:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,343,616
Активни 93
Страници 13,610
За един ден 1,302,066

Бизнес организация иска данък върху пенсиите

Работещите пенсионери да плащат данък общ доход върху пенсията си или да губят право да получават едновременно пенсия и заплата, предлага Асоциацията на индустриалния капитал. Предложението е част от мерки, които работодателите предлагат за дискусиите по пенсионната реформа при вицепремиера Ивайло Калфин. Разговорите досега не са постигнали съгласие по нито един съществен въпрос, но според Калфин това не е и целта.

Данък върху пенсиите на работещите имаше до 1997 г., когато Конституционният съд го отмени. През 2010 г. отново се появи идея да се облагат парите от НОИ, но Борисов бързо разколеба авторите й, които бяха от депутатските среди на ГЕРБ. "Такава е практиката в много страни - не се получава пълна пенсия и пълна заплата едновременно. В случай че бъде възприето предложението, то може да бъде съпътствано с определяне на по-висок коефициент от общия за всяка допълнителна година осигурителен стаж при определяне на нов размер на пенсията", мотивира се шефът на АИКБ Васил Велев. Сега също оставането на работа след навършване на пенсионна възраст се поощрява с почти 3 пъти по-висок коефициент за всяка допълнително прослужена година, но само при условие че човек не получава пенсия.

Бизнес организацията застава и зад идеята на пенсионните дружества да се промени формулата, по която НОИ намалява пенсията на хората, които се осигуряват във втория стълб. В момента НОИ редуцира пенсията с 28% заради 5-те процента от общите социални осигуровки на родените след 1959 г., които отиват в универсален пенсионен фонд, а участието на държавата като осигурител с 12% не се взема предвид. От АИКБ също смятат като фондовете, че държавната вноска трябва да се включи във формулата и така редукцията да е 17%.

Предлага се още НАП да плаща лихви на пенсионните фондове, когато бави прехвърлянето на осигуровките към частните фондове. Въвеждането на мултифондовете, намаляване поетапно на таксите от дружествата, разширяване на дефиницията за свързани лица и създаване на гаранционен фонд за парите във втория стълб са сред другите искания.

ИСКАНИЯ

От АИКБ предлагат отново и половината осигуровки да се поемат от служителите, а не както сега 40%. "Тази мярка ще ограничи евентуален мотив за укриване на реални размери на възнаграждения и осигуровки от страна на работодателите, а с това - и сивата икономика", се казва в становището. Другото отдавнашно искане на всички фирми е да се преустанови приетата антикризисна мярка работодателят да плаща първите три дни болничен.
42
2618
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
06 Февруари 2015 19:19
Мутри... Хищни, алчни, тъпи мутри... Национално-отговорен капитал...
----------------------
Сайтът на Генек

06 Февруари 2015 20:09
Дедо ви е пенсионер с пенсия от почти 1600 лв. Понеже горе-долу съм здрав (дано не ме урочасат завистниците), а и имам някави знания и умения, работя. От заплата ми вампирската държава задължително ми удържа за фонд пенсия (щяла да ми увеличи пенсията - а аз едва ли ще доживея да получа и сегашната в пълен размер), за фонд безработица (а при уволнение аз нямам право на помощи за безработен, защото съм пенсионер), за здравни (въпреки че като пенсионер съм осигурен здравно от държавата, да не говорим че си плащам на докторите) и пр. и пр. Та питам защо ги плащам тези неща? И защо не ми дадат тавана на пенсията, за да не работя и да освобдя място за по-млади? И какви са тези предложения -все да цедят пари от някъде? Ако искат да предложат във финансирани от бюджета органи (парламент, комисии, министерства, агенции, областни, кметрства, дружества и фирми с дори 0.0001% държавно участие) да няма пенсионери и дори хора придобили право на пенсия. Тогава такива като мен ще си бачкат частно и ще се освободят маса работни места.
06 Февруари 2015 20:11
на отчисленията за пенсиите вече данъка им е платен, така че няма да мине
06 Февруари 2015 21:59
Пенсиите сега са бонус за прослужено време и възраст... а не това което им е същността - да са заплащане когато човек вече не може да се издържа сам. Докато това е така ще имаме милиони пенсионери, много от тях по-здрави и прави от работещите. В същото време парите за пенсии никога няма да стигат, щото желаещите за бонуси са огромен брой, а работещите малко.. резултатът го виждаме бюджета, демек работещите плащат още толкова - 4.5 милиарда на година.

Ако се промени смисълът на пенсията, тогава пенсионерите които получават пенсии ще бъдат по-малко и с доста по-високи пенсии. Най-важното - ще са тези които имат нужда от тях.. а не здрави и прави .. дето се редят за големи пенсии, че и работят отделно.

Пенсията трябва да зависи и от събраните пари за пенсии в НОИ, както и от това какви доходи има пенсионерът. Пенсията трябва да стане нещо като застраховка и да се изплаща само когато човек остане без възможност сам да се издържа. Ако човек е богат.. защо му е държавна пенсия? Ако работи за добра заплата - за какво му е пенсия?

Да не забравяме, че заради годишните плащания от бюджета - 4.5 милиарда.. с толкова не се поддържа инфраструктурата в държавата/взимат се най-вече от там/. Т.е. имаме постоянна декапитализация.. няма БДЖ, енергетиката е зле, пътищата са зле, магистралите ги няма .. всички чакат само на помощи от ЕС.
07 Февруари 2015 00:46
И аз като "Дедовите" да се оплача. Всеки месец спонсорирам държавата със 700 лв. защото не ми дават полагаемата пенсия в пълен размер. Какво правим, какъв данък бе, гробари?
07 Февруари 2015 03:06
mick - прав си НО САМО ако се промени смисъла на пенсията, а и на цялата система - т.е. пенсията да стане вид "застраховка за старост". Тогава ще изчезнат и пенсиите за тези които нямат стаж (нямат застраховка), ще се премахне минималния праг на пенсиите (получаваш за колкото си се застраховал), държавата ще трябва да измисли какво да прави с хората нямащи такава застраховка (може някой лагер за умиращи с едно ядене на ден за да се ускори процеса) и пр. и пр. Естсествено, че това ще се отнася за следващото поколение, защото ние, пенсионерите вече сме си отработили нашето. Жалко е ако хората не разбират, че сега няма пари за основно заради кражби и контрабанда и че е проблем главно на младите, а не на пенсионерите. Фактът, че младите и тези на средна възраст гласуваха пак за Тиквата и Цецко е показателен - прост народ/слаба държава.

07 Февруари 2015 04:42
Прочие не е лошо работещите пенсионери да плащат данъци и осигуровки. Защото това е основната причина да бъдат наемани на робота, вместо хора, които са над 40 и могат да вършат същото, че и по-добре. А и кои работят? Работят бивши полицаи, военни и пр. които и без това вземат пенсии и то високи за наша сметка нали? И не само вземат високи пенсии, но се уреждат и на добре платени работни места. Много съжалявам, но при безработица от 40% въобще не трябва да се позволява на пенсионерите да работят. Онези, които са зле финансово, трябва да получат помощ.
07 Февруари 2015 08:01
Прочие не е лошо работещите пенсионери да плащат данъци и осигуровки.


И сега плащат данъци и осигуровки върху заплатата,която получават. Изключение- пенсионерите- инвалиди.
Да искаш да плащат същото и върху пенсията,която е на база ежемесечни вноски от заплатата,от пари, обложени вече с данъци и осигуровки, си е гавра.
07 Февруари 2015 09:10
Пенсиите сега са бонус за прослужено време и възраст... а не това което им е същността - да са заплащане когато човек вече не може да се издържа сам.


Да ти минава през ума че може да има и хора, които след накакъв брой години вече не искат да работят? Не че не могат, а не искат?
Аз съм от тези хора. За целта съм си заделяла от дохода и сега вече не искам да работя.
А този доход вече е обложен с данък.
В живота има и други неща освен работата.
07 Февруари 2015 09:38
Аз съм за твърда забрана на пенсионери да работят в държавни и общински структури! Който е млад, здрав и енергичен- да ходи в частния бизнес. Там освен това, за самоосигуряващите се съм сигурна, за наетите по трудов договор- не знам, като се пенсионираш плащаш само здравна осигуровка- докато развиваш дейност. Много е лесно, когато друг ти внася вноската. Когато си самоосигуряващ се- обикновено гледаш да си на минимума, защото приходи или има, или няма, а твърдите разходи си текат
07 Февруари 2015 09:40
PS.Ако си самоосигуряващ се, а не си се назначил за управител, осигуровката не е разход за фирмата
07 Февруари 2015 09:50
Да ти минава през ума че може да има и хора, които след накакъв брой години вече не искат да работят? Не че не могат, а не искат?


Ами хубаво, това не противоречи на това което казах по-горе. Пак може да получаваш пенсия, но само ако не си богат.. Все пак трябва обаче да имаш съответния стаж и години.
07 Февруари 2015 10:17
Mick, приятелю, след като си плащал вноски за пенсия през целия си трудов стаж, пенсията ти е дължима след изпълнение на условията "възраст и трудов стаж", независимо дали имаш нужда от нея(т.е. имаш други доходи) или не. Това са твои пари.
07 Февруари 2015 10:30
Да не говорим, че същите тези работодатели търсят да назначат пенсионери на работа за да си спестят плащането на данъци към държавата.
07 Февруари 2015 10:35
А и да не забравим, че същите тези бизнес организации пропускат да плащат осигуровките на работниците си, та сега са тръгнали да викат "Дръжте крадеца". Завидяха на едното око на кьоравия.Омръзнами цял живот от призиви "Дайте да дадеТЕ".
07 Февруари 2015 13:59
ние, пенсионерите вече сме си отработили нашето

Да ви имам самочувствието! Че сте работили колкото сте могли никой не отрича, но не можем да си затваряме очите и за резултатите от "отработеното". А резултатите всички знаем какви са: незадоволителни. И затова, ако обичате, искайте малко по-скромно защото това дето го искате, въпреки че е "отработено", за да ви се даде, се взема от някои, които работят СЕГА. А тези някои, сигурно защото е много хубаво "отработеното", са все по-малко.
07 Февруари 2015 14:15
не можем да си затваряме очите и за резултатите от "отработеното"

много знаеш ти, да не си искал тате носи мама меси а да не е станало така
07 Февруари 2015 14:42
Кайли, какво тук значи някаква си личност (в случая моята)?! Има обективни показатели - за тях става въпрос.
07 Февруари 2015 14:55
Мира Радева - българите живеят системно в лъжа!

"Аз по-скоро казах да спрем да заблуждаваме хората, че имаме пенсионна система. Докато пенсионната система не се самоиздържа, тоест, тези пенсионни фондове да могат да изплащат – айде, ако не 100%, поне 80-90% от пенсиите, а те не могат да го докарат дори до 50%. Щом не могат да го докарат, значи ние нямаме работеща пенсионна система. Като няма такава, няма на какво да се надяваме, защото демографският ръст, и това го говорим от години, е негативен, нямаме млади хора, защото реално те трябва да изплащат пенсиите, това е този така наречен солидарен модел. И, когато младите хора са в чужбина, откъде да ни изплащат пенсиите? Да ни ги изплаща Европейският съюз? Няма как да стане! Всички експерти не искат да кажат истината. Потриса ме фактът, че хората в България предпочитат да живеят системно в лъжа..."

http://www.lentata.com/page_6526.html
07 Февруари 2015 15:35
ванев,

айде сега погледни умно към тавана, зашавай с пръсти, помърдай с уши и въобще направи каквото там правиш за концентрация, и дай /по възможност смислен/ отговор на въпроса: защо пенсионната система трябва да е на самоиздръжка? защо, бе? защо?

аз ежемесечно правя вноски в държавата. Тя /държавата/ гарантира, че след изпълнението на определени условия ще получавам пенсия, определена по предварително известна формула. никъде не присъства условие за самоиздръжка на някакъв си институт, па бил той и осигурителен.
07 Февруари 2015 15:50
Има обективни показатели - за тях става въпрос.

обективните показатели сочат, че квото е построено през соца, ние сега не можем само да го боядисаме
07 Февруари 2015 16:21
онзи,
не си схванал ударението! А то не е на самоиздръжката, а на лъжата (затова съм го подчертал двойно). Става въпрос за лъжата, че има някакъв магически начин "отработеното" (дето сега не можело да го боядисаме, пардон - обходим), да се трансферира в пенсии без да се взема от все по-малкото работещи. Защото една от причините работещите да са все по-малко е че условията не им харесват и те бегат. Просто бегат! А едно от условията (поради които бегат) е, че държавата им прибира прекалено много пари. Може би не знаеш, но за повечето работещи, на всеки 100 лева чист разполагаем доход, държавата прибира още 47 лева подоходен данък и осигуровки. Отделно от това има ДДС, акцизи и такси (много от които с характер на данъци). Накратко - това нещо дето "държавата ми дължи едни пари и не ме интересува от къде и как ще ги вземе" е заравяне на главата в пясъка. Защото държавата, това са всички останали.
07 Февруари 2015 16:37
айде айде посмали, не е 47% данъка, а и на запад не е кой знае колко по-малък
Бягат не заради данъците, а заради заплатите, а заплатите са такива заради червените куфарчета, де си мислят, че требе сичко живо да пое.ат що са тарикати а другите прости и мързеливи селяни
07 Февруари 2015 17:13
Точно толкова е - подоходния данък (прословутите плоски 10%), плюс всички осигуровки (дължими в комплект с него), са 47 лева на всеки 100 лева чист разполагаем доход. Ето тук точните сметки:

http://represia.blog.bg/politika/2012/03/08/.916633

В резюме: при брутна (счетоводна) заплата от 1000 лв. работникът получава 791 лева, а държавата (в допълнение на тях) взема 373 лева (съотношението е 100 към 47). Като тези 373 лева са разделени счетоводно като вноски между работник и работодател, но това е само счетоводна гимнастика за да се скрият реалните числа.
07 Февруари 2015 17:18
Бягат не заради данъците, а заради заплатите

А заплатите (реалните), при равни други условия, са толкова по-ниски, колкото по-високи са данъците и осигуровките. Хората не са по-глупави от фирмите (например) и ако условие за привличане (съответно гонене) на фирми са данъците, то същото важи и за хората. Поне по този въпрос икономистите от всички школи и течения са на едно мнение - стимулите са от значение!
07 Февруари 2015 17:28
А заплатите (реалните), при равни други условия, са толкова по-ниски, колкото по-високи са данъците и осигуровките.

айде стига глупости де, разрови се как е в една франция или германия, или пък още по-добре норвегия
Като си си навил нещо на пръста, от това не следва, че си прав
07 Февруари 2015 17:34
Не знам дали съм си навил нещо на пръста или ти си си навила друго, но числата са точно такива.
...Отделно, както казах - ДДС, акцизи, такси и др. подобни.
07 Февруари 2015 17:50
Не знам дали съм си навил нещо на пръста или ти си си навила друго, но числата са точно такива.

дай де дай числата на норвегия франция и германия
07 Февруари 2015 18:05
Не виждам това сравнение какво ще помогне?! Ставаше въпрос за нашето състояние и по-точно за това, че за да се даде на едни, трябва да се вземе от други. И тактиката "не ме интересува какво остава за вас, дайте си ми на мен моето щото, без значение от резултата, аз много съм работил", води до там, че накрая няма да има за никой, защото тия дето дават са все по-малко и колкото повече ги натискаш те ще стават още по-малко, а не повече.
07 Февруари 2015 18:19
е как не виждаш, ослепя ли?
ако там взима държавата повече отколкото тук, очевидно е, че хората не бягат оттук там заради високите данъци
07 Февруари 2015 18:29
дай де дай числата на норвегия франция и германия

За Норвегия си спомням че, ако не представиш документи, които ти дават право на данъчно облекчение, ти прибират директно 50% от заплатата.
07 Февруари 2015 19:08
Така е, никой не бяга само заради данъците - обикновено има повече причини. Т.е. данъците и осигуровките са само една от тях (която обаче е важна и за цялостното състояние на икономиката). Съответно ако се вдигнат данъците или осигуровките положението няма да стане по-добро, а по-лошо - това се опитвам да ти кажа.

Освен това, да не забравяме, че в споменататите страни има нещо, което обикновено не се казва и не се знае - планините от натрупан частен дълг. И никой не знае как ще се отрази това и до къде ще доведе в бъдеще. Сега ще потърся по-точни числа...
07 Февруари 2015 19:24
Например:

Високата задлъжнялост на домакинствата е сред основните проблеми на датската икономика. Според изчисления на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие дълговете на домакинствата надвишават средно над три пъти годишния им разполагаем доход, което е рекорд в световен мащаб.

http://www.investor.bg/news/article/179904/453/


По спомен - средната задлъжнялост на датчаните е около 300 хиляди долара на домакинство (или на човек).
07 Февруари 2015 19:26
ох, вече почна да си противоречиш, айде създай си стройна теория за света и нашето място в него и после пак заповядай
07 Февруари 2015 19:33
Ок, последно - когато говориш колко много е "изработено" си спомни за тези - другите (освен данъците) причини поради които се бяга от България и дали те нямат някакво отношение към качеството на "изработеното".
07 Февруари 2015 19:36
...Защото никой не бяга от хубавото, нали?!
08 Февруари 2015 07:56
Дедо ви да ви каже нещо за Англия, Северна Америка (САЩ и Канада) и други евро-азийски наши кумири - навършиш ли някаква възраст (средно 65 г.), дори да нямаш ден трудов стаж, ВЕДНАГА ти започва пенсия от порядъка на 900 долара/месец, данъкът за жилището ти намалява средно с 50%, получаваш безплатни билети за театър, изложби, екскурзии и пр. и пр.
Ние искаме да превърнем пенсионния модел в застрахователен, ама хем да даваме пари за пенсии на държавата, хем те да са с данък, хем пенсиите да са ниски....
08 Февруари 2015 12:00
А резултатите всички знаем какви са: незадоволителни.

Незадоволително... За кого?
И, моля, не ми цитирай оная отявлена магистрална социолЪжка, а...
----------------------------------
Сайтът на Генек
08 Февруари 2015 16:55
Незадоволителни за примерно пишещите по форумите. Ако бяха доволни едва ли щяха да губят време за такова нещо.
08 Февруари 2015 16:58
.
08 Февруари 2015 17:10
нещо за Англия, Северна Америка (САЩ и Канада) ... - навършиш ли някаква възраст (средно 65 г.), дори да нямаш ден трудов стаж, ВЕДНАГА ти започва пенсия от порядъка на 900 долара/месец

Чудесно, само че САЩ имат хора като Хенри Форд, Бил Гейтс, Сергей Брин и т.н. и т.н. и т.н. и т.н. и т.н. и т.н. и т.н. и т.н. и т.н. и т.н. и т.н. и т.н. А ние какво имаме? Едни хора дето много са работили, но ако погледнем какво е останало след тях, освен един АЕЦ Козлудуй, за нещо друго по-съществено не се сещам. Но един АЕЦ Козлудуй, на фона многобройните други зулуми в енергетиката е крайно недостатъчен и даже и енергетиката е на минус с милиарди. Но съм сигурен, че там заплатите са високи и един ден тези хора също ще искат високи пенсии. Нищо, че след тях ще са останали повече дългове отколкото активи.
08 Февруари 2015 18:07
Солидарност между поколенията:

Италианците, родени през 1970 г., ще платят 50% повече данъци като процент от доходите си през своя живот, в сравнение с тези, родени през 1952 г., сочи проучване на Bank of Italy.

“Ние сме на една възраст и нашето поколение е буферът към лошите политически решения”, коментира Ципрас.

http://www.investor.bg/news/article/188856/335/


Интересно как ли е при нас?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД