:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,918,984
Активни 277
Страници 1,886
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Кога трябва да се разплатим с държавата

Вече текат сроковете, в които данъците и таксите могат да се платят с отстъпка и без лихва. Солени глоби чакат данъкоплатците, които не спазят някои крайни дати
Снимка: Архив "Сега"
От първите дни на новата година за гражданите и фирмите текат срокове, в които трябва да подадат данъчни декларации и да платят налози. Добре е хората да запомнят "фаталните" дати и да се съобразят с тях, ако искат да си спестят солените глоби и лихвите, които ще им бъдат наложени при закъснение. По-пестеливите пък могат да се възползват от отстъпките, които се дават при определени условия.

По традиция най-много време отнема подаването на данъчните декларации за доходите. Крайният срок за представянето им в данъчните служби по постоянен адрес е 15 април.



Само до 31 януари обаче ДОД може да се плати с 5% отстъпка



Гражданите ще я ползват, ако до тази дата подадат декларацията си и издължат изчисления с нея данък за довнасяне. Намалението се ползва върху тази сума.

Данъчните декларации вече могат да се вземат безплатно от всяка данъчна служба в страната, както и да се разпечатат от страницата на данъчните в Интернет на адрес http://www.taxadmin.government.bg. И тази година длъжни да подадат такъв документ са хората, които през 2002 г. са имали доходи от дейност като едноличен търговец, от свободни професии, извършване на услуги с личен труд, създаване на изобретения и произведения на изкуството, науката, от участия в управителни и контролни органи, от наем, продажба и замяна на недвижимо и движимо имущество и др. Лицата, които са работили само на трудов договор, обявяват заплатите си, ако работодателят им не е бил задължен да удържа и внася данък. Данъкът за довнасяне се плаща до 30 дни след представяне на декларацията. В същия срок трябва да се внесат и осигуровките за пенсия и здраве, които са изчислени като задължение след годишното изравняване по справката за НОИ. Глоба до 500 лв. чака гражданите, които не подадат данъчна декларация, въпреки че са длъжни, или я представят със закъснение. До 1000 лв. ще стига санкцията за тези, които укрият или невярно посочат данни и обстоятелства, за да платят по-малък данък или изобщо не платят нищо.

Данъчните



вече приемат и плащания по данъците за колите



за тази година. С погасяването на тези налози трябва да побързат най-вече собствениците, които трябва да прекарат автомобилите си на годишен технически преглед. Платените налози са условие колите да бъдат допуснати до проверката.

Дължимите суми са същите като през миналата година, защото при ремонта на данъчните закони схемите за изчисляване на тези налози не бяха променени. За леките коли данъкът отново се определя според мощността на двигателя и годината на производство. Пътният данък е по 10 лв. за всеки започнат тон от общото им тегло. Няма промяна и в налозите за мотопеди, мотоциклети, джетове, яхти.

Отново данъци не се дължат за колите, които са собственост на инвалиди и са с обем на двигателя до 1800 куб. см. и с мощност до 100 к.с. Данъкът върху превозните средства е наполовина за колите с действащи катализаторни устройства и с мощност до 100 к.с.

Тази година двата данъка за колите трябва да се платят на две равни вноски до 31 март и до 30 септември, а не, както през 2002 г., до края на август и до октомври. Хората, които се издължат изцяло до края на март, ще ползват 5% отстъпка върху дължимото. Миналата година отстъпката бе 10%.



Новозакупените автомобили трябва да се декларират



в данъчната служба по постоянен адрес до един месец след придобиването им. В същия срок се плащат и налозите за тях като данъкът върху превозните средства е в размер на 1/12 от годишния данък за всеки месец до края на годината. За унищожени и откраднати коли платеният данък се възстановява пропорционално на броя на месеците до края на годината, но само след като се представи документ от компетентен орган.

На деклариране подлежат и новопридобитите и новопостроените жилища и имоти. Собствениците им трябва да ги обявят пред данъчните в 2-месечен срок. Иначе тази година за недвижимите имоти ще се дължат същите суми като през миналата, защото не са променени нито размерът на данъка, нито данъчните оценки, върху които той се начислява. Налогът отново ще се дължи, независимо от това дали даден имот се ползва или не. За основното жилище той остава с 50% намаление. Лицата с определена група инвалидност ползват отстъпка от 75%.



Промени може да има в дължимите суми за смет.



Общините запазиха правото си да променят размера на таксата за битови отпадъци, която се начислява пропорционално върху данъчната оценка на имотите. Едва от 2004 г. местните власти могат да сменят методиката, по която да се определя този налог. Гражданите ще разберат дали трябва да платят по-висока сума за боклука от съобщението, с което данъчните ще ги известят за дължимите налози за недвижимите имоти. По закон плащането им трябва да започне на 1 февруари, но обикновено данъчните са готови с разчета на дължимите суми и приемат вноски от по-рано. Данък сгради и такса смет трябва да се платят на четири равни вноски в срокове до 31 март, 30 юни, 30 септември и 30 ноември. Хората, които издължат двата налога или един от тях изцяло до края на март, ще ползват 5% отстъпка върху дължимата сума.

За бизнеса също вече текат някои крайни срокове. До 14 януари занаятчиите и предприемачите на патентен данък трябва да подадат декларация за условията, при които ще упражняват дейността си през тази година. С глоба до 500 лв. ще бъдат наказани тези, които представят документа след тази дата. До 1000 лв. ще стига санкцията за предприемачите, които са укрили или невярно посочили данни и обстоятелства, за да платят по-малко в хазната. Двукратният размер на данъка ще се заплаща, когато дейността изобщо не се обяви пред данъчните.

През 2003 г. патентен данък се дължи за повече от 50 дейности, разписани в Закона за облагане доходите на физическите лица. Плащат го гражданите, едноличните търговци и местните юридически лица и неперсонифицирани дружества, които имат оборот до 75 000 лв. за предходната година. Ако имат други дейности, доходите им от тях ще се облагат по общия ред на ЗКПО.



Патентните данъци се плащат на четири равни вноски



в срокове до 31 януари, 30 април, 31 юли и 31 октомври. Предприемачите ще ползват 5% намаление, ако внесат дължимата сума изцяло до края на януари. Тези, които стартират дейността си през годината, дължат данък пропорционално на броя на месеците, през които ще я извършват. Това не важи само за хотелите и заведенията за хранене, които плащат налог в годишен размер, независимо колко време работят. Ако дейността се прекрати през годината, патентът се дължи в пълен размер. В случай че причината за това са непредвидени обстоятелства, налогът се плаща само за месеците, през които предприемачите са работили.

До 31 март фирмите трябва да подадат годишна декларация по корпоративното облагане в данъчната служба по регистрация. Заедно с нея те трябва да представят годишния си финансов отчет заедно с приложенията към него. Такава декларация подават още лицата, които не извършват стопанска дейност или подлежат на облагане с патентен данък, но дължат данъци при източника. С декларацията предприемачите трябва да изчислят годишната облагаема печалба (загуба), дължимите данъци, алтернативни данъци и данъци, удържани при източника. Налозите също трябва да се внесат до 31 март. 2000 лв. глоба ще платят фирмите, които не подадат в срок декларацията. Ако това нарушение не им е за първи път, санкцията ще е 4000 лв.

Регистрираните по ДДС лица, които през миналата година са извършили както облагаеми, така и освободени доставки, трябва



да подадат годишна справка-декларация до 15 април.



Данъкът, посочен в документа, се внася или възстановява в срок 3 месеца от датата на подаването на формуляра. При прекратяване на регистрацията по ДДС лицата не подават такава справка. Тези пък, които са задължени да представят декларацията, но не я подадат или представят със закъснение, се наказват с глоба от 250 до 2500 лв. В същия размер варират и санкциите за фирмите, които посочат неверни данни в справката, които доведат до увеличаване на размера на данъчния кредит.

Пак до 15 април работодателите, които през миналата година са изплатили доходи на граждани извън сумите по трудови правоотношения и пенсии, трябва да представят справка за раздадените средства в териториалната данъчна дирекция по седалището си. Ако не бъде подадена или се представи със закъснение, глобата е до 250 лв.

Данъците могат да се платят в брой на касите в данъчните служби, по банков път и с пощенски запис. Списъкът на банковите сметки на данъчните и БИН-кодовете на отделните видове данъци, които се изписват при безкасово плащане, могат да се научат от страницата на данъчните в Интернет. Когато дължимите суми не бъдат платени в определените по закон срокове, върху тях се начислява законната лихва. Годишният й размер е основният лихвен процент плюс десет пункта. На ден върху дължимите суми се начисляват по 1/360 част от годишния размер на лихвата.
1455
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД