:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,248,399
Активни 103
Страници 15,122
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Pro domo sua

Калин Донков
Миналия петък пропуснах да ви кажа, че в Николаево са откраднали казана за ракия. Отплеснахме се заради снеговете и съм забравил. Така е, снегът покрива всичко, затрупал е в паметта ми и тази кражба. Но такива инциденти не бива да се пропускат. Казаните за ракия са доста специфични, но и знакови обекти на местната цивилизация, артефакти ли, що ли. Какво се случва с тях не е безразлично на българската душа.

От николаевския казан е останала само къщицата, на входа на селото откъм Ласкар. Повечето постройки на селските спиртоварни, които съм навестявал, обикновено са порутени и неугледни, а тази се държи. Само дето е празна. До нея е мелницата. И тя здрава, дори интересна архитектурно, но също празна. Задигнали са мотора. Зиме такива места са доста оживени, пуши огън, бумти и потраква мелничната машинария. Пристигат коли с джибри и с мливо, набрашнени и почерпени селяци припалват своите автомобили. Това тук е прекратено, зачертано е. Отмъкнато е от разбойници, които със сигурност няма да си инсталират казан и да отварят мелница. Известно е, че днешните крадци охотно грабят питиетата от селските къщи, унищожават по свой си начин алкохола. (Старците, като се жалват, не пропускат да отбележат, че са им задигнали ракията.) Тук са действали радикално - направо са отнели на селото казана.

Казани за ракия, кога сплескани и деформирани, кога на части, а кога и направо целите, периодически се предават във фирмите за изкупуване на метали в цялата страна. Това го знам от моя читател Васко Пенев, който от години следи проблема с тези фирми. От него знам също, че понякога в техните пунктове се появяват медни духови инструменти, едва ли не цели селски музики.Това е плячка от разгромени читалища в угасващи български села.От него знам, че от такъв точно пункт актрисата М.Б. си купила старинна готварска печка за своята селска къща в Еленския Балкан. Печката била направо произведение на изкуството, може би единствен екземпляр в кухненската мода по нашите земи. Странното било, че я купили пълна с недоизгорели цепеници, а във фурната открили гювеч със засъхнало в него ястие. Крадат ги, без да ги гасят, казала жената от пункта. Актрисата го разправяше в потрес.

Това същото го чух и от един мъж от избирателния район на Дончо Цончев, когато Дончо беше жив и народен представител. В едно кафене зад парламента човекът бе дошъл да "сигнализира" за неуредици в ловния сезон в Плевенско. Дончо бе с ореол на прочут ловец и приемаше оплаквания от цялата страна. После заговорихме за родния край, мъжът бе сладкодумен и избираше все многозначителни случки от селския живот. Една от тях бе толкова смайваща, че Дончо го прекъсна и ми рече: "Да се разберем отсега - за тебе ли остава, или за мен?" Искаше да каже: ти ли ще я описваш, или аз? Понеже прозата беше негова територия, а и гостът беше негов, остана си за Дончо. Не знам дали свари да я разкаже в малкото дни, които му оставаха. А и аз само ще я спомена тук, без претенция за художество, колкото да не се затрие.

Било е в някое от селата край гара Левски. Крадци нахълтали в дома на семейство възрастни хора. Заварили старците в леглото и ги държали там, докато претърсят къщата. Тази къща неведнъж била обирана и нищо ценно не се открило в нея. Прибрали пенсиите, храната, зимни дрехи и завивки. Извадили кюнците от печката и вдигнали самата печка. А печката горяла. Не губили време да я гасят, измъкнали възглавниците изпод главите на старците и с тях я хванали и я отнесли. Пушекът изпълнил къщата, жарава се посипала по пода и по стълбите. Чували крадците да охкат от опарванията. Но я качили на каручката и отпрашили. Това беше омагьосало Дончо в тази случка: как крадците награбват бумтящата печка, как не ги спират пламък, жар и пушек, как се парят, кашлят и подскачат, но крадат, крадат, крадат. И така до края на света...

Докато ви разказвах това, прочетох в интернет за патилата на един старец, Бай Марин от Северозапада, когото за последните шест месеца обрали точно 17 пъти. Дядото бил многократно опериран и безпомощен, той през годините на промените бил обект на безчет крадци, които му взели биволица, кози и кокошки, печката (!), съдовете, каквато още покъщнина намерили. (Радиото и телевизорът, виното и ракията се подразбират.) Крие картофите си под леглото, пише в информацията, за да има какво да яде на другия ден.Показаха и баба Здравка от Мечка, многострадалното село Мечка,символ на разгула и безнаказаността на селските крадци в България. В уж укрепената й къща те влизат през балкона, обират каквото е останало след предишни "гостувания" и преди да преминат към изтезания, самата баба Здравка се предава: "Вземайте парите и се махайте!" Тя си знае, те не напразно идват в нощта след пенсиите, без парите няма да си тръгнат.

Социолози и народопсихолози умуват, пъшкат, вещаят какво ли не. Меланхолия излъчват техните заключения. Освен, може би, едно: "Кражбите - гласи то - ще намаляват и ще клонят към изчезване с намаляването и оттеглянето на българското население от селата." Заслужаваше си да прехвърля толкова страници, за да попадна на тази ведра прогноза. "Оттегляне", това е термин, който буди какво ли не. Най-вече любопитство, но живи ли ще сме, за да го проследим как се случва...

Думата "крадци" господства в днешния ни речник, а на село е направо хегемон. Всички ние знаем, че "крадци" е евфемизъм, наложен ни от социалната демагогия на прехода. Но го спазваме, от страх да не ни заклеймят или просто одюдюкат фундаменталистите на всеобщата демократична лакировка. Те бдят да не се отрони истината. Да не бъде назован крадецът по име или по етнос. Това е техният бизнес.

Но когато всички си сложиха табела, че са Шарли, те първи се накичиха. Не си губят времето...
23
6292
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
15 Януари 2015 19:30
Благодаря ви, г-н Донков! И за това, че не сте Чарли, още веднъж ви благодаря!
15 Януари 2015 20:07
Отплеснахме се заради снеговете и съм забравил.

Такова нещо не се забравя!
15 Януари 2015 20:10
Думата "крадци" господства в днешния ни речник, а на село е направо хегемон. Всички ние знаем, че "крадци" е евфемизъм, наложен ни от социалната демагогия на прехода. Но го спазваме, от страх да не ни заклеймят или просто одюдюкат фундаменталистите на всеобщата демократична лакировка. Те бдят да не се отрони истината. Да не бъде назован крадецът по име или по етнос. Това е техният бизнес.

Тъй си и мислех, че никъде не пише цигани.
Колкото до Шарли-то.... Няма да кометирам.
15 Януари 2015 20:20
Чудесно!

Има два вида крадци - интернационални (крадат у рамките на ЕС - това е престиж) и обикновени - крадат къде каквото сварят. Втората категория е в момента основен проблем на Шарлитата, но те у залисията още не го отчитат
15 Януари 2015 21:46
Някой беше споменал, че ловна пушка може да се купи в България за 100 лева.
Не знам, тука в Америка най-обикновените Ремингтън и Мосберг са около 280-300 долара.
Дайте на стаците по селата право да си купят пушки, и им кажете, че всеки, прекрачил неканен прага е свободен за отстрелване - и кражбите мигновено ще секнат.

15 Януари 2015 22:11
Абсолютно съм против да се въоръжават дядовците и бабите! Повечето са стари и немощни, ще им отнемат оръжието както всичко останало. Само това липсваше, армията селски крадци да е и въоръжена!
15 Януари 2015 22:25
Г-н Донков,
В "12-те стола" на Илф и Петров има описана подобна случка - там крадецът беше откраднал горящ самовар и тичаше с него по улицата, гонен от портиера на сградата.
Сигурен съм, че ще си спомните. В старото издание на книгата от преди 1989 г. имаше дори илюстрация с тази комична сцена.
В нашият, български вариант случката е по-скоро трагична.
Апропо, защо така политкоректно наричате грабителите само "крадци", пропускайки да уточните, че в 99,9 % от случаите това са цигани.
А, извинявам се, не видях последния абзац.
Прави ви чест, че все пак, макар и индиректно, посочвате виновните. А за Шарли сте болезнено прав.
15 Януари 2015 23:14
tatyana1 15 Януари 2015 22:11

Ще им ги отнемат, ама друг път....
Ти ще влезнеш ли непоканен в къща, където дядката държи заредено чифте до леглото?!
Не вярвам да има такива главочи...
Ако има, след няколко застреляни мангала другите сами ще се откажат.
16 Януари 2015 00:39
16 Януари 2015 00:52
Светът се тероризира от големите Паразити-сатанисти (и при мен дресировката да не Им се изговарят имената и пр. е на 100% активна) и по-малките, т.нар. индо-българите, на кратко - циганите са местните.

Едните са Макро паразити, другите са Микро паразити. Все паразити. Явно благословени от "бога", на тях никой не смее даже да издума, още по-малко - за кое-как стои. Човечеството не е еднородно. Състои се от хора и хищници в човешки (донякъде) облик. Мимикрия санким.

Това е разделителната линия.

Останалото е спуснатата зона на сдрача за да се лутаме по-успешно.
16 Януари 2015 08:41
Е така е котенца, ред в България имаше при ТАТО..... Такива простотии, като описаните от градския, практически нямаше..... Вярно и банани имаше само един път в годината!!
Да ама простоватият зеленоват интелигент по жълтите павета се възбуди неподготвен и заподскача и те ти днес проблеми с казана в с. Николаево....
Апропо, с.Николаево е било едно от най развитите и богати села на България преди време... ама късмет..... първо Лев Главинчев, после простовати интелигенти.....
16 Януари 2015 09:04
Eдин кмет на едно село в Югозапада, се хвалеше пред местната ТВ , че - В селото не се краде. Няма цигани. Прогресивните комитети и институти го направИха сам да се хареса.
16 Януари 2015 09:44
Но когато всички си сложиха табела, че са Шарли, те първи се накичиха. Не си губят времето...


Аз съм Циганин!
Аз не съм Циганин!
А аз не знам какъв съм, но май всчки сме Тикви!
Да живее цар Тиква!
16 Януари 2015 11:52
За автора
16 Януари 2015 15:08
Калин Донков,

Мисля, че "пътят към ада е осеян с добри... очаквания"!

Показаха и баба Здравка от Мечка, многострадалното село Мечка,символ на разгула и безнаказаността на селските крадци в България. В уж укрепената й къща те влизат през балкона, обират каквото е останало след предишни "гостувания" и преди да преминат към изтезания, самата баба Здравка се предава: "Вземайте парите и се махайте!" Тя си знае, те не напразно идват в нощта след пенсиите, без парите няма да си тръгнат.

Откраднаха преди всичко вярата ни в "доброто и в човека". Защото всичко разказано става с нечие благоволение - в краен случай върши работа и затваряне на очи.


Ето още нещо разтърсващо: http://afera.bg/не-плачете-за-париж-мислете.html
16 Януари 2015 18:42
Боев,
Не знаеш колко си прав Боев, но тези, които имат правомощията да гласуват подобни закони се страхуват. За себе си.
16 Януари 2015 20:30
Patriot1965 16 Януари 2015 18:42

Точно така е!
И в Америка от разни леви и лево-резбови има страхотен напън да ограничат или напълно премахнат поправката в Конституцията, която дава право на ВСЕКИ пълнолетен американец да притежава и НОСИ огнестрелно оръжие. Но тяхната няма да стане. Хората тука знаят, че това е единствената им защита срещу безконтролната държава.
Тука оня ден един пищолджия викаше по телевизията по повод държавата да му вземе оръжието: "Ще ми вземат пушката ли? Добре, да дойдат - чакам ги!"
16 Януари 2015 21:39
Еклезиаст, не се гневи - циганин беше етнос с нелоши приноси в много области на живота. Днес в РБ циганин е професия. Мисля, че отразявам схващанията на много хора, както и спомените им за работещи цигани.
17 Януари 2015 00:29
Боев,

пий една американска бира и успокой топката. На европейска земя американските закони са смешни и абсурдни. Нито пушки ни трябват, нито смъртно наказание. Европа не е джунгла, та да трява да се стреляме един друг.

Просто е като две и две - хората нямат работа, няма с какво да хранят децата си. Това обаче е решим проблем и решението му може да се постигне чрез цивилизовани методи, а не с връщане към средновековието.

Добре си отишъл в америка. Работи, изкаравай пари, но не забравяй, че американците са наследници на шкартираната част от цивилизования свят. Техните разбирания са неприложими в Европа.
17 Януари 2015 00:36
Тъй си и мислех, че никъде не пише цигани.
Колкото до Шарли-то.... Няма да кометирам.


И защо дапише цигани?
Циганите крадат за селския кмет и за тези които им поръчат , за да изкупят краденото.
17 Януари 2015 09:43
Нямаш хабер от циганията в тази държава, колега. И по-добре.
17 Януари 2015 09:58
Имам регистрирано оръжие. Знаят това и ме обират само, когато са сигурни, че не съм там. Дайте на хората пушки и крадци ще намаляват - едни убити, други от страх.
18 Януари 2015 11:02
Нямаш хабер от циганията в тази държава, колега. И по-добре.


Ние сме по-големи апаши от циганите!Факт неоспорим.Не питай старило,а патило - както се казва,а аз съм и от двата сорта.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД