:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,918,981
Активни 278
Страници 1,883
За един ден 1,302,066

Не залъгвайте обществото с промени в конституцията!

Подло е елитът да бяга от отговорност и от решения с обяснението за някакви бъдещи, имагинерни и фактически невъзможни в момента изменения в основния закон
Идеята за промени в конституцията е на път да се превърне от постоянно оправдание за нищоправенето на държавния елит. Това означава, че реформа в съдебната система няма да има още година-две.

Но сега се създава впечатление, че - аха-аха - и промените скоро ще станат факт. Залъгват обществото, че нещо се прави, а в Конституционния съд висят две дела, които почти сигурно ще блокират пренаписването на основния закон в съдебната му част.

Онзи ден президентът Първанов обяви, че без промени в конституцията работата в съдебната система няма да се оправи. Същото твърди и целият настоящ управляващ елит от НДСВ и ДПС. Тази теза застъпва и правосъдният министър Антон Станков. И от СДС твърдят същото. И премиерът Сакскобургготски обяснява, че промени в конституцията са належащи, но "когато му дойде времето", след "спокойно обсъждане" и "обществен дебат", който вече бил "пуснат". От правителството пък обявиха, че имало две групи, които работели по въпроса и дори пишели проектоизменения в основния закон.

И хората съвсем естествено си мислят, че явно няма друг начин съдебната система да стане по-отговорна и по-ефективна, да спрат скандалите в нея, освен ако не се промени конституцията.

Само дето това няма как да стане скоро.

"Последната порция" от идеи за изменение в конституцията дойде от посока СДС. Първа Екатерина Михайлова заговори за наложителни изменения в основния закон на един консултативен съвет за национална сигурност при президента преди няколко месеца. После пак сините лансираха 24 идеи за промени в конституцията. В общи линии веднага след това и останалият управленски политически и държавен спектър яхна същата вълна.

Но не си мислете, че някой написа проект за изменение в конституцията. Или пък, че започнаха консултации какви точно промени да бъдат направени? Напротив. Същите сини народни представители внесоха



питане в Конституционния съд дали, ако се пипа конституцията

в главата за съдебната власт, дали не се налага да се свиква Велико народно събрание. Почти същото, но самостоятелно искане до КС прати и главният прокурор Никола Филчев. И конституционните съдии наскоро образуваха две дела.

От което следват поне няколко неща. Първо, че всеки, който твърди, че пише промени в конституцията, или лъже, или само репетира. Защото докато съдът не излезе с решение, не може да бъде ясно колко и какво точно може да промени сегашното 39-о обикновено народно събрание. И второ, едва ли е много трудна прогнозата, че конституционните съдии могат буквално да обезсмислят всички напъни и приказки за изменения в основния закон, включително и в частта за съдебната система. Вчера председателят на КС Христо Данов изказа собствено мнение, че пипането на тази глава "за съжаление" май е промяна в държавното устройство и управление.

И това т. нар. лично мнение наред с наблюдаваната през последните години явна и категорична тенденция конституционните съдии да са защитници на сегашното статукво в съдебната система няма да е пресилено отсега да се предположи и бъдещото им решение. Или по-простичко казано, ще трябва Велико народно събрание. Още по-иначе казано, скорошни изменения просто ще бъдат блокирани.



Което може да означава няколко неща



Или елитът залъгва хората с невъзможни идеи за промяна в конституцията, бяга от отговорност от наложителни и кардинални решения сега и веднага и всъщност цели отлагане във времето на каквато и да е промяна и запазване на статуквото за колкото се може по-дълго време. Или пък може би на някой му е удобен този хаос в държавата, който политиците услужливо обясняват с проблеми в основния закон.

Пълен абсурд е да се твърди, че една мъничка държава, каквато е всъщност България, не може да бъде подредена и оправена и в наличните законови граници, че имало някакви незаменими хора, които са залепени за постовете си, и те не можели да бъдат пипнати, защото така пишело в конституцията. Третата възможност е, че просто сме свидетели на изключително опасна игра с единствена цел да се свика Велико народно събрание. И ако се стигне дотам, изведнъж да се окаже, че реформата на съдебната система не е приоритет и на този парламент.
1058
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД