:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,839,678
Активни 113
Страници 4,250
За един ден 1,302,066
Космос

Можеш ли да се качиш на комета?

Европейската космическа агенция създаде история, като успешно приземи робот върху комета в открития Космос
"Селфи" на "Розета" с кометата - една от камерите на сондата е заснела един от слънчевите й панели и кометата в далечен план.
След 10 години и пътешествие от над 6 млрд. км космическата сонда "Розета" прати апарата "Филе" на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. В следващите месеци, докато "Филе" се разхожда по кометата, а "Розета" продължава да се върти в орбита на "Чури", данните, които те изпращат, може да са ключът, който ще разкрие отговорите за формирането на Слънчевата система, произхода на водата на планетата Земя и вероятно дори произхода на самия живот.КометатаПредизвикателството пред екипа, който управляваше "Розета" от земята, бе да приземи спускаемия апарат "Филе" на въртящата се комета с форма на патица, която пътува из Космоса със скорост 18 км/сек. Където точно трябва да се приземи "Филе", бе решено през септември, след като "Розета" стигна до кометата и влезе в орбита около нея. Учени и инженери определиха, че точката Джей (сега известна като "Агилкиа"), която се намира на по-малкия лоб на кометата, е най-доброто място за приземяване и последващи експерименти. На територията от един квадратен километър има скали, процепи и огромни каменни блокове, всеки от които можеше да попречи на приземяването.

"Агилкиа" е добре позиционирана спрямо светлината, което значи, че "Филе" ще има възможност както да презарежда слънчевите си батерии в моментите, в които е огряван, така и да охлажда системите си, когато се стъмни. Приближаването към необичайно оформената комета ни даде информация за размерите й, но анализите разкриха и други детайли.

Кометата се завърта около себе си за около 12 часа и тежи 1 трилион кг. Плътността й е 400 кг на куб.м (същата като на някои видове дървета). Обемът й е 25 куб. км. Цветът е като на въглища, ако се съди по албедото й (отражателната способност; количеството светлина, което бива отразяването обратно в Космоса)Европейската космическа агенцияПриземяването бе направено на 12 ноември. "Розета" пусна "Филе" в 08:35 по Гринуич. Неточност с няколко милиметра в секунда в орбитата на "Розета" би довела до това "Филе" изобщо да не уцели кометата. Спускането, наблюдавано от мисията на ЕКА в Дармщат, Германия, продължи около седем часа.

Тъй като кометата е на около 510 млн. км от Земята, комуникацията между "Розета" и контролния екип отнема 28 минути и 20 секунди във всяка посока. В резултат на това потвърждението, че "Филе" се е приземила, пристигна в 16:04 ч. по Гринуич във вторник.

След пускането апаратът не е управляван по пътя си към повърхността на кометата - веднъж напуснал мисията, той се движи самостоятелно. "Имаме нужда от доза късмет, за да се приземим на добро място", заяви шефът на мисията Паоло Фери.

Екипът на "Розета" трябваше да вземе серия решения, преди "Филе" да напусне мисията - третият сигнал за действие закъсня заради тревоги за хидравличната система за приземяване на апарата. Зелената светлина обаче бе дадена рано на 12 ноември.

Как да се приземиш на комета1. Освобождаване от "Розета"

"Розета" отблъсна "Филе", когато мисията бе на около 22.5 км от центъра на кометата. "Филе" трябваше да бъде пусната на точното място в точното време, за да бъде сигурно, че малкият робот ще поеме правилния път към кометата.

2. Спускане

Спускането до повърхността е отнело около седем часа. По пътя си надолу "Филе" е изпратила към Земята снимка на "Розета" и е започнала да измерва показатели за околната среда на кометата.

3. Зона на приземяване

Избраното място за приземяване не е идеално плоско, но повечето наклони са на ъгъл, по-малък от 30 градуса. Има някои каменни блокове, които биха били опасни, ако "Филе" бе ги ударила.

4. Кацането

Когато апаратът докосна повърхността, от него бяха изстреляни харпуни, които да послужат като котви, но те очевидно не сработиха, както бе предвидено. Роботът разполага и с допълнителни съоръжения, с които да се прикрепи към повърхността. В дните преди "приземяването" бяха установени серия от неизправности, но все пак бе взето решението "Филе" да потегли към кометата, за да събере данни.Въпреки проблемите, управлението на полета има телеметрична връзка с "Филе" и получава данни от десетте датчика. Дори и да бъде загубен, ще бъдат загубени само част от данните - най-вече събраните проби от повърхността. Роботът прави панорамни снимки на околността с помощта на 6 микрокамери. Около час след приземяването започва и първата серия от научни експерименти, която е програмирана с продължителност около 60 часа.

"Розета" ще продължи проучването на кометата с 11 научни инструмента, но и ще разчита на информация от инструментите на "Филе". Радиовълните, изпращани от робота до "Розета", когато сондата е от другата страна на кометата, ще помогнат за определяне на структурата й.

Камери, сензори и други уреди на "Филе" ще анализират състава на повърхността на кометата и температурата за наличие на аминокиселини, нужни за наличието на живот.

Според проф.Фил Райт от Отворения университет, работил по инструмента "Птолемей", мисията на "Розета" е пълен успех, дори и преди кацането.

"Розета" ще остане в сянката на кометата до края на идната година. Това ще даде възможност да наблюдаваме как кометата реагира при близко преминаване до Слънцето", пояснява той. "Смисълът не е само в това да се наблюдава кометата от безопасно разстояние, а да се докосне обекта. За нас, които сме свикнали да анализираме проби в лабораторна среда, това е единственият научен метод".

След първоначалните научни опити са планирани и дългосрочни проучвания, които ще зависят от това дали батериите на робота ще могат да се презаредят. А това ще зависи от факта колко прах се натрупа върху слънчевите панели. В хода на мисията и докато кометата се доближава до Слънцето, температурата в робота ще стане толкова висока, че батериите и електрониката ще спрат да работят, което се очаква да се случи към март 2015 г. Дори и след края на мисията на "Филе" "Розета" ще продължи да съпровожда кометата още няколко месеца и да я анализира от разстояние.ПЪТЯТ НА "РОЗЕТА"август 2014: Рандеву с комета - "Розета" достигна кометата 67P/Чурюмов-Герасименко след 10-годишно пътуване. Сондата започва да кръжи около кометата и да търси подходящи места за приземяване на робота.

ноември 2014: Първи научни опити - след кацането върху кометата, първите дни "Филе" ще осъществи предварително подготвена серия от експерименти.

декември 2014: Дългосрочни изследвания - екипът се надява "Филе" да продължи работа и да презареди батериите си, както и да продължи наблюдението въпреки температурните ограничения.

март 2015: "Филе" може да бъде засегнат от нарастващата температура върху кометата и от натрупването на прах върху слънчевите си панели.

август 2015: Кометата достига най-близо до Слънцето. "Розета" ще измерва нивото на активност при навлизането в най-активната фаза.

 Френският министър на образованието Нажат Вало-Белкасем (вляво), председателят на Френския национален център за космически изследвания Жан-Ив льо Гал (вторият отляво), френският президент Франсоа Оланд (в средата) и френският астрофизик Франсис Рокар (вдясно) разглеждат модел на робота "Филе".
СНИМКИ ЕПА/БГНЕС
Учените в контролната зала на оперативния център на Европейската космическа агенция се поздравяват след кацането на робота върху повърхността на кометата
51
2793
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
13 Ноември 2014 20:33
Приземяване, прилуняване, при...кометяване.
13 Ноември 2014 21:20
Моите изчисления показват средна скорост 20 км/сек. При изминато разстояние 6.4 милиарда км за 10 години и 8 месеца. Или София-Варна за около 19 секунди.
13 Ноември 2014 21:36
Горд съм, че съм част от човечеството, което направи това.
Срам ме е от това, което се случи у нас в годините, в които сондата е летяла към кометата.

13 Ноември 2014 21:42
19.12 km/s излиза че е скоростта на сондата! София - Варна - за 25 секунди!
13 Ноември 2014 21:47
Т'ва, София - Варна, по шосето или над облаците?
13 Ноември 2014 21:53
ама това каква ракета е? германска? а кометата каква е?
13 Ноември 2014 21:56
Моите изчисления показват средна скорост 20 км/сек.

Горе-долу колко средно тунингован пернишки голф.
13 Ноември 2014 21:57
ама това каква ракета е? германска? а кометата каква е?
уфф, мехиканчето пак почва да осмърдява
13 Ноември 2014 21:58
.... ама това каква ракета е? германска? а кометата каква е....


Американска е бе, айде подскочи от радост и кажи дежурните слова.
Или е европейска, пак стават
Спокойно, не е руска, няма да те глобят
13 Ноември 2014 21:59
Моите изчисления показват средна скорост 20 км/сек.
Кой е тоа изчислител? Мещерский, Циолковский, Королев, Фон Браун - от село Рупча?
13 Ноември 2014 22:00
Спокойно, не е руска
Ама името й е руско.
13 Ноември 2014 22:02
Натисни тук
13 Ноември 2014 22:05
товарищМаузер
13 Ное 2014 22:02
На кой крик на душата си изригна с тоа линк?
13 Ноември 2014 22:33
Струва ми се, че тая работа е много шум за нищо.
Не мисля, че "пипането" на кометата ще ни даде повече информация, отколкото е получена отдавна с дистанционните методи.
Просто кометата, за разлика от други небесни тела, няма атмосфера, която да скрива нещо, установимо само след кацане на повърхността, нито пък има нещо в състава й, което да не може да се "прочете" от опашката й
13 Ноември 2014 22:38
тоя апарат в резултат на удара при кацането с 1 милисекунда какво ли отклонение на траекторията ще доведе в космоса на тази комета
като знам че при отклонение на компаса в морето грешката е няколко стотин километра
13 Ноември 2014 22:54
На кой крик на душата си изригна с тоа линк?

Че какво му е на линка? Крик на душа, определено е налице, ама не на моята, ами на тоя юнак от линка.
13 Ноември 2014 22:55
тоя апарат в резултат на удара при кацането с 1 милисекунда какво ли отклонение на траекторията ще доведе в космоса на тази комета
като знам че при отклонение на компаса в морето грешката е няколко стотин километра

Не разбрах какво прави милисекундата във въпроса ти, но количеството движение е произведение на масата по скоростта, а кацането на апаратчето е сравнимо с прашинка, бавно падаща върху танкер и кометата не би трябвало да го "усети".
Тъй че дишай
13 Ноември 2014 23:03
Супер. Просто фантастика.
13 Ноември 2014 23:03
една прашинка но отклонение в траекторията при тези скорости и разстояния трябва да е от значение
13 Ноември 2014 23:10
една прашинка но отклонение в траекторията при тези скорости и разстояния трябва да е от значение

Разстоянието, както и милисекундата, няма никакво отношение към количеството движение, освен допълнително да те успокои, че цялата работа става много далече
А скоростта на кацането е тази на пешеходец, не ми се рови за точна стойност
13 Ноември 2014 23:11
F=m.a
13 Ноември 2014 23:18
променя се масата на кометата и ускорението се променя при полет по елипса от там и елипсата по която лети кометата
с една дума има промени
13 Ноември 2014 23:21
гледаи какво става като се стопи леда на полюсите на земята и се промени сплеснатостта при липса на тежестта от ледените шапки на полюсите
14 Ноември 2014 00:07
като се стопи леда на полюсите и центьра на тежестта на земята също ще се промени пък и водата в морето и атмосферата също ще има друго пожедение
14 Ноември 2014 00:33
Че какво му е на линка? Крик на душа, определено е налице, ама не на моята, ами на тоя юнак от линка.
Ама ти що му се отдаде? Духом де, телом - вряд ли, доколкото те знам
14 Ноември 2014 00:42
променя се масата на кометата и ускорението се променя при полет по елипса от там и елипсата по която лети кометата
Тоя е голем механик! Лайк Newton, едва ли не! Бихте ли ни просветлили, по кой от фундаменталните закони на Механиката, става сичко това. Не, че не става де, ама сепак, как, в какви мерки? Понеже съм добър човек - сички го знаят - да помогна - за начало, що по елипса, а не по окръжност? С кво елипсата е по-хубава от окръжността? И двете са конични сечения, ако ме разбирате. Не съм казал, че не е по елипса, ама що? Що да не е по хипербола - и тя е конично сечение. С кво е по-лоша от другите две - окръжността и елипсата? Викай за помощ МишоК.
14 Ноември 2014 00:48
Понеже наистина съм много добър човек - това е събитие, но не чак толкоз сложно. Това е по силите на трима докторанти, с един стандартен лаптоп. Двамата да се карат, третият да арбитрира. А съдържателната част на на проблема, тя не е за секи шаяк. Не, че някой ще му попречи да овика орталъка.
Можем да си говорим, за гравитационното поле на тяло с отклонения от кълбовидната форма, колко тела, с какви отклонения от теоретичната форма, на какви разстояния в разглеждания интервал от време, с каква плътност на запълващото обема им вещество, равномерно или неравномерно. и т,н и т.н. Но!!!!
Това не е пречка бойкоидните шаяци да правят сметки на пръсти и да подпръцкват във форума. Горкият Форум.
14 Ноември 2014 08:25
Хамеле, понеже си добър човек, заслужаваш обяснение:
Силата на гравитацията м/у тела с маси М1 и М2 е F=Г.M1.M2/r2. В случая М1-масата на Слънцето, М2 - на кометата (която вече с нещо е променена). 1-ят Закон на Кеплер гласи, че планетите и другите тела в Слънччевата система се движат около Слънцето по елипси, в единия от фокусите на които е Слънцето. Фокуси на елипса са тези точки от площта й, през които, ако пуснем лъч и той се отрази от елипсата, задължително ще мине през другия полюс. Това се използва при лазерите. Така, че теоретично ще се промени орбитата, която е функция на масата и скоростта на кометата. От съвсем друга страна и масата на Слънцето непрекъснато пада, заради излъчването му. А пък Е=М.c2 показва, че слънчевото лъчение му струва маса.
14 Ноември 2014 08:27
Хамеле , понаписаното от теб личи , че не си шаяк , но предпочиташ да говориш като такъв. Способностите на българина не се определят от партийни предпочитания.
14 Ноември 2014 09:52
променя се масата на кометата

По принцип да, също и траекторията се е променила.
Но масата на кометата е ~1e13 kg, масата на Philae е ~1e2 kg. Т.е. настъпилите промени са практически незначителни.
14 Ноември 2014 10:03
А пък мен ме интересува какво "печелят" военните от тая работа? Защото такива операции не минават без участието на военните.
Иначе благодаря на колегите преди мен, много интересни неща научавам от тях.
14 Ноември 2014 10:11
Иначе благодаря на колегите преди мен, много интересни неща научавам от тях.

Сериозно? Пази Боже! Щеше да е забавно, ако "колегите преди теб" не се взимаха насериозно. Хамел го е казал ясно - глупаци пишат глупости. Учи се от книги и учебници, не от глупаци.

И още веднъж - страхотно постижение на ESA!!!
14 Ноември 2014 10:21
Мерси, Die Hexe, ще потърся книги и ще прочета; пълен лаик съм в тази област.
14 Ноември 2014 10:35
Николов, харесва ми отношението ти. Доста хора тук също са пълни лаици, но пишат с такова самочувствие, че ако не разбираш за какво става дума - може лесно да се подведеш. Аз съм така по финансовите теми Чета някаква статия - много уж уверено написана, но не я разбирам. Да я приема ли на доверие? Чета комеентарите отдолу - правят автора на пух и прах. А сега де?
14 Ноември 2014 10:36
CNN: Какво получи страната, след като правителството пропиля 1.3 милиарда на данъкоплатците за да кацне на комета?
Учен: Всъщност Розета е европейски проект, ЕС плати 1.3 милиарда...
CNN: А защо не го направихме ние преди европейците?
14 Ноември 2014 10:49
Извън майтапа, някой по-горе разправяше че нямало какво да се види на кометата отблизо, защото то и така се виждало. Ми да каже изотопния състав на твърдите вещества там, щом го вижда. Пък и други работи може да разкаже.
14 Ноември 2014 11:02
Ако някой се чуди чия е кометата, то без съмнение тя е македонска.
14 Ноември 2014 11:11
Натисни тук Може, може.
Поздрави.
14 Ноември 2014 11:19
Ихааа, сега разгледАх и научните светила нагоре по темата. Един училищен курс по физика няма да им дойде зле.

Ракетата в тоя проект не е интересна - такива има и се ползват редовно. Интересна е математиката - за да стигне до кометата и да се изравни с нея, Розета е минала в хиперболична орбита три пъти около Земята, веднъж около Марс и веднъж около Юпитер. През останалото време е правила елипси около Слънцето. Така се е ускорила, така си е променяла посоката няколко пъти, така се е и забавила после. По пътя си е срещнала и предварително намислен астероид, за да го наснима отблизо (ама наистина близо) и така с един куршум да гръмнат два заека.

И всичко това - почти без да пали моторите, защото тунджата е малко. Някои с толкова не стигат и до Перник, ами закъсват край Боснек.
14 Ноември 2014 11:41
Учи се от книги и учебници, не от глупаци.

Предимно писани от ...? Да давам ли жокер?
14 Ноември 2014 12:02
Европейската космическа агенция създаде история, като успешно приземи робот върху комета в открития Космос


Ама кацнал ли е роботът върху кометата?
Да не стане като с кацането на Луната през 69-та?
14 Ноември 2014 12:52
Да не стане като с кацането на Луната през 69-та?

Какво му е кацането на Луната през 1967 г.? Или следващите няколко кацания" Да не би да намеквате за идеологическа измама от страна на световната конспирация? Нещо като "Полетът на "Каприкорн 1"? Вы смотрели этот фильм?
14 Ноември 2014 13:04
Ракетата в тоя проект не е интересна - такива има и се ползват редовно. Интересна е математиката...
Как да не е интересна като е част от началните условия и решението?И когато първата стъпка не се реализира какво правиш с останалите?Чакаш още N години?
14 Ноември 2014 13:12

Начи ний кат сме одили на гости на комета, за чекаме ли некой комета да ни доде на гости
14 Ноември 2014 13:12
сега с тези печатни технологии колко книги на глупаци са напвчатани
14 Ноември 2014 14:49
Това е огромен успех. Не съм допускал, че може да се случи в днешно време. Явно има надежда да се борим успешно с "лошите" астероиди. Остава да усмирим американците.
18 Ноември 2014 14:51
Качихме се на комета! С това свое постижение ЕС бележи златна страница в космическите проучвания и започва да дели мегдан с Америка и Русия. Гордейте се европейци! Гражданите на САЩ първо казват "Аз съм американец!" и след това добавят "англичанин", "германец", "французин,"испанец"...... и т.н. Мечтая за деня, когато гражданите на ЕС с гордост първо ще кажат "Аз съм европеец!" и след това ще добавят едно от имената на поне най-малко 28-те нации. Това ще бъде денят, в който престанем да гледаме отстрани и да се присмиваме на ЕС и неговите успехи и неуспехи, и те станат наши успехи и неуспехи! Това може би ний няма да го доживеем и видим, но че ще го направят нашите деца и внуци, е повече от сигурно. Всяко начало е трудно. Америка стана това, което е сега, дълги години след кървавата гражданска война. А ние сме доброволен съюз, в който никой не е вкаран насила и затова ще стане много по-бързо. Ако не вярвате, вижте само как общуват младежите на Европа, когато се съберат заедно и ще се убедите, че това бъдеще не е чак толкова далеч.
18 Ноември 2014 21:50
Новите граждани на Европа ще са основно две групи:
Едни, които няма да правят разлика между мъжко и женско
И други, които ще са с бради до пъпа, и ще чакат деня, в който по команда да изколят гореописаните.
19 Ноември 2014 20:27
Кометата се завърта около себе си за около 12 часа и тежи 1 трилион кг. Плътността й е 400 кг на куб.м (същата като на някои видове дървета). Обемът й е 25 куб. км.


Ало, сметачите по горе - базирано на обема и плътността излиза 10 трилиона кг. ???
20 Ноември 2014 02:52
ANASTASS STASEV,
/:/ "...Гражданите на САЩ първо казват "Аз съм американец!" и след това добавят "англичанин", "германец", "французин,"испанец"...... и т.н. Мечтая за деня, когато гражданите на ЕС с гордост първо ще кажат "Аз съм европеец!" и след това ще добавят едно от имената на поне най-малко 28-те нации..."
............................................................................
ВЪХХХ!!!
Горките Граждани на Швейцария-швейцарците! Живи да ги оплачеш!
Ми те, горките, значи, НЕ могат да казват първо "Аз към европеец", а чак след това да добавят "швейцарец"?! И нищо, че държавата им Швей;цария е "в Центъра на Средата" на Европата?!?
Горки и канадците и мексиканците, също- НЕ могат(заето е вече от "американците" това право!), горките, първо да казват "Аз към американец!", а чак след това "канадец" или "мексиканец"! И нищо, че САЩ е между държавите им в континента Северна Америка(а Канада, при това, е посредата на САЩ)!??
ПФУ!
ВСЕКИ Гражданин на която и да е държава в континента Америка(Северна и Южна) е АМЕРИКАНЕЦ- а НЕ само Гражданите на САЩ!
Така както ВСЕКИ Гражданин на която и да е държава в континента Европа е ЕВРОПЕЕЦ- а НЕ само Гражданите на държави от ЕС!
Гражданите на САЩ са първо "сащци"("юесейци", а чак след това, но НАРАВНО и РАВНОПРАВНО с Гражданите на ВСИЧКИ държави в континента Америка(Северна и Южна), са "американци"!!!
КАЗАХ!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД