:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Провокация, провал и тишина

Делото срещу бившия военен министър Николай Цонев завърши безславно за прокуратурата. Отговорност не понесе никой
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Бившият военен министър Николай Цонев (вляво) и Тенчо Попов, който бе главен секретар на финансовото министерство по време на една от почивките при заседанията на първата инстанция. В дъното е бившият зам. градски прокурор на София Божидар Джамбазов, който се явяваше по това дело.
Април 2010 г. Един бивш министър е поставен на колене от полицията. С насочени пистолети, белезници на ръцете, всичко както си му е редът. Един прокурор в героична поза и с патос в гласа казва: "Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като на всеки един престъпник, както трябва, долу, на земята". Февруари 2015 г. Арестуваният преди 5 години бивш министър е окончателно оправдан на трета инстанция. Вероятно и ще осъди държавата в недалечното бъдеще.

Истината е, че делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов приключи сравнително бързо. Три инстанции за няма и пет години. На фона на делото срещу Емилия Масларова, което се точи на първа инстанция от 2009 г., това си е направо пример за бързо правосъдие. Още по-добър пример за трайна съдебна практика е. Последното е в полето на иронията. Но е факт, че трите съдебни инстанции нямат никакви противоречия относно вината на тримата и без колебание ги оправдават.

А и няма как да бъде другояче, след като прокуратурата е представила доказателства, които не оставят на съда никакъв избор. Трябва да се припомни, че репликата "На колене" не беше единственият гаф по това дело. Всички видяха как при ареста на Попов полицаите от ГДБОП му стъпват по ръцете при все че е повален и не оказва никаква съпротива, а след това сядат на дивана в стаята и се снимат. Но това са бели ядове за разследващите в сравнение с констатациите в мотивите на съда.

Основна фигура по това дело бе вече бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров. Той бе следователят, когото Цонев уж се бе опитал да подкупи, за да "смачка" друго дело срещу него. Обаче три инстанции заявиха, че Петров всъщност е извършил провокация към подкуп, а за това не може да се търси отговорност от Цонев, Сантиров или Попов. За съда няма никакво значение, че Сантиров и Попов са обсъждали подкупа и са уговаряли как точно да се случи.

"Обстоятелството, че подсъдимият Сантиров се е поддал и се е съгласил да посредничи, а впоследствие подсъдимият Попов е обсъждал детайли от предложената му от свидетеля Петров корупционната сделка не променя по никакъв начин безспорно установеното положение за осъществената от свидетеля Петров провокация, без която случаят не би имал това развитие", пише в решението на Върховния касационен съд (ВКС). Следователят подаде оставка от шефското място, след като ВКС оправда окончателно тримата и поиска прокурори от върховната прокуратура да направят проверка на действията му. От държавното обвинение обещаха да го сторят. Резултати не са обявявани.

Освен т.нар. провокация към подкуп, което си е престъпление по НК и се наказва с до 3 години затвор, основният свидетел Петров прави и още една много важна стъпка, която през цялото време тика делото към оправдателна присъда. Уговорката е той да получи 50 хил. евро, за да "смачка" делото, като 20 от тях се дават в аванс. Парите се предават в кантората на съпругата на Попов. Петров взима плика и си тръгва, а след това нахлуват бопаджиите и тръшват главния секретар на финансовото министерство на пода. Какво обаче се случва с така важния плик? Той не е предаден на разследващата група, която е на място. Вместо това Петров го прибира в себе си, отива в ДАНС да върне подслушвателната техника, с която е бил оборудван, и едва след няколко часа се появява в Националната следствена служба, където го предава с протокол. Какво се случва с плика през тези няколко часа, не е ясно. Именно заради това в мотивите си апелативният съд отбелязва, че "фактите по делото, касаещи се до въпросния момент от събитията, показват единствено и само информационен хаос, ориентирането в който е невъзможно на базата на представените от органите на досъдебното производство данни относно плика, който Петров е получил от подсъдимия Попов на 1 април, плика, който този свидетел е предал доброволно в същия ден в сградата на НСлС и плика, който е бил предоставен в хода на разследването за експертно криминалистично изследване", пише в мотивите. Освен това по време на делото стана ясно, че върху плика са отпечатъците само на Петров и тези на следователя, който го е взел. Казано накратко - провокация има, подкуп - даже не е сигурно дали изобщо е имало пари. Невинен и точка.

Но въпросите изобщо не свършват дотук. Авторът на знаменитата реплика за "абсолютния престъпник" - бившият зам. градски прокурор на София Роман Василев не понесе никаква отговорност за поведението си. Но по-важното е, че успя да се измъкне от една още по-сложна ситуация. Малко след като прокуратурата привика журналиста от Медиапул Борис Митов, за да го пита кои са източниците му и откъде разполага с документи, които уличават държавното обвинение в нарушения, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че Василев го е подвел. Едно от СРС-тата по разследването, това срещу Попов, е разрешено именно от Цацаров, който тогава бе председател на Окръжния съд в Пловдив. В искането за СРС е било описано, че Попов се готви да предава подкуп някъде на територията на Пловдив. Такова нещо изобщо не се случва. Освен това Василев бе разрешавал сам подслушване, без да чака подпис от съдия или вътрешен министър (тогава МВР още имаше техника за подслушване). Цацаров нарече тези му действия много спорни от юридическа гледна точка. И още: "В искането е описана една фактическа обстановка, но съдията няма право по закон да изисква оперативното дело или досъдебното производство. Така работим на доверие", оправда се тогава шефът на държавното обвинение, а всички зрители на поредния спектакъл решиха, че дните на Василев в прокуратурата са преброени. По-малко от 24 часа по-късно Цацаров изненада всички като тотално реабилитира подчинения си. Извърши много бърза проверка и установи, че всички негови действия са били съгласувани с зам. главен прокурор, а данните за подкуп в Пловдивско се оказаха с автор ДАНС. След това Василев напусна съдебната система.

Нищо чудно при Петьо Петров нещата да се развият по сходен начин. По времето, когато вече бе ясно, че делото ще бъде голям провал за прокуратурата, той беше вече шеф на столичното следствие, т.е. не понесе абсолютно никаква отговорност, напротив - издигна се. Сега се оттегли и се чакат резултатите от една проверка. Междувременно адвокат Константин Симеонов, който защитаваше Попов, напомни преди няколко дни, че ако до 1 април прокуратурата не повдигне на Петров обвинения за провокация към подкуп, давностният срок за преследване на това престъпление ще изтече. "Ако му бъде повдигнато обвинение, има още 2 години давностен срок, но предполагам, че ще се тупка топката още два месеца и след това ще кажат, че е изтекъл срокът и не може да му се повдигне обвинение", заяви той пред TV 7.



4
3927
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
17 Февруари 2015 20:08
Какво стана с Военното НДК? Залудо похарчени над 100 милиона мисля от военния министър тогава? Този ПОРЕДЕН паметник на военната глупост/некадърност/крадливост/?
17 Февруари 2015 20:58
Това, че не са успели да докажат нещо за Николай Цонев, никак не означава, че няма нищо. Цацаратурата с този дебел смешен тъпак начело не е изненада за изхода на делото.
17 Февруари 2015 21:54
Туй "стопиране" означава, че делото плаче за ново "гледане" ...
18 Февруари 2015 08:57
Някой да знае как стана с другото дело срещу Цонев, онова, дето е трябвало да бъде смачкано?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД