:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Газопроводът накриви "шлема" на АБВ и предизвика нов трус в коалицията

Кирил Цочев (десният)


Дебатите за "Южен поток" разделиха парламента на две, с глас преимущество за противниците на проекта, и изправиха мнозинството пред ново изпитание, тъй като АБВ се разграничи от партньорите си по въпроса. Парламентът отхвърли предложената от БСП декларация за "Южен поток", в която се изразява тревога от намерението на руската страна да пренасочи проекта през Турция и се настоява правителството да предприеме активен диалог с ЕС и Москва за спасяването на проекта. Управляващите от ГЕРБ и РБ реагираха остро най-вече срещу препоръката в документа ЕК да прилага същия подход към "Южен поток" като към Северния и да зачита интересите на страните, през които минава трасето.

ГЕРБ избра да гласува с компромисното "въздържал се", но спомогна за отхвърлянето на декларацията, заедно с гласовете "против" на реформаторите и националистите от ПФ. Авторите на документа от БСП съзряха в това театър с предварително договорен сценарий - Борисов да се покаже широко скроен в България и послушен в Брюксел. Според трактовката на АБВ групата на ГЕРБ е бламирала собствения си премиер Бойко Борисов, който настоя за обща позиция на парламента по "Южен поток".

Странна позиция в подкрепа на декларацията за спасяване на "Южен поток" зае ДПС. Само допреди няколко месеца движението громеше проекта като противоречащ на европейските правила. Това бе и един от основните му аргументи да сложи край на кабинета "Орешарски". В лагера на защитниците на "Южен поток" се озоваха още БСП, АБВ, БДЦ, "Атака" и един-двама независими. Не беше прието и предложението на АБВ да се изготви нова декларация, приемлива за всички. Това предизвика недоволството на първановистите, според които така се нарушава т. 11 от споразумението им с ГЕРБ, предвиждаща изграждането на руския газопровод. "Големият енергиен шлем" бе основен приоритет на Първанов като президент и обединяваше трите големи руски проекта - "Белене", "Бургас-Александруполис" и "Южен поток", и трите провалени към днешна дата.

АБВ се закани да предприеме действия, ако не се изпълняват договореностите с ГЕРБ. "Ние няма да играем ролята на брошка на сакото на това управление", заяви Кирил Цочев. Решението си обаче групата ще вземе след връщането на Борисов от Брюксел.

По разлома "Южен поток" се пропука и Патриотичният фронт. Двете основни партии вътре - ВМРО и НФСБ, се озоваха на различни позиции по темата. Воеводите на Красимир Каракачанов са "за" проекта, докато хората на Валери Симеонов от НФСБ гласуваха "против". Според Каракачанов "Южен поток" се е провалил в полза на Турция "заради глупостта на няколко български правителства". В същото време коалиционният му партньор Симеонов обяви: "Вчера беше един хубав ден за България, защото един вреден за страната поток няма да бъде строен". "Руската олигархия ни пробута този проект, за да плащаме огромни неустойки", заяви водачът на НФСБ. От Реформаторския блок пък доволстваха, че руският газопровод е споил отново сложните им отношения с националистите.

РБ смята проекта за икономически неизгоден. Мартин Димитров призова България да се оттегли веднага от проектната компания "Южен поток" и да заложи на интерконекторните връзки, да се присъедини към Европейския енергиен съюз и да си поиска обещаните 400 млн. евро от руснаците. "Атака" не е подписвала да се спре "Южен поток", пробва да се разграничи от предишното управление Волен Сидеров. "Имаше натиск върху колониалната държава България и сега ще купуваме руски газ с турска надценка", обобщи ситуацията атакистът.

------------- КУРИОЗИ

Дебатите родиха куриози. Стигна се до там премиерът Борисов да хвали предшественика си Пламен Орешарски, че е постъпил отговорно със спирането на проекта, докато Михаил Миков - лидерът на БСП, с чийто мандат бе излъчен Орешарски, обвини бившия премиер в превишаване на правомощията и отстъпление пред натиска на Брюксел. Миков отбеляза, че ГЕРБ и присъдружните им партии са последователни в своите позиции и "направиха всичко възможно да отклонят трасето към Босфора".
1384
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД