:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 226
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дребната шарка отново атакува Америка и Европа

Отказът от ваксини върна опасността от една от най-заразните болести на планетата
СНИМКИ: Архив
Посетител в "Дисниленд" предизвика епидемия от шарка в 7 американска щата и в Мексико.
Дребната шарка някога бе болест, от която се разболяваше всеки. Преди ваксинациите да станат масови през шестдесетте години, педиатрите имаха навика да проверяват гърлата на децата за издайническите пъпчици. Учените с десетилетия опитваха да създадат ефективна ваксина. Междувременно вестниците печатаха статистики за смъртните случаи, като първите места принадлежаха на морбили, скарлатина, вариола и други болести от миналото.

Хората приемаха, че вероятно ще се разболеят от морбили, без да смятат, че може да оцелеят. Болестта



убиваше около 2.6 млн. души годишно,



преди ваксинациите да станат масови, показват данните на Световната здравна организация. Днес около 145 000 души загиват от морбили годишно - повечето от тях нямат достъп до ваксини. Малък брой от тях живеят в САЩ, където ваксините са налични и широко разпространени.

Следите от някога повсеместната болест още се срещат в страшните поговорки в яслите ("Ако котката хване дребна шарка, дребната шарка ще хване и теб", например) и илюстрациите в старите детски книжки и медицински учебници, но ваксинацията промени начина, по който хората гледат на болестта в развития свят.

Морбили вече не се смята за заплаха в културата на САЩ - това е заради заблудата, че болестта не е толкова опасна. В действителност дребната шарка никога не си е отивала. В чашките на Петри вирусът е един от най-стабилните и непроменящи се щамове. Той изглежда по същия начин днес, както и преди ерата на ваксинациите. Болестта е една от най-заразните на планетата. Вирусът е активен във въздуха в продължение на два часа и може да се предава от носителите си до четири дни преди и след появите на обрива.

Стабилността на морбили всъщност прави ваксината толкова ефективна. "Често вирусите мутират много - например грипът, но морбили е много стабилен", казва Коди Майснер, професор по педиатрия в Медицинския университет "Туфтс". "Има само един щам на вируса морбили", допълва той.

Въпреки че в САЩ той е успешно унищожен - тоест от време на време има зарази, но болестта не се предава у населението продължително време, - няма гаранция, че нещата ще останат така. Това се случи във Великобритания, където дребната шарка бе ликвидирана, а сега отново е ендемична.

"Със сигурност може да се върне, обяснява Майснер. И тогава, понеже това вероятно е



най-заразният вирус,



близо 90% от хората без имунитет, които бъдат изложени на него, ще се разболеят. Тези цифри са по-големи дори от нивата на грипа. Морбили е един от най-заразните или лесно предаващи се вируси, които познаваме."

Морбили вече е една от главните причини за детска смъртност в света. Около 400 души умират от вируса всеки ден, показват данни на Световната здравна организация. "Това е много тежка болест, казва Майснер. Не минава леко като заушки или варицела. Дребната шарка е много по-жестока." Дори хората, които оцелеят от вируса, може да страдат от травми на мозъка, пневмония, глухота и други перманентни усложнения.

Вирусът явно се завръща в САЩ. От началото на 2015 г. има потвърдени 67 случая, повече от тях свързани с "Дисниленд" в Калифорния. Скоростта на разпространение вероятно ще засенчи дори 2014 г., когато болестта достигна най-високите си нива от 1994 г. насам. През 1994 г. 958 случая са били докладвани на властите. Миналата година е имало 644 болни в общо 27 щата.

"Много е лесно цели общности да бъдат заплашени, когато неваксиниран индивид от групата се зарази", казва Роберта Дебиаси, шефът на отделението за инфекциозни болести за Националния детски медицински център.



"Проблемът е, че хората не се ваксинират,





смята Джейн Сюърд, зам.-директор на отделението за вирусни болести в Центъра за контрол на болестите. Мнозинството от случаите на болни са неваксинирани хора, които са избрали да не приемат ваксината. Те живеят в семейства, които не се ваксинират, приятелите им също не го правят. Вероятно ходят и в училища, където много хора не са ваксинирани."

Това важи за части от Калифорния, които са известни с антиваксинаторските си общности. Около 8% от децата в детските градини не са имунизирани срещу морбили, показват данните на Центъра за контрол на болестите. В някои училища броят им стига до 43%, а нивата са дори по-високи в други щати, сред които Пенсилвания, Мейн и Колорадо. В пика на заразата от "Дисниленд" здравните власти в окръг Ориндж наредиха на десетки неваксинирани гимназисти да не ходят на училище, припомня в. "Лос Анджелис таймс".

Нещо повече - цяло поколение лекари в САЩ никога не са лекували пациент, болен от морбили, нито са виждали заразен с такава болест. "Успехът на програмата за ваксинации доведе до там, че



по-младите доктори нямат опит



с такива случаи и почти не мислят за тях, казва Сюърд. Другото предизвикателство, което не е ничия вина, е, че в началото морбили изглежда просто като респираторна инфекция, придружена с температура. Но е заразна, преди да се появи обривът, а в такъв момент не може да се отличи от обикновен грип."

Сюърд смята, че Центърът за контрол на болестите прави "огромни усилия" да образова лекарите. "Наистина опитваме да научим хората, че ако някой има обриви и треска, трябва да го питат дали е пътувал отвъд Океана, да питат дали някой в обкръжението му е болен от морбили и дали той самият е ваксиниран."

Властите препоръчват две дози от ваксината за бебетата, навършили една година. Шестмесечните деца обаче, които ще пътуват извън страната, също трябва да бъдат имунизирани. Мнозинството от случаите на тази болест в САЩ са хора, които носят вируса от други държави, където той отново е ендемичен - Великобритания, Франция или Канада. Това са страни, които не се смятат за опасни за здравето, смятат много лекари.

"Ваксината е изключително безопасна, казва Майснер. Няма ваксина без странични ефекти, Центърът за контрол на болестите признава това. Ръката може да се възпали, може да се наблюдават подувания и прекалена чувствителност, както и треска. Но шансът за усложнения, причинени от ваксината, е толкова малък, че е трудно изобщо да се изчисли... Въпреки че лечението на морбили е по-развито, отколкото преди, болестта продължава да е също толкова смъртоносна. "Ако изпаднеш в шок, мерките за това вероятно ще са по-добри, казва Сюърд. Но няма как да се избегне рискът за смърт при особено тежки случаи на морбили."





ЕПИДЕМИЯ

През последните седмици в американския щат Калифорния пламна епидемия от морбили. Установено е, че тя тръгва от "Дисниленд", където посетител зарази служители и гости на увеселителния парк. В края на януари американските здравни власти обявиха, че епидемията се е разпространила в други шест щата и в Мексико, а епидемията е тръгнала най-вероятно от чуждестранен посетител на атракциона. 51 потвърдени случая на морбили са били съобщени на Центъра за контрол на заболяванията и превенция от края на декември до сега, се казва в изявление на центъра. Повечето са в Калифорния, но някои са чак в щатите Небраска и Вашингтон. От Центъра посочват още, че заболелите са на възраст от 10 месеца до 57 години и само много малка част са били ваксинирани срещу дребна шарка заради тенденцията за отказ от имунизации от последните години, особено в Северна Америка.
 Отказът от ваксини е основна причина за завръщането на една от най-заразните болести на планетата.
12
4723
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
02 Февруари 2015 19:39
Отказът от ваксини върна опасността от една от най-заразните болести на планетата
Ваксинации срещу вариола няма от 1980та - а в САЩ от 60те години. И никой няма намерение да ги връща. Не знам на какво невежество разчита тази статия. Естествено изпускане на вируса на вариола в съвременния свят би имал пагубно въздействие - затова е важно всички останали щамове да се унищожат.
*
Колкото до ваксинациите като цяло - подобаващите ваксини за съществуващи болести трябва да са задължителни. Ала-балата на хомеопати и по-глуповати хорица няма място в един научен дебат. Неваксинацията поставя не само индивида в риск, но и всички около него. Тук няма място за не-научни мнения.
02 Февруари 2015 19:49
Yantar, мисля, че няма вече ваксинации срещу едра шарка. В Канада ваксинацията срещу морбили е задължителна за децата, които отиват на училище, и двамата ми сина имат.
Виж, това, че миналата година излезе от някаква забутана лаборатория комплект забравена една шарка, напълно жизнеспособна при това - вече си е страшно. Мисля, че моето поколение е последното ваксинирано и ще вземе да стане мазало, ако някой изпусне дявола от епруветката.
02 Февруари 2015 20:01
Като добавим и миграцията насам-натам -
02 Февруари 2015 21:22
Не би било зле тази статийка, след като се поoправи фактологически, да се пусне в bgmama.

ПС Всъщност, като се поразровиш из нета, разбираш, че става въпрос не за дребна шарка (smallpox), а за рубеола (measels). Като се изключи неграмотността на преводача, статията си е доста поучителна.
02 Февруари 2015 22:25
рубеола (measels)


Measles.
02 Февруари 2015 22:59
ПС Всъщност, като се поразровиш из нета, разбираш, че става въпрос не за дребна шарка (smallpox), а за рубеола (measels). Като се изключи неграмотността на преводача, статията си е доста поучителна.

smallpox - Variola major или Variola minor - едра шарка (позната още от латинското име като Вариола)
measlеs - Morbillivirus - Дребна шарка, Морбили или известна с народното име Брусница
Rubella, also known as German measles or three-day measles - Rubella virus - рубеола
chickenpox - Varicella zoster virus - Варицелата (на латински: varicella), позната още като лещенка
02 Февруари 2015 23:15
Measles.

Пурист!
Благодаря!
02 Февруари 2015 23:59
Всъщност, като се поразровиш из нета, разбираш, че става въпрос не за дребна шарка (smallpox), а за рубеола (measels)
Добре - тогава има смисъл.
03 Февруари 2015 00:58
Рубеолата е най-леко караната шарка, опасна е само за плода на бременни(много тежки увреждания!). Не е и толкова заразна.
03 Февруари 2015 05:17
Рубеолата е най-леко караната шарка, опасна е само за плода на бременни(много тежки увреждания!).


"The mirror cracked from side to side" .
04 Февруари 2015 00:28
Заглавието не е правилно подбрано, та затова и някои са писали айде да употребя думата "неточности" вместо друга по-силна. Пък и другите форумци поправиха грешката. Тази шарка е морбили и така трябваше да си я пишат. През 1992 и в България се беше появила отново. Тогава на моя позната дъщеря й, в 10 клас, ваксинирана разбира се, се разболя и получи усложнения, слава богу, оцеля без увреждания. Няма да отварям темата за ваксините, щото тя е като при пушенето - няма среда - има яростна защита на една от двете тези.
04 Февруари 2015 01:12
Ve4e vtori mesec nemoga da se ilekuvam.Zarazih se ot kotaraka.A moze I ot saprugata ama tja za opravdanie hvarli vinata na kotaraka.Nalozi se da hoda do doctor za6toto sarbezite beha mnogo I papkite ne zarastvat.Dade mi nekakav krem samo Mometasone Furoate UPS.Dava rezultat no o6te po gu6ata edna me sarbi.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД