:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВКС върна на поправителен дело за подкуп на съдия

Апелативните съдии преписали обясненията на подсъдимия, за да го оправдаят
Софийският апелативен съд (САС) е преписал обясненията на Славчо Петков от окръжния съд във Велико Търново, за да го оправдае по делото за подкуп срещу него. Това следва от решението на Върховния касационен съд (ВКС). Висшите съдии Елена Величкова, Ружена Керанова и Мина Топузова отменят оправдателната присъда на колегите си апелативни съдии и връщат процеса за ново гледане от друг състав на тази инстанция.

"Апелативният съд е приел фактически положения, които почти буквално отразяват обясненията на подсъдимия Петков, така както те са възпроизведени в мотивите на първостепенния съдебен акт, включително и с допуснатите технически грешки. Последвалият непълен, схематичен и необективен анализ на доказателствата е в противоречие със задълженията на съда за цялостна проверка на атакуваната първоинстанционна присъда", пише в мотивите на ВКС.

МВР съобщи, че Славчо Петков беше задържан през 2010 г. Според обвинението е поискал 25 хил. лв., а е приел 16 хил. лв. Основният свидетел - Емил Шопов, твърди, че съдията щял да реши проблемите му с дело за кражба на 10 т нафта. Двамата се познавали от срещите си в казина във Велико Търново, а Петков бил част от тричленния състав, който гледал делото за кражбата. Заради делото от 2010 г. Петков е временно отстранен от длъжност.

На 30 май 2012 г. Андрей Ангелов от Софийския градски съд го призна за виновен за подкуп в големи размери и му определи наказание от 5 години затвор и 7 хил. лв. глоба. Версията на Петков е, че е дал като заем на Шопов въпросните пари и просто си ги вземал обратно. Съдия Ангелов обаче определи тази теза като "житейски недостоверна" и посочи, че не би могло да се хване вяра на хипотеза, в която магистрат може да има финансови взаимоотношения с човек, който е подсъдим по негово дело.

Две години по-късно апелативните съдии Иво Вапцаров, Стефан Илиев и Калинка Георгиева напълно оправдаха колегата си от Велико Търново. Сега обаче върховната инстанция прави на пух и прах тяхното решение. Според ВКС апелативните съдии не са изпълнили принципа да изследват обективно, пълно и всестранно всички обстоятелства и доказателства по делото.



НА ТЪМНО

Процесът пред САС се гледаше при закрити врати, макар че първата инстанция заседаваше публично. Аргументът на апелативните магистрати беше, че по производствата има приложени доказателства, събрани със специални разузнавателни средства. Доскоро всички дела срещу магистрати в апелативния съд в София бяха секретни. Край на тази практика сложи неотдавна тълкувателно решение на ВКС.
1
1994
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
07 Февруари 2015 07:33
А ще има ли дисциплинарни производства срещу тримата съдии? Или и за тях ще се чака евентуално някой посланик да ги посочи като гнилите ябълки?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД