на Uber се оказва изключително популярно в Германия, особено в градовете Берлин, Франкфурт и Хамбург. Властите в Хамбург също се опитаха да се противопоставят на американската фирма, която има финансовата подкрепа на "Гугъл" и на "Голдман Сакс", но административният съд отхвърли забраната. Транспортните власти в града атакуваха това, че шофьорите, използвани от Uber, нямат разрешителни за превоз на пътници. Берлин използва същия мотив, за да атакува съдебно компания, но тя обжалва и се очаква да се произнесе по-висша съдебна инстанция. Един от контрааргументите на адвокатите на Uber е, че компанията не наема професионални шофьори, а частни, за които не се изисква специално разрешително за превоз на пътници.



Снимка: ЕПА/БГНЕС
Таксиметрови шофьори в цяла Европа протестираха през лятото срещу Uber.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Приложението за смартфони Uber бързо набра популярност, което сериозно изплаши таксиметровите шофьори.
9
3026
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
23 Септември 2014 23:21
Свободен пазар е, бе...
24 Септември 2014 09:24
Свободен пазар е, бе...

Не! Не е! Това е нелоялна конкуренция (справка - българските "копърки". Едните са притиснати от регулации и от данъци, другите щракат с пръсти и гушкат парата. Правилата трябва да важат за всички, прави са си хората да протестират!
24 Септември 2014 10:11
Хайде де! Такситата в Европа предлагат от скъпи по-скъпи услуги, пък после се чудят защо клиентите им търсят по-евтини варианти и се е намерил кой да им ги предложи.
24 Септември 2014 10:24
Германските гевреци ще духат таратора.
24 Септември 2014 15:37
Не! Не е! Това е нелоялна конкуренция (справка - българските "копърки"

Само се замислете защо този род услуга се зародила и къде - дали заради възможностите на смартфоните или заради това, че таксиметровите услуги са прекалено скъпи. По-скоро е второто, подпомогнато от първото.
Тук ще бъде много здравословно най-вече в курортите - Несебър, Сл.Бряг, Пампорово, където под 3,50 лв/км никой не вози(сигурно заради местните данъци и такси!).
И нека пазарът покаже!
24 Септември 2014 19:37
В повечето страни (аз съм в Австралия в момента) такситата са малко или много регулирани от държавата. Тук, например, таксито трябва да има записваща фотокамера вътре и отвън (откъм шофьора), плаща 5 пъти по-голям годишен данък, застраховките са по-големи, плащат за радиовръзката и т.н.
Изведнаж се появява възможност да се прави същото (чрез убер), но без тези големи разходи.
Прав е Бург.
Същата песен - правителствата по света се огъват пред американската лакомия (как ли става това? и дали само в България има корупция?) и докато за пред хората първоначално правят нещо против убер, после по-висша инстанция винаги им дава път.
Проблема на правителствата по света е че хем искат да продължат да регулират такси-бизнеса (от което печелят здраво), хем искат да угодят на задокеанските "батковци".
Милано и Лондон вече минаха по тоя път.
Като гледам, май в ход е подготовка за нещо такова в БГ.
24 Септември 2014 22:28
Това е логичното продължение на т. нар. Mitfahrzentrale.
Бакшишите да не мрънкат.
Нали всички се борим за по-малко държава и регулации?
27 Септември 2014 10:24
Force
24 Сеп 2014 15:37" Само се замислете защо този род услуга се зародила и къде - дали заради възможностите на смартфоните или заради това, че таксиметровите услуги са прекалено скъпи. По-скоро е второто, подпомогнато от първото.

Ами зародила се е , услугата в Канада .. някакво тамошно момченце се сеща, и първото приложение, горе-долу наподобяващо Юбер е май от там, доколкото съм чел ..

А иначе - ето ги РУСКИТЕ аналози на Юбер ..
Натисни тук
Имат, представете си, руснаците - разработчици на приложението, обслужване и в Лондон ...

Всъщност КЪДЕ се е зародило приложението, и от коа държава е най-доброто приложение за Смартфон, за КАКВО трябва да ни говори???
27 Септември 2014 10:32
.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД