:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Кой и кога плаща данък сграда, такса смет и налога за колата

Според чл.11 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) данъчно задължени лица са собствениците на облагаеми с данък недвижими имоти. Пак там се отбелязва и че собственикът на сграда, построена върху държавен или общински поземлен имот, е данъчно задължен и за този имот или съответната част от него. И това е правилото - задължен да подава декларация при придобиване на имот и след това да плаща данък сграда и такса смет е собственикът.

Веднага след това обаче законодателят е направил изключение. И е посочил, че ако има учредено вещно право на ползване, данъчно задължен е ползвателят. Има много случаи, в които родители прехвърлят по един или друг начин имот на дете или деца, но си запазват правото на ползване. Това може да стане при продажба, дарение или при договор за издръжка и гледане например. И тогава родителят ползвател е задължен да плаща данък сграда и такса смет. При концесия пък данъчно задължен е концесионерът.

Иначе ако върху облагаем недвижим имот правото на собственост или ограниченото вещно право е притежание на няколко лица, те дължат данък съответно на частите си. Всеки от съсобствениците на имота, съответно от съпритежателите на ограниченото вещно право, може да плати данъка за целия имот за сметка на останалите.

Данъкът върху недвижимите имоти се плаща на две равни вноски в следните срокове: от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на годината, за която е дължим. На предплатилите от 1 март до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто. При прехвърляне на недвижим имот или при учредяване на вещни права върху недвижим имот дължимият до прехвърлянето данък, включително за месеца на прехвърлянето, се заплаща от прехвърлителя преди прехвърлянето. Същото се отнася и ако става дума за учредяване на вещни права. За София началният срок за плащане, включително и с отстъпката е от 1 февруари.

Казаното за данъка върху недвижимите имоти, известен и като данък сграда, може да бъде открито и за таксата за битови отпадъци, известен като такса смет. Така според тази такса "се заплаща за услугите по събирането, извозването и обезвреждането в депа или други съоръжения на битовите отпадъци, както и за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места".

В ЗМДТ е предвидено и плащането на данък върху превозните средства. Има дори предвиден специален раздел в закона. Така според чл. 52 от ЗМДТ с данък върху превозните средства се облагат всички превозни средства, регистрирани за движение по пътната мрежа ва България. Данъкът се заплаща от собствениците на превозните средства. Законът е категоричен, че за леки автомобили общинският съвет определя размера на данъка със специалната наредба, определяща кой колко плаща. Тук значение има мощността на двигателя и коефициент, обвързан от възрастта на автомобила. Отстъпки пък се правят в зависимост от това дали има или не катализатор.

Данъкът върху превозните средства се плаща на две равни вноски в следните срокове: от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на годината, за която е дължим. На предплатилите от 1 март до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто. За превозните средства, придобити или регистрирани за движение през текущата година, данъкът се плаща в двумесечен срок от датата на придобиването им, съответно на регистрацията им за движение, в размер 1/12 част от годишния данък за всеки месец до края на годината, включително месеца на придобиването, съответно на регистрацията им за движение.

Важно е да се знае, че има данък за всевъзможни превозни средства - включително кораби, самолети, трактори, яхти, скутери. Дори в ЗМДТ е посочено, че всеки общински съвет трябва да определи с наредба данък, например за параплани, делтаплани, свободен балон или планер.

Данъкът върху недвижимите имоти и таксата смет се плащат в службите за събиране на тези данъци към съответната община. Същото важи и за данъка върху превозните средства. На практика те се плащат на едно гише и може да се платят едновременно. Те могат да бъдат платени и по електронен и банков път, защото специално данък сгради и такса смет са ясни и дори се получават по пощата. Не така обаче е за данъка за колите, при който не се получава съобщение. Нещо, което трябва да бъде променено и за него също трябва да се получава такова съобщение. Така или иначе сега при МПС-тата е добре да се плати на място, защото се слагат и специални стикери върху квитанцията за плащане, които вършат работа после за техническия преглед на колата.

11
18650
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
17 Февруари 2015 20:16
Навсякъде по "белия" европейски, а и не само европейски свят данък имоти е основно перо в бюджетите на общините. При нас е точно обратното - имаме само символичен данък сгради.. не стига че е под 1 промил за основно жилище, ами и от измислена данъчна оценка. В същото време общините все се оплакват, че нямат пари.. и нищо не поддържат. кварталните улици пък не са пипани от 25 години почти. Защо няма данък върху всички имоти в държавата е друг важен въпрос - това всъщност е данък богатство... Имаме и парадокси собственици на скъпи имоти се водят социално слаби.. щото нямали доходи. Собственици на скъпи коли .. също.

Кой трябва да плаща за инфраструктурата около даден имот? И нормално ли е данък сгради да е по-малък от такса смет? Всъщност какво включва инфраструктурата около даден имот? - само поддържането на улицата ли, канализацията? или училището, детската градина, болницата.. охраната, пожарната, бърза помощ?
17 Февруари 2015 21:07
Тук значение има мощността на двигателя и коефициент, обвързан от възрастта на автомобила. Отстъпки пък се правят в зависимост от това дали има или не катализатор.

Остаряло с една година. Сега има и съответствие с ЕВРО 3 и 4 - 50% намаление и ЕВРО 5 и 6 - 60% намаление, а тези с катализатор, но без ЕВРО 3,4,5 или 6 с намаление от 20% до 40% по решение на общинския съвет.
17 Февруари 2015 21:10
На предплатилите от 1 март до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто

Неточно!
Сега плащанията започнаха от 1 февруари с тези 5% отстъпка.
Вярното е "платилите до 30 април...."
17 Февруари 2015 21:24
Размерът на данъка не е по темата
Кой и кога плаща данък сграда, такса смет и налога за колата

и може би си заслужава някоя друга статия, където да се коментира, но нещата са много относителни. В България данъците се плащат според Конституцията на РБ
Чл. 60.
(1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.

Май данъка в България съобразен с дохода и имуществото е значително по-висок от същия данък в "белия" европейски свят.
Но толкова по тази странична тема.
17 Февруари 2015 21:51
Много познавачи на "белия" европейски свят!!!
Дайте няколко числа за сравнение?
18 Февруари 2015 00:14
Нещо за амортизация на сградите няма ли да прочетем?
18 Февруари 2015 06:55
Сега има и съответствие с ЕВРО 3 и 4 - 50% намаление и ЕВРО 5 и 6 - 60% намаление, а тези с катализатор, но без ЕВРО 3,4,5 или 6 с намаление от 20% до 40% по решение на общинския съвет.

С уточнение - за леки автомобили с мощност до 74kW. За 75 отстъпката не вАжи.
18 Февруари 2015 13:41
С уточнение - за леки автомобили с мощност до 74kW. За 75 отстъпката не вАжи.

С уточнение - за товарни автомобили и др. има отстъпка и над 74KW, а доста "леки" автомобили са с сертификат N1 и са регистрирани като товарни. Тези дни писаха за Голф с N1. Иначе за "леките" автомобили е така - отстъпките са само за тези до 74KW, независимо дали има ЕВРО някое си или не.
18 Февруари 2015 13:59
Много познавачи на "белия" европейски свят!!!
Дайте няколко числа за сравнение?Готово,от "бял",но не европейски свят:Около /в зависимост от района,града и т.н.//1.5% от данъчната оценка на имота/актуализизирана всяка година и много близка до реалната пазарна цена на имота/.
Това при цени на имотите минимум $200 000,средно около $400-500 000 за ерията в която съм -при среден доход на работещ по статистика $2000/м.бруто
18 Февруари 2015 14:01
С уточнение - за товарни автомобили и др. има отстъпка и над 74KW, а доста "леки" автомобили са с сертификат N1 и са регистрирани като товарни. Тези дни писаха за Голф с N1.


Виждал съм нови джипки регистрирани като товарни автомобили и плащат данък от порядък на 10-15 лв
18 Февруари 2015 16:59
Текстът "...от 1-ви март" отпадна от тази година. Коли се плащат още от януари. ДНИ и ТБО започна от февруари. Говоря за Пловдив.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД