:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 260
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Репортаж

На лов за рейтинг в дивия Северозапад

Планът "Лукарски" за икономическо съживяване на най-бедния край в България не поражда особен ентусиазъм сред местните
Монтанският депутат Борислав Великов (крайният вдясно) обяви депутатите от Северозапада за своеобразно ЧК - извънредна комисия без коли и секретарки, която да лобира за региона.
Гъста мъгла е легнала над Монтана. В пряк и преносен смисъл. Областният център на Северозапада, редом с Видин, е най-бързо обезлюдяващият град в България по данни на Евростат. Силуетите на редките минувачи по централната улица на града са живото потвърждение на сухите цифри. Угрижените им лица в тъмни якета и палта усилват чувството за безнадеждност.

В Младежкия дом на Монтана местните големци трепетно очакват височайшата визита на министъра на икономиката Божидар Лукарски и вицепремиера Меглена Кунева, които да им предложат спасителен план за съживяване на региона. Форумът е организиран от местния депутат Борислав Великов, бивш царист, сега реформатор, и от колегата му Вили Лилков, който влезе в парламента от София, но като видинчанин се чувства съпричастен към проблемите на Северозапада. Замислен е като рекламно събитие на Реформаторския блок, но са поканени всички депутати от т.нар северозападен бермудски триъгълник - Видин, Монтана и Враца, зам.-министри, кметовете от целия регион, представители на бизнеса и неправителствения сектор. Целта е всички заинтересовани страни да стигнат дообщ план за спасяване на този най-беден край на БългарияОчакванията на местните са умерени. Присъствали са на десетки подобни срещи досега, все без резултат.

Преди изборите кандидатите на ГЕРБ възторжено убеждаваха местния електорат как управленската им програма предвижда по 1 млрд. лв. годишно за целево подпомагане на Северозападна България. Впоследствие големите инфраструктурни проекти за региона изпаднаха от бюджета, а оперативната програма "Иновации и конкуретоспособност", на която се залагаше най-много, тази година се очертава нулева. Така че Северозападът рискува съвсем да затъне, без надежда за по-нататъшно съживяване.

Но ето че министър Лукарски пристига, накуцвайки (от неделното мачле), и всички надежди са все още позволени. Първата среща е с бизнеса, после форумът продължава в разширен състав с участието на депутати и кметове. След задължителните жалби: как районът обезлюдява, хората бягат в чужбина, нямат пари дори за погребения на близките си, няма работа, няма инвестиции, ниски заплати, въпросите към министъра започват да валят един през друг. Бизнесът, разбира се, иска облекчения на данъци и процедури, кметовете натискат кой за митнически пункт, кой за спортна зала, кой за изграждане на ски курорт над Берковица, кой за жп прелези, мостове и пътища, в зависимост от нуждите на съответното населено място. Други пък се интересуват за генералната посока, в която ще се развива регионът - само земеделски ли ще е, или само туристически? Ще има ли индустрия и каква? Политиците им отговарят уклончиво и се упражняват в каламбури какот "северозападнал" този край трябвало да стане "северозапазен"и прочие остроумия.

Големият стратегически инфраструктурен проект за региона е четирилентовият скоростен път от Видин до Ботевград, който е част от европейския коридор №4. По него се очаква да дойдат чуждестранните инвеститори от запад и север, около него местните конструират надеждите си за икономическа активност. С годините пътят е добил почти митично измерение, въпреки че сам по себе си той не решава проблемите на района. Уви, и след този форум не стана ясно нито кога ще започне, нито кога ще бъде завършено "животворното" трасе.

Министърът очевидно не е подготвен да отговаря конкретно на множеството въпроси. Придържа се стриктно към няколкото опорни точки, изготвени от екипа му. Става ясно, че правителството комай няма цялостна програма за региона. Затова Лукарски говори само за своя ресор. Посланията му са достатъчно общи и отвлечени, за да събудят ентусиазъм. Като панацея се представят парите от еврофондовете. И в частност тези по програма "Иновации и конкурентоспособност". На фирмите от района, кандидатстващи по нея, се обещават допълнителни бонус точки при оценяване на проектите. Обсъжда се и втори вариант - 10% от парите по програмата да бъдат заделени целево за Северозапада. Другите предписания на Лукарски са насочени основно към чуждите инвеститори. Като лек за икономическия упадък на региона той препоръчва изграждането на индустриални зони, с които да се привличат чуждестранни инвеститори. Довел е и представител на едноименната национална компания, за да рекламира идеята с щрайпроектор и снимки на вече изградените зони от птичи поглед. Лукарски дава пример с някаква частна индустриална зона край Пловдив, която привличала много повече инвеститори, отколкото тази в София. Намекът е, ако може, бизнесът сам да финансира начинанието. И пак в името на чуждестранния инвеститор министерството предлага да създаде услугата "проджект мениджър" към Агенцията за инвестиции - човек, койтода преведе "за ръчичка" чуждия предприемач през лабиринта на българската бюрокрация"Значи, ще назначим човек, който да се грижи за чуждестранните инвеститори, за да се справят с бюрокрацията! А българите? Те да мрат ли? Или да се опитват да плуват в мътна вода?", възмущава се председателят на местната търговско-промишлена палата Славка Нончева. Дамата никак не е доволна от "пожелателния тон" на Лукарски, който слуша от 25 години. Не е склонна да се върже на номера с европейските проекти. Поне така разбирам от сбития й разказ за проблемите, с които се сблъсква всеки средностатистически български предприемач, решил да кандидатства по европейските програми: "Представете си един проект, вие сте го генерирали вчера, след което чакате три месеца. Офертата, която сте получили за машините, е с валидност 60 дни. Докато получите отговор, те вече са изтекли, офертата е нова. Значи до момента на подписване на договора икономическата цена вече не е същата. Вие получавате един договор и отивате с него в банката. Банката ви казва "заложете недвижимост", за да ви отпуснем кредит. Вие нямате тази недвижимост. Предлагате й да заложите машините. "Не, те са рисков актив!". И проектът ви стига дотук. Отивате в бюрото по труда и търсите хора. И се оказва, че в района вече няма компетентни хора, които да работят с вас. Това е параграф 22!".

Както обикновено, петчасовият форум се изражда в говорилня. Депутатите, били път до Монтана, чувстват потребност да се изкажат, за да оправдаят присъствието си. Опозицията влиза в ролята си и срещата е на път да се изроди в парламентарни прения. На реалните управленци - кметовете, са оставени последните 40 минути, за да изложат проблемите си. През това време министър Лукарски вече си е тръгнал, а Меглена Кунева кима състрадателно. Като цяло, всички присъстващи са съгласни да работят заедно за спасяването на Северозапада. Всеки обаче хищно гледа да натрупа рейтинг пред избирателите си. Идат местни избори...

 Гледките от Монтанско не са обнадеждаващи.
 -------------
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Присъстващите на форума не са много впечатлени от височайшото присъствие, защото обещания са чували достатъчно, а проблемите си остават.
9
9638
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
17 Февруари 2015 21:48
Свобода. Свободата е най-важният фактор, който може да задвижи икономически една общност.
17 Февруари 2015 22:25
Лукарски дава пример с някаква частна индустриална зона край Пловдив, която привличала много повече инвеститори, отколкото тази в София.


И не е излъгал, има такава зона. Дори цели 6 подобни зони има вече около Пловдив.
18 Февруари 2015 00:16
И не е излъгал, има такава зона. Дори цели 6 подобни зони има вече около Пловдив.
А нещо за пловдивските заплати (едни от най-ниските в страната) да е споделил? И за задължителната работа в събота?

Чуждестранните "инвеститори" затова идват - евтина цена на човешките ресурси. А местните политически велможи са просто търговци, продаващи тези ресурси чрез трудово законодателство и минимална работна заплата, по-ниска от доста африкански страни.ПП. Докато за управлението човешките "ресурси" не се превърнат в "български граждани", и докато работи в полза на някакви "инвеститори" вместо в полза на хората, няма да се оправят нещата...
18 Февруари 2015 06:04
Правителството на Орешарски обеща пари за закъсалите райони. Тези пари бяха взети от следващите правителства и пренасочени към полезните общини. И сега ново двайсе?! Не съм виждала по-абсурдна държава и по-големи измамници от политиците!!!!!!!!!
18 Февруари 2015 10:03
щрайпроектор

18 Февруари 2015 10:37
Свобода. Свободата е най-важният фактор, който може да задвижи икономически една общност


Това иронично казано ли е?
Защото когато бяхме "несвободни", в дивия северозапад икономиката беше не само задвижена, а летеше.
Във Видин имаше завод за автогуми направен от ФРЕНСКА фирма и сега блоковете, които бяха направени от ФРАНЦУЗИТЕ за френските инжиниери и работници си стоят. Но, ако питаш някой съвременен нпоошник, ще ти каже, че са соц., въпреки, че и проектите на блоковете са френски. Но както и да е.
Няма да изброявам заводите във Видин, защото бяха много. Сега ги няма. Най-важния фактор свободата им донесе пълна разруха, дори на такъв завод за порцелан, който се родееше с австрийски и японски порцелан. Най-важния фактор свободата изпрати видинчани да слугуват предимно в Италия.
Съвсем свободно ги принуди останали без работата си да оставят дом и стари родители и да отидат мият дупетата на старите италианци, които получават помощи от държавата си. Да поставят бордюри по италианските пътища и да спят в бидони за да пестят пари.
Те така свободата донесе разруха, а не задвижи една икономическа общност в един град в северозапада, а те са много такива.
18 Февруари 2015 11:20
Полезно ми е да чета подобни четива, защото целият север се плъзга по тази плоскост. Даже Варна енергично запада и скоро ще е като Враца. За градовете помежду- изобщо не искам да коментирам!
18 Февруари 2015 14:37
Във Видин имаше завод за автогуми направен от ФРЕНСКА фирма и сега блоковете, които бяха направени от ФРАНЦУЗИТЕ за френските инжиниери и работници си стоят. Но, ако питаш някой съвременен нпоошник, ще ти каже, че са соц., въпреки, че и проектите на блоковете са френски. Но както и да е.

Колежке, поне за този завод не се обаждай неподготвена.
Всички заводи за гуми от ГДР до Румъния бяха обект на инвеститорски интерес още в началото на 90-те и бяха приватизирани пазарно. Днес работят и дават поминък на хиляди.
Само видинският не бе включен в списъка, причини - питай Жан В. След 1995 г., когато словаците най-накрая продадоха завода си, вече останалите подобни предприятия станаха неинтересни. Нашето затвори врати, не, че не може да ги отвори пак, а този в братска Сърбия купи "нашето ленинградскко" бизнесменче Ковачки и му ЕПМ.
За закъснялата приватизация има виновници. Затова и предприятията, продавани после от Кастов бяха на ниска цена - нямаше кандидати.
18 Февруари 2015 21:53
Не, не съм ироничен.
По едно стечение на обстоятелствата опознах десетки видинчани. Както и Видин. Голямата част от тях са добри, но безинициативни. Страхуват се. Не вярват в себе си. Разчитат на външни фактори. Или по-скоро се надяват. Не се чувстват свободни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД