:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фал

Последният национален екшън герой

"Дякон Левски" не трябва да бъде сочен с пръст, защото десакрализира образа на Апостола и влиза в конфликт с представата за националната икона. А защото е аматьорски, слаб и самонадеян
снимки: архив на продукцията
Актьорът Веселин Плачков е в главната роля.
Когато Максим Генчев шумно рекламираше в ефира предстоящия си филм за Васил Левски, той разчиташе на спасителната сила на ореола около своя герой - "за Левски или добро, или нищо". Нещо повече: натвърдваше, че от уважение към темата и историческия персонаж професионалистите и публиката трябва да пристъпят на пръсти около него, да леят дитирамби и - sic! - да "изчезнат" при всеки плах опит за критика.

За да снимаш филм за Левски, нужно е да не ти липсва смелост и известна самонадеяност. Поначало към този образ се пристъпва рядко и с променлив успех. Най-известен е сериалът на Вили Цанков от началото на 70-те години "Демонът на империята", запомнен с прякора Джингиби. Още пионерът на българското кино Васил Гендов се опитва да изиграе Апостола в първия ни звуков филм "Бунтът на робите" (1933 г.). В театъра националната светиня е герой в "Тайната вечеря на дякона Левски" от Стефан Цанев и "Левски" на Васил Мирчовски. Преди десетина години по "Тайната вечеря" бе направена бледа и непопулярна тв адаптация. Толкоз.

Историческите филми са прекалено голяма лъжица за устата на съвременните български творци и почти нямаме продукции с тази тематика след 1990 г. Може би ограничените бюджети не достигат за епични платна, а може би не им стиска. Каквато и да е причината, Генчев заслужава поощрение за това, че се е нагърбил с нелеката задача, че е събрал сам средствата за финансиране на филма си (2 милиона лева изцяло от частни капитали, нула лева държавна субсидия) и пак сам ще го разпространява. В творческо отношение той е човекът оркестър зад продукцията - неин идеолог, сценарист, режисьор и изпълнител на една от главните роли. Но както се казва в един грузински тост, да пием за това нашите амбиции да съответстват на нашите възможности! В случая с "Дякон Левски" знак за равенство няма.

Генчев има късмета, че темата му е по-голяма от произведението: препълнената зала на премиерата в НДК показа, че интересът е голям и вероятно ще продължи въпреки преобладаващо съкрушителните първи отзиви за филма. (Тук няма да отваряме дума за съпровождащия кич, включващ танц на ученици в гвардейски униформи и фотосесии на Станишев и Миков.) Първата публика е основно млади хора. Не липсват скинари и некултурни простаци, които ръкопляскат при всяко убийство на турчин и посрещат с шумен възторг сцената, в която Апостола изпсува на майка заптието, водещо го с каруца към бесилото. Е, вярно - в 3 часа и 40 минути екранно време Максим-Генчевият Левски не свари да изрече знаковата фраза "Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само себе си!". Но очевидно сочната псувня е по-съвременен и адекватен национален символ.



На тема "национален символ" са и повечето критики,



които получава засега филмът. В първите вълнения с отрицателен знак преобладава мнението, че "Дякон Левски" е неуспешен и светотатствен, понеже противоречи на представата ни за Левски и "принизява" образа. Това е нормално. Както каза Петьо Цеков (журналистът, не актьорът от видинския театър със същото име, който изпълнява роля във филма) - "вероятно хората не просто са гледали филма, а са следели като религиозна полиция за "гавра с иконата". Оттук има само една крачка до постулата за лика на Мохамед, който не бива да бъде изобразяван. С оглед личната съдба и ниското качество на лентата разбираемо е разочарованието на единствената наследница на Апостола - Христина Богданова (правнучка на неговата сестра), която изригна във "Фейсбук" веднага след премиерата: "Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Тук беше една мижитурка. Исторически абсолютно недостоверно - поне що се отнася до неговата лична история. Оттам насетне - една мазня откъм исторически фигури, събития и т.н. Кинематографски - няма да коментирам, щото това не ми е работа, ама мнооого не ми хареса."

Свещено право на всеки творец е да интерпретира, както чувства и както умее. Филмът на Максим Генчев не е слаб поради това, че не съответства на иконичната представа за Левски от историята и литературата, както и не поради фактологичните си грешки. Образът на Апостола е десакрализиран отдавна и до много ниско битово ниво. Неговият портрет е надраскан надве-натри върху фен-магазина на едноименния футболен тим, пред който редовно се сбират ултраси побойници. "Патриоти" скинари си го татуират върху бицепсите. Неотдавна видях в интернет видеоклип, в който незнаен барист показваше майсторството си, изобразявайки върху чаша с капучино лика на Левски. Не, филмът е слаб, понеже е бездарен; понеже се мисли за кино, а не е. Добрите намерения все още не правят изкуство.

На пръв поглед има два очевидни пътя, по които един сценарист и режисьор може да тръгне, изобразявайки Васил Левски. Единият е да предложи някакъв нов ракурс, по-съвременен прочит на наизустеното в прогимназията; човешки образ, ако може с ирония дори, с известно отстранение от митичното и святото. Ако Генчев е целил това, не го е постигнал. Една псувня не осъвременява и не обогатява героя. Един брадясал набит актьор, избран заради сините си очи, няма да приближи харизматичния, снажен красавец (според снимката в учебниците по история) Левски до нас. Въпреки че филмът трае мъчителните близо 4 часа, ние докрая не получаваме завършен характер и обосновка на действията на героя (това важи и за останалите персонажи впрочем). Той остава фрагментарен, показан в несвързани ситуации, плакатен и двуизмерен. Не разбираме какъв е тоя дух, който го движи към въстание; не схващаме харизмата, която кара хората да го следват, до голяма степен против частните си интереси. Левски от филма е антипатичен темерут, посредствен разбойник. От пиарите на "Дякон Левски" научаваме, че детенцето, което играе малкия Васил (апропо, син на продуцентката) говорело четири езика, но никъде във филма не става ясно, че самият Левски е бил полиглот и човек със завиден ум!



Претупан е дори "лъвският" скок



Това ни дава недвусмислен отговор на въпроса дали пък Генчев не е предпочел втория възможен подход: ведра патриотична пропаганда, филм за геройство, за национална гордост, за светъл, обединяващ образ. Тц. И това не. Приклещил се е някъде между двата, в биографично-исторически разказ с полудостоверност, през който дефилират неузнаваеми, а в по-малките роли често и напълно неанонсирани, множество действителни фигури: от несъразмерно окарикатурения Димитър Общи, през епизодиците Найден Геров, братя Георгиеви, Иванчо Хаджипенчович, Панайот Хитов... По-образованите исторически ще опитат и тук-там ще успеят да ги идентифицират, но какво да кажем за масовия зрител, за когото всъщност е предназначен филмът? Единствените по-симпатични и убедителни образи на екрана са революционерът Христо Иванов-Големия и турският антагонист Али Аслан. (Може би това е заслуга на актьорите Стоян Цветков и Ивайло Аспарухов.)

За постановъчната работа и начина на снимане. Въпреки огромната си продължителност, поставяща на изпитание гръбнака на зрителя, поради липсващата драматургия "Дякон Левски" остава телеграфен, хаотичен, без особена връзка между отделните действия. Има някои добри кадри и движение на камерата, въздействаща е музиката на "Исихия". И дотам. Ако в първата част все още любопитството от темата държи вниманието, във втората вече ти се иска да си изтръгнеш ноктите (има и такава сцена в близък план, както и отрязване на език в кадър - внимателно с децата на прожекциите).

Специално внимание заслужават бойните сцени. Кадърът, в който Левски разперва ръце с два пистолета и започва да пуца по заптиетата в каданс, би намерил заслужено място в някой уестърн, но не и в български исторически филм. Изобщо кадансът е главното изразно средство на режисьора - може би един от четирите часа екранно време минава на забавен ход. Хореографията на ръкопашните боеве е видимо заимствана от кунг-фу екшъните и буди смях. Не съм очаквала сериозно историческо проучване как са се били и стреляли хората от онова време, но тези тук се премятат като Стивън Сегал и Чък Норис! От особен интерес е сюжетната линия "Индиана Джоунс и изчезналият кивот". Измисленият европейски масон Бонър (изрусен Ники Сотиров) търси гърне с ценни мощи; Дяконът ги скатава. Поанта: сцената, в която българският супергерой хвърля гърнето във въздуха на slow motion; долу в ниското разпарчетосва трима лоши в бързо темпо; после спокойно хваща съдинката. Аплауз.

Да поговорим и за трейлъра - микс от "Време разделно" (разкъсани бели ризи върху бели беге цици) и "Матрицата" ("един е Избраният"). Въпреки пословичното неумение на българските кинаджии да представят филмите си в две минути, смятам, че той представя произведението в добра светлина. Правете си сметката с какъв филм имаме работа. Жалко, защото действително българската публика има нужда от историческо кино, включително за Левски.



 Левски като част от Първата българска легия в Белград. Във филма присъстват многобройни исторически лица и събития, но невинаги пресъздадени достоверно.
34
9076
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
17 Февруари 2015 19:55
Очакваше се - дребно човече с огромни амбиции. Резултат - пуффффф...
-------------------
Сайтът на Генек
17 Февруари 2015 20:40
Свобода на словото...
17 Февруари 2015 21:51
Пустото Време - кога се пръкна туй невежество - още 25 и всички ставаме Дани и Сиси ...
17 Февруари 2015 21:55
Видях т.нар. "трейлър" и категорично се отказах да дам и два лева за този филм.
Самият актьор, изиграл Левски, има лице на обездвижен градски мързеливец - с натрупаните подкожни тлъстини и бледа кожа.
17 Февруари 2015 21:58
харизматичния, снажен красавец (според снимката в учебниците по история) Левски


Това па от кой учебник по история дойде? Даже Вазов го описва със среден ръст, а Захари, който е по на Вие с иконописта, уточнява, че "като взел да запада", си е бил по-скоро нисък.
17 Февруари 2015 22:26
Покадрово, клише след клише, Левски е сведен до кича на масовата култура. Позорно и тъжно.

"Цитатите" от наши, холивудски и дори китайски продукции са натрапващи се до нетърпимост. И колкото стойностни (в повечето случаи) са първообразите, толкова жалък е и начина, по който хъшлашки, не с намигване, а с оплезване, са копирани.

Оценка
18 Февруари 2015 01:11
Наскоро гледах няколко документални филма за това как е сниман сериала "Великолепният век" - зад кадър. Има ги с бг. суб. Всичко за епохата е проучено с такива подробности, с помощта на десетки учени - консултанти /вкл. чуждестранни/ че ми трябваше време, за да осмисля целия този огромен труд, цялата отговорност с която е подходил всеки от екипа, заснел сериала. Кастинга на актьорите, писането на сценария, музиката, какви затруднения са имали, за да изпипат всичко до най - малките подробности, за да отговаря максимално на тогавашната действителност. Производството на тъкани за костюмите, самите костюми, които са десетки хиляди, бижутата, оръжията - уникално описание на огромен труд на художници, моделиери, бижутери... И познайте какво са направили след края на сериала. Изложба. Постоянно действаща изложба, в която са включени десетки декори, стотици предмети, пресъздали са едно към едно всички помещения от султанския дворец, така както са заснети в сериала. Но не е само това. Изработени са фигурите в цял ръст на всички герои, облечени в костюмите, /лицата им са изработени с образите на актьорите/ и също са подредени в изложбена зала. Самото откриване се превръща в събитие за всички медии, репортажи по тв, срещи с актьорите. И последно - идеята е изложбата след време да се превърне в пътуваща. 136 серии, всяка по 2 часа, снимани в продължение на 3 год. и 8 месеца. Продадени в около 80 държави. Сравненията с наши филмчета всеки сам може да си ги направи. И колко много имаме да учим - също. За да постигнем подобни професионални успехи. Ние от учебниците вадим Левски, за да го вкараме във филм. А те Султан Сюлейман от филма го вкараха не само в учебниците, а в историята на Османската империя. И направиха така, че целият свят да разбере за съществуването му. Защото милиони хора сега чуха за първи път името му. И го видяха. И го запомниха.
18 Февруари 2015 06:45
Филми за Левски трябва да се правят. Който има смелост - да действа. На кино - никой не може да бъде накаран насила.
18 Февруари 2015 09:43
Дмитриевна,
/ама наистина ли си го изгледала от-до?/
18 Февруари 2015 09:46
СЛАВА,
Левски е значим образ само за нас българите. Герой опитал се да постигне нещо, но не успял. А да го сравняваш с османлията Сюлейман не е разумно. Последният има непреходно значение в цялостното развитие за една империя. Такива личности ние сме имали , но няколко века преди да паднем под турско.
Един филм за Ботев, ама направен с много , ама с много пари би и пипнат от Режисьор би имал много по голям отзвук и извън България. Ботев , не само като революционер , а като личност. Защото такива като Ботев се броят на пръсти в света.
/не съм гледал филма защото съм твърде далеч от НДК/
И мисля ,че филм за Левски задоволяващ националната гордост на българина не може да бъде направен. Защото дейността му, макар изключително значима е твърде еднообразна за филм.
Нека Левски си остане символ в борбата на българина за един по-справедлив свят. Апостол.
18 Февруари 2015 09:56
Появата на кмета на Кърджали Хасан Азис на премиерата предизвиква доста размисли. Дали пък Делян Пеевски не е финансирал тази кинопродукция? Не търся конспирации, но щом кмета на Кърджали идва на представянето и очаква филма да му хареса, ... на мене никак не ми харесва.
18 Февруари 2015 10:40
За да бъда кратък, което в случая е ограбващо, ще кажа , че сполучлив исторически филм за тая епоха е "Записки по българските възстания".
Може би защото я има желязната основа на творбата на Захари Стоянов. А за Дякона няма ни една читава книжцица. Значи на първо място са в дълг нашите вечно мърморещи белетристи.
На другият полюс е "Демонът на империята" - много бездарен и вреден филм. Ако в новият филм са залитнали по холивудски евтинджос-сценки, то Джингиби Дякон Левски беше представен като някакъв български Робин Худ, ловък шмекер, ненадминат майстор в дегизировката, което впрочем, беше основната тема във "филма".
Щото , нали, те кинаджиите това си го знаят, на тях жокер им не требе. Да се маскират и дегизират, за какво им е история и идеология ?
18 Февруари 2015 10:43
Защото дейността му, макар изключително значима е твърде еднообразна за филм.


Бай Драгане, ти нормален ли си ?
Ако си пред няколко готини мадами на маса, да го речеш , че да ги шашнеш. Ама пред цял Форум...
Опомни се, Драгане !
18 Февруари 2015 10:52
Пикачу,
реагираш така защото както ти ,така и аз имаме големи очаквания. До сега са направени няколко филма за Левски. Някой да е отговорил на очакванията ти?
И трябва да знаеш, че това което написах го премислих / 3 пъти/.Вижда се.
Иначе мнението ми е на обикновен човек, защото съм и такъв. А съм и съгласен с твоето мнение.
18 Февруари 2015 10:58
На Апостола и тази година не му върви-нито в култуно,нито в спортно отношение...
18 Февруари 2015 11:00
За да бъда кратък, което в случая е ограбващо, ще кажа , че сполучлив исторически филм за тая епоха е "Записки по българските възстания".

Така е."Записките...." са железни.За Левски наистина е трудно да се направи филм.От трейлъра съм погнусен.Няма да гледам 4 часова холивудска простотия.
Но винаги съм готов да гледам за кой ли път "Записките...." и "Мера според мера".
18 Февруари 2015 11:53
Een, "Записките..... Вярно, силен фактологичен материал, няма спор, ама и оня ми ти Радко Дишлиев (Бенковски). Че той само "с поглед" играеше.

Всъщност преди доста години Илия Караиванов пресъздаде сполучлив образ на Дякона в една постановка на ТТ.
18 Февруари 2015 14:11
Според идеалният филм за Левски ще е този без негово участие.Току-що ще си е тръгнал - сянка в сумрака.Предния ден ще е бил там и заминал в незнайна посока.Ще се говори за него и за неговото дело с надежда.Демон на убягващото ни съвършенство.
18 Февруари 2015 15:13
Преди време попаднах на един анимацуионен клип за Левски Yuotube. https://www.youtube.com/watch?v=d-glXMqqoPs

Освен с мерак няма с какво да се похвали. Като всичко останало е за боклука. Най-силно ме втрещи сцената, в която Левски кръщава Ботев със Светия Дух.

Та мисълта ми е, че творците трябва да подхождат отговорно, когато пресъздават исторически събития и личности. Младежкият плам в очите, без никакво покритие, действа по-скоро отблъскващо. Или както се казва, контрапродуктивно. (макар и това да зависи от гледната точка)
18 Февруари 2015 15:31
Филма има някои добри моменти и силни кадри но явно сглобката и сценария куцат.

Имаше идея и много желание от всички да направим нещо смислено, до последно никой не знаеше какво се е получило и се разочаровах заради положения труд, мръзненето и търкалянето в калта което хвърлихме с колегите от каскадьорската група.

Жалко, близо две години живяхме с идеята но някакси май не се получи.
18 Февруари 2015 16:03
Бай Драгане, ако се взреш във всемирната история, нито една нелегална борба не е постигнала победата си веднага и то с категоричен успех на бойното поле.
Въпреки това, всяка такава съпротива рано или късно е постигала целта си !
Направи една екстраполация, демек постави се на мястото на Дякона в ония времена : - народ грабен и унижаван от векове, загубил връзки и памет за своите последни царе и водачи, предаден от всички свои алчни съседи. Дори и Дядо Иван гледа на него като на плячка и територия доближаваща го до топлите морета. Помисли си колко трудно е дори днес да докараш трима българи на един акъл, ами триста, ами триста хиляди ?
"А той гладен , гол ,бос, лишен от имота
за да е полезен , дал си бе живота !"
18 Февруари 2015 16:33
Raven 18 Фев 2015 15:31
Искрено ти съчувствам, защото даже от мизерния трейлер се вижда работа. За жалост интересните моменти се "давят" в многото "вода" и залитанията а ла Джеки Чан и Чарли с шоколадената фабрика. Но за четири часа такова нещо нерви и време нямам. Левски изглежда прекалено добре за скиталец на бесилото. Създава лошо впечатление за затворите в Османската империя.
18 Февруари 2015 17:06
Един Левски ни остана, и него го окепазиха, мамка им безродници !
18 Февруари 2015 17:13
Само ще ви кажа че такова е мнението и на хората от екипа, като част от екипа на филма бях на премиерата и докато го гледах се споглеждахме с колегите и се питахме в този филм ли сме играли.

18 Февруари 2015 17:17
Пикачу,
ето защо това е нашия апостол. Величественна, монотонна и къртовски еднообразна дейност - създаване на тайни комитети за освобождението ни. Но като че ли за кино не става.
По - добре е да си го оставим Левски какъвто си го чувстваме, и да не се мъчат да ни го натрапват по-различно . Защото и след много години той ще си остане Апостола ни.
Разбира се ако не продължим да го орезилиляваме с още екранизации. С цел да го пресъздадем такъв какъвта е в съзнанието на всеки българин. Мисля, че няма да се получи.
18 Февруари 2015 17:49
Мисля, че независимо от всичко, все пак хубаво е, че поне се правят опити за екранизация върху делото и живота на Апостола. Малко по малко ще се натрупа и качество, нека имаме търпение.
Това, което написа колегата Гойко Горисов, ми хареса.
18 Февруари 2015 18:06
Праплеменницата на Апостола за филма: Очите ми се напълниха със сълзи от обида и тъга

Натисни тук
18 Февруари 2015 18:33
А те Султан Сюлейман от филма го вкараха не само в учебниците, а в историята на Османската империя.

Боже... Филмов герой, казваш, вкарали в историята?
Слава, Сюлейман Първи Великолепни Е в историята на Османската империя. Щото я е градил, разширявал и развивал, и по негово време тя стигнала апогея си. Затова е смятан за най-великият от Османската династия, а не щото след 6 и кусур века направили сериал за него.

История, впрочем, не се учи от сериали.

Колкото до филма за Апостола, от това, което виждам и чувам, ще е поредната гавра на с паметта му.

А пропо, в Бургас се чува, че снимките по едно време за малко да спрат, но родителите на актьора (бургаско момче), който играе Левски, дали къде 2 000 000 лева, за да продължат, щото детенцето... нали.





18 Февруари 2015 18:38
Има ли някой сведения дали бюджетни пари са отделени за тази гавра? Защото, ако е частен проект, да не се ядосвам напразно?
18 Февруари 2015 18:48
Симпли, донякъде Славето е права - комшиите вкараха в масовото съзнание един Сюлейман, който казва "На нас са ни равни Хенри и другите крале", който обича жена си и държи един от най-бляскавите дворове на Европата, освен че пише закони и поезия. Всичко това си беше известно и преди, но до скоро Турция беше известна с Али Агджа, а сега на тази информационна клетчица седи левент законодател. Просто, но ефектно. Добави харизматичният - и класически образован - актьор, няколко красавици и бижута - пийс ъф кейк, дето викат у тукашното наше село.

За момчето бургазлийче, що играе Апостола - мисля, че има хляб в него, ама не случило на режисьор. Оператор видях, режисьор - не.
18 Февруари 2015 21:45
Е, вярно - в 3 часа и 40 минути екранно време Максим-Генчевият Левски не свари да изрече знаковата фраза "Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само себе си!". Но очевидно сочната псувня е по-съвременен и адекватен национален символ.


Ако е и казал псувнята на английски, всичко е тончо!

Нашите творци се учат от напредничавите американски колеги!

А в американските филми ако не се псува, значи не са на ниво.

За да е съвсем по американски, във филма още трябва да има расово разнообразие като колкото от по-изпаднало гето е героят толкова по-положителен е, поне един положителен герой педераст и да лъха на демокрация, нравствена разкрепостеност сред нестихващи фойерверки и престрелки!

Ако филмът е останал само на ниво псувня - не става за международно излъчване!
19 Февруари 2015 06:37
"Няма да гледам 4 часова холивудска простотия"

Да, ама не е холивудска, драги. БЪЛГАРСКА е... Ферщейн зи?
19 Февруари 2015 08:52
Слушам в момента по БТВ режисьора. Арогантен тъпанар.
19 Февруари 2015 12:49
Максим Генчев: Дреме ми, че хората не са ми харесали филма „Дякон Левски”
http://www.blitz.bg/news/article/320622


Недим Генджев по - зрял от Максим Генчев!
Нейсе , запуши я !
...................
Нали синчето на продуценката изиграло роля на 4 години..Целта - постигната.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД