:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,840,584
Активни 121
Страници 5,156
За един ден 1,302,066
Тренд

Колкото повече несигурност, толкова повече пенсионери

Кабинетът се състави с обещания за реформиране на ключови сектори, но намеците за отлагане на пенсионните промени стават все по-ясни
Снимка: Архив
Този протест срещу ниските пенсии е от 1999 г. Може би само миналата година не е имало пенсионерски протест, тъй като територията "бе иззета" от протестите срещу Пеевски и Орешарски. Но отказът да се вземе решение за вдигане на възрастта за пенсиониране доведе до по-голям брой нови пенсионери. Принципът е "по-добре ниски пенсии, отколкото никакви".


За поредно отлагане на пенсионната реформа намекна още в първите минути след приемането на поста социалният вицепремиер Ивайло Калфин. Нищо не е изречено категорично все още, но всяка дума на Калфин сочи натам. Въпреки че се състави с обещания за реформиране на ключови сектори, реформаторското правителство е на път да направи крачка назад в една от най-важните системи, който се нуждаят от промени. И това бе заложено в програмата на кабинета на Борисов - първо в нея се предвиждаше "продължаване на пенсионната реформа" (колкото и неясно да е това), но под натиска на АБВ бе допълнено, че реформите ще продължат, само че през 2015 г. ще се търси широк обществен консенсус и ще се отчитат демографските характеристики на населението. Заедно с признанието на Калфин, че пенсионната реформа е била силово наложена от ГЕРБ, везните вече съвсем клонят към поредното замразяване на условията за пенсиониране и търсене на нов оптимален модел.

Така поредно правителство ще нагласи по своя мярка пенсионната реформа, а междувременно осигурителната система ще продължи да губи най-важния си капитал - доверието на хората, че има смисъл да се осигуряват на реалните си доходи и да изискват това от работодателя с мисълта за старините си. Ако всеки, който идва на власт, реши, че трябва да започва всичко от нулата, за каква устойчивост и предвидимост става дума? И докога може да издържи системата, ако всяко следващо правителство, уж в името на хората, решава да отлага неизбежното - увеличаването на възрастта за пенсия. От 2000 г. насам осигурителната система претърпя десетки промени инапълно изгуби предвидимостта сиСега Калфин иска да постигне широк консенсус за цялата пенсионна реформа. Дежавю - БСП също замрази стъпките в системата, без никакви мотиви, за да може през 2014 г. да направи своя реформа. Не само че нищо не направи и стана ясно, че подбудите са били единствено проблемът да се отложи. Пропиляна бе безсмислено още една година, дори и въпросът как ще получават пенсиите си миньорите и хората, които упражняват тежък труд, остана нерешен. Проблемът с пенсиите на работещите първа и втора категория труд е известен отдавна, но нито едно от последните правителства не посмя да се докосне до него, защото няма решение, което да удовлетвори всички страни. Сега вървим към отлагане с една година и на тези промени, защото професионалните фондове не могат да плащат изцяло ранните пенсии на тези хора. Сега въпросът е дали идните 12 месеца ще се направят стъпки, така че работещите първа и втора категория да имат гарантирани права поне от 2016 г. Тук въпросът с вдигането и на тяхната възраст за пенсиониране също стои. И консенсусът изглежда почти невъзможен.

Заради несигурността какво ще се случва от 1 януари хората започнаха да се пенсионират масово - над 70% увеличение на новите пенсионери само от специалните ведомства за деветмесечието на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г. отчита НОИ. До края на годината ще са повече. Сред всички новопенсионирали се със сигурност има и такива, които биха продължили да работят, но именно несигурността ги тласка да заложат на сигурното -по-добре ниска пенсия, но все пак пенсияТова е омагьосан кръг - ниската възраст за пенсиониране води до ниска пенсия. Особено ясно е при жените - те вземат средно с над 100 лв. по-ниски пенсии от мъжете не само защото вземат и по-ниски заплати, а и защото се пенсионират по-рано от мъжете.

Широкият консенсус във второто правителство "Борисов" и при конфигурацията в 43-тия парламент е почти нереален - полицаите и военните винаги ще протестират, ако някой реши да им въведе дори и минимална възраст. Самият министър на социалната политика, който е външен на системата, ще трябва да се допита до същите експерти (с малки изключения), които вече работиха по вариантите на пенсионната реформа. Сред тях няма да се намери нито един, който чистосърдечно да го посъветва да продължи с отлагането. Служебният вицепремиер Йордан Христосков, на чийто лични съвети Калфин каза, че ще разчита, заяви, че без реформа не може да се гарантира сигурността на системата финансово и като доверие на хората.

Според програмата на АБВ пенсионната реформа трябва да отчита демографските характеристики и възрастта и стажът да са обвързани автоматично с продължителността на живота. В последните години статистиката постоянно отчита нарастване на продължителността на живота у нас. Това според експертите трябва да се отрази и във възрастта за пенсиониране. Въпросът е откога да бъде въведен автоматичният механизъм - пак според експертите след достигане на определена еднаква възраст на смъртност за мъжете и жените. Докато този сложен механизъм бъде изработен, обсъден и приет, общественото осигуряване ще бъде така притиснато в ъгъла, че вместо с по 2 или 4 месеца на година възрастта ще трябва да скочи изведнъж. "Реформите си имат технология - казва в едно интервю пред "Сега" бившият социален министър Иван Нейков. - Пет забавени години ще означават, че след най-малко 5 г. ще може да стигнем нивото, преди да започнем да пропадаме. Тоест времето вече става 10 г." И определя това катогрях на много политици към обществотоОтстъпването от реформа в осигурителната система най-вероятно и през 2015 г. отново ще доведе до бум на нови пенсионери, съответно - още повече пари от държавата ще трябва да отидат в НОИ вместо за образование например, други хора ще продължат да злоупотребяват с инвалидните пенсии, хора на по 46 г. ще излизат в пенсия и ще започват да работят за охранителни фирми. Брюксел отново ще ни размаха пръст, че трябва да ограничим ранното пенсиониране, за което има поет ангажимент да се случи през 2015 г. Може би докато не ни заплашат със спиране на еврофондовете, няма да се направи нищо. Но основното е, че пенсиите ще са мизерни сега и ще са такива и след години.
16
2580
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
13 Ноември 2014 22:18
Просто нещо госпожо/жица Вие няма да ползвате пенсия дори ако днес сте на 50 Няма да има такива! Това отлагане на пенсията трябваше да стане поне преди няколко години За да има пенсии поне за 50-годишните Свършва исторята в близките няколко години Фалит в т.н. доброволни следва фалита на НОК, който на свой
ред следва фалита на държавата.
Защото пенсионерите вече нямат как да се противопоставят! А бъдещите ...ги няма
13 Ноември 2014 22:20
И докога може да издържи системата, ако всяко следващо правителство, уж в името на хората, решава да отлага неизбежното - увеличаването на възрастта за пенсия


Докато има комунисти...
13 Ноември 2014 22:21
Това го описва Дейвид Харви И нямам основание да не му вярвам
https://drive.google.com/file/d/0BzoIpejsLiJUanlaNUdwOUYxOEU/view?usp=sharing
13 Ноември 2014 22:22
Комуистите направиха това Сега антикомунистите какво ще направят -да станат комунисти
13 Ноември 2014 22:33
Това го описва Дейвид Харви И нямам основание да не му вярвам


Естествено, щом е марксист...

13 Ноември 2014 22:34
Сега антикомунистите какво ще направят -да станат комунисти


Никога. Антикомунистите рядко деградират.

13 Ноември 2014 22:35
Ще бъхтим до сто години, за да хрантутим "бежанци".

Щом държавата може да поеме тяхното здравеопазване, що да не поеме и пенсиите на все пак работилите в тази страна.

13 Ноември 2014 23:16
в цял свят е в криза пенсионната система. как в българия да е добре.?
14 Ноември 2014 09:20
Аз пък ще кажа - колкото повече пари държавата отделя за пенсии - толкова повече пенсионери се намират. Колкото повече пари се дават за социални помощи.. толкова повече социално-слаби се намират.

Просто където има пари.. има и желаещи да ги получат. Вярно някой ще каже, че пенсиите са ниски, ниски са, ама и броят им е внушителен. Иначе и парите които се дават общо за пенсии само са огромни за бюджета на държавата.

Казано по друг начин - пенсионерите и социално-слабите са приоритет.. заради това и се увеличават.

--
Блог


14 Ноември 2014 09:47
Проблемът не е че пенсионерите са много, а че работещите са малко защото икономиката се спомина
14 Ноември 2014 10:17
Не знам как е др,гаде но тук комунистите деградират в антикомунистите а те на свой ред се връщат обратно в изходното положение
14 Ноември 2014 10:49
Деса-поетеса изказва мнения по въпрос по който е тотално неподготвена.
14 Ноември 2014 11:50
Проблемът не е че пенсионерите са много, а че работещите са малко защото икономиката се спомина

Няма значение колко са работещите, има предостатъчно за всички!
Не е проблемът, че не се работи достатъчно, в бъдеще още по-малко ще се работи, 10% могат да изхранват всички и да остава.
Проблемът са банкерите сатанисти, неолибералния мозел, алчните бизнесмени и недалновидните политици.
И най-вече тотална липса на държавници и визионери сред управляващите, които са просто едно алчно стадо овце.
14 Ноември 2014 12:00
Критикуват ни за ранното пенсиониране за 1 и 2 категория. В повечето страни в ЕС няма такова нещо. Оставете 3-та категория на мира! Извадете социалните плащания и инвалидните пенсии без трудов стаж от пенсионната реформа !
Намалете драстично администрацията! Премахнете максималния осигурителен доход и осигуровките ще паднат драстично! Чиновниците да си плащат сами осигуровките.
16 Ноември 2014 21:10
[size=3][/size=3]А къде са парите от вноските за пенсии на хората, които са работили непрекъснато до сега по-вече от 40години?. Кой ги опапа???
16 Ноември 2014 21:14
Присъединявам се към kaily 14 Ное 2014 11:50
Задължителното доброволно осигуряване ми пращат ежегодно нещо като отчет - досега съм набрала около три лева към бадещата си пенсия, всичко е отишло да се издържат сами себеси.

Вече го казвах при една от предишните дискусии, но ще повторя -

По всичко личи, че когато се пенсионирам ще трябва да им връщам пари!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД