:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,547,558
Активни 89
Страници 11,094
За един ден 1,302,066

Властта уби демократа в Близнашки

Два месеца в управлението и амбициите за кариера след това са достатъчно основание професорът по конституционно право да преобърне вижданията си за изборните правила в посока на ограничаване на гражданската воля в полза на големите партии
Петьо Цеков
Традицията повелява - след всеки национален вот започва повсеместно тръшкане за това колко ни е калпав методът за преразпределение на депутатските мандати, който се ползва в избирателната система. Толкова калпав, че прави депутати от хора като Бат' Сали, избирателите на които се побират в квартална кюстендилска кръчма в делничен ден.

Традицията повелява след избори да се започне лют дебат по изборното дело или поне да се чуят призиви за бързи промени в Изборния кодекс, за да може правилата на играта да са ясни далече преди вота. Едни специалисти обясняват колко прекрасно е да въведем смесена система с немски оттенък, други твърдят, че нищо не трябва да се пипа, защото прекрасно си правим избори, трети смятат, че нов МИР "Чужбина" ще е достатъчен да изправи кривините на Хеър-Ниймайер.

Всичко това е ясно и разбираемо. В тази картинка не е ясно само защо този, който все още играе ролята на премиер, се е нагърбил с непосилната му задача - да дава готови решения по въпроси, които тотално отсъстват от прерогативите му. Работата дори не се крие във времената заетост, която упражняват Близнашки и екипът му.

Проблемът е втова, което десният социалист предлагаВ близкото минало Близнашки събираше подписи по улицата, за да осъществи идеята на президента Плевнелиев за задължителен вот, мажоритарен избор на част от депутатите и дистанционно гласуване. Тогава всеки подпис му беше важен. По това време Близнашки застана в първите редици на протеста на активното малцинство в София. Тогава той беше наясно, че тези няколко хиляди души, които издигнаха глас срещу задкулисието, в никакъв случай не са мнозинство. Подкрепи ги, защото смяташе, че са прави, а не защото са милиони.

Откакто стана премиер, Близнашки промени мирогледа си. Вече смята, че "отидохме твърде далече в насърчаването на малките партии". За него малките партии в парламента са проблем, тъй като се губи ефиктивността на избирателната система, т.е. те пречат страната да бъде лесно управляема. За да премахне този "недъг", Близнашки лансира избирателна система, която гони като чумави малките партии от парламента и дава мощно рамо на големите партии. Даже не на големите, а на най-голямата. Така биха стояли нещата в предлаганата от Близнашки смесена избирателна система, в която избираме 120 мажоритарни депутати и 120 пропорционални. Ако на 5 октомври изборите бяха проведени по подобна система,ГЕРБ щеше да има самостоятелно парламентарно мнозинство,а не 84 депутати. Близнашки е наясно с подобен сценарий, но въпреки това го предлага барабар с абсурдните си доводи. Странно или не, сред доводите му липсва един - на 5 октомври по действащата избирателна система беше постигната уникална представителност - 95% от гласувалите дадоха своя вот за партия, която влиза в парламента. 95% от гласувалите са наистина представени в тази представителна демокрация. За Близнашки този факт няма значение, той поражда само проблеми. За него наличието на 8 партии в парламента е просто някаква "демократичност", която влачи тежки проблеми. Демократичност, която си е едно чисто и просто "разпиляване на гласовете", което пречи на образуването на редовно правителство. Думи, които повече подхождат на Бойко Борисов, а не на професор по конституционно право. Но какво да правиш, когатопрофесорът се изживява като говорител на доктор БорисовЗа да е сигурен, че Бойко Борисов ще направи правителство поне при евентуални следващи избори, Близнашки предлага и смяна на метода Хеър-Ниймайер със стария - Д'Ондт, който бе премахнат през 2009 г., за да може БСП и ГЕРБ да пробият в бастиона на ДПС Кърджали, където по традиция и заради белгиеца Д'Ондт Доган все биеше с резултат 5:0 мандата.

Твърде конюнктурно, по кюстендилски, Близнашки сега забравя, че Д'Ондт дава друг тип отклонения, които са не по-малко фрапантни от тези по Хеър-Ниймайер. По Д'Ондт Стефан Данаилов не можа да стане депутат, въпреки че за него гласуваха над 17 000 в Кърджали, докато ДПС правеше мандати със средно под 13 хил. гласа.

На всичкото отгоре Близнашки чува протестите срещу Бат' Сали, но забравя, че по българската конституция един депутат може да е "избран от Кюстендил", но нямаме "депутат от Кюстендил". Чл. 67 от конституцията все още твърди, че народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Че обвързването със задължителен мандат е недействително.

Важното в случая е, че освен чиста мажоритарна система на два тура, при която победителят взема всичко, и система с една национална партийна листа, няма метод, който да не преразпределя. Хвани Хеър-Ниймайер, удари Д'Ондт, Сент-Лагю, Друуп, Хагенбах-Бишоф... Все тая. Важното е, че смяната на един метод с другвсе ще изкара някой на протестиКакто и че нито един преразпределителен метод не дава повече мандати, отколкото си изкарал, тъй като мандатите се броят първо национално, а не регионално.

Странно е, че надемократизиралият се Близнашки не предлага и вдигане на избирателната бариера на 10%. Сигурно не се е сетил. Сетил се е само да открадне гласа на гласувалите за малките партии и да го даде на големите. Нещо подобно се сетиха веднага след изборите големите партии, които решиха, че преференциите са непростим лукс за гражданите. Това, че 1/3 от всички избиратели - 1 121 624 души, си направиха труда да гласуват преференциално, за личност, сега се таксува като разточителство, което носи единствено висок процент на недействителните бюлетини. Ако зависи от ДПС, БСП и ГЕРБ, моментално ще бъде сложен край на подобна демократичност. Защото трябва да предпазят гражданите от "грешки". А всеки избор в разрез с партийните сметки е "грешка".

Войната на Близнашки срещу малките партии, стремежът му да натамани изборната логика в полза на ГЕРБ или друга голяма партия е типично мислене на човек във властта. Там, във властта, всеки смята че демокрацията е управляем процес. Че те, властимащите, са държавата и са призвани да правят демокрация, да я упътват, да й дават смисъл. Всъщност е точно обратното - хората извън властта делегират права и определят решенията. И протестиращият Близнашки даваше вид, че знае това.

Явно за два месеца той забрави откъде идва и накъде се е запътил. Това, последното, може би не е вярно. Може би човекът ясно декларира с подобни идеи, че иска да отиде в Конституционния съд. Знам ли...Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Близнашки явно забрави времето, когато гласа на всеки един беше важен... Когато нямаше малки и големи партии и избиратели
55
9650
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
55
 Видими 
14 Октомври 2014 19:51
И кога Близ/н/ашки е бил демократ?
-----------------------------
Сайтът на Генек
14 Октомври 2014 20:04
Хората гласуват за малките партии, защото са разочаровани от големите. Проблемът не е в избирателната система, а в партийната. Смяна на системата в полза на големите партии само ще отложи решаването на проблема. Няма да доведе до стабилност, а относителни периоди на стабилност с натрупване на напрежение и мощни протести от типа на пролетта 2013. Вредно за България. И мажоритарната система е пагубна за промените, ако партийните централи редят кадидатите. Герб се оказва не само неспособен да провежда реформи, но и не желае да ги провежда. Всъщност и при предишното им управление за реформи имаше само декларации за политическа воля.
14 Октомври 2014 20:24
Казусът Бат'Сали е откровена гавра на агентите Павел и Сава с българския народ с немайчин език и с тъпия агент Буда. Ако Будата има капка достойнство, ще вкара глиганите в кучи г*з, начини има стотици.
14 Октомври 2014 20:31
14 Октомври 2014 20:50
Така биха стояли нещата в предлаганата от Близнашки смесена избирателна система, в която избираме 120 мажоритарни депутати и 120 пропорционални. Ако на 5 октомври изборите бяха проведени по подобна система,
ГЕРБ щеше да има самостоятелно парламентарно мнозинство,
а не 84 депутати.


Здравият разум на повечето българи казва , че системата требе да бъде мажоритарна. В два тура, както е във Франция.
Сегашната система не предлага никаква "демокрация", а бат Сали.
Българите не желаят бат Сали.
Бат Сали, Пеевски, Сидеров, Бареков и таквизи като тех, нема как да станат мажоритарно депутати, ако ще свиня в джамия да влезе...

14 Октомври 2014 20:56
Като никога да съм съгласен до последната буква с автора
И ъщо с колегата генек- близнашки никога нее бил демократ, нито цялата кохорта, която се търкаляше пред парламента театрално с конституцията в ръка...
14 Октомври 2014 21:00
Статистиката на родната ни Политика не лови Професора - кой какво казал или предполага - толкоз...
Чакаме от Вестника анализи по главните теми от дневният ред на общия ни живот... Вече се трупат ...

14 Октомври 2014 21:47
[quote
Властта уби демократа в Близнашки][/quote]


Абсурдно твърдение! Демократът си остава такъв дори и когато го качат на въжето!
Близалков е плужек,драпащ десетилетия към властта,с различни одежди-комунист,социалист,гейбераст.
14 Октомври 2014 21:52
Нито е първия, нито последния властоизкушен.

Протестерите - башка.

14 Октомври 2014 21:52
Бат Сали, Пеевски, Сидеров, Бареков и таквизи като тех, нема как да станат мажоритарно депутати, ако ще свиня в джамия да влезе...Това е пълна фантазия. Точно Пеевски и Бат Сали, както и много други юнаци от ДПС нямат никакъв проблем да бъдат избрани мажоритарно в райони, където ДПС традиционно си има голям превес. Същото важи и за ГЕРБ - огромната част от гласоподавтелите гласуват за ГЕРБ заради Борисов. Конкретният кандидат е без особено значение.
14 Октомври 2014 22:02
Точно Пеевски и Бат Сали, както и много други юнаци от ДПС нямат никакъв проблем да бъдат избрани мажоритарно в райони, където ДПС традиционно си има голям превес

И колко са тези райони...
От 200 мажоритарно избрани депутати във ВНС, депесарите имаха 10.
Кой по-напред ша уредят...
14 Октомври 2014 22:07
бонго-бонго
2014-10-14 21:52:16

... Точно Пеевски и Бат Сали, както и много други юнаци от ДПС нямат никакъв проблем да бъдат избрани мажоритарно в райони, където ДПС традиционно си има голям превес. Същото важи и за ГЕРБ - огромната част от гласоподавтелите гласуват за ГЕРБ заради Борисов. Конкретният кандидат е без особено значение.


"си има" - ми напоследък "си няма". Онези, недолюбваните български граждани, живеещи в Турция, не отидоха масово до урните.

"конкретният кандидат е без особено значение" - за втори път гласувах преференциално за №2, само така - да си начеса патриотизма!
14 Октомври 2014 22:09
Петьо, много време и думи си отделил на една банална характеропатия на един банален човек
14 Октомври 2014 22:12
??
( а проблемът на демокрацията бил близнашки хехе )
14 Октомври 2014 22:12
От 200 мажоритарно избрани депутати във ВНС, депесарите имаха 10.

А колко взеха преференциално?
ВНС не може да бъде база, защото беше избирано във съвсем други условия.
14 Октомври 2014 22:19
"конкретният кандидат е без особено значение" - за втори път гласувах преференциално за №2, само така - да си начеса патриотизма!


И в твоя район номер 2 измести ли номер1?
14 Октомври 2014 22:25
И в твоя район номер 2 измести ли номер1?

Не, разбира се.


Говорих за крастата - да имаш шанса да прецакаш някой - патриотизъм.
Вече знам - преференцията на г-жа Манолова, не означава мажоритарен вот - освен в отделни случаи, които не коментираме.
14 Октомври 2014 22:41
ВНС не може да бъде база, защото беше избирано във съвсем други условия.

Верно, че са други условията.
Иликторато на депесето в тези райони е намалял двойно, по най-различни причини...
14 Октомври 2014 22:58
През 2009 г. Мажоритарен деутат на ДПС в Търговище е Касим Дал с 32606 гласа.
През 2013 неговата нова партия Свобода и достойнство вземат ам 5 541 гласа.
а ДПС 21 007 гласа.
Та така с мажоритарния вот.
14 Октомври 2014 23:12
Много думи е отделил Авторът по темата, но не е направил едно важно заключение, колко лесно се продава българинът, па ако ще и да е високообразован, че и професор, колко лесно става подлога, с надеждата да получи някакъв бъдещ келепир. И това Ингилизите и другите го знаят отлично, познават продажността ни и нашите комшии, затова така успешно ни държат в матова позиция, а нашите “лидери“ се хилят и повтарят колко малък народ сме били. След тази трета историческа грешка, която правим с нашата прословута сервилност, ние се заклеймяваме завинаги. Когато освободят един роб, той не знае какво да прави със свободата си и търси поредния господар-Сенека. Е намерихме си го.
14 Октомври 2014 23:32
Не знам за Касим Дал, той си е ваш. Ето малко резултати:
Натисни тук - това е за 2014.
Натисни тук това е за 2013.
закръглено говорим за 17 срещу 19 % за ГЕРБ, 2 % отлив от Кърджали за ДПС - 2%, в полза на ГЕРБ.
Не виждам напредък за РБ в района.
Всъщност не виждам нищо: Натисни тук!
Какво се е случило, че има празно място?
Къде сте в РИК Кърджали?
14 Октомври 2014 23:32
Ами за социолога Цветозар Томов какво ще кажете. В предишния си мандат ББ беше наречен какъв ли не от социолога, чак на мен ми ставше неудобно, а не съм гнуслив, а сега, мед му капе от устата. Ей, като им замирише на власт побесняват.
14 Октомври 2014 23:35
Странно или не, сред доводите му липсва един - на 5 октомври по действащата избирателна система беше постигната уникална представителност - 95% от гласувалите дадоха своя вот за партия, която влиза в парламента. 95% от гласувалите са наистина представени в тази представителна демокрация.
A какво правим с факта, че съвкупно за всички представени в парламента партии са дадени по-малко от 50% от гласовете? Това може да е ок от гледна точка на сегашния закон, но това не прави така предсавения парламент морално легитимен.
А иначе - нужна е изцяло мажоритарна сиситема на два тура и право за отзоваване на депутата по всяко време от неговите избиратели в района му. Няма да промени радикално нещата, но помага.
14 Октомври 2014 23:48
Ха-ха, намерих РИК Кърджали: Натисни тук
Грешката не е вярна, да ме прости проф. Вълев.
15 Октомври 2014 09:04
Проблемът не е Д'Ондт (всъщност метод на Джеферсън) или Хеър-Нимайер (всъщност метод на Хамилтън), а в третата стъпка на алгоритъма, която не е нито едното, нито другото. Иначе двата метода са практически равносилни на национално ниво (разлика до 1 мандат).

Район "Чужбина" до голяма степен изглажда разпределенията, но евтините мандати остават. Само дето вече не ги взима ДПС, а примерно АБВ. Евтините мандати се чистят на 100% само чрез въвеждане на национални листи наред с регионалните. Регионалните листи взимат само целите мандати (евтините мандати не са цели!), а регионалните обират остатъците. Националният резултат на партиите е същият, но чувството за несправедливост се редуцира.

Бъдете здрави!
15 Октомври 2014 09:08
Малка грешка. Да стане "националните обират остатъците".
15 Октомври 2014 09:45
На мен пък кабинетът Близнашки ми харесва много повече от останалите. Изглежда това, че не са партийно зависими и не трябва да се обясняват на партията си, прави министрите по-самостоятелни и решителни. Това, че предлагат някакви решения, за неща които не са в прерогативите им не е лошо, а показва отговорност. Само, че някои разбират, че като се сравнят действията на сегашното правителство с предишните се вижда колко зле са били! А Близнашки е такъв какъвто трябва да е премиерът - решителен и последователен.
15 Октомври 2014 09:50
Според мен, до избори не трябва да се допускат толкова много партии. Трябва партиите да са със изградени структури/поне в 80% от избирателните райони/ и то година преди изборите, да имат поне 5000 члена, които да се доказват с членски внос всеки месец. А не както е в момента - събира се шайка тарикати.. набързо намират 5000 подписа и готово - малко обещания за 1милион раб. места, малко обещания за "реформи", малко плащане тук и там и готово - депутати.

15 Октомври 2014 09:51
дядо Илия
15 Окт 2014 09:45

Печелиш жълтата фланелка...
15 Октомври 2014 10:54
кифла
14 Окт 2014 23:32

Примерът с Касим Дал е пример колко реално мажоритарни са мажоритарните депутати. В момента, в който той губи принадлежността си към ДПС, неговата популярност в избирателния му район просто се стопява. Което означава, че успехът му на мажоритарен вот се дължи на партията му, а не на него самия.
Мога смело да прогнозирам, че ако Кадиев напусне БСП и се яви на мажоритарни избори в 23 МИР (откъдето спечели толкова много преференции), той ще се представи доста по-зле.
Ако човек погледне мажоритарно избраните депутати от ГЕРБ през 2009 г., ще види, че в голямото си мнозинство тези хора не се наложиха като някакви ярки политически личности.
Въвеждането на мажоритарен вот също така ще иска отпадане на конституционния текст , че депутатът представлява целия народ, всички български граждани.
Тясното обвързване на депуат само с избирателния му район, пък отваря възможността за възникване на регионални политически обединения "Коалиция за Пловдив", "Съюз за спасението на Враца" и подобни, което пък поставя под въпрос националните политически стратегии на партиите.
И не на последно място ролята на купения и контролиран вот се увеличава.
15 Октомври 2014 11:01
Властта уби демократа в Близнашки
Тези статии винаги ме изумяват с детинската си и повърхностна интерпретация на нещата. Близнашки бил еди-какъв-си, па като взел властта и станал друг (това в рамките на 1 година). Ами не - същият човек си в. Колкото и да искате да героизирате "активното малцинство" (смех) те са си вкупом едни Близнашки-та. Единственото което тях ги вълнува е те да са на власт. Ама нямат нито акъла, нито капацитета да направят нещо повече от това да се облагодетелстват лично. Това принципи и ала-бала е залъгалка за по-наивните (които въпреки 25 години разочарования, все още съществуват). Баце си го казва - вие сте прости и аз съм прост - и затова се разбираме.
15 Октомври 2014 11:05
Какъвто и да е Близнашки, ясно е, че политическата ни система има нужда от промяна. Дори Димитровската конституция се наложи да бъде сменена след 24 години. Сегашната е далеч по-амортизирана.
15 Октомври 2014 11:47
бонго-бонго
15 Октомври 2014 10:54


бонго, напоследък много ми харесваш !
15 Октомври 2014 11:55
Мишо Константинов написал
Район "Чужбина" до голяма степен изглажда разпределенията

Мишо, да те питам само, колко мандата ще дадат на такъв МИР при около 700,000 с паспорти, лични карти - общо казано, имащи ЕГН-та
15 Октомври 2014 11:56
И не на последно място ролята на купения и контролиран вот се увеличава.

То ако беше така, мажоритарните избори щеха отдавна да бъдат въведени...
15 Октомври 2014 12:06
Въвеждането на мажоритарен вот също така ще иска отпадане на конституционния текст , че депутатът представлява целия народ, всички български граждани

] абсолютно вярно, не че СЕГА представляват народа, но ...
пример: в София има 42 мандата по пропорционалната - та значи при смесена, 21 чиляка ще се избират мажоритарно и като КЪК ще стане туй, единият ще агитира по Витошка и Патриарха, а другия от площад Славейков нататък... я да се спре да се търси под вола теле, а телето е БОКО
15 Октомври 2014 12:27
Много вопиюща некомпетентност демонстрира авторът по отношение на избирателните системи.
чиста мажоритарна система на два тура, при която победителят взема всичко


  1. Предлогът е много важен! "В 2 тура", а не "на".
  2. Победителят взема всъщност 1 мандат, колкото е възможното, с оглед районирането при тази с-ма (едномандатни изб. райони).
  3. Явно авторът бърка с "маж. изб. с-ма в 1 тур", при която се казва, че "победителят взема всичко", но тук е правилно, защото няма значение колко % има победителят, а само факта, че е победител.
    [/list]
15 Октомври 2014 12:30
щурчо, 14 Октомври 2014 20:50:
Здравият разум на повечето българи казва , че системата требе да бъде мажоритарна. В два тура, както е във Франция. Сегашната система не предлага никаква "демокрация", а бат Сали.


15 Октомври 2014 12:58
... на 5 октомври по действащата избирателна система беше постигната уникална представителност - 95% от гласувалите дадоха своя вот за партия, която влиза в парламента. 95% от гласувалите са наистина представени в тази представителна демокрация.

Поздравления за автора Цялостно статията ми хареса. Вчера (нескромно е да се цитирам, знам) аз го казах (почти) същото под новината, че Близнашки е против малките партии. Не цитирах процентите, защото не ги знаех, но да кажем бил съм близо. Това първо.
Второ, което ми се набива като извод, който нашите политиците не искат изобщо да вдянат и проумеят. Всички са се съсредоточили в избирателната система, ама каква да е, ама каква да не е. Да, има кусури. Няма спор по това. Но, за пореден път политиците умуват как да прецакат избирателя с някоя изборна система и шашма, за да получат мандат за управление. НИКОЙ НЕ СИ ДАВА ЗА СМЕТКА, ЧЕ ЕДНО ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ, ЩЕ ИМ ДОНЕСЕ СЪЩИЯ ДИВИДЕНТ! Ето по това, хич не им се мисли. Това е основния проблем, не изборната система. Масовия гласоподавател какво очаква: сигурност, работа и нормални доходи, добро здравеопазване и образование. До голяма степен това са основните очаквания. Мислите ли, че ако някой държавник или партия бе постигнала това нямаше да и се даде отново кредит на доверия за да управлява? Пример, ако след 1997 г. СДС бяха управлявали държавнически, имайки цялата власт, щяха ли да изпаднат от управлението, защото хората им дадоха червен картон и ги изхвърлиха от политиката за години, точно защото гледаха собствените си интереси само. И всички останали партии, управлявали са правели същото. И в крайна сметка, повечето хора отказаха да гласуват или решиха този път да подкрепят някоя партия извън стандартното политическо статукво. Ето го и резултата. А не, видите ли, избирателната ни система. Калпави са ни управниците, а не избирателната система. И, да, съгласен съм и с друго, че заради тази система, не могат да влязат читави управници. Но, държа на своето, основния извод, който трябва всички да си направят е, че след като те изберат, направи така, че да отговориш на максимум на очакванията на тези, които са те избрали! В противен случай ще си дискутираме тук едно и също, години наред, без полза от това.
15 Октомври 2014 13:02
Здравият разум на повечето българи казва , че системата требе да бъде мажоритарна. В два тура, както е във Франция.

Откакто съществува институцията, президента на България се избира по тази система.
И какво се получи:
- През 2006 година на втория тур се класираха Първанов и Сидеров. Тогава избирателите на СДС за кого от тях гласуваха и чувстваха ли се представени?
- 2011 година - за по-партийно гласуване не мога да се сетя. Спомняте ли си репликата на Бойко Борисов, че и магаре да издигне за кандидат-президент ще го изберат? То май така и стана...
15 Октомври 2014 13:15
Петьо Цеков

Лизняшки да стяга почерпка за назначението в КС.
15 Октомври 2014 13:15
Ми то само президентската институция функционира и то щото се избира по този начин.
Па некои мозъци искаха президентина да се избирал от парламенто с мнозинство от 2/3.
Ужассс...
15 Октомври 2014 14:07
То може системата пак да бъде мажоритарна, но в многомандатни райони и в един тур. Спечелилите най-много гласове си получават депутатските места. Така няма да се получи ситуация, в която в парламента да са представени само две партии и едната има 80% от местата.
Двата тура са излишни, тъй като на втория тур много гласоподаватели гласуват принудително за кандидат от балотажа, който не е техен първи избор и освен това се открива възможност за договорки между класиралите се и отпадналите кандидати са прехвърляне на гласове.
15 Октомври 2014 14:10
Автора
15 Октомври 2014 14:11
Така няма да се получи ситуация, в която в парламента да са представени само две партии и едната има 80% от местата.

Точно това ще стане, ако е само един тур, както е в Англия.
Във Франция, къде изборите са в два тура има представители на 5-6 партии...
15 Октомври 2014 14:20
Точно това ще стане, ако е само един тур, както е в Англия.
Във Франция, къде изборите са в два тура има представители на 5-6 партии...

Да не би в британския парламент да има само две партии?
В България това се получи на изборите през 2009 г., когато мажоритарно бяха избрани само кандидати от две партии.
Аз говоря за избирателна система в която районите да са многомандатни, т.е. един район излъчва по няколко депутата. Ако мандатите са пет, петте кандидати с най-голям брой гласове получават мандати. Няма балотажи, при които вотът за кандидатите се изкривява поради това, че част от гласоподавателите гласуват не за предпочитан кандидат, а за единия от двамата.
Аз не виждам как бих гласувал, ако трябва да избирам между двама кандидати от БСП и ДПС. Вероятно никак.
15 Октомври 2014 14:26
Ако мандатите са пет, петте кандидати с най-голям брой гласове получават мандати.

Има хляб в тази идея...
15 Октомври 2014 15:40
НИКОЙ НЕ СИ ДАВА ЗА СМЕТКА, ЧЕ ЕДНО ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ, ЩЕ ИМ ДОНЕСЕ СЪЩИЯ ДИВИДЕНТ!


Gitcho, те не вярват в това. Няма и да го признаят, разбира се, но те не вярват в това. Не в дивидента от доброто управление. Те, уви, не вярват в самото добро управление. В по-голямата си част считат, че то е обективно невъзможно и неприложимо в нашите условия. Самата концепция "добро управление" в европейския смисъл на думата, им е чужда. Оттам и цинизмът, с който, уви, упражняват дадената им (за малко - мандат) публична власт.
15 Октомври 2014 16:10
Откакто съществува институцията, президента на България се избира по тази система.


Ами, я тогаз измисли друга с-ма за избор на президент!?

Аман от експерти по избирателни с-ми, които всъщност са по скудоумие. Не може едноличен орган да се сравнява с избирането на колективен орган. То е като да приложиш глупавите си критерии за избор на стол към избора на електрически стол.

Dorkas, 15 Октомври 2014 13:02 —
15 Октомври 2014 16:54
Броят на мандатите в МИР "Чужбина" може да се определи по няколко начина. И нито един от тях не се интересува от това, колко българи са в чужбина.
Бъдете здрави!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД