:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,841,626
Активни 170
Страници 6,198
За един ден 1,302,066

Да си патриот, не значи да си тъп

И-НЕТ СНИМКИ
Иван Стамболов
Дори на моя омерзен от медиите поглед през последните дни се натрапва един дискурс на тема "новини на турски език по националната телевизия". Спорът е стар и в очите на смълчаната общественост той винаги е изглеждал така, сякаш от едната страна на барикадата са застанали някакви лигави либерали, които се вайкат за правата на всевъзможни малцинства, включително и на турскоезичното такова, а от другата страна националисти плющят знамена със "Свобода или смърт" и с лев, стъпкал полумесец.

Признавам, че наистина е възмутително в една православна страна да се толерират неправославни вероизповедания, но що се отнася до езика, и то в медиите, не съм сигурен дали чистият и свят национален пуризъм е дори и логично оправдан. Какво казват либералите? Либералите казват: "Всеки има право да изучава майчиния си език и след това да се информира на него!" (защо именно майчиния, а не бащиния - не знам и винаги ще остане мистерия за мен). Всеки има право, казват либералите, да осъществява обществена комуникация на майчиния си език, както всеки мъж би трябвало да има право да се ожени за сестра си, а защо не и за брат си.

Какво отговарят на това националистите? Те, в общи линии, казват следното: "За това ли загинаха Левски и Ботев? За да се каканиже на турски по телевизора?! Къде е националната ни гордост?! Ние българи ли сме или лукови глaви?!...". Така ще кажат националистите, готови да жертват, ако не живота си, то поне профилите си в социалните мрежи в името на националния идеал (който обикновено не знаят какъв е поради отсъствието на национална доктрина) и на националния интерес, за който изобщо не се замислят. Защото ако се замисляха, сигурно щяха да стигнат до съвсем други заключения и щяха да заемат съвсем различна позиция.

Представете си една телевизионна аудитория, която разбира сравнително добре турски език и почти никак български. Тази аудитория всяка вечер включва телевизора и чака да чуе какво ще кажат от него. Телевизията е пропаганда - къде в добрия, къде в лошия смисъл на думата. Е, какво предпочитаме ние, патриотите и в частност националистите? Тази аудитория да бъде облъчвана с българска пропаганда на турски език или с турска пропаганда на турски език? Какво предпочитаме: тази аудитория да научи какво е "Ислямска държава" от българската или от турската телевизия?

Ама не е само това, ще се провикнат националистите. Дайте тогава централните новини да вървят и на цигански, и на арменски, и на иврит! Първо, циганите нямат и никога не са имали национално самосъзнание (може да са имали само някакво етническо) и второ, което е важното и същественото, ние не граничим с тяхна държава, в чиито предели сме били в продължение на половината си история. Що се отнася до арменците и евреите, то те не са хора, които срещат езикови бариери при общуването в нашето общество и върху тях отникъде не се осъществява идеологически натиск на етническа и национална основа, на който е наложително да се противодейства със средствата на медиите. Както е при турскоговорещите (защото много от тях не са даже етнически турци).

Да се излъчват централните новини и на турски език е не само комуникация, при която адресираният трябва да успее да разбере какво се мъчи да му каже адресиращият. Това е и мощен пропаганден инструмент. Националистите не само не трябва да протестират срещу него, а да бъдат първи негови застъпници. Сочи го елементарната интелигентност и най-простата сметка. И то сметка от гледна точка на националните интереси. В Лос Анджелис има цели медии на испански език, но не се е чуло да има някакво сериозно гражданско движение, което с "Янки Дудъл" на уста да се е хвърлило да предупреждава как Мексико ще погълне Щатите (при все че този въпрос е достатъчно болезнен в Калифорния).

Да си националист, означава наистина спокойно и пресметливо да калкулираш националния и държавния интерес, а не да крещиш банални лозунги. Да излъчваш централните новини на турски език, не е нищо повече от това още няколко хиляди граждани на България (с избирателни права) да чуят какво е направил днес българският (а не турският) президент и българското (а не турското) правителство. Да чуят, да оценят и да се почувстват част от една политическа общност - българската. Със съответните ангажименти и отговорности. Кой националист е против това?
Снимка: Архив
Преди три години Волен Сидеров внесе в БНТ подписка за свалянето на новините на турски. Сега политическите му колеги от Патриотичния фронт поставят същото условие срещу подкрепа за правителството.
63
6782
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
63
 Видими 
13 Ноември 2014 19:30
Да си патриот, не значи да си тъп
Така е, НО!
Ако си САМО патриот следователно си ужасяващо тъп или мръсен подлец.
Повечето от нашите во главе с По-Великия от Левски са точно такива...
13 Ноември 2014 19:39
мразя да се самоцитирам,ма конфесионното разделяне е проблем.Доколкото помня(не че ми се удава) наш бонго-бонго не е православен.Значи-не е от тая православна страна.Както и евангелистите от Поморие(за разлика от "гърчеещите " се православни фанариоти ,пак от там)Да не говорим кво го чака един атеист-въже като в Иран?Интересна интерпретация на патриотизма...слагайте ме у фризера,ма ми се драйфа от пишман патриотари.
13 Ноември 2014 19:57
А... и?
13 Ноември 2014 20:18
Както е при турскоговорещите (защото много от тях не са даже етнически турци).

Турчин е малце изкуствено понятие измислено от бащата на нацията Мустафа Кемал. Заедно с латинската писменост и език. Нашенските свлетлооки и русокоси аркадаши хортуват на некакъв архаичен османо-арабски от 17в. Та коги идат в Мала Азия са като бели врани и местните анадолци ги сочат с пръст като гяури...
13 Ноември 2014 20:22
Би било добре да научим мнението на автора по въпроса - как хора, родени и изживели целия си живот в България, не знаят български език? Основното образование е задължително, би трябвало да са го завършили. Как? Как, като не знаят български! И защо всички мълчат за този позор? Хиляди учители на тези хора са получавали заплати, нали? За какво? Работили ли са изобщо? Защо никой не осъществява контрол върху нивото на владеене на езика ни? Или и контролът е фалшив?
13 Ноември 2014 20:24
Представете си една телевизионна аудитория, която разбира сравнително добре турски език и почти никак български. Тази аудитория всяка вечер включва телевизора и чака да чуе какво ще кажат от него. Телевизията е пропаганда - къде в добрия, къде в лошия смисъл на думата. Е, какво предпочитаме ние, патриотите и в частност националистите? Тази аудитория да бъде облъчвана с българска пропаганда на турски език или с турска пропаганда на турски език? Какво предпочитаме: тази аудитория да научи какво е "Ислямска държава" от българската или от турската телевизия?


13 Ноември 2014 20:34
Сулата и таквизи като него да земат да видят кво пише в Ангорскио договор.
Република Турция признава и зачита правата на българското малцинство на своя територия.
За турско малцинство и разни негови права на българска територия нищо не пише...
13 Ноември 2014 20:36
По принцип съм съгласен, ама с това:
Признавам, че наистина е възмутително в една православна страна да се толерират неправославни вероизповедания
признавам, че ме срази
13 Ноември 2014 20:48
„Признавам, че наистина е възмутително в една православна страна да се толерират неправославни вероизповедания, но що се отнася до езика, и то в медиите, не съм сигурен дали чистият и свят национален пуризъм е дори и логично оправдан.”

Какво изречение само! Авторът очевидно не е успял да направи връзка между „първото” и „второто” в собственото си изречение и заради това е написал куп глупости по-нататък в изложението си..... Употребата без всякаква логика на „пуризъм” прави това изречение класическа безсмислица.
13 Ноември 2014 21:06
Щурчо, изглежда ти доставя удоволствие да унижаваш другите. Да, съгласен съм, че "Турчин е малце изкуствено понятие ..." Ама бих те попитал, дали не бихме могли със същата сила да твърдим, че и българин е малце изкуствено понятие...
И недей да иронизираш: "Нашенските свлетлооки и русокоси аркадаши..." щото и много нашенски аркадаши са руси и светлооки, пък българина кажи-речи комса селджуките. Ако не вярваш, виж по улиците какви кратуни ходят. А това, че "...хортуват на некакъв архаичен османо-арабски от 17в." вече не е така. Беше. Сега с турските TV програми, ама хич не е така, което ще рече, че Иван е прав, ама кой да им налее малко мозък на атакисти или пф-ту.
Вместо да си впрягаме усилията в немощни иронии, не е ли по-добре и ние да направим нещо за българите при нашите съседи. Щото съм сигурен, че и те говорят архаичен български, което (хм, нали) хич не значи, че са сърби, украинци....Нал'тъй?
13 Ноември 2014 21:10
мразя да се самоцитирам,ма конфесионното разделяне е проблем.Доколкото помня(не че ми се удава) наш бонго-бонго не е православен.Значи-не е от тая православна страна.


Съвети:
1/ Не прави неща, които мразиш.
2/ Имаш избор:
а. Пирамем, Ноотропил или Гинко Билоба
б. Ако имаш сенилна памет, не прави заключения по откъслечни спомени.

Ако не спазваш 1 и 2
13 Ноември 2014 21:24
Щурчо, изглежда ти доставя удоволствие да унижаваш другите.

Има си архив.
Никогиш не съм нападал и унижавал персонално некой, ако той преди това не го е направил. Пиша си по темата.
Туй, че на некой не му аресват фактите, си е негов личен проблем...
13 Ноември 2014 21:36
щурчо
13 Ное 2014 20:34
Мнения: 9,268
От: Bulgaria

Много неща знаеш ама и много щурееш. Важно е кой какво прави след като е подписал договор.
Натисни тук и почети наготово малко разсъждения за Ангорскио. Ние надминахме от прекалена толерантност всички възможни мечти на турската държава,а от тяхна страна не личи да следват духа на този договор.
13 Ноември 2014 21:43
Този въпрос е приключен преди около 250 години:
Patriotism is the last refuge of a scoundrel.
13 Ноември 2014 21:49
Не видех некъде Еню Димитров да споменава за турско малцинство по нашенско...
13 Ноември 2014 22:02
Г-н Сулю отново е напипал най-животрептущуята тема от злободневието. И нито думица за десетките турски, латински, индийски и прочее сериали с които непрекъснато се облъчва туземното население.
13 Ноември 2014 22:25
В Лос Анджелис има цели медии на испански език, но не се е чуло да има някакво сериозно гражданско движение, което с "Янки Дудъл" на уста да се е хвърлило да предупреждава как Мексико ще погълне Щатите (при все че този въпрос е достатъчно болезнен в Калифорния).


Стамболов, бегай в Ливан да поговориш по въпроса с християните. Можеш да вземеш и бонгото с тебе
13 Ноември 2014 22:48
Сочи го елементарната интелигентност и най-простата сметка


най-простата просташката сметка!

Никой не ги гледа тези новини и точно в това им е проблемът. Нема кво да ми се напъваш с елементарната си ентелегентност, за да произведеш поредния словесен тюрлюгювеч. Дори да оставим настрана високата цена на този ТВ продукт (новини на турски), тоталната липса на аудитория е достатъчно основание да бъдат спрени. Те и сега си се информират от турските канали и не ги интересуват напъните на БНТ, националисти или др. тъпанари с претенции.
13 Ноември 2014 23:07
щурчо
„Не видех некъде Еню Димитров да споменава за турско малцинство по нашенско...”

Чети бре,Щурчо. Поначало не съществува общоевропейска правна норма за понятието „национално малцинство” т.е. такова определение не се използва в законите от вътрешното право на страните членки на ЕС. Има някакви препоръки в Рамковата конвенция на СЕ за защита на националните малцинства,която не е общоевропейска защото не е подписана от всички държави. В тази конвенция не се съдържат определения за „малцинство“ и „национално малцинство“. Понеже се интересуваш за някакво турско малцинство в България трябва да знаеш,че тази конвенция не е подписана от Турция - сещаш ли се,по този случай, как се отнася Турция към наличието на „малцинства”. И понеже си ученолюбив и загрижен за турския етнос в България трябва да знаеш,че тази конвенция е ратифицирана от България. На този етнос дори партия му направиха тъпи идиоти за да защитавало това „движение” права и свободи. А в Конституцията на България в Чл.6,ал.2 е записано,че: “Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.”
Ти сега си отговори на резонния въпрос „Защо беше нужно създаването на някакво движение за права и свободи и то само на един от етносите?” и „Защо КС потвърди тази глупост”. Все едно обявяваме,че не изпълняваме основния си закон. Отговорът е много лесен – защото днешна България се управлява от безотговорни хора със силни съмнения за продажност. От прочетеното разбра също,че заради глупав премиер плащаме грешни пари на грешни хора. По времето на този премиер бяха въведени абсолютно безсмислено и новините на турски език по БНТ,които никой от този етнос не гледа. Тук е излишен въпросът „Кой,кой......кой,кой,кой”.
13 Ноември 2014 23:24
" ... да се почувстват част от една политическа общност - българската"
Няма как да се почувстват част от българската общност, ако не разбират български език.
Ако са български граждани, езика ни не трябва да е проблем за тях.
13 Ноември 2014 23:30
На този етнос дори партия му направиха тъпи идиоти за да защитавало това „движение” права и свободи.

Ахъ.
Дружинката на Луканов от ДС...
14 Ноември 2014 00:01
щурчо
„Ахъ.
Дружинката на Луканов от ДС.”


И много други герои на „новото време” участваха. Нарекоха движението уж „балансьор” за налагане на подходяща политика в подпомагане трансформацията на собствеността. Турското цигане Доган,който си няма никакво понятие от понятието политика при назначаването му за „лидер” и „балансьор” всъщност си е обикновен глупак и затова в един момент не можа да издържи и натърти за подадените му „обръчи от фирми”. Така е обучаван. И не го е срам,нарече сегашната звезда на „политическата класа” – „Тоя тъпак”.
14 Ноември 2014 07:38
***
14 Ноември 2014 07:40
***
14 Ноември 2014 07:43
Да излъчваш централните новини на турски език, не е нищо повече от това още няколко хиляди граждани на България (с избирателни права) да чуят какво е направил днес българският (а не турският) президент и българското (а не турското) правителство.
Ако се отнася до чуването на българския президент, то по-добре да не го чува, че он само глупости ръси и всички го вемат на УРА.
14 Ноември 2014 08:05
Почти не знаят турски , но за сметка на това учащите в Кърджали редовно са най-образованите ученици на България. Всичката ни е такава и затова скоро няма да ни има може би.
14 Ноември 2014 09:08
Сулата тоа път е изкъртил де квот намери:
Признавам, че наистина е възмутително в една православна страна да се толерират неправославни вероизповедания ...

Значи, Иване, ти предлагаш да забраним другите вероизповедания? Но, това няма да е достатъчно, нали така? Трябва, явно, да направим православието задължително. И който не е православен... Какво бе, Иване, ша го правите? М?
14 Ноември 2014 09:22
Признавам, че наистина е възмутително в една православна страна да се толерират неправославни вероизповедания

Баси ксенофоба - големо перекенде требва да си да сглобиш такова изречение.
Сега остава да почнем да ги колим по улиците или да им горим светите книги.
Тука ми свърши и интереса към статията.
Въобще де що има измет слага си една татуировка на Левски и казва аз съм националист и патриот и почва да псува всичко дето не е одобрено от Русия.
Простотия владее тая страна, за това такива като Волен въобще могат да съществуват.
Колкото до новините на турски - не съм против, но никой не прави изследване, дали въобще някой от целевата аудитория въобще ги гледа.
Истината е, че всяка турска къща у нас си има сателитна или кабелна телевизия с МНОГО турски канали, които по цяла ден си излъчват на турски и никой, подчертавам НИКОЙ не гледа новини на турски по БНТ.
Решението трябва да се търси другаде, може би изцяло български канал на турски и пак е спорно, доколко такова начинание би постигало целите си.
14 Ноември 2014 09:49
Представете си една телевизионна аудитория, която разбира сравнително добре турски език и почти никак български.


А защо тези хора не разбират официалния език на държавата, в която са се родили, учили, живеят...?
Ако им се отнемат всички социални придобивки може и да научат езика на страната, в която живеят.

Авторът трябва да иде и поживее в община Руен и тогава ще запее правилната песен!

Аз много ги "обичам" тези същества от времето когато бях в болница и се наложи да бъда в стая с още 9 такива жени - всички бременни и с проблемна уж бременност. Докато аз гризях чаршафите от болки те се смееха, тичаха из коридорите...
Оказа се, че в болницата било топло, хранят те без пари и така си преживяха зимата!
Много време мина, но аз не съм забравила тези жени, непрекъснатото им високо говорене, кикотене и посред нощ и елементарните им нрави. Опитваха се и да ме поучават: как така съм се оженила за мъж от друг град, нали трябва да живея близо до майка си, и др. подобни.
Ето това са съществата, на които защитаваме правата!!!
14 Ноември 2014 09:49
"Всеки има право да изучава майчиния си език и след това да се информира на него!" (защо именно майчиния, а не бащиния - не знам и винаги ще остане мистерия за мен).

Защото, уважаеми г-н Стамболов, майката е тази, която го носи 9 месеца, майката е тази, която усеща най-добре как се чувства бебенцето, детето, момченцето (момиченцето), защото между майката и детето съществува много силна духовна връзка; майката чувства детенцето като част от себе си и детето е много силно привързано към нея, особено в началните си години.
14 Ноември 2014 09:51
Турците или по точно тюркоговорящите идват по българските земи още в 681 г.След тях идват още много кумани,печенеги и татари и турци карамани.Искам да ви кажа,че ги има от столетия.Смешни са опитите на някои историци да търсят корените на българите на друго място.Турците са една голяма част от нацията а нациналната телевизия се издържа от данъци а данъците плащаме и ние турците.Новините ще ги има,няма да ви стигнат силите за това,откровенно ви казвам ,една шепа башибозуци "патриоти"или незнам какви още русски протежета немогат да диктуват воля и създават напрежение .Трябва някои хора да се учат да мислят с главите а не с задниците,вместо да мислят как да изкарат България от калта ,те още повече я тласкат към ямата с боклука.Всеки трябва да знае,всеки опит да се отнемат права на етнически турци ще срещне съпротива и ще има тежки последици за демокрациата.
14 Ноември 2014 10:16
Дардане, като искаш да си цивилизован, като турчин вземи си парици, купи си честотен спектър и си излъчвай на турски новини колкото си щеш. Никъде в Германия по ARD нямановини дори и за 1 минута на друг език освен на немски. Същото е и в Англия, макар, че там има много поляци и други народности. Във Франция по националните телевизии се говори само на...конституционния език. Ако искаш да ми кажеш, че призоваваш аудиторията да не спазва конституцията (да се говори по национална медия на друг език освен на конституционалния) то тогава си за прокурор.
14 Ноември 2014 10:21
Написаното е красив набор от безсмислени и невярни думи. Защо авторът предполага, че първата работа на турскоговорящите е да си пуснат новините по БНТ и то във времеви сектор, когато обикновено са заети? Или ще предпочетат оригиналните турски новини преди някой филм по оригинална турска телевизия.
Дали авторът е излизал извън собствената си виртуална реалност? Поне веднъж отишъл ли е да види какъв точно е бита на тези хора? Ама не с телевизионна камера, а като приятел,като комшия, на гости, на сватба, на радостно или тъжно събитие?
14 Ноември 2014 10:24
Какво предпочитаме: тази аудитория да научи какво е "Ислямска държава" от българската или от турската телевизия?

Всичко това, Иване, требе да се научава от Руската телевизия!
За тая цел всички, повтарям,ВСИЧКИ, Телевизии в българия трябва да се задължат в т.н. на чист български език прайм-тайм, да излъчват новините от там.
14 Ноември 2014 10:49
Аз не знам, защо тая материя продължава да се предъвква. Българските граждани, които се считат за турци трябва да разберат веднъж завинаги, че България е българска държава, не българотурска държава. Турският език за България е чужд език, както всички други, освен българския. Предаванията по национална медия са на официалния език на държавата и това по никакъв начин не нарушава правата на тези, чийто майчин език е друг. Така е и в други страни - примери съм давал.
Самата статия е "тъпа" - една от тези, които умуват дали сега било времето, дали било полезно и пр.

14 Ноември 2014 11:01
И на мен ми е възмутително съществуването на такива екземпляри, ма нали съм толераст, ...

България не е православна държава. Може да е православна страна и с това всичко е наред. Но ако тръгне да става православна държава ще се боря с това и няма да съм сам, а ако се проваля - ще емигрирам извън православния халифат. Това ако съм останал жив.

И не, патриот не значи тъп, но тия патриоти, които не са тъпи, не си развяват патриотизма като основно качество. Умният патриот проявява патриотизма си главно под юргана, където систематично прави нови умни патриотчета.
14 Ноември 2014 11:07
Дардан

Кой говори за отнемане на права. Какви права има турското малцинство, които да са различни от тези на другите български граждани. Ако е въпрос за новините, да си седят, никой не ги гледа, но явно са важни за вас, като някакво обозначаване. Но всъщност, не е ли това, което лишава от права вашите хора- незнанието на българския, което ги обрича да са зависими от местния дпс феодал, който да им намери работа. Или от държавните помощи- под формата на плащания за тютюн, който почти не се използва и никой не иска.
Що се отнася до историческите вмъквания, май в Търция има някаква тенденция да изкарват българите едва ли не турци(всъщност тюрки, има разлика) братовчеди, които заради лошото славянско и руско влияние не са мюсюлмани? Това е все едно германците да кажат на французите, че са германци. Все пак франките са си едно от германските племена. Или пък за англичаните, че са гемранци. Само в един момент в съвременната история на Европа някой германец си го е позволявал, ама не смятаме, че точно той е прав нали А аз мога да добавя, гърците, арменците и всякаквите християни, както и арабите и всякакви други, които са обитавали и още обитават Мала Азия. Колкото влияние върху това, което сме ние са оказала печенеги, кумани, турци и прочие, толкова са оказали и те върху турците.
14 Ноември 2014 11:13
"Всеки има право да изучава майчиния си език и след това да се информира на него!" (защо именно майчиния, а не бащиния - не знам и винаги ще остане мистерия за мен).

Иване-е-е! Иване! Бащи много, майка една!

И не бъркай националисти с национал-социалисти!
14 Ноември 2014 11:24
meto ot interneto:Турският не е чужд език в България,и доказателствата са налице.Аз не казвам и не се опитвам да изкарвам българите за турци или от турско потекло,само обръщам внимание на присъствието на тюркския елемент във формирането на българската нация а това,че мозъците на доста българи са поромити се вижда от състоянието на самата държава,май сме в дъното на таблицата.
14 Ноември 2014 11:36
,само обръщам внимание на присъствието на тюркския елемент във формирането на българската нация

Сички генетични изследвания показват, че нема таквизи азиатски елементи...
14 Ноември 2014 11:41
Щурчо,то не ти трябва генетическо изследване,едното огледало ти стига.
14 Ноември 2014 11:44
Хм. Да спомена само няколко...отбележки:
1. Не ми е ясна бройката на останалите малцинства, но ще е справедливо да има новини на:
- Цигански;
- Руски;
- Китайски;
- Арменски;
- Македонски;
- Румънски;
- Украински;
- Молдовски
и т.н.
2. Нали това ако ще е по НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ
3. Съмнявам се точно всеки ден споменатата от автора аудитория да кибичи в 16.30 пред канал 1. Който разбира езика/и се мисли за турчин/-си гледа десетки турски канали......по кабела
4. Доколкото ми е ясно спора не е за новините на турски, а е за новините на турски по НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ/която е държавна и се финансира с нашите/моите пари. А по частните телевизии - да правят и на иврит ако искат......
5. И сега се сетих=> останалите частни ефирни телевизии защо нямат новинина турски???
6. Начи цялата работа си е политическа........
14 Ноември 2014 11:51
Имаш много хубав ник, dardan.
Явно си наясно, че Дарданелите носят името на тракийското племе дардани...
14 Ноември 2014 12:10
Иване-е-е! Иване! Бащи много, майка една!


Точно. Благодаря, Федя. Казал си с една дума това, което аз изписах с много повече.
14 Ноември 2014 12:15
Единият от проблемите в случая е неспособността на българските граждани, които се считат за турци да разберат, че България не е българотурска държава, а българска държава. Съжалявам, че го повтарям, но е важно. Вижда се и във форума: не става дума за неграмотни участници като дардан по-горе, но и за по-образовани като хасан, небол и др. Тая неспособност често преминава в наглост, абсурдни претенции и фанатизъм. Опасна е, вкл. за самите тях.
14 Ноември 2014 13:10
За какво са им на турците новини на турски по българска телевизия, при положение, че могат да гледат програми и турски новини по сателит и официалният език е български ? Радиото отговорило - За да им е гадно на българите.
Азиатски табиети.
14 Ноември 2014 13:28
И все пак какво предпочитате, турците да чуват новините от българската или от турската телевизия?
14 Ноември 2014 13:31
Признавам, че наистина е възмутително в една православна страна да се толерират неправославни вероизповедания


България не е православна страна. Ако беше православна държава щеше да има часове по вероучение; безбожниците нямаше да бъдат окуражавани, а суеверието в цялото му нелепие да шества из екраните на кабеларки. Но не е. А православният християнин има изборът дали да уважава и съчуства на инославни и иноверци, че търсят пътя към Бог, макар и извън Св. Православна Църква и да им гарантира свобода на съвестта или пък да позволява на разни възгордели люде да злоупотрябяват с вярата за проповядване на омраза. Всъщност този избор стои пред всички вярващи - независимо от вероизповеданието им.
14 Ноември 2014 14:07
И все пак какво предпочитате, турците да чуват новините от българската или от турската телевизия?

Аз не мога да предпочитам вместо тях. Откъдето те желаят и на какъвто език искат да слушат. Единственото, за което настоявам е по БНТ, само по БНТ да няма новини на турски език. Става дума за националните/държавните медии. Не съм против такива да се излъчват по който и да е друг канал/радио - български, турски, какъвто и да е.
14 Ноември 2014 14:08
Турският не е чужд език в България,и доказателствата са налице.Аз не казвам и не се опитвам да изкарвам българите за турци или от турско потекло,само обръщам внимание на присъствието на тюркския елемент във формирането на българската нация а това,че мозъците на доста българи са поромити се вижда от състоянието на самата държава,май сме в дъното на таблицата.


Кой език имаш предвид? Дали езикът, на който са говорили турските племена нахлуващи в тази част на света е същият, който е бил говорен от т.нар прабългари при заселването им на Балканите и няколко века по-късно забравен? Това, че някога, в 7-9в. някаква част от населението на България е била тЮркоезична(не турско), какво значение има, векове по-късно. Факт е, че от векове сме част от славянската езикова общност.

А от това, че присъствал тЮрски елемент във формирането на нацията какво следва? Във формирането на турската нация има огромен гръцки, арабски, славянски, арменски, персийски...... елемент и на културно и на генетично ниво и какво от това?

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД