:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП и ДПС излязоха с общ списък на жертвите на реформаторската метла

Вицепремиерът Румяна Бъчварова отрече твърденията за „чистка” с неубедителни данни
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Червеното острие Мая Манолова обвини вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова, че волно или не, е била на върха на политическата метла.
БСП и ДПС пренебрегнаха различията и непоносимостта си и влязоха в общ фронт срещу Реформаторския блок по въпроса за кадруването. "Реформаторите преядоха с власт", обяви вчера Мая Манолова (БСП) по време на парламентарния контрол след отговор на вицепремиера Румяна Бъчварова на въпрос за политически уволнения. Червената юристка размаха списък с 570 имена на хора, уволнени по политически причини от новата власт. Два дни по-рано и лидерът на ДПС Лютви Местан извади списък с 334 души, станали жертва на политическа чистка, и демонстративно го връчи на лидера на ДСБ Радан Кънев. Той също обвини реформаторите в преяждане с власт. Зам.-шефът на ПГ на движението Станислав Анастасов пък се закани всеки парламентарен ден да залива депутатите с цифри по въпроса и нарече акцията "летопис на политическата репресия".

От обясненията на Манолова вчера стана ясно, че в нейния списък са включени и репресираните на ДПС. Депутатката даде пример с министерството на икономиката, което било изцяло "във феодално владение на определена партия" и където се назначавали само "баничари, футболисти и седесари". Ресорният министър Божидар Лукарски е и председател на СДС. Драгомир Стойнев от БСП даде и конкретни примери за политически чистки по върховете на военните заводи. Така например за председател на съвета на директорите на НИТИ-Казанлък на мястото на освободения Захари Даскалов бил назначен президентът на местния футболен клуб "Розова долина" Кънчо Папазов. Уволнен бил директорът на ВМЗ "Сопот" въпреки заслугите му по оздравяването на предприятието и създаването на 400 нови работни места.

Мая Манолова даде пример с Враца, където служителка на областната администрация с 91% инвалидност била уволнена с аргумента, че не е от ГЕРБ. Жената била назначена след конкурс за младши експерт, но я освободили 10 дни преди изтичането на изпитателния срок. Потърпевшата не е била член на БСП, уточни за "Сега" Манолова.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова, която отговаря за държавната администрация, я контрира, че новите назначения през януари са 18 от общо 126, тоест 14%, и всички имат степен "магистър". "Това е изключително ниско ниво и показва, че в рамките на първите три месеца сме заложили повече на устойчивост, отколкото на политическа чистка", допълни тя. Изнесените от Бъчварова данни обаче са само за последния месец, докато списъците на БСП и ДПС са за целия период от встъпването на кабинета на власт.

"Нямам преки права и задължения по назначенията", оправда се Бъчварова. "Искате или не, вие сте на върха на политическата метла и трябва да знаете какво се случва", не прие аргумента й Манолова.

-------КРИТИКА

Депутатите от БСП обвиниха шефа на НС Цецка Цачева, че крие министри от въпросите им за парламентарен контрол, като ги поставя в дъното на списъка и за тях не остава време. Цачева се защити, че към 4 февруари, когато се събира председателският съвет на парламента и одобрява програмата за седмицата, въпросите са били над 100, а питанията - над 10. За да се отговори на всичко, са нужни повече от 20 часа пленарно време. Това бе причината Цачева да насрочи извънредно заседание на НС идния вторник, което ще бъде посветено изцяло на депутатски питания към министрите.
7
2122
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
06 Февруари 2015 19:17
Жертвите???
И сега какво - паметници, некролози, вечерни проверки...
------------------
Сайтът на Генек

06 Февруари 2015 19:20
И ден за траур да обяви Бочко!!!
06 Февруари 2015 19:43
БСП и ДПС излязоха с общ списък на жертвите на реформаторската метла

Абе дето се е ******, пак ще се ***...
06 Февруари 2015 20:25
Ловки-
06 Февруари 2015 21:44
БСП и ДПС пренебрегнаха различията и непоносимостта си
Това някаква шега ли е?
07 Февруари 2015 00:29
Тези 570 човека ми се виждат много малко-камара от червени дружки има назначени по времето на БКП енд Сие.Реват: Не пипайте нашите хора, така ми звучи това оплакване.
07 Февруари 2015 09:25
Всички управляващи партии правят едно и също- разчистват и намират служби и службици за хранените си хора, които търчат по организация на изборите. Само че нивото все повече пада, освен това ги избират все по тъпи и неграмотни, за да слушат. Човек със знания и квалификация в някаква област обикновено има и професионално мнение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД