:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Младежки организации вземат държавни пари, а бездействат

Младите у нас имат много свободно време, но не работят и не четат
Министерството на спорта ще затегне контрола върху сдруженията, които финансира по националната програма за младежта. Това се разбра вчера от думите на зам.-министъра по спорта Калин Каменов. Всяка година ведомството отпуска 1.4 млн. лв. на организации, които да популяризират програмите за обучение, квалификация и стартиране на бизнес сред младите. Проверка е показала, че някои сдружения дори не поддържат офис. Такъв е примерът с "Призма" в Кърджали, която е получила 35 хил. лв. от държавата. Друга организация на държавна издръжка - пловдивската "Голям брат, голяма сестра", пък има офис, но е също толкова неоткриваема, защото той е заключен, а телефонът й е изключен. "Как се очаква, че младежите с проблеми ще ги открият?", попита Каменов. "Голям брат, голяма сестра" е взела 45 хил. лв.

"Организациите си седят в някакви офиси и очакват младежите да ги открият. Ние искаме да видим как тези информационни центрове вършат наистина полезна работа, а не да стоят в кабинетите си. Ако някой си мисли, че ще продължава да си живее безконтролно, се лъже", коментира Каменов. Точно затова спортното министерство ще търси нова методика за финансиране, която ще цели работа на място с младежите.

Неефективността на младежките програми се потвърждава и от изследване на Института за социални изследвания и маркетинг, цитирано от зам.-министъра. Изследването цели да определи нагласите на младите хора към образованието, квалификацията и намирането на работа и като цяло данните очертават много лош профил на младежите у нас. 67 на сто от младежите у нас имат свободно време, което ни прави рекордьори в Европа. От изследването обаче става ясно, че те не го ползват пълноценно - не смятат да изкарват допълнителни курсове (77%), не четат (69%), не спортуват (63%).

Тази липса на инициатива определя и друга тревожна тенденция сред младите - труден живот. 33 на сто от анкетираните са отговорили, че живеят така, но пък половината от младите не работят. 62 на сто дори не са стигали до бюрата по труда, а едва 4% са се впуснали в дълбокото със собствен бизнес. На фона на тази картина процентът на хората, които биха си пробвали късмета извън страната ни, е висок - 30 на сто. От тях обаче половината не знаят чужд език. Малко над 90% ползват интернет, но половината не знаят, че има европейски програми за работа и безплатни курсове за квалификация.

"Картината, която ни дават данните, не е приятна. Държавата трябва да започне по-координирано да работи за включването на младите в обществения и професионалния живот. България е на първо място в Европа по показателя NEETs на хора, които не работят, не учат и не се образоват с 22.6%, докато средният процент за ЕС е 12", коментира заместник-министърът.

НАГЛАСИ

Проучването посочва още, че се засилва евроскептицизмът сред младите, а повечето не се интересуват от политическия и обществен живот на страната. 28% обявяват, че ще гласуват на предстоящите местни избори, а 10% твърдят, че са готови да продадат гласа си. Ниско е доверието в институциите. 80% от анкетираните смятат, че местната администрация не обръща внимание на техните проблеми. Още по-тревожно е, че едва 32% вярват, че в България може да се забогатее по честен начин. Липсата на инициативност също е сериозен проблем след българските младежи. 98% не са членували в никакви организации, а само 7.5% са се занимавали с доброволчески дейности.
3
1981
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
06 Февруари 2015 23:35
ГМО-поколение!
Но в публикацията липсва най-важния нюанс - колко процента от младите в Бългалия са цигани?
07 Февруари 2015 03:31
Не знам какви ги вършат тези министри, но всеки лев от държавата трябва да е срещу договор с клаузи за задължения, обем "продукция", метод за найния контрол и приемане и неустойки при неизпълнение. Другото си е далавера-"делкане" или плащане на пари на партийни каси. Пък после - нямало пари ?!?! Къде е любимият Цацаров и кохортата му, какво пише по въпроса в поредния одит на министерството от великата Сметна палата, кога ДАН ще се събуди и какво ли става в другите ведомства, щом в най-бедното има подобни течове ???
07 Февруари 2015 09:30
Върви циганизация на младото поколение.Голяма част просто не виждат смисъл да полагат усилия, животът ден за ден им е по- лесен. Не всички са такива, има млади хора, които учат, работят .Лошото е че повечето от тях заминават в чужбина.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД