:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 30
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Конспектът на Брюксел набъбна четири пъти

От списъка с делата, който ще получат евроекспертите, става ясно, че съдебната система няма с какво да се похвали
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Европейската комисия проявява интерес как вървят 436 разследвания и съдебни дела в България.
Има ли общо между дела за неразкрити поръчкови убийства, за злоупотреби с еврофондове, за пране на пари и за престъпления, извършени от хора във властта? Оказва се - има. Общият знаменател е интересът на Европейската комисия към тях.

В списъка с делата, наблюдавани от ЕК, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), или по които има особен обществен интерес, с който "Сега" разполага, влизат общо 436 разследвания и съдебни производства. Излиза, че само за година делата, наблюдавани от ЕК, са се увеличили с цели 328 - тъй като преди година официалният списък, предоставен от Висшия съдебен съвет по закона за достъп до информация, включваше 108 разследвания и съдебни производства. А в списъка от 2012 г. те бяха едва 89.



От прокуратурата обясниха, че не те подбират делата,



които да влязат в списъка, а всичко е избрано от Брюксел. В България предстои посещение на евроексперти, които ще съберат информация за поредния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка, който се очаква в началото на 2015 г. Правосъдният министър Христо Иванов вече предупреди, че не може да се очаква положителна оценка.

В списъка има стари, забатачени дела, както и доста нови попълнения. Трите дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов са там. Там е и разследването срещу бившия земеделски министър от ГЕРБ Мирослав Найденов за търговия с влияние, принуда и престъпление по служба. До средата на януари догодина е удължен и срокът по второто дело срещу бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов за престъпление по служба и безстопанственост. Не е ясно обаче дали това разследване някога ще бъде доведено до успешен за прокуратурата финал, като се има предвид изчезването на тефтерите със записките на Златанов, които са ключово доказателство.

В списъка на делата, наблюдавани от Брюксел, обаче не се забелязва



разследването срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров,



което беше образувано през април 2013 г. и оттогава от прокуратурата отказват информация по хода му, а обвинение така и не беше повдигнато. Макар и списъкът да е актуален към септември, от него странно отсъства и сагата "КТБ".

Едно от новите дела в таблицата е това за принуда, образувано преди повече от 6 години срещу 11 либийци, длъжностни лица от Джамахирията заради мъченията над българските сестри. Става ясно, че разследването е било прекратено през юни. Тогава изтекоха 15-те години от издевателствата над задържаните българки, а с това и абсолютната давност за преследване на престъплението. Според постановлението на Софийската градска прокуратура, с което беше образувано делото, от февруари до май 1999 г. в следствения арест в Триполи петте медицински сестри със сила и заплашване са били принудени да дадат неверни показания, които ги изобличават като извършители на престъпление.

В списъка обаче няма само казуси, които през годините са попадали под светлините на общественото внимание и шумно са съобщавани от представители на МВР и на обвинението.



Ето някои от случаите, които са останали встрани от медийния шум



Производството под номер 13 от апелативния район на Варна е образувано през май 2010 г. и се наблюдава от Окръжната прокуратура в Добрич. Води се срещу неизвестни извършители за престъпления по служба, свързани с продажба на апетитни имоти. Според разследването в периода 4 юли - 11 декември 2007 г. длъжностни лица от Областната управа в Добрич и служба "Кадастър" нарушили служебните си задължения при продажба на земя - частна държавна собственост, за да набавят облага за себе си или за друг, и от това са настъпили немаловажни последици. Близо 4 години след старта на разследването - в края на март т.г., обвинения са повдигнати на трима души, сред които и на някогашния областен управител Динчер Хаджиев (заемал поста от септември 2005 г. до май 2008 г.).

В графата от таблицата "кратко описание на фактическата обстановка" е разказано и за останалите обвиняеми - Пламен Ганев е бил назначен от Хаджиев за младши експерт в дирекцията по кадастър, а по-късно оглавява дирекцията. Костадин Костадинов пък е началник на отдел "Създаване и поддържане на кадастъра" и досега. Според разследващите схемата им е следната: изготвяне и издаване от длъжностни лица от кадастъра в Добрич на скици за поземлени имоти с неверни данни - създаване и премахване на граници в нарушение на закона. Впоследствие за "слетите" или "обособени" по този начин имоти се изготвят актове за държавна собственост и имотите се продават на свързани лица. Като това се случва на цени, които са много по-ниски от пазарните.

Сделките са с изключително атрактивни имоти в местността Тузлата край Балчик, около калолечебното езеро, някои от които на около 5-10 метра от морето, къмпинг "Добруджа-Елисейна" в Шабла и Добрич. Те минават по текста от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, според който физически и юридически лица, притежаващи собственост върху законно построена сграда, изградена върху земя - частна държавна собственост, могат да придобият право на собственост върху земята без търг, като подадат молба до областния управител по местонахождението й. Хаджиев издава нужните заповеди, без към молбите да са приложени нужните документи, твърдят обвинителите. Последно срокът на това разследване е удължен до 21 октомври и в момента не е ясно какво се е случило след тази дата - дали разследващите са си взели нова отсрочка, или делото е приключило с мнение за съд или прекратяване.

Близо 3 години не са били достатъчни, за да приключи разследване за



унищожаване на културни ценности в Стария Несебър



чрез незаконно строителство. Това дело е образувано в началото на 2012 г. срещу неизвестни виновни лица, които са увредили културното наследство в периода 2004-2010 г. Разследват се и длъжностни лица, които са дали разрешението за незаконното строителство в архитектурния резерват. Повдигнати обвинения обаче няма.

Все още няма обвинения и по образуваното пред януари 2013 г. разследване за незаконното строителство върху 28 916 дка дюни край Несебър. Поредното удължаване на срока по това дело за престъпление по служба е бил удължен в края на септември.

През февруари 2011 г. тръгва разследване за безстопанственост, пак срещу неизвестен извършител, заради разпиляване на имуществото на "Слънчев бряг" АД през 2002-2010 г., което е причинило щети в особено големи размери. От справката на прокуратурата не е ясно докога е продължено това производство, вижда се само, че се намира при разследващ орган.

От 2012 г. насам се разследва бивш директор на областна служба към фонд "Земеделие" за това, че за времето от 30 декември 2008 г. до 12 юни 2009 г. превишил правата си и нарушил законовите си задължения, като без заповеди от земеделския министър е сключил договори за покупко-продажба на земя - частна държавна собственост, при това на цени под данъчната оценка.

От прокурорския списък се вижда също, че от Европейската комисия са си избрали за наблюдение



дела, които не бихме предположили, че ще развълнуват чиновниците в Брюксел,



тъй като не са показателни за съдебната система. Като например едно разследване от 2009 г. срещу лекари, които в нарушение на закона са предписвали наркотици и лекарства, съдържащи наркотици. Обвинения и тук няма, а срокът е удължен до края на ноември.

Такова е и разследването от 2010 г. за опита през граничния пункт "Ферибот" във Видин без документи да бъдат пренесени двойка ястребови орли, които са защитен вид. Делото срещу Стефан Гавраилов влиза в окръжния съд във Видин през 2013 г., а преди месец по него е прочетена осъдителна присъда - 2 години условно и 3000 лв. глоба. Присъдата още не е в сила.

Странно попаднало в списъка изглежда и разследване за длъжностно присвояване срещу касиер от окръжна прокуратура. По него обвинения все още не са повдигнати, предстоят разпити и събиране на документи.

1
2372
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
12 Ноември 2014 11:50
Е, сега като знаем кои са делата наблюдавани от ЕК, ОЛАФ, от особен обществен интерес [и за какво се отнасят], к'во прайм оттук нататък? Пука ли му на някой въобще у нас и по света какво с тава с ония другите - които не са от особен обществен интерес и под надзора на ЕК, ОЛАФ? Крайните съдебни актове получават някакво одобрение/неодобрение от високите европейски институции и някакво обсъждане в медиите без ни най-малко да се стига до фундаменталната причина за качеството на българското правосъдие. Впрочем с разбираем и еднозначен критерий за качество не борави никой от посочените. Тъкмо хилядите дела извън полезрението на медии и европейски настойници показват най-добре отвратителната истина, че българските съдии са хора с покварено съзнание и извратено мислене. Защото обосновават становищата си недопустими от морална и логическа гледна точка изопачения на факти и законови текстове. В подкрепа на посочената теза биха могли да се преведат безкрайно много доказателства. Само че пред кой съд?! Като начало бих могъл да цитирам решението на някакъв магистат с калпак във фамилното си име, който малко по-късно бе провъзгласен за велик експерт и ръкоположен за член на Висшия съдебен съвет. Та същият, ако сте забравили, беше констатирал, че разделянето на делото е прчека за разкриването на обективната истина. С други думи казано, самият законодател е създал процедурно правило, което не дава възможност на съда да провараздава...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД