:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 640
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пенсионната реформа предвижда ръст и на вноските, и на възрастта за пенсия

Социалният министър предлага осигуровките да се увеличат с 4.5% за 12 години, а българите да работят до 65 г.
Възраст за пенсиониране
И тази пенсионна реформа залага на увеличаване на социалните осигуровки и на възрастта за пенсиониране. Възродена е и идеята да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г. от формулата за изчисление на пенсиите. Това става ясно от проект с мерки за установяване на справедлива, устойчива и адекватна пенсионна система, по които вчера започнаха преговори на синдикати, работодатели и политици. По тях трябва да се постигне съгласие до края на март. Калфин откри преговорите с желанието да предложи максимално смекчени и плавни мерки, така че да се гарантира, че никой след време няма да има полза да тръгне да ги променя.

В следващите 12 години социалните осигуровки трябва да се увеличат общо с 4.5 процентни пункта. Догодина трябва да се започне с 0.5 п.п. върху вноската за фонд "Пенсии", която да се редува през година с 0.2 п.п. върху вноската за безработица. Крайната цел е на 1 януари 2027 г. пенсионната осигуровка да е 21.3% при 17.8% сега, а за фонд "Безработица" да се увеличи от 1 на 2% през 2025 г. Тази мярка се очаква да донесе 1.1 млрд. лв. допълнителни приходи на НОИ и според Калфин ще позволи намаляване на дефицита и по-голяма финансова стабилност на системата. Ръстът според вицепремиера е незначителен за работодателите и за служителите, защото според изчисленията му, ако човек се осигурява на 1000 лв., увеличението от половин процент на вноската за пенсия ще струва на шефа 3 лв. месечно, а за служителя - 2 лв.

Възрастта за пенсиониране пък трябва да достигне 65 години за мъжете и жените през 2037 г., като стъпката тук също ще е различна. За жените възрастта ще расте с по 2 месеца до 2029 г., а след това ще продължи с по 3 месеца. За мъжете увеличението също ще тръгне с по 2 месеца през следващите 2 години, а от 2018 г. ще продължи да расте с по 1 месец до 2029 г. Едва след 2037 г. се предвижда въвеждане на автоматичен механизъм, който да отразява продължителността на живота. Същевременно се предлага хората, на които не им достигат до 12 месеца възраст, да могат да се пенсионират, като получават с 0.4% по-ниска пенсия от НОИ за всеки недостигащ месец. Стажът се предвижда да стигне 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Калфин е приел предложението на НОИ да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г. от формулата за изчисление на пенсията. Сега хората избират трите най-добри години от кариерата си за период от 15 г. преди 1997 г., в които са се осигурявали на най-високата заплата. След тази година се зачита целият стаж. Според анализ на НОИ отпадането на тези години към момента ще е неблагоприятно за голяма част от пенсионерите. Калфин предлага това да стане на "по-късен етап", но не уточнява кога.

Промени се предвиждат и за максималния осигурителен доход. Той трябва да стигне 8-10 минимални заплати през 2016 г., но при условие че се въведе формула с обективни критерии за минималната заплата. В момента и по двата показателя се спекулира популистки от политиците, без да се отчитат икономическите показатели, а те се определят по усмотрение на управляващите. Таванът на пенсиите трябва да отпадне от 2018 г. за новите пенсионери, а старите трябва да получат компенсация - за тях максималната пенсия ще е 40% от максималния осигурителен доход при 35% сега.

По никоя от идеите няма съгласие. Работодателите са категорично против увеличаването на осигурителната тежест. Нещо повече, от БСК настояват осигуровките да се делят поравно между работодателя и служителя. В момента съотношението е 60:40. Синдикатите пък искат още по-драстично увеличение на вноските. По думите на Калфин "парламентарните групи са със смесени мнения", а финансовият министър Владислав Горанов на този етап отказва коментар.

Следващия вторник се очаква експертите да обсъждат прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове към НОИ. Другите аспекти са въвеждане на възраст за пенсиониране на служителите в специалните ведомства, като вече са създадени работни групи в тях, които да предложат конкретни години. Въпросът с ТЕЛК-овете ще се обсъжда чак до края на септември.



ОЩЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Държавата да доплаща осигуровките на земеделските и тютюнопроизводителите до размера на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, който е 420 лв., иска Калфин. Възрастта за пенсия трябва да се увеличава и за тежките категории. При жените стъпката е с по 4 месеца до 2043 г., когато жените от първа категория трябва да се пенсионират на 57 г., а от втора категория - на 62 г. Мъжете също трябва да стигнат тези години, но първо с по 2 месеца на година до 2029 г., а след това с по три месеца.
41
7216
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
20 Януари 2015 20:07
От 7 кладенеца вода ще докарат, 1 милион работещи ще пр..бат само и само да не реформират пенсионирането на ченгетата

20 Януари 2015 20:31
Дали ББ е решил в близките години да направи България първата "страна без пенсионери"?!
20 Януари 2015 20:33
Бе направо 80 години правете пенсионата възраст, при поне 45 тодини трудов стаж.
20 Януари 2015 20:38
колко по го режат, толко по-късо ще става
20 Януари 2015 20:40
Дали ББ е решил в близките години да направи България първата "страна без пенсионери"?!

20 Януари 2015 21:04
Икономиката ни е лишената от мисъл за техническо и технолигично развитие. Не личи никаква държавна стратегия за развитие и подпомагане на националния частен сектор,както и на обща стратегия за икономическо развитие на държавата. Имаме някаква БСК,която само плаче от осигуровки.....значи е импотентна в мисленето за развитие. Още по-импотентната "политическа класа" се разбра,че за нищо друго не става освен за мощна паразитна консумация. Каква пенсионна система може да се очаква тогава освен тя да прилича на каруца със стар кон?
20 Януари 2015 21:08
Какво общо имат ченгетата?Формулата по която се изчисляват пенсиите е много елементарна.Толкова по толкова по толкова по 100 по 1000 върху толкова по толкова.Нищо сложно,или свръх естествено.Колкото са по високи стойностите множителите на това толкова по толкова ,толкова е по висока пенсията.На кого да се сърдим.Имали сме избор и сме го направили!Всеки е имал някакви съображения и е избрал,или се е съгласил да работи за някаква заплата.Е, точно от тази заплата и от отчисленията от нея зависи и евентуалната бъдеща пенсия.
Отдавна ,беше време да вземем съдбата си в собствените си ръце!Какъв ББ,какъв Ив.К.
20 Януари 2015 21:22
Едва след 2037 г. се предвижда въвеждане на автоматичен механизъм, който да отразява продължителността на живота.

Чел съм, че около гробищата имало погребална кантора "Последна грижа", а предприемчив бизнесмен отворил преди нея кръчма "Предпоследна грижа".
20 Януари 2015 21:47
През следващите 25 години населението в работоспособна възраст ще намалее с 30-40%. Трета категория, които са на възраст под 45 в момента, просто да забравят, че на стари години ще получават някаква пенсия. Да спестяват, да правят деца (ако не е късно) или каквото друго там измислят. Както се казва, спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се :-)
20 Януари 2015 22:07
Някой би ли ме светнал за обяснение на изискването за стаж от гледна точка справедливост? Имам предвид, че 15 години осигуряване на максималния осигурителен доход са по-голям финансов принос към осигурителната система от 40 години осигуряване на средната за страната заплата. Питам се по коя логика е справедливо да не се получава пенсия в първия случай?
20 Януари 2015 22:25
проект с мерки за установяване на справедлива, устойчива и адекватна пенсионна система, по които вчера започнаха преговори на синдикати, работодатели и политици.


Справедлива, устойчива и адекватна пенсионна система, или (от първите букви) СУАП-система: "отчуждаваме" от себе си доход днес за да го ЗАМЕНИМ за доход в бъдеще... Който да е в приемлив (за нас!) размер, към бъдещия момент приемлив!

Аз съм от родените ПРЕДИ 1959 година и вече съм пенсионер - така че МОЯТ интерес е НЯКОЙ да покрива дефицита на НОИ за да може Институтът безпроблемно на 7-о число всеки месец да ми плаща пенсията... По възможност индексирана по швейцарското правило, и непроменена (при дефлация или, недай Боже, при криза-Greek style)

Синовете ми са родени СЛЕД 1959 година - 2/3 от тяхната вноска отива в НОИ за моята и на майка им пенсия (или whosever), а другите 5 п.п. - в съответния (избран от тях или служебно определен УПФ)... ТЕХНИЯТ интерес е а/ ако може нищо от цялата им 17.8-процентова вноска да не отива в НОИ, а всичката - само в УПФ, и б/ пенсионното д-во, дето управлява парите в техния УПФ, да е читаво, и всичките му експерти да са, ако може, CFA (chartered fynancial analysts) че умело и благоразумно но да инвестират кинтите на капиталовите пазари...

Та, трябва ние, пенсионерите, и кандидат-пенсионерите, които са родени преди 1959 трябва да сключим с родените СЛЕД 1959 година някакъв, взаимно приемлив ПАКТ помежду си ПО ВЪПРОСА ЗА ПЕНСИИТЕ и УПРАВЛЕНИЕТО НА ПЕНСИОННОТО ДЕЛО като такЪво!!! Взаимноприемлив!!! Иначе ще се стигне до истинска война между поколенията! Не хибридна! А с бастуни от наша страна, а от тяхна - не знам!

Въпросният ПАКТ трябва да включва положения (договорки), които да "успоредяват" интересите на преди-59-ниците с интересите на след-59-ниците! Една такава взаимноприемлива договорка ще трябва се изработи по ГИГАНТСКИЯ въпрос как точно да се финансира дефицита в бюджета на НОИ - с вдигане размера на вноската в ДОО, или с вдигане на подоходния данък и корп.данък печалба, или всичко изброено плюс ВДИГАНЕ и на ДДС... Второ важно положение в Пакта е да се договорим за РАЗмразяването (обратно на ЗАмразяването, което Горанов силом налага!) на тавана на пенсиите и на размера на максималния осигурителен доход!
По този въпрос преди време Деница Сачева от "Десните" беше писала в ТРУД, че ЕДИНСТВЕНА смислена реформа на пенсионната система е ПРЕМАХВАНЕТО на тези два тавана! Съгласен съм с нея! Даже смятам, че таванът на пенсиите трябва да е РАВЕН на размера на максималния осигурителен доход. Вдигането на този максимален доход наистина да е ежегодно (както Калфин предлага) и съобразно този негов ръст да расте и тавана на пенсията! Това да важи за сегашните пенсионери и кандидатите за такива, които са от групата на родените преди 1959 година. За да имат стимул родените СЛЕД въпросната 1959 година за тях да се въведе ГАРАНЦИЯ, че НЯМА да има таван върху пенсията им, стига писмено да се съгласят и да започнат да правят вноските си в НОИ НЕ според максималния размер на осигурителния им доход, а съобразно ФАКТИЧЕСКИЯ му размер! Така по-младите генерации ще имат ДЕЙСТВЕН стимул да се правят вноски в ДОО/НОИ! Ако не искат да правят вноски в НОИ да ги внасят в УПФ но на СОБСТВЕН РИСК и ОТГОВОРНОСТ и да НЕ търсят държавата в случай, че големите експерти на пенсионните дружества, управляващи УПФ по някакви си причини (обективни и субективни) профукат парите от вноските на след-59-ниците в лоши инвестиции на капиталовите пазари!

Въпроси като горните наистина изискват всенародно, между-поколенческо обсъждане! Без намирането на примливите формули ни чакат яки социални турбуленции!!!
20 Януари 2015 23:06
Звучи приемливо. А и 2037 е далеч. Единствено е необходимо да се договарят, че правилата няма да се сменят. А не като с влаковете. ..
20 Януари 2015 23:13
Плесник, цялата твоя теория предполага не само сътрудничество между поколенията, но и коректност на държавата. Това второто засега не оправдава надеждите, поне конкретно по отношение на парите за пенсии.
20 Януари 2015 23:27
Трябва да се приложи челния опит на братска Индия. Там пенсионна система почти няма /някои държавни служители получават пенсия, но те са малък процент от населението/. Децата се грижат за родителите си и затова родителите се стараят да имат колкото може повече деца. Това е прекрасен начин за решение на демографския проблем / ако не вярвяте, вижте нарастването на населението на братска Индия/
20 Януари 2015 23:55
Какви пенсии сънува Калфин, сганта около него, а и доста от форумците!
.
След 15 години в България няма да има трудоспособни Българи. Ще има мургави младежи от нашата черга (цигани) и емигранти от най-неквалифицираната прослойка, които не могат да се пласират в Щатите и Западна Европа.
Застарелите българи, които не са успели да напуснат страната ще обитават 5-6 големи градове (гета за пенсионери), а по пътищаъа ще господствуват банди от имигранти и цигани.
.
Който разчита манговците да му плащат пенсия е глупак.
21 Януари 2015 00:14
Горскио е абсолютно прав. Най-добре е да се закрие пенсионната система.
21 Януари 2015 01:21
Какво общо имат ченгетата?
д

Нищо, в частта за финансирането. Но в потреблението нямат/е стигане!
21 Януари 2015 01:22
velin_velinov
20 Януари 2015 20:33
Бе направо 80 години правете пенсионата възраст, при поне 45 тодини трудов стаж.

Справедливо ще е да е 80 години пенсионна възраст при 80 години трудов стаж. Другото са исканията на комунягите, червените прашки и враговете на народа. Да живее Тиквариятът!
21 Януари 2015 07:03
Основният извод е, че БВГДЕЖЗ е натирен да изговори това което ЦЦББИФДПРПиТН иска, но не смее да го направи от свое име.

Относно МнО и МВР пенсионерите - за тях са тези пари, а именно за Драшков, Флоров, Цветанов, Танов, Николов и т.н.

Приблизително 20% от населението в трудоспособна възраст не се осигурява изобщо, а иска и очаква да получава плащания (социални, пенсии, помощи, субсидии, и др. подобни).

Приблизително 5-10% раждат деца, но не за да ги гледат на старини, а за да вземат детски надбавки СЕГА и да не работят изобщо.

Тези същите 5-10% след 25-30 години ще поискат всички ние да ги гледаме и да им плащаме достойни пенсии иначе ви влизат в къщите и се самообслужват, ако не и нещо по-директно направо на улицата

В крайна сметка излиза, че 30% от трудоспособното население няма никакъв принос в ДОО/НОИ.

От останалите работоспособни 35% получават минимална заплата - съответно само се надяват някога да взимат пенсия.

Едни 30% вземат заплати около средните, НО понеже са държавни и партийни служители не се плащат осигуровки от Държавата.

Остават едни 5% от които СЕГА се иска да платят сметката. В тези 5% влиза и ЦЦББИФДПРПиТН - сетете се дали ще плати.

А Калфин не го мислете, вижте на сайта на ЕП колко ще бъде бъдещата му пенсия, а и човекът си работи за себе си. Още от времената на Мулти
21 Януари 2015 07:24
А въжетата от профсъюза...
----------------
Сайтът на Генек
21 Януари 2015 07:52
Калфин покрива сегашни дефицити за сметка на бъдещите пенсионери.
Нищо ново под слънцето.
21 Януари 2015 08:15
Докато сменяте пенсионната реформа на всеки две години /увеличавате/ годините за пенсия на 3-та категория труд, и се надявате те да изкарат пари за всички останали, доходи ще се крият и няма да се плащат осигуровки.Докато 1% от трудоспособните издържат цялата пасмина не работещи индиянци и децата им, пенсии няма да има.
21 Януари 2015 08:42
1,5милиона работещи в частния сектор да внасят в солидарните фондове: НОИ, НЗОК и т,н, пък 7,5млн потребяват и парите не стигат и как да отрежем главата на младите активни работещи за да зарадвме всички останали, щото са мнозинство?
21 Януари 2015 09:05
Нещо повече, от БСК настояват осигуровките да се делят поравно между работодателя и служителя. В момента съотношението е 60:40.

Тези обсъждания ясно показват колко са сериозни. Осигурителните вноски, както и формално да се делят се плащат изцяло от работодателя, а пък парите с които се правят се изработват изцяло от работника. Това разделение е просто демагогия, а който сериозно му се вързва .... говори зле за интелигентността му.
21 Януари 2015 09:20
Аман от тия "реформи".

Значи хората работещи трета категория труд стават роби на останалите категории, които не стига, че ще се пенсионират рано ами и с големи пенсии - здрави и прави. А тия от трета категория ще работят с памперси и често с по-малки заплати от пенсиите на тия от другите категории.

Болен здрав носи.
21 Януари 2015 09:21
И не си правете илюзии. Пенсиониране ще има и то с намаляващ обхват най-много още 10-15 години. След това пенсионирането ще е просто изключение. Това, което правят в момента е просто закриване на явлението пенсиониране. И го правят по принципа на сваряване на жабата. Нали знаете как се вари жива жаба ?

А, че това е точно така, едва ли има по-голямо доказателство от пълното мълчание по въпроса за източника на финансирането на пенсиите. Няма как да може да се плащат пенсии, при развитието на технологиите, нарастването на концентрацията на собствеността и приходите, относителното, спрямо продукта намаляване на дела на работните заплати, само с облагане на дела в продукта от работна заплата. Когато дела на капитала в продукта нараства, а на труда намалява, когато продължаваме да консумираме цели продукти, то няма как да се мине или без пенсии или без облагане и на капитала.
21 Януари 2015 09:27
Осигурителните вноски, както и формално да се делят се плащат изцяло от работодателя, а пък парите с които се правят се изработват изцяло от работника. Това разделение е просто демагогия, а който сериозно му се вързва .... говори зле за интелигентността му.

Обикновено тези които дори това не разбират дават най-много акъл как да се направи Реформата. Освен това смятат, че при някакво друго записване на нещата парите изведнъж ще се увеличат. В даден момент за работещи и за пенсионери има налично определено количество средства. Ако едните започнат да вземат повече, за другите автоматично остава по-малко.
Въпреки това има смисъл дори и формално тази система да се попромени. Работодателят формално да "дава" цялата сума за работна заплата и 100% от осигуровките да се "дават" от работника. Парите няма да станат нито повече нито по-малко, но андрешковското оправдание, че работодателят искал да се крият осигуровки вече няма да го има. А и това все е нещо при това не иска влагане на някакви сериозни ресурси извън промяната на начина за осчетоводяване на плащането на осигуровки.
21 Януари 2015 09:53
От 7 кладенеца вода ще докарат, 1 милион работещи ще пр..бат само и само да не реформират пенсионирането на ченгетата



и на шапкарите...
21 Януари 2015 12:18
Всички напъни за пенсионна реформа задължително трябва да са свързани с демографски анализ, съотношение на хора в над и в трудоспособна възраст, процент на неосигуряващи се, процент на неработещи цигани и подобно. Ми сметката не излиза. Защо не помислят, ама наистина сериозно, за трудова повинност на вечните социално слаби? И за големи помощи само на второ дете, след като се знае, че над 62 % от семейстават са с едно дете.
21 Януари 2015 13:57
но андрешковското оправдание

андрешко се изнесе, ти остана сам със себе си тук

Изравняване на заплащането на жените и мъжете и повече правомощия от Конгреса поиска американският президент Барак Обама в годишната си реч пред Конгреса, съобщиха световните агенции.
Барак Обама призова Конгреса да приеме закон, гарантиращ еднакво заплащане за мъже и жените. "Нищо не помага повече на семействата да свържат двата края от по-добра заплата", заяви президентът.

Андрешко!
21 Януари 2015 14:59
Докато 1% от трудоспособните издържат цялата пасмина не работещи индиянци и децата им, пенсии няма да има

Така е когато Държавата прехвърля своята социална отговорност (помощ за нуждаещите се) върху пенсионерите с техните вноски. Ако вноските се ползваха САМО за пенсии, с тях нямаше да се издържат неработещи индианци и пр сволоч.
21 Януари 2015 15:02
абе да си го кажат направо:
1. ДАНЪК ТРУДОВА ДЕЙНОСТ - разбирай пенсионно осигуряване
2. Пенсии се отпускат само срещу надеждно издаден смъртен акт за заетите в ІІІ категория, за първа и втора може и малко по-рано нали все пак пазят политическата класа от "народната любов"
21 Януари 2015 15:08
Пенсионната реформа предвижда [1] ръст и на вноските, и на [2] възрастта за пенсия


И двете стратегически точки тръгват от генералната опорна точка - механично намаляване на пенсионерите, т.к. ръстът на вноските влошава текущото състояние на живота (недоимък), пък възрастта по естествен начин редуцира пенсионерите (и получаващите пенсия)...
21 Януари 2015 15:11

duch
1. ДАНЪК ТРУДОВА ДЕЙНОСТ - разбирай пенсионно осигуряване


Е от тука тръгва всичко. Ако осигуряването не е данък, а срочен депозит, всичко ще си иде на мястото.
21 Януари 2015 15:20
И тази пенсионна реформа залага на увеличаване на социалните осигуровки и на възрастта за пенсиониране. Възродена е и идеята да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г. от формулата за изчисление на пенсиите.

Това е лъжа - реформа няма!
Има някакви изменения по пенсионната система, които не са реформа.
Плюсът на предлаганите дребни изменения е в сравнително плавното повишение на възрастта за пенсиониране, но още по-добре щеше да бъде, ако при мъжете се вдигаше възрастта с 1 месец през целия период, а при жените с два месеца
Минусите са много и ето някои от тях:
- зачертава се идеята да се обвърже средната продължителност на живота с възрастта за пенсиониране
- вдигането на възрастта за пенсиониране за хората с трета категория труд, не решава проблема с ранното пенсиониране, а го задълбочава
- вдигането на възрастта за пенсиониране за хората с трета категория труд, не решава проблема с в пъти по-малкия от необходимото размер на осигурителните вноски на тези, които се пенсионират по-рано и прехвърлянето на средства за пенсии от пенсиониралите се след навършването на необходимата възраст пенсионери с трета категория труд, към останалите.
В проекта за изменения в пенсионната система , нищо не се казва за отделяне на плащанията, които не са част от пенсионната система, но се й вменени като задължение.
21 Януари 2015 17:36
Институтът безпроблемно на 7-о число всеки месец да ми плаща пенсията... По възможност индексирана по швейцарското правило, и непроменена (при дефлация или, недай Боже, при криза-Greek style)

Значи когато има "слънце" заплатите на работещите растат, растат и пенсиите, но когато настане "студ", да падат само заплатите на работещите, а пенсиите да остават непроменени? И защо да бъде така? Не трябва ли всички да понасят и плюсовете и минусите? Не е ли "малко" несолидарно това искане (да не кажа егоистично)?
21 Януари 2015 17:52
То хубаво,всичко вдигат,вноски,ток итн,амо като започнат протестите,да няма-аман бате недей игра така!
21 Януари 2015 17:53
трябва ние, пенсионерите, и кандидат-пенсионерите, които са родени преди 1959 трябва да сключим с родените СЛЕД 1959 година някакъв, взаимно приемлив ПАКТ

Няма как аз, ако нямам жилище, с всички произтичащи от това затруднения, вкл. създаване на семейство и отглеждане на деца, да приема да плащам дебели осигуровки за да може след 20-30-40 години да имам по-висока пенсия. Евентуално. Виж ако вече имам жилище* може да започна да мисля и по друг начин и тогава може и да преговаряме. Но в никакъв случай не и преди това! Абсурдно е да се иска от човек днес да живее където намери срещу някакво обещание за по-голяма пенсия след няколко десетки години. И понеже няма как точно да се регламентира (на едро - за всички) кой кога колко е склонен да плаща, затова трябва осигуровките да са напълно доброволни (над един определен праг осигуряващ минимална пенсия, равна за всички). А ако пенсионерите искат повече, да бъдат така добри да помогнат на младите да не се чувстват прецакани и ограбвани от системата - от една страна с дебели осигуровки, а от друга с прескъпи жилища.

_______________________
* Като казвам "да имам жилище" имам предвид мое жилище, а не такова дето 20-30 години да треперя година през година кога банката може да ми го вземе.
21 Януари 2015 18:19
Осигурителните вноски, както и формално да се делят се плащат изцяло от работодателя, а пък парите с които се правят се изработват изцяло от работника. Това разделение е просто демагогия, а който сериозно му се вързва .... говори зле за интелигентността му.

Малка поправка - не за интелигентността му, а за информираността му. А също и за наивността му да вярва на синдикатите (защото те са тези, по чието искане, за да се скрие истинския размер на осигуровките, са наложили това счетоводно разделение).
21 Януари 2015 18:49
Вноските ще се вдигат всяка година в аритметична прогресия защото управляващите не знаят закона по който ще намаляват бг- осигуряващите се
21 Януари 2015 18:49
1. Вдигането на осигуровктие е признание, че никой няма никакви намерения за индивидуални партиди, капиталонатрупване в НОИ, Сребърен фонд и пр. Идеята е само и единствено дупката в системата да се запушва с приходите на работещите в момента. Само от сутринта чух около 50 пъти по радио и телевизия "да запушим дупката"
2. Не се казва, след като НОИ няма да се нуждае от данъчни прехвърляния, дали данъците ще бъдат намалени с еквивалентната сума?
3. Не се казва, ъхъххъхъ, защо в сметките отсъства факторът заетост? Не е само до вдигане на пенсии. Ако се въведе дуалното обучение, големи групи младежи ще почнат да внасят осигуровки още на 14.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД