:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,256,849
Активни 122
Страници 8,544
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

И пак ли сляпа неделя?

Калин Донков
Грешка. Утре бил денят за размисъл, не днес. Има ден, в който българинът да мисли, през останалите не му се полага. Даже много зачестиха тези дни за мислене - кажи-речи през година. Няма да я докараме до хубаво с подобни дни за всенародно размишление. Ако мисленето беше хубаво и полезно, те и политиците щяха да мислят - с главата си, а не с кесията. Слушайте ги какво говорят и открийте кои мисли са техни, а не на партийния шеф, не на министъра или, да речем, на някой посланик. Мислите, когато ги имат, са повече неприлични: за пост, за кресло, за рушвет или обобщено - за Солунска митница. Те рядко ги изказват, затова пък лесно се разгадават. Ако не вярвате, почакайте да мине неделя.

По принцип мисленето не е за всеки ден. Ще ви спомня притчата за писателската жена. Навярно я знаете - пак от мене. Не е точно Соломонова притча, но работи...

Писателят седи в стаицата си и пописва нещо, съчинява. Стопанката му безшумно шета из къщи, бърше прах, ослушва се. По едно време звукът от пишещата машина секва. Пауза. Проточва се, тишината се сгъстява. Жената не издържа:

- Не чувам машинката - нервно вика тя. - Какво става?

- Мисля - отговаря писателят. - Размишлявам...

- Не мисли, а пиши - тросва се жена му. И машинката послушно се пробужда...По нашите земи мисленето пречи на животаПо нашите земи и в наши дни. Нито помага за свързването на двата края. В бизнеса и в политиката е просто излишно: знае се и какво, и срещу какво, и за колко. Другояче не можеш го измисли, ако ще и да си Айнщайн. Впрочем, Айнщайн не, но Нютон също не го е мислил. Паднало му върху главата, от ябълката. Под ябълката стават какви ли не исторически и библейски чудесии - англичанинът открил закона за гравитацията, а първото семейство открило... знаете какво. И тук на мнозина все по нещо им им пада отнякъде - от Тато, от Меркел, от някоя банка. Това за банката не го четете, забранено е от закона. (За банките или добро, или нищо.) То и купуването и продаването на гласове е забранено, затова не ви занимавам. Иначе ехе-е, какво щяхте да чуете.

В самото начало на петъчните "Нерви и утехи" пак тъй ви разказвах за един гражданин, когото дълги години бърках с мой позабравен състудент. Бърках го колкото да се поздравяваме в трамвая, но не си проговаряхме, нищо не си казвахме, по-често си кимвахме въпросително и красноречиво повдигахме рамене: "Как е?" и "Нищо за отбелязване". Годините минаваха, веднъж видях некролог на състудента си с трите му имена и разбрах, че това не е човекът от трамвая. Човекът от трамвая си беше жив и здрав, продължих да го срещам и по старому го поздравявах. Видях го веднъж в едно бистро край Римската стена, беше със слушалки на ушите. Тогава със слушалки се разхождаха тийнейджърите, слушаха допотопни от днешна гледна точка устройства - уокмени. Възрастен човек с уокмен все още будеше усмивка. Може би затова на тръгване мъжът се спря при масата ми, посочи джобчето на ризата си, където беше касетофончето и обясни: "Това е, за да не мисля". Беше си уредил въпроса...

Отучвахме се да мислим почти едновременно, всенародно. Резултатът е внушителен. Държавата на мислещите хора не изглежда като нашата.Времето на мислещите хора не отлита тъй безрезултатно като нашетоНяма нищо необяснимо в това - с един само ден за размисъл годишно.

Спомняме си колко много и усилено мислехме за бъдещето преди четвърт век. Оказа се, че не сме мислили правилно. А може би мечтите въобще не са мисли! Разочарованието ли ни отучи от мислите? Вярвахме в утрешния ден, но и вярата, излиза също, не е мисъл. А заблудите? А надеждите? А плановете за светлото утре? За слънцето на нашата улица? Това мисли ли бяха или сънища?

Та за утрешния размисъл. Един ден - за кое по-напред. Всъщност ние за тези хора, които утре чакат да влязат в парламента, сме мислили предостатъчно. Повече, отколкото заслужават. И винаги късно - след като вече сме ги за зла чест избрали. Още в понеделник сме се питали: каква я свършихме в неделя? А после все същото: откъде се взеха? Коя ги майка ражда такива? И също: Господ ли ни с тях наказва?

И като доказателство, че населението все пак мисли, след всеки избори терминал 2 се пука по шевовете.

Което само показва, че в България след деня за размисъл неизбежно идва сляпата неделя...
19
7057
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
02 Октомври 2014 20:38
Което само показва, че в България след деня за размисъл неизбежно идва сляпата неделя...


Благодаря, Майсторе!
02 Октомври 2014 21:00
Един ден - за кое по-напред.


Ще рече че тъй нареченият избирател мисли един ден! Ця-ял ден! Боже! Не му ли е много?
02 Октомври 2014 22:37
Моята мъдра баба Роза казваше крато и ясно: "Каквото е - таквоз" - просто не можеш да се разминеш със съдбата си!
03 Октомври 2014 04:09
Моята мъдра баба Роза казваше крато и ясно: "Каквото е - таквоз"
- Колкото - толкоз, каквото - таквоз, докъдето - до там.
03 Октомври 2014 06:11
Денят за размисъл на българина е този след събитието.
03 Октомври 2014 07:16
"Седя и си мисля, седя и си мисля, по едно време усещам, че само си седя."
03 Октомври 2014 07:18
Авторът е попаднал право в ДЕСЕТКАТА.
За да функционира ДЕМОКРАЦИЯТА ИЗИСКВА МИСЛЕНЕ.
С пожелателно "мислене" и слепа вера не става, особено в родово-общинно общество, каквото е българското...
***
P.S. Ярък пример за пожелателно "мислене" е прогнозата на мечката за реколтата на дренките...
03 Октомври 2014 11:34
И да мислиш и да не мислиш, се получава се тая, така излиза от казаното....
Може би щото "Парица е Царица!" както е казал един кандидат депутат преди време...
03 Октомври 2014 12:00
Калин Донков
"- Деца, учете без умора!
Защо ли?
Доста тъп въпрос!
Животът иска умни хора,
защото той е много прост!"
Марко Ганчев, но цитиран по памет и много вероятно с някои неточности.
Сещам се за четиригодишната ми внучка, която си затваря вратата на тоалетната и извинително казва, че пикането е лична, частна работа. На бащиния 'и език нещо звучащо ми като "сукромна вец". (Преди трябваше да и поставям подложка та затова участвах).
Та и с мисленето ми се струва, че е така - лична, частна работа, при затворени врати.
03 Октомври 2014 12:15
И винаги късно - след като вече сме ги за зла чест избрали.

Не е много сигурно, че ние сме ги избрали. По-вероятното е по-малко от половината гласове да са наистина наш избор, а останалите са купени гласове, мъртви души, костинбродски бюлетини или други фалшификации.
03 Октомври 2014 13:57
Спомняме си колко много и усилено мислехме за бъдещето преди четвърт век

мислихме или скачахме, за да не ни вземат за червени?
03 Октомври 2014 17:23

Математиката си изгуби опората,
и обърка на равенствата посоката,
след като стоката ни не е като хорта,
въпреки че хората ни са като стоката.

Ето колега нещо за случая.
03 Октомври 2014 19:36
Благодаря Ви г-н Донков!
03 Октомври 2014 21:22
Не е съвсем така, много е трудно да спреш да мислиш. Виж, че в повечето случаи мислиш за глупости и минали-свършили събития или нещо независещо от теб е вярно.
04 Октомври 2014 01:54
Важното е да гласуваме с надеждата за по-добро в живота ни!!!!
04 Октомври 2014 04:09
Все пак е по-добре минорни нокюрни в рамките на хармонията, от колкото фалцетни изтъпления за джихад на системата оттатъка.
По прилича на интелигента. Някак си.
04 Октомври 2014 19:43
Всички политици предлагат едно и също. Разликата е, че едните 60г (от последните 70г) не успяха да го направят, но успяха да ограбят България.
04 Октомври 2014 20:33
Всички политици предлагат едно и също. Разликата е, че едните 60г (от последните 70г) не успяха да го направят, но успяха да ограбят България.


Ама кога я ограбиха - по време на социализЪма, или по време на демокрацията?
05 Октомври 2014 15:13
"И пак ли сляпа неделя?"ИЛИ ЗА ИСТИНАТА:

НЕРАДОСТНОТО, БЕДСТВЕНО СЪСТОЯНИЕ НА ДЪРЖАВНОСТТА В НЕнародна РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НИ НАПРАВИ СВИДЕТЕЛИ НА "ЧУДЕСНО" ИСТОРИЧЕСКО ПОПАДЕНИЕ:

...ДЕН на НАЦИОНАЛЕН ТРАУР предшества ДЕНЯТ за РАЗМИСЪЛ (?!) преди ВОТА на ГРАЖДАНИТЕ на БЪЛГАРИЯ за 43 НС...


= ТОЕСТ:
... Преди да се... "изгубим в превода" (в конкретиката), било с:

- Водевила - "АЛО ВАНЬО";

- Сагата - "ОФШОРКОТО от "Дондуков 2- "ЧЕСТЕН" ДАНЪКОПЛАТЕЦ";

- Героите, магистрати-милионери от Тефтерчетата на Красьо Черничкият или Трифон Златанов - Беличкият ;

- С "избухването" на КТБ;

- С поредното избухване в "честният" СКРАПаджийски, частен бизнес, свързан с утилитализацията на "негодни" патрони, мини, снаряди и др. стрелкови и/или артилерийски боеприпаси;

- Или с... престъпните приватизационни, корупционни сделки; лобисткото законодателство; кредитните милионери; Вучката от футболният отбор "Бистришките тигри"; Каратиста (шофьор на тарторът на частното ГДБОП - Пашата), защитник на общонародните интереси в НЕК; Зета - цацовизатор на МВР и бг Съдебната система; БУДАлясалата, банкялийска мутра, като племенен вожд (най-умният от племето не на инките, а на калинките - "Герб" и грижовен баща на полазилите изпълнителната и местна власт СИВИ (като образователно, професионално и нравствен портфолио) двукраки КАЛИНКИ, маршеруващи под СИВОТО знаме на ПП ГЕРБ...

(Богата е житейската практика, бедна е човешката фантазия!...)


...ТРЯБВА да осмислим системополагащите "ДОГМИ", бетониращи "човека, като притежател на потребителската стойност - работна сила” и неговия живот (органично оцеляване) и бит (социално оцеляване) в ПОСТАМЕНТА на капиталистическата, обществено-икономическа и военно-политическа система:

-1: Опазаряването (превръщането в стока за либералният, "обществено безконтролен" пазар, на ВСИЧКИ, общочовешките цивилизационни ценности:

- нравствени (включително и... хипократови);
- естетически (... Максимата: "Голотата продава!";
- образователни (например, темата с многобройните ДОВОЛНИ автори и печатари в резултат от хаоса в броя учебници);
- етно-религиозни (попълзновенията на ислямският фундаментализъм срещу заплащане ... сред бг. циганите и турчеещите се бг. мохамедани, граждани предимно от селищата в района на Родопите);
- печалбарството през спекулата със "ОСКРАПЯВАНЕТО" на всякакви изделия съдържащи метал, включително и с метални "отпадъци" придобити чрез утилизацията на стрелкови боеприпаси, мини, снаряди и др. военни изделия); с наркотици; с детска, девическа и женска плът; с трудово робство и топлофикационно крепостничество, с... човешки органи;
- печалбарство през РАЗПАЛВАНЕТО на граждански, регионални и т.н. .ВОЙНИ!

-2: Подчиняването на ВСЯКО конкретно целеполагане, във ВСЯКА конкретна обществена-човешка дейност
(включително и дейностите свързани, с формалният съдебен, институционален; медиен и друг обществен контрол)
в капиталистическото ОБЩЕСТВО... В общество на ГОСПОДарстващите интереси на ... "ПАРИЦАТА"

(в най-широкият ЦИФРОВ, количествен смисъл на тази дума, обединяваща всички "форми и прояви на "обществен" живот и дейност на ЧАСТНИЯТ "веществен", "интелектуален" и "финансов" АНОНИМЕН (?!)... с или без "ЧОВЕШКО лице" капитал...))

... КЪМ НАРАСТВАНЕ, за СМЕТКА на натрупването на ВСЯКА ЦЕНА на "принадена стойност", в процеса на експлоатацията на "ПОТРЕБИТЕЛСКАТА СТОЙНОСТ" на ЖИВАТА ЧОВЕШКА СИЛА (наетата работна ръка), в процеса на ТРУДА (независимо от неговата сложност)!...

-3: ПРЕДНАМЕРЕНОТО философски-идеологическо, партийно-организационно и медийно-комуникационно манипулиране ("скопяване" на интимният индивидуален процес на осъзнаване и осмисляне на НЕОЛИБЕРАЛНАТА капиталистическа ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, опазаряваща, капитализираща, през пряката експлоатация на образователните, творческите, трудовите и... популационни способности на "човешката работна сила", както и на нейните физиологични и битови потребности в конкретно-историческия момент, в конкретната материална среда
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД