:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 183
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Ивайло Калфин: Това е правителство-буфер, от него промяна не се чака

През тази година бедните ще станат още по-бедни, но дано да няма предсрочни избори, защото са опасни за икономиката, смята социалдемократът
Снимка: Борислав Николов
ВИЗИТКА

Ивайло Калфин е роден през 1964 г. в София. Член е на Политическо движение "Социалдемократи", преди бе депутат в 37-ото НС и 38-ото НС - като член на БСП и като един от основателите на Евролевицата. Специалист по международни икономически отношения. Има магистърска степен по банково дело, защитена в Лафбъро, Англия.- Г-н Калфин, защо казахте, че през тази година на хората ще им се наложи да мислят с главите си, вместо да се уповават на политически обещания?

- Защото просто ще изтекат 800-те дни - заклинанието, с което дойде на власт НДСВ. Факт е, че хората гласуваха заради тези обещания за бърза и чувствителна промяна. Но факт е също, че чувствителна промяна няма да има, нито пък обещанията ще бъдат изпълнени. Ще мине 800-ият ден, ще почне 801-ият и много малко неща ще са се променили в сравнение с отпреди 2 г. Има нещо, което става все по-ясно за това правителство - фактът, че то е правителство-буфер. А следващото ще бъде правителство-локомотив.

- Тоест?------

- Това правителство олекотява съпротивления. На практика то изразява желанието на избирателите и на обществото да видят една по-умерена политика и по-малко политическо противопоставяне. И кабинетът, общо взето, върши тази роля.

Но при това правителство промяна няма да има. Този кабинет не дойде с ясна визия за промяна, с реални обещания, които могат да се свършат, и съответно по този начин ще си отиде. Това правителство не създава факти, не произвежда събития. И най-доброто, което можем да искаме от това правителство, е да не върши глупости и да изпълни предназначението си на буфер.

--------Надявам се, че следващото правителство действително ще донесе промяна.

- С доста скандали завърши миналата година и започна 2003-а...

- Е, не може да се надяваме на правителство, около което изобщо да няма скандали. В същото време този кабинет не е направил нещо, което можем да окачествим като изключително голяма грешка. Вече втора година управлява. Два бюджета написа. Първата година и в данъчните закони, и в бюджета имаше страшно много грешки. Втората година по-добре се справят. Като отново тактиката е да не си създаваме проблеми с валутния фонд, с бюджета, в различните сфери, а не се следва логиката да променим нещата.

- Обаче проблеми имаше - и около бюджета, и свързани с валутния фонд.

- Но те бяха решени. Правителството се съгласи още повече да ореже бюджетната сфера - при достатъчно ниските бюджетни разходи, като последният транш, който стана 10-12%, ще се отпусне само ако е добра годината за бюджета. И така то отстъпи пред фонда, а освен това използва провала с приватизацията на БТК и "Булгартабак", обявявайки, че ще си вземе дивидентите от тия предприятия за следващата година. Всъщност нищо друго собствено не прокара правителството пред МВФ.

- Ще се провали ли окончателно приватизацията на БТК и "Булгартабак", или те ще бъдат продадени успешно?

- Ще бъдат, предполагам, продадени, но проблемът е как. От икономическа гледна точка вероятно ще се продадат евтино и не на добри инвеститори. От политическа гледна точка тези две приватизационни сделки ще се използват за решаване на лични проблеми. И данъкоплатецът отново ще бъде ощетен.--------

Преди време Джоузеф Щиглиц* изнесе много интересна лекция в България и обяви, че приватизацията в източноевропейските страни на практика представлява изтичане на капитала от страната. Това, което ще се случи, е това, което се случи с ОББ. Беше продадена за една цена на чужди инвеститори и след това новите собственици я препродадоха на десетократно по-висока стойност. В крайна сметка се получава, че тия активи се продават много по-евтино и парите от тях, вместо да влязат при данъкоплатеца, отиват у посредника. Точно това ще стане с БТК и "Булгартабак".

----------- Ако бъдещият частен инвеститор може да препродаде двете предприятия за няколко пъти по-висока цена, защо да не може това да направи държавата?

- Това е хубав въпрос, но трябва да го зададете на правителството. Оказва се така, че частният инвеститор продава с пъти по-добре, отколкото държавата.

След 12 г. пазарна икономика държавата е абсолютно некадърна да управлява държавната собственост. И това се проявява и в управлението на тези предприятия. БТК се държи като държавен монополист, какъвто беше до тази година. Като ощипана госпожица, която се притеснява да не стане това или онова, без да направи усилия да подобри фирменото си управление, финансите и да стане добра, печеливша телекомуникационна компания. Това би трябвало да го направи държавният мениджмънт, а той не го прави. Същото се отнася и за "Булгартабак".

Просто тези предприятия се управляват като тежки държавни структури, а не като съвременни големи предприятия в пазарна икономика. И естествено, че като дойде един кадърен инвеститор, той може да ги управлява много по-добре и по-убедително да ги продаде след това.

- Как мислите, ще има ли повече чужди инвестиции тази година?

- Ще се променят числата. И в края на годината ще се отчете страхотен успех на чуждите инвестиции у нас, защото ще се продадат БТК, "Булгартабак", ДСК и електроразпределителните дружества. За тях ще влязат доста чужди инвестиции в страната. Като съберем общата стойност на всичките, ще влязат - най-вероятно - между 800 милиона и 1 милиард долара. При което правителството ще отчете тази година като изключително успешна за чуждестранните инвестиции.

Но чуждите инвестиции не трябва да се оценяват само като приватизация, защото приватизацията е краен процес. Те ще станат реалност тогава, когато влизат в страната на зелено, извън приватизацията, когато чужди инвеститори правят предприятия или купуват наши частни предприятия и т. н.

- Поканата за членство в НАТО и обещаната 2007 г. като дата за приемането ни в ЕС не са ли гаранция за идването на чужди инвеститори?

- Гаранция са, но това не стига. Просто чуждият инвеститор не е убеден, че България е достатъчно добра среда за работа. И това се дължи не само на слаба осведоменост на чуждите инвеститори за възможностите в България, а и на недостатъчна готовност от страна на българските фирми да създадат привлекателни условия за чужди инвестиции. И правителството е в огромен дълг, особено към малките и средните предприятия.

- В смисъл?

- С приближаването ни към ЕС ще се окаже, че много от малките и средните фирми ще излязат от пазара. Става все по-трудно за тях да продължат да работят, те се изместват от по-големи фирми, които имат възможност да инвестират повече. Този процес не е добър и от социална, и от икономическа гледна точка.-----------------

И това, което правителството би могло да направи, е да държи абсолютно наясно малките и средните предприятия какво точно се очаква от тях във връзка с членството в ЕС. А тъкмо това кабинетът не прави. И второ, да отдели средства, за да им помогне те да управляват по-добре бизнеса си и да създадат подходящи проекти, с които да привлекат чуждите инвеститори.

---------------- А ще се промени ли животът на обикновения човек през тази година?

- Много малко ще се промени. Колкото се промени и през 2002-а. Пак ще кажа - това правителство е буфер. Неговата цел е да не създава скандали.

Има два опасни за България външнополитически фактора, които ще се случат през тази година обаче. А България не проявява спрямо тях достатъчно активност. Това са възможната война в Ирак и промяната на цената на петрола, което до голяма степен е свързано и с курса на долара към българския лев.

Като говорим за войната в Ирак, абсолютно неприемливо е това, което сега обяснява външният министър Паси на обществеността - че е много вероятно България да бъде ангажирана без уговорки с участие в предстоящата акция. Вижте какво прави Турция, която е член на НАТО - договаря огромни суми със САЩ като компенсации за предоставяне на военна помощ, бази и т. н. България е пряко засегната, защото има много голям дълг на Ирак към нея. И е нормално България да поиска срещу участието си вместо компенсация тия средства, които от толкова години вече Ирак не й връща.-----------------

Вторият проблем, който е свързан с цените на петрола, също е от пряко значение за икономиката ни и за начина, по който живеят хората. В последните 2 месеца доларът се обезцени с около 15%, което означава, че българският износ става с 15% по-неконкурентен. Поскъпването на лева ще затрудни маса фирми, които разчитат на външния пазар. А това, което става с цените на петрола, показва колко незряла е конкуренцията у нас. Цените на петрола се увеличиха с около 20%, доларът се обезцени с около 15%, а в същото време цените на горивата у нас се повишиха само с благоприятния за тях фактор - с увеличението цената на петрола.

А 20% се компенсират с 15% поскъпване на лева и всъщност цените на горивата трябваше да поскъпнат само с 5%.

--------------

Това е чудесно за петролните фирми, но показва липса на държавна политика. И всички тези събития при лоша правителствена политика ще се отразят доста негативно върху България.

- От всичко, което казвате, излиза, че скоро нищо няма да се промени към добро.

- Бедните не само ще си останат бедни, ами просто ще се задълбочи тенденцията от последните години - все повече ще се очертава една група от хора в крайна бедност, които се десоциализират, излизат от нормалните и пазарните отношения, нямат възможност дори да пращат децата си на училище. Това е много опасно. Тоест бедните не само че няма да станат по-добре, а ще станат даже по-зле.

- Правителството обещава 200 000 нови работни места.

- В бюджета за 2003 г. всички числа казват, че няма да се случи нищо различно през новата година, но имаме два приоритета. Първото е 100 млн. лева допълнително - за изкупуване на тютюна. Виждаме кой си е свършил домашното в управлението. И второто е още 200 млн. лв. за създаването на нови работни места. Похвално е усилието, но опитът не е достатъчно добър, защото в края на 2003 г. ще видим, че това са временни работни места, които няма да обхванат много хора, включително и защото те не искат искат да почнат такава работа.-------------

- Краските ви не са ведри. Какво да правят хората?

- Ами хората избраха това правителство да управлява страната 4 г. Ако съответното парламентарно мнозинство прояви минималния разум да запази консолидацията за тия 4 г., хората ще трябва да изтърпят това управление и следващия път да помислят по-добре.

-------------

- Значи няма да има предсрочни избори според вас?

- Страх ме е, и то като икономист, от едни предсрочни избори. Защото винаги това е свързано с икономическа криза, със служебни правителства и с нестабилност, която после с месеци се оправя. Дано не се стигне дотам.

Ще има предсрочен вот само ако парламентарното мнозинство се разцепи. А случайният характер на съставянето на НДСВ и парламентарната му група е доста силен спояващ фактор, защото тези хора ще искат да са депутати дълго. Отделните изказвания на депутати от НДСВ са свързани с личностни конфликти и не носят никаква политическа алтернатива.

- И в опозицията не се вижда алтернатива?

- Не е работа на опозицията това, което очакват от нея - непрекъснато да размахва някакви много големи алтернативи. Това, което е работа на опозицията - и според мен има някакво движение поне в левицата в това отношение, - е тя да работи, без да вдига много шум по алтернативни програми за управление в бъдеще, които да се консултират с широки кръгове експерти. Хубаво е опозицията да си хареса два или три основни приоритета, по които да работи, и като дойде на власт, да ги реализира.

----------* Джоузеф Щиглиц е бившият главен икономист на Световната банка, която напусна със скандал. В момента е един от най-острите критици на МВФ. Нобелов лауреат по икономика и сегашен външноикономически съветник на президента Първанов.
648
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД