:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
БЕЗУМИЯ

Колко чисто е в "Чистота Искър"?

Години наред фирмата сключва скандални договори, но нейният шеф се размина само с уволнение
СНИМКА: БГНЕС
Конфликтът на интереси в "Чистота Искър" доби широка публичност, след като частната фирма на шефа й Павел Граматиков пое извозването на балите към сметището в Цалапица.
Чистотата в София години наред е една от най-скандалните теми в общината, и то напълно основателно. Първо, неведнъж в последните 10 г. столицата трябваше да се справя с кризи с боклука. Второ, години наред се обещава, а софиянци очакват да се построи заветният завод за боклук. Е, след големи премеждия той вече се изгражда. Трето, но не последно по важност - общинската фирма "Чистота Искър" постоянно се замесва в скандали, а дейността й тъне в пълна мъгла и е извън всякакъв контрол. В тази порочна история главна роля играеше нейният доскоро несменяем шеф Павел Граматиков. За 15 години на поста той показа, че предпочита да работи по свои правила, които невинаги се вместват в действащите закони. Миналата година най-сетне търпимостта на общината се изчерпа и кметът Йорданка Фандъкова уволни Граматиков, като цитира куп негови нарушения, установени от специално назначена ревизия - конфликт на интереси, непрозрачност, нагласени обществени поръчки.

След големи усилия - заявление за достъп до обществена информация, отказ от страна на общинската фирма да предостави сключваните договори и последвала съдебна сага - в. "Сега" получи справка с договорите, които фирмата е сключвала за периода 2008 -2013 г. Макар и под странна форма - някои договори са без суми, без срок, на странни тарифи. Цялата информация обаче категорично показва, че само за този период "Чистота Искър" е



сключила десетки договори при съмнителни условия,



които са категорично неизгодни за общината.

Те засягат най-различни видове външни услуги - от балиране до доставяне на вода и интернет. От тях обаче не става ясно на кои договори фирмата е възложител и на кои - изпълнител. Общинската фирма редовно сключва безсрочни договори или такива, които автоматично се подновяват всяка година. Така например през 2009 г. тя е подписала безсрочен договор с фирма "Аква трейд рилейшънс" за доставка на бутилирана в галони вода. Подобни безсрочни договори или с неопределен срок, както е посочено в документите, има сключени с десетки фирми - за доставка на автомобилни принадлежности, охрана.

Друго интересно в справката е, че през 2010 г. дружеството, което иначе не обича публичността, е дало 19 900 лв. за медийно обслужване на фирмата "ФОКУС НУНТИ" за срок от една година.

"Чистота Искър" е била щедра и за охрана. Така например през 2008 г. е плащала по 5000 лв. месечно на фирма "С-ЗМ". През 2012 г. отново има сключен договор с тази фирма за охрана на депо "Суходол", но цената вече е 6400 лв. на месец, като контрактът е изтекъл през февруари т.г.

Много от договорите, които фирмата е сключвала са били гъвкави -



тарифите са поскъпвали всяка година



"Астон сервиз" ООД има договор с "Чистота Искър" от април 2009 г. до края на 2013 г., като всяка година са актуализирани цените, които общинската фирма плаща за техническо обслужване на автомобили и ремонт. Договорът започва с цена от 500 лв. на месец плюс 20 лв. на час, а последната тарифа според справката е 900 лв. на месец плюс 20 лв. на час. Не е ясно колко е платило дружеството, защото в справката не е посочено.

Шефът на фирмата Павел Граматиков е предпочитал да работи основно с дружества, за които се знае, че са му приближени, или в които има директно участие. Всичко това не е нещо ново. Първият по-шумен скандал около Граматиков избухна през 2007 г. Тогава той използва услугите на частната фирма "МДЗ-Балша" за извозване на бали до сметището в с. Цалапица. Фирмата е собственост на "Стоун груп", в която Граматиков притежава 50%. В транспорта до Силистра пък беше уредена фирма на Гълъбин Боевски, който по това време бе общински съветник от ГЕРБ. През 2009 г. Бойко Борисов като кмет на София се закани да разследва всички тези скандали, но това не доведе до резултат. Напротив, порочната практика е продължила и след това - през 2011 г. и 2012 г. Така например с "Аби форс" и БКО ООД години наред са сключвали договори



за неясни дейности, но на много "изгодни" за тях цени





От БКО са наемани превозни средства. През 2010 г. е нает мерцедес за 500 лв. на месец, но не е посочено за какво е ползван той и какъв модел е. В справката има и изброени договори, но без предмет. През 2011 г. и 2012 г. също има сключени договори за наем на превозни средства, като тяхната стойност не е посочена в справката. БКО е собственост на Антон Антов, който пък участва в управата на други фирми заедно с Граматиков. И въпреки че този факт е ясен от години, никой не е предприел нищо, за да бъдат прекратени порочните практики.

"Аби Форс" също е собственост на Антон Антов. През ноември 2011 г. "Чистота Искър" е сключила договор с фирмата за доставка на 15 контейнера по 5.5 куб. м. на стойност 37 800 лв. с ДДС. Срокът на договора е десет дни. Така стоят нещата и с фирмата АЕС-Х, която пък е свързана с Красимир Арсов, който се смята за идеолога на скандалната концесия за почистване на София. Фирмата е собственост на дъщеря му Ина Арсова. През 2011 г. има сключен договор с фирмата за предаване и приемане на отпадъци, но не е посочена тарифата. По друг договор от 2010 г. са наети превозни средства на цена 1500 лв., но не е ясно нито колко, нито какви са те.

С "Аби форс" са сключвани договори за зимно почистване с тарифа 25 лв. на час. Не е ясно каква дейност реално е извършена, отчетена и колко е заплатено. С други фирми същите услуги се заплащат под формата на абонамент - 1000 лв. (пак не е ясно за какъв период).

Кметът на София Йорданка Фандъкова "прогледна" за всички скандали едва през юли 2013 г. Ревизията започна след сигнал на общинските съветници на БСП за сделки, които общинското дружество сключва с частни фирми, близки до Граматиков, а всичко беше изпратено в Софийската градска прокуратура.



Въпреки многото нарушения - наказания нула



От прокуратурата коментираха пред "Сега", че докладът е разгледан и е установено, че не се събират достатъчно данни за наличие на престъпление от общ характер. Затова оттам са отказали да образуват досъдебно производство още на 12 февруари тази година. Както се казва, следствието е приключено, забравете!
Снимка: Архив "Сега"
В началото на годината Столичната община стана терен на зрелищна акция на полицията и прокуратурата. Тогава неофициално се твърдеше, че обект на проверката е и "Чистота Искър".
3832
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД