:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 176
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Мафията се пренасочва към европейските проекти

"Уестингхаус" е класически пример на голяма мултинационална компания, която се опитва да използва слабостта на държавата, казва експертът по въпросите на престъпността Тихомир Безлов от Института за изследване на демокрацията
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Тихомир Безлов
Тихомир Безлов е роден през 1960 г. в София. Завършил е философия и социология в СУ "Св. Климент Охридски". Един от създателите през 1990 г. на Центъра за изследване на демокрацията. Автор е на множество електорални и политически изследвания.





- Г-н Безлов, има ли ново развихряне на организираната престъпност през последните няколко седмици?

- От това, което ни съобщават от МВР, става ясно, че в четири от петте криминални случая през последните седмици се знае кои са извършителите. И това изглежда пресече опитите за разчистване на сметки в криминалния свят. Виждате, че оттогава няма нови случаи.

- А не ви ли притеснява това "експресно" разкриване на престъпления, на което сме свидетели?

- България е много малка страна, няма чак толкова много организирани структури за извършване на мокри поръчки. Ако погледнете, през последните три години имаше един инцидент, при положение че е имало години с по трийсетина. Така че по-скоро си мисля, че в момента този инструмент за решаване на тежки конфликти като че ли е много ограничен. Поне така изглежда тази седмица. Дали това е вярно, предстои да разберем. Но ми се струва, че едва ли ще се вдигне криминална вълна, подобна на тези от миналото.

- Чисто съвпадение ли е, че криминалният свят надига глава точно сега, при смяната на властта?

- Поне два от последните случаи - в Пловдив и Пазарджик, имат връзка и с последните парламентарни избори. Има такива твърдения от местни източници, че тези хора са участвали в изборната кампания с нашите класически методи за набиране на избиратели. Това е възможна връзка с политическата ситуация. Сега, доколко е вярно, ще покаже разследването. Сигурно има някаква свързаност, защото у нас в много случаи икономическите конфликти са в резултат и от някакви политически преразпределения.

- Какво е вашето обяснение за изчезването на хора с тежки присъди зад граница?

- Това стана някаква форма на технология, като гледам случая с убийството в "Соло", сега с Брендо. И преди се е случвало много пъти. 90-те години има много изчезнали, които сега ги намират и те успяват да осъдят държавата и да оспорят присъдата си постфактум. Навремето изчезнаха половината от банкерите, срещу които имаше дела и не се знаеше къде са. Част от проблема е, че така е конструирана системата, така са направени законите, че си имат дупки и опитните юристи ги използват. Спекулира се с идеята, че човекът е невинен до издаване на присъдата и нямате основания да го задържите. Отделно в НПК има регламенти колко дълго може да бъде задържан в зависимост от тежестта на обвинението.

- Има ли решение този проблем?

- Един от проблемите е, че съдът има огромна дискреция. В случая с Брендо, ако съдът решава, че е невинен, защо му налага подписка? Ако пък смята, че е виновен, този, който определя какъв да е режимът на контрол, би могъл да му наложи друга мярка за неотклонение, а не подписка.

- Възможно ли е в случая с Брендо да става въпрос за покровителство на високо ниво?

- Така се твърди в съдебните среди. Но с това се правят и много спекулации. Самият Брендо хвърли обвинения, че е изнудван от политици и в частност от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Спомням си какво каза по адрес на Брендо авторът на книгата "Гомор" Роберто Савиано: "Много е загадъчно как така някакъв си българин продава кокаин в такива количества на Ндрангетата (третата по мощ мафиотска организация в Италия) без покровителство на най-високо ниво". Една от хипотезите, които се лансират при международните разследвания, е, че в началото на 90-те години, когато се разпадат старите схеми за износ на оръжие (а по онова време България изнася муниции и леко оръжие за Латинска Америка и по-специално за Колумбия, Венецуела и Бразилия), левите въоръжени групи в тези страни започват да заплащат за оръжието с кокаин. За някои е странно, че българи са замесени на високо ниво в кокаиновите канали, но тези връзки датират още оттогава.

- Но могат ли тези канали да продължат да функционират и в днешно време без политическа протекция?

- Това, което се разбира през годините, е, че няма сериозен криминален бизнес, независимо дали става дума за цигари, петрол или наркотици, който да не е свързан със старите служби и скрития транзит.

- Ами сегашните служби? Старите вече не съществуват.

- Капиталът на тези хора не е само финансов, а и социален. Т.е. те познават хора, вярват им, имат си репутация. Криминалният бизнес е като другия и репутацията е изключително важна, даже по-важна в много отношения. Впрочем моето обяснение за отвличането на дъщерята на Брендо е, че така го накараха да мълчи за тези връзки и канали. И действително италианският съдия потвърди, че той е отказал напълно сътрудничество за разлика от другите подсъдими.

- В какво инвестира мафията в момента? Доскоро това бяха амфетамините и ВЕИ...

- Във всякакви инфраструктурни проекти. Основният паричен поток в момента идва по линия на европейското финансиране. Другият голям криминален ручей бе "Южен поток", но той по геополитически причини приключи.

- У нас не е прието да се гледа на европейските пари като финансов стимул за мафията.

- Е, не сме само ние в това отношение. Италианците и гърците имат голяма традиция. Проблемът на този тип проекти е, че парите се раздават през администрацията. Ние сме свикнали да се примиряваме с логиката "Нека да крадат, ама важното е да влязат някакви пари". Да, тези пари ще влязат, ще ги вземат едни сръчни момчета и момичета, обаче нали тези хора ще ги изхарчат тука, ще се завъртят нещата. Обикновено по този начин се разсъждава. Около тези проекти се сформира и една организирана група от консултанти, тъй като обикновено човек не може да се оправи сам. И когато по веригата се навържат консултанти, държавна администрация, банки, подизпълнители и т.н., те често влизат в картел.

- Какъв корупционен риск крие изборът на "Уестингхаус" за строежа на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", направен без конкурс?

- "Уестингхаус" е класически пример на голяма мултинационална компания, която се опитва да използва слабостта на държавата. Първо - това е проект, който не ни трябва, защото имаме достатъчно електроенергия, дори в излишък. И второ - нямаме парите. Аргументите са същите като при "Белене". Ако се стигне до договаряне с "Уестингхаус", това, от една страна, ще направи несъстоятелни аргументите за спирането на "Белене", а от друга - рискуваме да загубим арбитража в Женева с руската атомна компания. Но най-вече това е много скъпо начинание, което страната ни не може да си позволи в тази финансова ситуация. Финансовата схема, която предлага "Уестингхаус" е скъпият ток от VII блок да се смесва с евтината енергия от другите два блока и така да се продава на по-приемлива за населението цена. Тук възниква още един проблем. Когато има спад на потреблението, примерно през април, ще се наложи спирането на единия от двата реактора в "Козлодуй", защото има свръхпроизводство, ще трябва да спрете и част от американските "Марици", освен ако не намерите къде да продавате електроенергията. А вие няма къде да я продадете, защото Гърция вече не е толкова голям покупател, какъвто беше заради кризата и собствените ВЕИ, Турция даже ще изнася. На практика се получава, че една нова американска инвестиция ще навреди на друга американска инвестиция.
4
6095
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
02 Февруари 2015 19:56
Санирането...
--------------------
Сайтът на Генек
02 Февруари 2015 21:19
...магистрали, боклук /завод за боклук/
02 Февруари 2015 21:36
Това отдавна е факт.
Пък и порочни модели порочни практики.
03 Февруари 2015 09:32
Спекулира се с идеята, че човекът е невинен до издаване на присъдата и нямате основания да го задържите.

А после питаме, къде е Брендо!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД