:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Старите приятели

Димитри Иванов
Амичи, амичи ... пееше Доменико Модуньо. Най-близкият мой приятел беше Фреди, Алфред Криспин. Най-близките приятели на майка ми и баща ми бяха доктор Кръстю Пенчев и жена му Яна. Те имаха дъщеря и син, но искаха да осиновят Фреди и да му сменят името, когато влаковете с евреи вървяха към лагерите на смъртта.

Ние имахме къща във Варна, чичо Кръстю и леля Яна също. През лятото живеехме в тяхната, защото беше по-близо до морето, защото беше по-хубава от нашата, защото беше на улицата, където майка ми и леля Яна играели, когато били момиченца, защото баща ми и чичо Кръстю заедно следвали в Германия, единият химия, другият медицина, защото бяхме приятели. Летуваме заедно, а в София си ходехме на гости.

- Виж Коста - каза веднъж чичо Кръстю на баща ми, показвайки му малък предмет. Те двамата си мислеха, че като съм малък, не разбирам, но аз имах гувернантка немкиня, която ми преподаваше немски и чух ясно rein judisches, чист еврейски. - Нали си химик бе Коста, как е възможно?

Баща ми каза, че не знае технологията на сапунопроизводството, с което ме разочарова, той ми беше баща и трябваше да знае всичко. Чичо Кръстю също ме разочарова, поисках да го разгледам тоз сапун, а той не ми позволи и го отнесе. После аз, глупачето, отидох да тършувам в банята. Там имаше одеколони и сапуни, но на тях пишеше "Мусон Лавендел", не пишеше Rein Judisches.

Половин век по-късно видях леля Яна за последен път, преди тя да умре почти столетница. Разказах на дъщеря й Мариана, с която се знаем от деца, как съм тарашувал в тяхната баня да го намеря този сапун и Мариана се засмя: "Баща ми го заключваше в стъкления медицински шкаф в лекарския си кабинет".

Българските евреи не бяха експедирани в лагерите на смъртта, чичо Кръстю не осинови и не преименува Фреди, за да го спаси. Моят случай беше по-лек; аз се преименувах от Димитри Илиев на Димитри Иванов, за да не ме свързват с баща ми, национализиран, изселван, лагерник във фашистки, после в комунистически лагер, и да престанат да ме изпъждат от всички университети, в които ме приемаха с конкурсен изпит. Изпъждаха ме, понеже от махалата "сигнализираха" в градския комитет на партията, че аз, син на класовия враг, съм се промъкнал в университета. Рабфаковците, които влизаха с привилегии в университета, не пишеха такива "сигнали", те ми ставаха приятели. Будните турчета и туркинчета също с привилегии, но и те приятели. Когато ги преименуваха, Кеворк и аз в моята лада съпровождахме до турската граница раздрънканите им москвичи, натоварени с денкове и бохчи, след като те бяха продали имоти на безценица.

Три-четири десетилетия преди това и евреите продаваха на безценица, но не имоти. Държавата им ги конфискува през 1941 г., повечето разпродаде евтино на свои хора; в БНБ влязоха само 307 млн.лв. На Солни пазар и Женския пазар, където ме водеше на покупки за готвене "нашето момиче", синеоката Катеринка, се появиха пиана, сервизи от сребро, кристал, майсенски порцелан и книги с готически шрифт, които никой не купуваше.

Моето семейство, като го изселваха от София и стягахме денковете, на мен, непълнолетния, бяха връчили заповедта за изселване. Защо ли я пазя още? Не я показах на отрепките, които ме обвиняват за доноси, написани не от мен, а за мен. Само за някои форумни неверници показах документ от българския военен архив, че през бомбардировките освен бомби от небето падаха гърмящи играчки. Не измислям моите наративи.

Сега не турците, а вождове на ДПС продължават да хленчат за смяната на имената. А евреите, възразиш ли им нещо, наричат те антисемит.

Не бяха такива Фреди, Лино и Нино. На заминаване Лино завещал на Фреди къщата си на ул. "Гогол" 28. Къщата стана аврамов дом. Събирахме се мешавица от евреи и българи, верни приятели. Адвокатите Иван Минев и Стефка, която неотдавна в памет на Фреди даде изискана вечеря на неговите роднини и приятели. Бяхме в много тесен кръг, повечето си бяха отишли от този свят, включително сценаристката романистка Свободка Бъчварова, която, немощна гърбушка, подкрепяше пияния си мъж да не падне по стълбите, също Йордан Матев, който при Фреди се усамотяваше на балкона и пушеше сам, понеже имаше тежки роли във филмите "Тютюн" по Димов и "Прокурорът" на Джагаров.

При Фреди се случваше да спим на пода. На масата се мъдреше котлон с гол реотан върху обърнат гювеч - да не подпали масата; на котлона Фреди правеше кафе и възвестяваше: Coffee! Sweet and warm like friendship! Кафе, сладко и топло като приятелството. В ъгъла имаше шкаф-радиограмофон Grundig, по цели нощи слушахме музика free-for-all, кой каквото иска, от Бетовен до Барток и от Вагнер до Вивалди. Веднъж, когато бяхме здравата почерпени, казахме: "Ерика" е забранена, защото била марш на Вермахта. Какво й е лошото, тя е за синьото цветенце изтравниче. И българи, и евреи запяхме не много фалшиво Auf der Heide bluеht ein kleines Bluemelein und das heisst Erika-a-a ... "

Ако ни бяхте чули, щяхте да си помислите, че сме от ония, които миналата събота искаха да преминат през София с "Луков марш". Генерал Луков беше начело на легионерите. През 1943 г. го застреляха бойна двойка комунисти българин и еврейка.

По покана на Фреди отидох за първи път в Лондон, той прати декларация, че ще ме издържа. Отказаха да ме пуснат, но Георги Калоянов-Калото каза "Хм" и не знам какво направи, но след два дни ми каза: "Иди да си вземеш паспорта". Въпреки че бяхме в "отношения" с едно и също момиче, Калото ми беше приятел и точка. Отидох в Лондон при Фреди, спях, ядях и пиех при него, жена му и дъщеря му Фани, която в чест на пристигането ми беше обезкостила едно английско free-range-chicken, за да го напълни, зашие и опече.

Когато отидох за първи път в Израел, посрещна ме Нино от аврамовия дом на Фреди. Видя ми се напълнял. Той беше станал герой от израелските войни с чин полковник. Каза ми: Всичко ще ти покажа, Божи гроб, хълма Сион. Но ще си винаги с мен. - Възразих: Нино, за разлика от теб никога не съм воювал и не съм военен герой. Но съм репортерствал по света като военен дописник. Не съм дете. Няма защо да ме пазиш. - Без мен няма да шаваш. - Защо? - Защото тук не знаеш откъде ще ти дойде. Сядай отзад. - Защо отзад? Искам отпред. - Сядай отзад ти казвам.

Настаних се на задната седалка. Нино седна на волана, започна да измъква някакви неща от подмишницата си, от пояса си, да ги поставя на седалката до себе си, на която аз исках да седна. Като ги измъкна, Нино стана какъвто си го знаех, не беше напълнял. Надникнах да видя нещата, които той вади и видях Uzi automatic, Magnum Desert Eagle и пълнители. Като влязохме в Йерусалим, Нино каза: "Сега свърваме, за да заобиколим глупавите евреи".

- Нали си евреин бе, Нино. - Евреин съм. - Е, защо казваш, че евреите са глупави. - Не казах, че евреите са глупави. Казах ще заобиколим глупавите евреи. Виждаш ли тия с черните бомбета, брадите и косите на масури. Ще се разкрещят, че е Sabbath, пък аз шофирам. Ние правим държава, те правят деца и се молят. Не признават държавата Израел. Щели да я признаят, когато бъде отново въздигнат разрушеният храм на цар Соломон. - Ами дотогава? - Те искат дотогава ние да работим вместо тях, да воюваме вместо тях; те не ходят войници. Да знаеш, Джимо, няма по-глупаво от глупав евреин.

Наративи, наративи ...Всякакви. Мои, български, турски, еврейски.DI copyright
67
28273
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
67
 Видими 
17 Февруари 2015 19:49
Даа, не е лесен животът в Израел. Първо е много скучен. Отделно, дето си постоянно напрегнат. А човек има един живот, при това твърде кратък, в добрия случай 30 до 35 хиляди дни. И половината минава в спане. Мизерия.
********
Дали е вярно, дето пише в Библията, че Стареите живеели стотици години? Че то, една Библия ни остана.
17 Февруари 2015 19:51
Моите Уважения Г-н Иванов.....
17 Февруари 2015 19:57
"...Кеворк и аз в моята лада съпровождахме..." Да, доста грозно беше, както всичко родено от режима... Но защо по-точно, ги съпровождахте с ладата?
17 Февруари 2015 20:00
Приятна вторнишка вечер -
-----------------------------
Сайтът на Генек
17 Февруари 2015 20:21
Бате!
17 Февруари 2015 20:22
Те искат дотогава ние да работим вместо тях, да воюваме вместо тях

А аз зная едни други хора, не са евреи, изобщо не са, а искат същото! Искат друг да им работи, а те да вдигат лозунги, да ръкомахат от трибуните и пак да са по на незнам си колко години! Чуден свят.
17 Февруари 2015 20:31
rein judisches

Бе да не излезе, че се заяждам, ама Seife ет от женски род, та трябва да е rein judische.
17 Февруари 2015 20:35
Това е Майсторе! Ти си! Натисни тук
17 Февруари 2015 20:38
Ерика преди
http://www.youtube.com/watch?v=3SKP54mBuwE
и сега
http://www.youtube.com/watch?v=d_ZZ-aMLY4g
17 Февруари 2015 20:42
Кои са тези другите хора бе,Таидзи?Светни ме.
17 Февруари 2015 21:02
Те искат дотогава ние да работим вместо тях, да воюваме вместо тях; те не ходят войници.

Колко познато и прилагано, всъщност.
17 Февруари 2015 21:07
Но защо по-точно, ги съпровождахте с ладата?


Ми за да ги разстрелват на границата бе, господине. Ти не си ли гледал клипове от онова време, как Кеворк и Димитри пуцат с калашници? Бе вие, че си вярвате съм разбрал, но че забравяте, че все още има хора, които не само знаят и четат много, но са и свидетели на това време. Аз например съм имал случайния повод да се запозная с Кеворк още 1974г., пет години преди да направи Всяка неделя. И то в телевизионно предаване. Аз бях ученик. Всичко помним. За това, дрънканиците си ги запазете за децата си.

А за Димитри . С едно уточнение. "Тарашували" ми хареса, но "тарашили" ми е по-близко.
17 Февруари 2015 21:29
Хубаво. Майсторе
17 Февруари 2015 21:59
Три-четири десетилетия преди това и евреите продаваха на безценица, но не имоти. Държавата им ги конфискува през 1941 г., повечето разпродаде евтино на свои хора; в БНБ влязоха само 307 млн.лв.


Джимо, позаинтересувай се кой е бил финансов министър по това време и какво захлеби от тия имоти. Подсказка - бащата на най-видния представител на Демократическата партия.
17 Февруари 2015 22:08
17 Февруари 2015 23:00
Ладата не беше ли пасат
17 Февруари 2015 23:01
валтер57 17 Февруари 2015 21:07
Но защо по-точно, ги съпровождахте с ладата?


Ми за да ги разстрелват на границата бе, господине. Ти не си ли гледал клипове от онова време, как Кеворк и Димитри пуцат с калашници? Бе вие, че си вярвате съм разбрал, но че забравяте, че все още има хора, които не само знаят и четат много, но са и свидетели на това време. Аз например съм имал случайния повод да се запозная с Кеворк още 1974г., пет години преди да направи Всяка неделя. И то в телевизионно предаване. Аз бях ученик. Всичко помним. За това, дрънканиците си ги запазете за децата си.
От онова време ние също помним: репортажите, включително и на споменатите тук 'всенеделци', в които те и други журналисти, с микрофони, не с калашници, работеха по създаване на впечатлението, че турците просто отиват с удоволствие в Турция. На гости, на екскурзия, или просто защото така им харесва. Не липсваха и въпроси, като "защо ви е толкова багаж?" Така, че за какви дрънканици става дума тук, моля?
17 Февруари 2015 23:17
какво захлеби от тия имоти.


и едни пари е плащал за отрязани партизански глави, ако не бъркам.
17 Февруари 2015 23:37
Благодаря ти Човеко!
Чакам вторник с голямо нетърпение


18 Февруари 2015 00:03
Аха,Джими и Кеворка са ходили само до турската граница.Помня авера на Кеворк,Янчо Таков ,често прескачал до Турция и беше се забъркал в някакви афери с турски кожуси.
18 Февруари 2015 00:04
Аха,Джими и Кеворка са ходили само до турската граница.Помня авера на Кеворк,Янчо Таков ,често прескачал до Турция и беше се забъркал в някакви афери с турски кожуси.
18 Февруари 2015 01:01
brightside
17 Фев 2015 23:01


Мързи ме, пък и ми е безинтересно да ти влизам в сюжета на фона на написаното от Димитри. За репортажи от границата питай повечко Михнева. Тя е специалистът. Не че нещо е виновна. Просто не трябва да се скача в теми без да знаеш какво ще изскочи от там. Спокойна вечер. И да уважаваме по-мъдрите от нас. Още повече, че не се гнусят да споделят по един увлекателен начин опита си, поуките си от интересно и богато на събития минало. Важното е как четем. Едни извличат полза, други ругаят. Миналото.
18 Февруари 2015 03:01
С толкова приятели евреи, какво се чудим откъде знаеш, че американските евреи за наредили на руските евреи да свалят Путин. Казали са ти като на приятел какви конспирации правят събратята им, то е ясно.
18 Февруари 2015 05:06
поуките си от интересно и богато на събития минало
Тои всяко минало е ивтересно, важното е да имаш очите да гледаш и ума и дарбата да осмислиш и опишеш...
18 Февруари 2015 06:59
Признавам, че художествената измислица от първо лице ед.ч., може да мине за характерен, и то явно успешен, прийом в търговската марка DI copyright.
Няма никакво значение дали описваните събития са истински, важното е, че са възможни. Рядко се правят грешки в това отношение.
Така или иначе - неимоверно се обогатява българската художествената литература. Но не повече.
Жив и здрав да е авторът!
18 Февруари 2015 07:20
валтер57
17 Фев 2015 21:07
Мнения: 4,439
От: Bulgaria

Но защо по-точно, ги съпровождахте с ладата?


Ми за да ги разстрелват на границата бе, господине. Ти не си ли гледал клипове от онова време, как Кеворк и Димитри пуцат с калашници?

На времето ни пускаха един турски филм за преименуването у нас (не мога да определя жанра на този филм - фентъзи или комедия).
В него показваха как партийния и комсомолския секретар редовно бият и изнасилват в селото,
а когато турците се втурнаха да бягат към родината си през българската пустиня,
то самият Сергей Антонов разстрелваше с М16 бягащите деца, старци и жени.
Забравил съм останалите простотии.
18 Февруари 2015 08:24
Е сега, оня там - вени марковски, ще престане ли да подквичава из бъзето, да се лези и кеври от към ъгъла?!

Хубаво написана Писаницата, добре звучи, примирително даже, та за да има чисти съзнания и те да се питат как Едните сега, били карали Другите за друго?! 'ми не ги карат, бе. Идва им отвътре, още повече, че и там има яко делене на истински и неистински, но темата за мен е табу. Пък и не ме интересува толкоз...

Но все пак имаме една мишка опечена в Кекса на г-н Иванов (една от многото измислици и измами - от и за Тогава, все още щъкащи из публичното пространство).

- Историята за сапуните е измислена от албионският в. Сън - с класи под Билд цайтунг или Жълт Труд- и за тогава и до скоро. Има си и ясно обяснение за надписа, както и за примлясканото извинение след войната от англо-подкукоросниците. Има и още много, много други пикантни - да кажем - разобличения, за снимков, писмен и пр. мат'рял с "доказателства", фалшифицирани съвсем умишлено.

Или някой може да си въобразява и вярва, че сегашните нагли мушмуроци мошеници, лъжци и подпалвачи на ТСВ, по Оно време, още преди Първата и Вторат световни, са били мили и наивни Божи-кравички?!

Хайде бе! Жив да не бех. Все са си същите.


Г-н Иванов, оставам си с уважението.
18 Февруари 2015 08:33
rein judisches

Бе да не излезе, че се заяждам, ама Seife ет от женски род, та трябва да е rein judische.


Проблемът е множественото число!

Пази Боже!
18 Февруари 2015 08:45


Както винаги удоволствието беше изцяло мое.

а когато турците се втурнаха да бягат към родината си през българската пустиня,
то самият Сергей Антонов


Как едно редче може да отприщи поток от мисли.

Заради ТУРЧИНА Али Акджа, България беше поставена на скамейката на световния съд и пострада. Пострада мноого.
Беше обявена гръмко от трибуната на ООН за терористична държава и САНКЦИОНИРАНА от САЩ и "демократична Европа".
Като терористична държава беше поставена под ембарго, което падна чак след демократичните/демоничните промени у нас.
Само и единственно заради Русия ние неразбрахме на собствен гръб какво значи ембарго, така както го разбра Ирак например.

И сега ние, както винаги се отблагодаряваме подобаващо за това на Русия. Подкрепяме санкциите против нея.
Иронията е, че Русия ще се оправи, а ние не.
18 Февруари 2015 09:45
Джимо

Имам един приятел, ходим с него на лов от време на време.
Аз не мога да се оплача от слуката си, особено в първите години, излизаше ми дивеч, стрелях, улучвах. Нямам скрупули, това е спорт.
Моят човек обаче, тъй не му чух пушката да пукне, но инак е душата на дружинката.
И нижеше едни сладки приказки за свои подвизи, които , интересно как са се случвали все , когато мен ме е нямало наоколо ?!
Добре ще е да знаете, че на лов наистина се случват невероятно много вълнуващи неща.
И ако не са хората като моя приятел, да ги прегърнат като свои , да ги поукрасят , да поизрежат неудобните моменти, то нямаше да го има ловния и рибарски фолклор !
Дерзай, Джимо !
18 Февруари 2015 10:07
Мисля си че Бог не е "объркал" езика на хората, а е създал партиите за да ги раздели.
Джимо
18 Февруари 2015 10:34
излизаше ми дивеч, стрелях, улучвах. Нямам скрупули, това е спорт.

Това не е спорт - това е убийство на невинни животни, това е и садизъм...
Ама било разходка сред природата - разхождайте се с фотоапарат, а на който му се стреля - да стреля по панички!...
18 Февруари 2015 10:38
ДИ - и този път чудесно!
Защо не Ви четат в Швеция, та дано разберат каква глупост е да редактират "Пипи Дългото чорапче"...
18 Февруари 2015 10:48
Редник, ей затова ще си останеш прост редник !
Ако в целият ми постинг си видял само лова...какво повече да ти обяснявам?
18 Февруари 2015 11:27
Хвала вам ДИ, писаницата Ви има вкус на просфора. Будете и хранете осиротялия ни народ. Нямате ли ученици, наследници? Стария джедай няма ли си падуан? Кой ще бие клепалото в мътното бъдеще? Поне направете едно ТВ предаване та словата да стигат до широките народни и youtube-ни маси. Няма време, колелото на осторията се забърза твърде много. А народа е със замъгени очи и може да изтърве някой по-остър завой. Патетично е но нямаме по-авторитетен старейшина. Ще се моля за Вас. Боже пази България!
18 Февруари 2015 11:27
.
18 Февруари 2015 11:27
.
18 Февруари 2015 11:28
Да, уважаеми Джимо. Днешната писаница ме сварва в момент, когато се двоумя да се сърдя ли на стар приятел. Но ще му туря пепел. Трябва да се пазят другарите, че са кът. А светът май винаги е бил и ще бъде свят на приятели; даже Авраам е бил наречен "приятел Божи" (да ме извинят теолозите за профанизацията).
18 Февруари 2015 11:29
Изключително добре написано.
Поздравления, Димитри. Успял си да предадеш много добре сложността на живота.
В свят който има много черно и бяло, всички живеем в зоната на сивото. Често получаваме помощ от хора които са с коренно различни от нашите политически разбирания и често биваме предавани от приятели.
18 Февруари 2015 11:41
Както винаги думите и мислите на на Джимо са като балсам за душата!
18 Февруари 2015 12:23
Колега Анастаси, светнАхте ли най-сетне?
18 Февруари 2015 13:29
Чичо Джимо, отново си създал-топъл, ароматен и вкусен еликсир от спомени и чувства. Благодаря ти. Желая ти здраве и дълголетие. Старите приятелства, които остават до края на живота ни са като катедралите-в тях има красота, достолепие, уют и свещено, лично място за радостна, или тъжна сълза...
18 Февруари 2015 14:41
Брей, брей! Евреин или да речем руснак да пеят марша на Waffen SS! Та за какво "малко цветче на пустинята наречено Ерика" уж се пее в песента няма никакво значение в случая! Единствено важното в случая е, че това е марша на Waffen SS. На същите, уж само армейски елитни части, от които обаче по време на отпуска за възстановяване от леки ранявания са давали охрана на концлагерите! По тази причина, руснаците избиха под някаква форма на екзекуция (например каторжен труд в Сибир или урановите мини) всеки един от сухопътните Waffen SS, който има лошия късмет да попадне в тяхната зона от Германия. Не ликвидираха само контингента на Waffen SS от флота или от Luftwaffe. От тях не са взимали за охрана на лагерите.
18 Февруари 2015 16:39
валтер57 17 Февруари 2015 21:07
Дразнещо е, когато миналото се представя половинчато, особено пред съвременници. Извън художествената страна на "писаниците" са фактите. Истинските живи десиденти бяха в затворите, и в чужбина. Кеворкяновците бяха свирката на скапания червен локомотив. Един вид сътрудници.
18 Февруари 2015 17:27
Кеворкяновците бяха свирката на скапания червен локомотив.

И други, колега, , и други, да не кажа направо всички! Бяха се юрнали без оглед на каквото и да е. От който и да е "творчески съюз" да вземеш - все едни и същи келеметори, че и с претенции!
18 Февруари 2015 17:29
18 Февруари 2015 20:11
Ама те българските евреи, не са баш евреи. Те са си наши и са от друго тесто замесени.
Вярно, Буров казал, че цветът на еврейството са немските и руски евреи до революцията, ама българските са различни, по-разбрани и сякаш по-недолюбвани от останалите си събратя.
Жив и здрав-Уважаеми!
19 Февруари 2015 05:04
Държавата им ги конфискува през 1941 г., повечето разпродаде евтино на свои хора; в БНБ влязоха само 307 млн.лв. На Солни пазар и Женския пазар, където ме водеше на покупки за готвене "нашето момиче", синеоката Катеринка, се появиха пиана, сервизи от сребро, кристал, майсенски порцелан

явно "фашистките лагери" в тогавашна България, нямат нищо общо с комунистическите лагери, защото да си лагерник и в същото време семейството ти да си има слугиня е нещо твърде неприемливо за "новия живот", където на лагерника му се отнема всичко, понякога и семейството публично се отказва от името на лагерника.
19 Февруари 2015 05:17
Малко информация за почитателите на убийците на генерал Луков: Войни/ Битки - Балканска война
Междусъюзническа война
Първа световна война
Отличия Орден „За храброст“
Орден „Свети Александър“
Орден „За военна заслуга“
Железен кръст
19 Февруари 2015 13:12
И кво кунчев, нещо ордените му говорят за това колко е велик ли?.Подобна малоумна трактовка отвежда Брежнев директно в рая, не просто като праведник а като светец.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД