:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 153
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Да гласуваш без доверие

Когато отиваме до урните с отвращение, обикновено получаваме отвратителен резултат
Галя Горанова
Първите избори без надежда. Така социолози и политолози определят предстоящия парламентарен вот. В същото време изборите по дефиниция предполагат надежда за промяна, на тях народът делегира доверие на определени партии и избраници с очакването за по-добър живот, с упование в бъдещето. Какво излиза? Че на 5 октомври ще гласуваме заради самото гласуване, малко по принуда, както се плащат данъци. Че процедурата е взела връх над самата същност на изборния процес.

Тази безнадеждност прозира навсякъде. Рядко съм срещала



толкова объркани хора преди избори



Убедих се в това по време на обиколката ми из разни краища на страната. Навсякъде ме преследваше един и същи отчаян въпрос: за кого да гласуваме? Рефлексът да изпълнят гражданския си дълг е жив у хората, но симпатиите им към политическите партии са напълно изчерпани. Това показват и всички социологически проучвания през последните години. Критично ниски нива на доверие както в институциите, така и в олицетворяващите ги личности. Какво значи 15% от българите да одобряват работата на парламента? Ами че това е вид самоубийство, аналогично на масово аутодафе, белег за крайно отчаяние от собствения ни избор.

Само политиците ли са виновни за подобно разочарование? Едва ли. По смисъла на демократичния процес те са наши избраници, рожби на колективния ни разум (или безразсъдство). Свидетели сме на ефекта от пълната девалвация на основната разменна монета в политиката - доверието. При бракуването на "социалистическите" ценности заедно с "дръзновението" и "плановата икономика" изпратихме на боклука и вечни стойности като "солидарност", "доверие", "почтеност", "скромност". Отхвърлихме ги като неконвертируеми в победилия свят на егоизма, парите и вещоманията, който цени само онова, което може да се купи и продаде. Подронихме собствените си морални устои, а сега недоумяваме защо сме толкова огорчени.



Политическите извращения са просто най-видимата страна



на този процес. Но също толкова поразени са чисто човешките ни взаимоотношения. Без доверие няма взаимност. Липсата на доверие освобождава от всякаква отговорност. Аз се преструвам, че ти вярвам, ти ме лъжеш, че ти пука за мен. Това двусмислие руши необратимо обществената тъкан, в това число и политическата. Живеем в постоянна лъжа, в страната на вечно прецаканите тарикати. Обръщаме в пари дори доверието. Викаме му "търговия с вот".

Отровната мнителност ражда политически чудовища. Тя улеснява партийното инженерство. Залъгват ни с нови етикети, а зад тях - все едни и същи политически лица. Самозалъгваме се, че им вярваме, докато някой ден не ни фраснат фронтално по мутрата. А нима сме очаквали друго?

В началото на прехода самообявилите се за демократични политически сили ни лъгаха, че ще воюват за нашите права и свободи, а се погрижиха предимно за собственото си благополучие. Не ги наказахме. После ни будалкаха със светлото европейско бъдеще, което се оказа добре познатото ни мизерно настояще. Пак не ги наказахме. Сега откровено ни плашат с Кризата - митично чудовище, родено от въображението на финансовите и политически спекуланти, за да ни принудят да ги харесаме. Измамата е на път да сполучи. Какво управление да чакаме от измамници, на които сме гласували измамно доверие?

Същото е с изборите. Когато гласуваме с отвращение, обикновено получаваме отвратителен резултат.



Изходът? Край на преструвките



Ниската избирателна активност, граничеща с бойкот, е за предпочитане пред омерзената активност. Тъй или иначе ще получим еднакво лош резултат, но във втория случай ще легитимираме лъжата. Винаги ще оборят възраженията ни срещу поредната управленска комбина с аргумента "народът така отреди". Намираме се в ситуация, когато честното "не, благодаря" е за предпочитане пред шикалкавенето от рода "абе, всички са маскари, но трябва да се гласува". Да ме прощава Величеството, което призова тия дни да гласуваме на всяка цена, защото ниската избирателна активност е предмостие към авторитаризъм. Няма гаранции, че високата няма да ни отведе пак там. Защото не бройката е от значение, а вътрешната убеденост, с която правим своя избор. С други думи - доверието.

Това е бързата рецепта. Бавната, но далеч по-солидна е да си възвърнем доверието. Процесът е продължителен, минава през осъзнаването на политическия елит - повече пряка демокрация, приобщаване на гражданите към взимането на управленски решения, постоянно гласуване на доверие. Способни ли са да го направят?

"В моменти, когато се чувстваме несигурни, ние сме особено склонни да проявим огромно доверие към колективното знание на тълпата", пише за подобни объркани ситуации като нашата социалният психолог Робърт Чалдини в прочутото си изследване "Влиянието: Психология на убеждаването". И бърза да предупреди за последиците от този стаден рефлекс: "Много често тълпата греши, защото не действа въз основа на повече информация, а също реагира на принципа на социалното одобрение". Или както безжалостно заключава познавачът на психологията на тълпите Гюстав льо Бон, интелектът на тълпата е равен на интелекта на най-глупавия в нея. С други думи - не хуквайте след победителя. Мислете критично.
СНИМКА: БГНЕС
Гласуването без доверие и отдаденост ражда политически чудовища.
41
8340
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
02 Октомври 2014 20:15
Авторката е права за гласуването с отвращение, обаче не съм съгласна че негласуването е изход. Тогава ще гласуват само настоящи и бъдещи хранени хора( около 25%са- с фамилиите) и после като ни налегне една стабилност... та 4 години. Не ща!
02 Октомври 2014 20:24
Галя, добре ли разбрах, че ти, всъщност, нямаш доверие не на политиците, а на ... гласуването?
02 Октомври 2014 20:48
При бракуването на "социалистическите" ценности заедно с "дръзновението" и "плановата икономика" изпратихме на боклука и вечни стойности като "солидарност", "доверие", "почтеност", "скромност".

Вечните стойности се налагат при нужда със силата и строгостта на закона, за който не ги е схванал и не ги спазва. Затова няма просперираща страна, в която законите да са пожелателни. Оттам трябва да се започне: върховенството на закона. Така се защитава обществения интерес.
02 Октомври 2014 20:51
И не съм съгласен, че не трябва да се гласува. Агитаторите за негласуване всъщност имат предвид гласуващите за други партии да не гласуват. За техните гласоподаватели гласуването е не само пожелателно, но и задължително.
02 Октомври 2014 20:51
Изходът? Край на преструвките


Изходът е шут на "политическата класа", на партиите и техните платени тролове, дето сега се гърчат без опорни точки...
02 Октомври 2014 20:52
И да гласуваме, и да не гласуваме, и да е доброволно, и да е задължително -
това няма никакво значение.
Нашата съдба на колония на ЕС и страна - член на НАТО е предопределена -
ние сме страна, която не може самостоятелно да определя външната си
политика, нито пък да избира страните, с които да осъществява търговски
обмен.
Напълно сме лишени от суверенитет. Нямаме армия, нямаме право да емитираме
собствената си парична единица, нямаме право на собствена външна
политика.
Ние сме територия, на която е определена ролята на плацдарм в започналата
вече III световна война а народът ни ще бъде превърнат в пушечно месо
и ще бъде лишена от бъдеще, в резултат
от орязването на социалните, образователни и здравни разходи в полза
на обещаното увеличение на военните разходи от 1.3 на 2 %.
Кой политик има правото на избор и възможността да промени нешо?
НИКОЙ
Банда платени лъжци са политиците.
02 Октомври 2014 20:55
не е без надежда. надеждата е да се жъзстанови народовластието начело с любимия мин. председател бойко борисов. той ще продължи да строи магистрали и зали, както го изисква буржоазната класа.
02 Октомври 2014 21:03
надеждата е да се жъзстанови народовластието начело с любимия мин. председател бойко борисов. той ще продължи да строи магистрали и зали, както го изисква буржоазната класа.





Лордът е учен, дори и да е неграмотен. Той знае по право. -Виктор Юго"Човекът,който се смее"
02 Октомври 2014 21:27
Обстановката у нас бавно но сигурно се нажежава. Оставен без шанс да подбере свестни управители, народът неизбежно ще стигне до качествен скок в общественото си устройство. Соцът се издъни, капитализмът ни не струва. Търси се нов баланс на системата "давам - взимам", и то в този ред. Сегашното - живот на кредит при липса на нормален жизнен стандарт не даде искания резултат. Надежда не остана. Примирението е на изчерпване. В тази ситуация е без значение дали гласувате или "ходите за гъби". Липсата на избор нагнетява възникването на "нов избор", различен от досегашните. Трябва да се четат класиците. Там всичко е изяснено до детайл. Просто искрата се явява непредсказана.
А иде зима...
02 Октомври 2014 21:46
И да гласуваме, и да не гласуваме, и да е доброволно, и да е задължително -това няма никакво значение.

Изборите в другиден се очертават най-жалките на жалкия "преход" - на аренaта остават само циркаджиите и купените да имитират публика и гласуване за Биг-брадър . Титаник нацепи дъното.
Крайно време е алчния глиган Слафчо Триф. да поеме и шООто "избори" и да си идат на мястото.
02 Октомври 2014 22:00
Всичката тая безнадеждност е пряко следствие от:

1. Това, че не ни е мястото в ЕС. Ролята ни е единствено на човешки ресурс за демографски агонизиращия запад и момчето ,на което опъват ушите за назидание.
2. Самия ЕС уверено върви надолу. Не ни ли омръзна някакви идиоти в Брюксел да ни учат как да живеем и кое било правилното?
3. И да се махнем, засега няма къде да отидем. А сме прекалено малки за да сме сами, че и елит си нямаме.
02 Октомври 2014 22:17
За Изход от Мрака има 3 начина да се оправим:
1 начин) Платени избори:
- Баречко-Капут плаща по 200 лв на избирател и печели 200 хил гласа или общо 40 млн лв
- Моника отделя 30 млн от семейните спестявания и купува 150 хил избиратели х200 лв
2 начин) Обявява се търг по борсите за БГ управници с милионоте за избори
3 начин) Принудително се събират сметките на който ял и пил яко по време на "прехода" и с парите се комбинират конкурентно т.1 и т.2.
С големия остатък от средства се изкопава тунелът под Шипка
02 Октомври 2014 22:32
Ганьо,
Catch 22
02 Октомври 2014 22:42
Когато отиваме до урните с отвращение, обикновено получаваме отвратителен резултат

Ама откъде накъде ще получим отвратителен резултат?
Напротив, резултатът ще бъде изключително позитивен, полезен, правилен и дори приятен! Ще имаме правителство на ГЕРБ и министър-председател г-н Борисов!
Какво по-хубаво може да има за българите от това?
Нали затова се борихме, нали затова възпитавахме избирателите и създадохме в тях отвращение от политиката - за да изберат ГЕРБ за свое и наше добро!
Как може такова нещо да се нарече "отвратителен резултат"? Недоумавам, не, не доумявам.
02 Октомври 2014 22:44
. И да се махнем, засега няма къде да отидем. А сме прекалено малки за да сме сами, че и елит си нямаме.


Сал в Батюшта е надеждата. Он пак ша назначи елит, пък е и голем и силен. Чекайте го с леб и сол...
02 Октомври 2014 22:52
Catch-22, 1961, а сякаш вчера.
02 Октомври 2014 23:10
Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия ...”

Наличието и управлянието на олигархия, както е у нас, е срастване на икономическата с политическата влас. Там, където има такова срастване ,няма морал!!! Такова срастване има само в неолибералните държави( САЩ, пудела му Англия, Русия,бившите съветски репулики едната от които е България. Това значи и друго- че едрия бизнес финансира , купува, избира политиците и управлява държавата- това е КОРПОРАТИВНИЯ ВОТ, а не както управляващата мутроолигархия ви лъже масово със залъгалката“купуването на гласове е престъпление“.

Но това разделение го няма в антипода на неолибералната държава- европейската социална и правова държава в лицето на най-развитите страни от северна и средна Европа- Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия, Швейцария . Там срастването на бизнес с икономически интереси се счита за мащабна корупция и на часа праща глави на гилотината.
Миналата година бяха осъдени 6 финландски депутати за това, че са нарушили закона, като са приели подаръци от бизнеса по време на предизборната си кампания по 2000 евро и бяха осъдени най-малкото, което закона повелява- по 6 години затвор, по 200 000 евро глоба и никога повече да не работят в държавната сфера. Като имате предвид ,че месечната депутатска заплата е 7 000 евро.
Германците преди 2 години свалиха за 24 часа цял президент , само за съмнение, че приел от бизнеса 50 000 евро рушвет.
За това тези държави са процъфтяващи, тези 8 държави оформят групата на най-богатите страни с най-развити икономики в света и със социално-справедливо общество.

Правилата на правовите държави на САЩ и Европа са различни и от тях и същността на държавата е различна. Американската неолиберална държава има за главен бог ПАРИТЕ и кара хората да обслужват парите, там човекът е по-малко защитен отколкото парите и правовата държава слабо работи. Например, Обама беше обещал да накаже банкерите на 200-те банкрутирали банки, които отнесоха над 500 милиарда долара на американските граждани, но не го направи, вместо това осъди само пирамидата на Мадок да връща 15 милиарда ,но не го накара да ги върне от джоба си, а бръкна в държавната хазна да ги върна . За това САЩ изпаднаха в криза 2007 г. и все още няма изгледи да излязат от нея, дори губят средната си класа и мощта на икономиката си.

Докато в европейската социална държава е точно обратно- там главен бог е ЧОВЕКЪТ И НЕГОВИТЕ НУЖДИ и парите обслужват човека. Там човекът е защитения, а не парите.

България е неолиберална държава като САЩ, там парите ,банките и олигархията са защитените, но не и хората, те от 25 години са хвърлени на прасетата. Хората в България бъркат в кофите за боклук, пенсиите и заплатите им стигат до 10-то число, охраната на банките носи пистолети и е готова да стреля по хората, управляващата олигархия генерира “контролирана мизерия и бедност.“
В България 240-те депутати са всички представители на едрия мръсен бизнес , намиращ се в ръцете на 38 олигарси и мултимилионери, бандитски направен с пладнешки грабеж !

Материал на "Идея за България" от facebook.com/ideyazabulgaria
02 Октомври 2014 23:13
Друг анализ
Някой каза, че истината и бъдещето на България е в развиване на средната класа и най вече малкия и среден бизнес. Господа, имаме ли средна класа в България? И как ще има, след като страната се управлява от неолиберална олигархия с база 1 % в обществото( 38 олигарси собственици на всички партии и техните 1000 партийни слуги) съсредоточили в ръцете си целия обществен продукт и установили нова мутроолигархична диктатура. Те ограбват останалите 99% , които въобще си нямат политическо представителство, нито вън нито вътре в парламента и за това не ходят да гласуват, защото не виждат своята партия и не желаят да си дадат гласа за старите партии!
Без да знаете какво е неолиберален капитализъм и факта, че България живее в последните 25 години в неговата система, без да сте намерили начините за борба с него, въобще не може да се тръгне по този път.
А сега развита Европа успешно се бори с неолибералния капитализъм със своята правова държава. Къде е правовата държава в България?
Никой бизнес не може да тръгне в България без правова държава. Тя е тази която ще отвори вратите пред бизнеса да работи. Има ли партия в България, бореща се с неолибералния капитализъм, да иска ликвидиране на олигархията, да показва ясни пътища за това и да иска да построи правова държава!?
Както гледам в тези избори на 5 октомври няма нито една партия с програма срещу неолиберализма. Всички участващи партии са неолиберални корпоративни с база 1 % в обществото и собственост на олигарси.
Малките са създадени от големите, зад които големите са скрити се мъчат да увековечат властта си и големите да разпръснат гласовете на българите, а накрая гласовете на малките да бъдат прибрани от големите . Неолиберализмът изгради нашите партии като корпоративни и ги докара до клинична смърт, те нямат идеен електорат, нямат и членска маса, техните гласове са купени.
Дори БСП която имаше стар идеен електорат от БКП вече го загуби, понеже умори старите хора от "добрата" си социална политика. Особено малките партии са с по 1-2 души членове, регистрирани по втория начин с пълно нарушение на закона.
В предишните европейски избори са гласували само 27 % от избирателите. В парламентарните избори 2013 г са гласували не повече от 30 %. Тези малки проценти са доказателство, че урните отдавна са празни!

Голямата далавера е в това ,че в ЦИК нашите престъпни партии променят числото на избирателната активност и фалшифицират крайните резултати в своя полза, като си раздават помежду на държаните съвсем съзнателно в списъка 1,2 милиона мъртви души.

Борбата срещу неолиберализма другата Европа върши само с лостовете на демокрацията:
1) мнозинството решава ,
2) доброволния избирателен вот( съзнанието,
3) правовата държава
И става само със смяна на системата по законодателен път, със свое законодателно мнозинство. Има ли партия в България сега на 5 октомври да се стреми към законодателно мнозинство?! Всичко малки партии-сульо и пульо участващи се стремят или да достигнат праг 1%, за да приберат държавни субсидии Х 12 лева на глас- –най-големите в Европа без угризение на съвестта, че са смъкнати от гърба на най-бедния данъкоплатец.
Не разбрахте ли, че изборите на 5 октомври са замисъл на мутроолигахията ,която видя, че няма опозиция и бърза да си възпроизведе статуквото и си осигурят още един мандат -царуване удължен с 1 година, да продължи да ни дои подстригва и ограбва .
При това имаме най-криминалната избирателна система ( единствена) в Европа, с политически избираема ЦИК ,където нашите криминални партии сменят крайните числа в своя полза , там фалшифицират изборите и подменят вота на избирателите.
С предварителни задкулисни договорки между големите е предрешено идването на власт отново на БСП или предаване на властта между клановете на БСП на ГЕРБ с договорки ГЕРБ да не пита имотите и космите от главите на БСП олигархии.
Целият народ видя как се издъниха диктаторите като изкараха гласоподавателите един милион и двеста хиляди в повече над възможното. А ЦИК, по този въпрос не каза и една дума и стана съучастник и в това тъмно дело. Чудно е къде ЦИК ги сложи тези несъществуващи милион и двеста хиляди гласоподаватели известни като "мъртви души"?
Вероятно си ги поделиха БСП и ГЕРБ, които държаха ЦИК, за да си вдигнат изборните резултати, защото тези партии нямат идеен електорат, а само купен,а купуването е лимитирано ,успяват да купят само малцинствата ,но не и голяма част от българите, които отказват да си продадат гласа за 20 лева. Поделиха си ги по братски тези милион и двеста хиляди несъществуващи българи, както и още милион и половина отдавна напуснали този свят.
Сега си спомням колко се изненадал онзи наш сънародник, видял шурея си в избирателните списъци, който обаче бил починал преди 10 години.

В предишните парламентарни избори 2013 г. БСП и ГЕРБ владеещи ЦИК дадоха малко от мъртвите души и на слугите си ДПС и АТАКА защото те завалиите са съвсем без електорат. Сега на 5 октомври след изборите се очаква пак да влязат в НС двете първи партии БСП и ГЕРБ( може да се разменят местата като управляващи и опозиция) предполагам, че АТАКА ще бъде заменена с Бареков и СКАТаджиската партия НФСБ, като доказали се слуги по-големи от Сидеров, който се изложи много в последно време ,понеже слугуваше на Путиновата олигархия, а не на нашата.

Ако ни попитате-в чия мелница ще налеете вода ако не гласувате, ние ви отговаряме: Вашия глас, уважаеми избиратели, ще бъде или фалшифициран или подменен! И да не гласуваш и да гласуваш, и в двата случая ще налееш вода в мелницата на олигархията. Всички партии- и големи и малки са производство на олигархията. Тя държи ЦИК и ще фалшифицира твоя вот, дори да пуснеш невалидна бюлетина ,тя в ЦИК ще я направи валидна в своя полза. За това налей вода в мелницата на човешко си достойнство и не продавай гласа си за нито една партия, не го осквернявай и омърсявай!

Старите партии РЗС, АТАКА,СДС(реформатори),ГЕРБ подеха стария си изтъркан номер от двата последни парламентарни избора 2009 и 2013 да плашат хората с ДПС и „новото турско робство“ за да гласуват за тях.
Не се хващайте българи на тази измама!
Спомнете си , че като влязоха в НС всички врагове на ДПС се прегърнаха в бизнес прегръдка с нея , даже позволиха неговия олигарх Пеевски да надмине по богатства, крадени от всички нас, олигарсите на БСП и ГЕРБ, а после се усетиха и започнаха междуособни олигархични борби, кой да грабне имотите и парите на другите олигарси.
ДПС е същата неолиберална олигархична корпоративна партия като останалите, тя се е специализирала да слугува на големите и сега търси ново убежище при този, който и даде повече мръвки от трапезата на България. ДПС няма да надминат 7 %. Гласовете на малцинствата са ЛИМИТИРАНИ и отвън да помагат, пак бройката е лимитирана.
А и ДПС изгуби електората си и купува гласове масово.
Но и купуването на гласове е лимитирано, понеже черната каса с пари не е бездънна!!! Кой ще и даде да управлява с 7%, дори и с 15%?
Пък и ДПС не е готвена за управление на държавата , а за слугинаж на големите в краденето.
ДПС ще влезе в НС на всяка цена, това е предварително уговорено, със или без гласа на избирателите. Тя се е специализирала в слугинаж, до сега слугуваше на БСП, сега се очертава да слугува на ГЕРБ и заедно с ГЕРБ да състави правителство след изборите на 5 октомври..
А ГЕРБ държи ЦИК , но всичко там прави с предварителни договорки с БСП.
Проблема с ДПС идва от другите партии и от системата.
ДПС е държана съвсем съзнателно във висшите етажи на властта. И не от гражданите( избирателите), а от големите партии- БСП и ГЕРБ и лика прилика с тях- всички са партии на едрия корпоративен олигархичен капитал без почти членска маса, но собственост и управлявани от капитали с купени гласове. Големите партии много харесват ДПС, защото тя добре ги подпомага в краденето, като сама си пълни гушата от това. ДПС е свързана като свинските черва с останалите партии и е лика прилика с тях.
В случая не гражданите са виновни, нито техния вот( той е фалшифициран) а СИСТЕМАТА- тежката неолиберална олигархична система, със политически зависима съдебна система, която не работи за хората и държавата, а за партиите и изпълнява техни политически поръчки.
ДПС ще бъде ликвидирана в коя да е друга правова и демократична държава на Европа за корупция , работа за чужди държави( Турция) и държавна измяна, но не става у нас, защото съдебната система е под политическата шапка на обединената политическа мафия ( ГЕРБ, БСП и всички останали партии) което и разпореждат да не ликвидира ДПС. Защото ако съдебната система ликвидира ДПС, ще се открие кутията на Пандора, ще се видят и кражбите и престъпленията на останалите партии. Гарван гарвану око не вади!

Току що се чу и друго: „Да отидем да гласуваме, ГЕРБерите да не увеличат процентите си“
Драги сънародници, това е безумно нискополитическо мислене. Вече ви казахте, че партиите фалшифицират изборите, чрез политически избираемата ЦИК, направена по подобие на старата комунистическа тоталитарна държава. От два последователни избори ГЕРБ като партията с най-голяма квота е начело на ЦИК ще си нагласи процентите, каквито иска, както направи през президентските избори. Бъдете сигурни че никоя няма да зачете вашия глас!

Следователно- единствения изход е СМЯНА ИЗЦЯЛО НА СИСТЕМА, като се изгради партията на народа, на оня 99% народ дето няма политическо представителство нито вън нито вътре в Парламента, народът да вкара своята партия с своя доброволен вот( съзнание) вкара своята партия в НС с МНОЗИНСТВО, като остави всички стари партии малцинство , което значи, че им отнема властта и после по законодателен път сменя системата, със свое законодателно мнозинство и лустрира старите партия за корупция ,престъпления и геноцид на народа.

Главният командир №1 на прехода си остава БСП. Тя е родила всички партии със свои начални капитали , тя ги командва, тя стои зад всичките им далавери, тя е управлявала неспирно вече 25 години със самостоятелно управление или скрита зад другите.
За това ние от „Идея за България“ от първия си час сме се насочили да ликвидираме БСП, с което ще почне смяната на системата и ликвидиране на старата. За целта сме изградили нашата идеология, "За реална демокрация, правова и социална държава", за да може да ликвидираме БСП по идеен път, като отнемем вече жалките останки на нейния електорат, да не влезе повече от 10% в НС. После лесно може да я лустрираме!

ДПС ще бъде унищожена, като се унищожи цялото неолиберално олигархично политическо статукво и първо нейната майка БСП.
Такива безкръвни революции за смяна на системата правят цивилизованите народи в Европа. Важното е да разбираме що е демокрация, що е правова държава , да си служим с техните лостове.

Разбира се, че ще има гласували, но те ще бъдат купените малцинства и не повече от 27%. Купуването на гласове е обаче е лимитирано. А според правилата на демокрацията - мнозинството печели. На партията на народа е достатъчно 51% мнозинство в парламента, за да преобърне България и посоката на движението и.

Единствена "Идея за България" има програма за борба срещу неолибералния олигархичен капитализъм и гради нужната партия за народа с име ДВИЖЕНИЕ 1 МИЛИОН-ПОБЕДА, която народът да вкара с голямо мнозинство в НС и да смени и ликвидира по законодателен път мръсната неолиберална олигархична система с тази на социалната/правова европейска държава, да изгради средна класа и даде властта в ръцете и.
Но я градим със специална стратегия -да станем многомилионно гражданско движение и като се почувстваме силни и мощни, с организирани действия ще предизвикаме нови избори.

За това „Идея за България“ призовава честните българи- не гласувайте в тези избори, така ще запазите неосквернено последното , което ви е останало неоткраднато в бандитския ни преход- вашия глас!!!
Никоя диктатура не може да оцелее след празни урни!!!! Всеки, който гласува в тези избори, отсича по едно парче от изтънелия клон, на който се крепи все още Майка България!
03 Октомври 2014 01:11
Пред избори, жадуващите за изповед одма вадят носовете си от дупетата...
03 Октомври 2014 07:07
Хайде стига с вяра и надежда! Вярва се само в Господ и то, в който си избереш и ако искаш. А в живота можеш да се надяваш само на себе си или най-много на близките като и последните могат да те предадат. За политиците да не говорим.
Още на втория митинг на т.нар. демокрация си тръгнах още по средата, защото се почувствах като на партийно или профсъюзно събрание. Някакви хора се бяха назначили за оратори и говорители на всички на площада бе никой от присъстващите да им е делегирал това право. И си ораторстваха, говореха на тълпата, че трябва това и онова и ще напишат декларация от тяхно име. Никой не пусна на трибуната обикновения човек, никой не го попита какво иска. Така стана и с прехода. И нищо чудно като онези на площада, които се държаха така с хората, направиха така и с бъдещето им. Уж демократи, ама измислени. Самоназначили се или самоизбрали се от някакъв кръг приятели, познати, а останалите да духат супата. Така и не ни питаха искаме ли приватизация, каква и кога. Така и с годините не ни питат нищо за сделките на държавата. Правят си пазарлъците тайно не само с другите партии, но и с бизнеса. И ние научаваме постфактум и за законите, и за сделките им. Ако въобще научим за тях, преди да ни се стоварят изневинедица и да трябва да плащаме цената. Това що за демокрация е?! Ние придължаваме да си живеем като при соц-а, че и по-зле. Те си се избират и назначават, а ние можем да викаме само: Осанна! Е, понякога викаме и : Разпни го! но те си запушват ушите и продължават да ни правят на маймуни. Представителната демокрация не е демокрация, защото тя представлява единствено тях, а не всички.
03 Октомври 2014 08:17
Да гласуваш без доверие
Що бе. Аз си спомням през 50-те години, ходеха да гласуват с песни и се играеха хора. На баба ми и пращаха файтон за да отиде да гласува. Материалът не съм го чел, защото от заглавието зная какво пише в него.
03 Октомври 2014 08:39
а в белене и ловеч и там ли ходеха с песни да гласуват?
03 Октомври 2014 10:13
Да, разбира се, ниската активност оставя в парламента три партии с малко приложение от ББЦ Но тези заклинания за отвръщение вече са закъсняли И не е права авторката Днес именно т.н. малки партии успяват да се мобилизират и това ще е най-голямата изненада Те, а не тройката познати ще събере хората. Но с едно съм съгласен и това е безнадежден избор - специфичен вариант на все същото желание за чудо!
03 Октомври 2014 10:20
"Без доверие няма взаимност. Липсата на доверие освобождава от всякаква отговорност. Аз се преструвам, че ти вярвам, ти ме лъжеш, че ти пука за мен. Това двусмислие руши необратимо обществената тъкан, в това число и политическата. Живеем в постоянна лъжа, в страната на вечно прецаканите тарикати. Обръщаме в пари дори доверието. Викаме му "търговия с вот"."
Г.Горанова
03 Октомври 2014 10:41
Вярно, че според статията ситуацията е параграф 22. Но е така само в контекста на тарикатското спекулативно мислене, на което ни научиха, че за малките партии гласът ти се губи. За което причина е тъпият изборен закон. Което напълно обезсмисля изборите, защото рано или късно партиите монополисти разбират, че пеелят само с присъствие, а не с политика.
Единственият изход от патовата ситуация са малките партии.
След като не харесваш "големите" партии си избираш една от малките, която ти е най-близо до вкуса.
03 Октомври 2014 11:10
Това е бързата рецепта. Бавната, но далеч по-солидна е да си възвърнем доверието. Процесът е продължителен, минава през осъзнаването на политическия елит - повече пряка демокрация, приобщаване на гражданите към взимането на управленски решения, постоянно гласуване на доверие. Способни ли са да го направят?
Браво, Галя! Сега обаче апологетите на партийно-политическото начало, познато ни от злощастните години на прехода - които най-често имат някакъв личен или корпоративен интерес от съществуването му - ще те наплюят под този твой анализ.
Вечните стойности се налагат при нужда със силата и строгостта на закона, за който не ги е схванал и не ги спазва. Затова няма просперираща страна, в която законите да са пожелателни. Оттам трябва да се започне: върховенството на закона. Така се защитава обществения интерес.

Към морал чрез законност!
Обстановката у нас бавно но сигурно се нажежава. Оставен без шанс да подбере свестни управители, народът неизбежно ще стигне до качествен скок в общественото си устройство. Соцът се издъни, капитализмът ни не струва. Търси се нов баланс на системата "давам - взимам", и то в този ред. Сегашното - живот на кредит при липса на нормален жизнен стандарт не даде искания резултат. Надежда не остана. Примирението е на изчерпване. В тази ситуация е без значение дали гласувате или "ходите за гъби". Липсата на избор нагнетява възникването на "нов избор", различен от досегашните. Трябва да се четат класиците. Там всичко е изяснено до детайл. Просто искрата се явява непредсказана.
А иде зима...
Така е, Ганю, заформя се нещо, но няма да е социалистическа революция, както на мнозина червеношийки тук им се иска.
03 Октомври 2014 12:21
Галя
Както на много от нас не ни се гласува, така и на бъдещите избранници не им се управлява. Да черпят блага в парламента - да, но да поемат отговорности - . И най-вероятния победител, Бочко е "втреперал баджаците" (по Николай Хайтов) и не не му се ще да се главоболи, даже с 121+. Но тези около него са наострили зъбки и са турили салфетките.
03 Октомври 2014 12:44
Абе тази какви глупости плещи?
Никакво негласуване!

Това което обаче трябва да направят отвратените е да отидат да пуснат по една празна, или задраскана отгоре до долу бюлетина!

Защото по един начин се гледа на 40% избирателна активност, но по съвсем друг начин се гледа на 60% активност, от която 20% са празни бюлетини, и само 40% са реален вот!
03 Октомври 2014 13:39
И най-вероятния победител, Бочко

Тц... Няма да е победител.
Бойко не умее да играе в коалиция.
03 Октомври 2014 13:46
Но тези около него са наострили зъбки и са турили салфетките.
Кои са те?
Защото по един начин се гледа на 40% избирателна активност, но по съвсем друг начин се гледа на 60% активност, от която 20% са празни бюлетини, и само 40% са реален вот!
Каква е разликата? И в единия, и в другия случай властта е все така нелегитимна и нетрайна, видно от предния парламент.
03 Октомври 2014 14:21
Ммм даа,
с лупа търсих тема за изборите, а те са "утр"
Още миналата година казах че единствения изход за България е коалиция на ГЕРБ с БСП. Някъде из нета прочетох че гербаджийте са казали че не са постигнали съгласие със БСП.
Има ли БСП очи да поставя условия на ГЕРБ.
Станишката и от Европа съсипва БСП.
Всеки който гласува за малки партии гласува за ДПС. .
03 Октомври 2014 15:00
Някъде из нета прочетох че гербаджийте са казали че не са постигнали съгласие със БСП.
Има ли БСП очи да поставя условия на ГЕРБ.


С престъпници не преговаряме. Как да изпълнят това ни условие?

От друга страна, интересно ще е за нас, в БСП, кои все пак са склонни да преговарят с престъпници и кои не. Много интересно!
03 Октомври 2014 15:06
При бракуването на "социалистическите" ценности заедно с "дръзновението" и "плановата икономика" изпратихме на боклука и вечни стойности като "солидарност", "доверие", "почтеност", "скромност". Отхвърлихме ги като неконвертируеми в победилия свят на егоизма, парите и вещоманията, който цени само онова, което може да се купи и продаде. Подронихме собствените си морални устои, а сега недоумяваме защо сме толкова огорчени.


Глупости.Морал не се отхвърля ей така. До вчера си бил с един морал и хоп - днес имаш друг. Какви морални устои имаше в соца: почтеност - крадеше се масово от всяка фабрика и предприятие, доверие - хората се страхуваха да кажат какво мислят, защото не знаеха жертва на чий донос можеха да станат; скромност - правеха се хвалебствени филми, пишеха се книги за управляващата върхушка, а безценните мисли на Първия се публикуваха в многотомници на луксозна хартия. Е реликти от онова време като сем. Славкови (баща+ и син) - символ на скромността; Партията водеше безмилостна идеологическа борба с "еснафското мислене", ама без особен успех.
Но имаше контрол, закони и страх от нарушаването на законите за огромното мнозинство. Наистина една малка клика беше недосегаема и това беше ясно, но на хората беше наложено да приемат положението "Quod licet Iovi, non licet bovi"". А сега чувството за безнаказаност е обзело всички, защото едно е да подочуваш, че там нейде във върховете има хора, които могат да си позволят всичко, а друго е да видиш съседа си, ей същият като теб, да го прави.
03 Октомври 2014 15:28
Верно много сме паднали щом и видни представители на перото минаха в лагера на най-долнопробния лумпениат с призиви за негласуване.
А що за идиот трябва да си, че да не разбираш че наказанието за партиите чрез негласуване минава първо през наказание за самия тебе, родители, деца чрез държавните системи, които ще се скапят преди партиите.
Даже простото момче Витков намери по-интелигентен начин да яхне отвращението.
Ма молявиса съвземете се.
03 Октомври 2014 17:49
С престъпници не преговаряме. Как да изпълнят това ни условие?


Верно. Направо им подарявате властта на 100 процента и се извинявате и се целувате по Орлов мост. .
03 Октомври 2014 18:14
Ей,хора ,гласувайте,щото вижте какво се задава:

Натисни тук
03 Октомври 2014 18:37
Всеки който гласува за малки партии гласува за ДПС.

...глупости... гласуваш за всички, които влизат...
03 Октомври 2014 22:29
Когато отиваме до урните с отвращение, обикновено получаваме отвратителен резултат

И с кръчмите е същото.
04 Октомври 2014 02:30
поздравления за статията!

Негласуването също е избор!
Понякога е нужно да направим няколко стъпки назад, да се отдалечим повече от това, което ни занимава, да излезнем от матрицата и да си зададем въпроса: харесва ли ни системата, в която живеем! Втурачени в това да изберем най-малкото партиино зло, ние не си задаваме по-генералният въпрос: трябва ли непремено да избирам между това да имам въшки или да имам бълхи... и накрая да получа и двете. Ами ако кажа "не", какво ще се случи, ако в неделя отидат само 20% от избирателите до урните?
Ясно е, че резултатът ще бъде легитимен, защото не се изисква кворум за парламентарни избори (странно е, че има кворум само за референдуми), но дали
избраниците ще се чувстват комфортно с подобни резултати , как ще тълкуват това послание политическите им " партньори" в ЕС и САЩ?
Негласуването за мен е форма на протест. Протест срещу цялата покварена система на представителната демокрация, изродила се в антипод на това, което проповядва и не е вярно, че тя е покварена само в държави като България или САЩ!
Корупция и задкулисие има и в западна Европа, там те просто на са така вулгарни. И в родината на демокрацията-Гърция ги има и то от десетилетия.
И не съм съгласна, че трябва просто да се примиряваме с избора, който ни оставят да направим, защото всичко вече е решено от други, а ние сме отново жертвата! Жертва е този, който сам се съгласява да стане такава.
Четох току-що нещо от френския философ Албер Камю, което ми хареса и ще се опитам да го преведа:
" Съзнанието за абсурдността ( Камю говори за това, че човекът, като търсещ винаги смисъл, живее в един безмислен свят, което той нарича "абсурдност" ) ни разкрива същевременно свободата. Ние осъзнаваме, че няма какво да загубим....Осъзналият се човек е "господар на дните си". Той живее самоопределящ се, буден, любознателен...и той винаги се възпротивява на абсурдната си съдба " Няма съдба, която да не може да бъде преодоляна с презрение".
04 Октомври 2014 07:44
А по какъв начин се гледа на НАД 50% НЕЖЕЛАЕЩИ ДА ЛЕГАЛИЗИРАТ СТАТУКВОТО?
Изборът е право, не е наша работа д аобсъждаме или упрекваме решилите да гласуват или да не гласуват...
В битпазарната демокрация изборите са също пазарни: има сергия, има политическа стока. Харесваш - плащаш с гласа си, не харесваш - подминаваш. И никой не може да те задължи да "купиш" ненужна, некачествена, грозна стока...
А коментарите и упреците в стил "ма гласувайте, бе!" са просто злоба и опит за самоуспокоение. Нормално е - и за Хитлер, и за Сталин, и за родните отпадъци са гласували с мисълта, че се избира "по-малкото зло". А по-малко зло няма. Има ЗЛО...
------------------------------
Сайтът на Генек
04 Октомври 2014 08:45
Разбира се,че трябва да се гласува.Но с брадвите,не с бюлетините.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД