:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,546,154
Активни 120
Страници 3,100
За един ден 1,302,066
ПОЗИЦИЯ

Гърците трябва най-накрая да платят сметката

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гърци държат плакат на немски "Това е една наистина лека нощ. Лека нощ, г-жо Меркел" по време на победната реч на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас в изборната нощ в Атина.
Насмешливата усмивка вече я няма. Онази тънка усмивчица, с която посрещаха твърдението на Хелмут Кол, че европейското единение все още е въпрос на война и мир. Да, вярно, днес вече никой не вярва, че между Германия и Франция може да избухне старата вражда. В същото време обаче измамно се оказа убеждението, че всички останали европейски народи и страни вече не желаят да водят войни за територии и сфери на влияние. Идеята на европейското единение, което се основава на мирен баланс на интересите, премахване на границите и съвместни усилия за справяне с всички предизвикателства изведнъж се сблъска, при това на своя собствен континент, с един контрапроект, който всички смятахме за отмрял. Кръвта и почвата играят главна роля в него, шовинизмът е движещата му сила. Едновремешните фанфари на Йосиф Сталин тръбят старата песен за сила и власт.

Точно в такива времена виждаме с болезнена яснота какво огромно постижение е европейското единение, независимо от всички грешки, допуснати в хода на този процес. ЕС е същинска крепост, защитаваща свободата, стабилността и благоденствието. В момента пред дверите се води война, но въпреки това и зад вътрешните стени цари тревога. Дълговата криза безпощадно показа, че по много въпроси европейците все още са ужасно разединени. В хода на интеграцията народите непрекъснато се сближаваха, но успоредно с това сближаване ставаше все по-очевидно колко големи са разликите помежду им - в манталитета, културата и историческите напластявания. Едни изобщо не се тревожат от "мъничко инфлация", други пък изпадат в панически страх от всеки инфлационен процент. За едни хубавият живот на кредитможе да продължава вечно,другите обаче в един момент решават, че не искат повече да плащат за чуждия хубав живот. По стара традиция кризите в ЕС се потушаваха с (германски) пари. Този модел обаче се изчерпа. Днес дупките са прекалено големи. В тези дупки потънаха не само много пари, но и много доверие. Валутният съюз се издигна върху обещанието, че нито една страна няма да плаща чужди дългове. Междувременно се извършиха какви ли не маневри, за да се опази привидността на това обещание, но днес вече никой не му вярва. Манипулирането на правилата обаче не увеличи и бездруго малката готовност на по-богатите и икономически стабилни държави да делят благоденствието си с общества, които все повече живееха на кредит.

И защо ли всъщност страните, които успешно проведоха своите реформи, сега изведнъж трябва още повече да затягат коланите си, та да могат други да отпуснат своя колан с още една дупка? Това изисква от европейците повече всеотдайност и солидарност, отколкото са успели да натрупат. Атина злоупотреби с готовността на европейците да проявяват лоялност и жертвоготовност, а това няма да остане без последствия. Не само в по-бедните страни, които разчитат на финансова подкрепа, мнозина се радикализират и обръщат гръб на Европа - същото се случва и в страните, които ги кредитират. Гърците кълнат германците, германците кълнат гърците. Нима такава беше целта, когато решихме да въведем еврото? Значи ли това обаче, че Гърция трябва да напусне валутния съюз, след като самите гърци очевидно не го искат. Трябва ли останалите така да притиснат Атина, че тя скоро да обяви банкрут? Ужасният край обаче може отново да се превърне в ужас без край: да се изправим пред една затънала в мизерия страна, която не може да стъпи на краката си без чужда помощ изатова упорито си търси виновникВ момента Гърция е в тежък шок от наложените мерки, хората там са особено податливи към всякакви конспиративни теории, но в същото време страната все още е член на ЕС и на НАТО и никой не може със сигурност да каже накъде ще се отплесне във вътрешен план и външнополитическо отношение. Всички обаче знаем кой потрива ръце в очакване на югоизточния фланг на НАТО и ЕС да се появи един заблуден играч. Ако Гърция рухне, това тежко ще разтърси и самия Брюксел. Процесът на обединение ще претърпи първия си провал. И то поради неумението да се удържи една всъщност малка страна с незначителна икономика, която обаче е и една от люлките на европейската култура.

Всъщност, европейските политици се боят най-много именно от този провал и от непредвидимите последици, които той ще предизвика както във вътрешния живот на ЕС, така и в позициите на Евросъюза навън. И с основание се боят. Тъкмо това е слабото място, пукнатината, в която вкарва своя лост хитроумното правителство на Алексис Ципрас. Ала ЕС не може до безкрай да бъде залъгван, успокояван и изнудван. Докато съвсем наблизо Путин с големия военен чук руши периферията на континента, Атина продължава да говори за "берлински диктат" и да изобразява германските политици в униформи на Вермахта, тъй че закономерно трябва да се запитаме в кой век живеят гръцките управници? И към кой свят искат да принадлежат - към свободна, обединена Европа, където балансът на интересите се осъществява в условията на демократично управление, колкото и това да е трудно за всички - или пък в сферата на влияние на един азиатски деспотизъм. За гръцките уши навярно звучи цинично, но трябва да им е ясно, че купонът вече свърши. Време е да платят най-накрая сметката.

80
5261
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
80
 Видими 
26 Февруари 2015 19:38
Гърция няма да плати сметката. Никой няма да плати никаква сметка. Обзалагам се. А че ще бъде страшно, ще бъде. Феерично ще бъде и ваймарско най-паче.
Бъдете здрави!
26 Февруари 2015 20:10
Само не разбрах Русия и Путин какво общо имат с финансовите проблеми на Гърция ,и с вътрешните противоречия в ЕС.Колко болни мозъци има в Европа,криещи се зад маската на "демократи".
Тече масово преиначаване на думи и изрази от кретени като авторът на тази статия.
Аз се имам за много либерален и демократичен,обаче щом изразя становище че Русия няма вина за Украинските несгоди,то новите господари на думите веднага ще ми кажат,че не съм никакъв демократ.Според тях и референдумите са демократични само когато са организирани от тях самите,другите разбира се са "недемократични".
26 Февруари 2015 20:12
А че ще бъде страшно, ще бъде.

Страшно и феерично ще бъде в Елада.
Яли, пили, пеяли и накрая казали, нема да плащаме. Ми убаво.
Веке нема кой да ви рани, оправяйте се както можете. Кво им дреме на финландците, примерно...
26 Февруари 2015 20:17
Само не разбрах Расия и Путин какво общо имат с финансовите проблеми на Гърция ,и с вътрешните противоречия в ЕС.

Ми Ципрас се заканваше да налага вето срещу санкциите на ЕС. В замяна Батюшката требеше да му дава кинти. Ма работата се разсъхна, щото и Путин е същият прошляк и нема излишни паре...
26 Февруари 2015 20:22
Гърците са тарикати. Все ще се оправят някак. Даже и да фалират пак ще се оправят по-бързо от нас.
Всъщност фалитът в някои ситуации е за предпочитане.
26 Февруари 2015 20:28
щурчо
26 Февруари 2015 20:17


Ами не мисля че проблемът е само в парите - гърците са прекалено хлъзгави и само ще вземат парите и ще се отметнат. По-повратливи са и от украинците. Толкова години са специализирали прибиране на едни пари.. вече имат няколко майсторски степени взети. Всъщност те бяха по-зле от нас, преди да започнат да цоцат пари от Европа и САЩ... и така вече 30-40 години. Специалисти са.
26 Февруари 2015 20:31
***
26 Февруари 2015 20:33
За статията !
26 Февруари 2015 20:35
Те ли са дали милиарди заеми с високи лихви,те ли задължават Гърция да прави политика каквото им спуснат???

Освен даващи има и вземащи. Също така 139 милиарда дълг бяха отписани, така че даващите понесоха загуби, време е получаващите да платят тяхната част.
26 Февруари 2015 20:48
Абе Щурав,какво вина имат Путин и Русия за сегашното положение на Гърция????!!!!!
Те ли са дали милиарди заеми с високи лихви,те ли задължават Гърция да прави политика каквото им спуснат???

Не, но ако се съди по форума на СЕГА, биха желали.
26 Февруари 2015 20:49
Ами не мисля че проблемът е само в парите - гърците са прекалено хлъзгави и само ще вземат парите и ще се отметнат

И кой ще им ги даде тези пари, те будалите свършиха...
26 Февруари 2015 20:59
И то поради неумението да се удържи една всъщност малка страна с незначителна икономика, която обаче е и една от люлките на европейската култура.

Този израз говори за незначителна култура.
26 Февруари 2015 21:05
Също така 139 милиарда дълг бяха отписани,

да беха отписали нашите, ама не става, и аз много пъти съм го повтаряла, че който си го може, го може, а вие клечете, засуквайте мустак и чакйте да паднат на коча таковато...
Световният дълг е в такова количество, че не може да се върне, що не мислиш ти, колко пъти ти рекох да анализираш и проследяваш процесите, никой дълг няма да бъде върнат, банковата система ще се срине съвсем скоро и ще повлече и всички вас така, как си клечите самодоволно
26 Февруари 2015 21:11
Някой си Бертолд Колер, сънародник на Шикългрубер, пише статия на икономически теми. От нея става ясно, че пробемът е как лошата Гърция иска пари от добрата Германия, но последната дори и да иска не може да даде. В горния актуален контекст се споменават имената на четири политика - Алексис Ципрас , Хелмут Кол, когото не са разбрали, Йосиф Сталин с неговите "едновременшни фанфари", които "тръбят старата песен за сила и власт" и Владимир Путин , който с "големия военен чук руши периферията на континента". Това, спорд въпросния Колер са главните герои на драмата, разтъсваща из основи финансите на ЕС.

Де гиди , Бертолде, де гиди манипулатуре дърти, де гиди мизарнико!
26 Февруари 2015 21:13
ЕС няма за цел някой да прави пари. Това обикновеният гражданин-тарикат не може да проумее. ЕС има една много по-голяма и по-далечна цел, а именно да се налага влияние. Държавите се окрупняват, ЕС реално е една квазидържава, в която бюрокрацията налага волята си над цели държави.Защо тези, които дърпат конците не ги интересуват парите? Защото когато имаш тяхната власт може да си отпечаташ колкото си искаш! Трябва им власт върху държавата и умовете на хората! Какво значат тука някаква си Гърция, някакъв си европейски проект, някакъв си провал? Какъв провал? Държавите успешно се синхронизират и уеднаквяват. Дори дотук да е ЕС-пак е постигнато много в процеса на уеднаквяване и сливане с цел по-лесно управление!
26 Февруари 2015 21:21
да беха отписали нашите, ама не става, и аз много пъти съм го повтаряла, че който си го може, го може, а вие клечете, засуквайте мустак и чакйте да паднат на коча таковато...

И нашите ги отписаха наполовина през 93 годин, благодарение на Чавдар Кънчев. Другата половина я плащахме до вчера...
26 Февруари 2015 22:15
Че Гърците няма да платят сметката, това е ясно.
Но и Германците не са се засилили да ги отбиват от хранилката.
Поне засега им помагат във валутната война на ЕЦ със САЩ, Китай и останалите извън еврозоната.
Което не им пречи, след време да ги хвърлят на кучетата ( при драхмата), за назидание и притискане на останалите южняци.
България си я бройте в еврозоната ( макар само да обира негативи и да закача малко от позитивите), което при валутна война ни бута право в Гръцкия капан.
Но понеже Гръцкия феномен е само малка част от световния такъв, доста е вероятно да стане Ваймарско, както казва професора.

26 Февруари 2015 22:22
Мишо Константинов 26 Февруари 2015 19:38
Гърция няма да плати сметката.
А "Globul става Telenor" ?

26 Февруари 2015 22:23
Чавдар Кънчев

а той къде изчезна?
На 28 юни 2000 година, два дена преди БКК да вземе решение за продажбата на Булбанк, Кънчев обявява, че ще подаде оставка, защото според него изборът на БКК да продаде банката на италианско-немският консорциум „Уникредито“ - „Алианц“ е предателство на националните интереси
26 Февруари 2015 22:24
И нашите ги отписаха наполовина през 93 годин, благодарение на Чавдар Кънчев. Другата половина я плащахме до вчера...
Плащахме?

Взеха нов дълг, за да "платят" стария. По-голям, да има и за джобни. Не за мен и теб.

26 Февруари 2015 23:11
За гръцките уши навярно звучи цинично, но трябва да им е ясно, че купонът вече свърши. Време е да платят най-накрая сметката.

Тцц! Пак повтарям, няма да платят!
Туй наивните севeрняци нямат свършване.

26 Февруари 2015 23:41
Пак повтарям, няма да платят!

Не съм много съгласен. Всичко на тоя свят се плаща. Може и да не е в кеш. Може и под такава форма, че да съжаляват, че са се правили на тарикати.
26 Февруари 2015 23:59
Бертолд Колер - достоен наследник на Йозеф Гьобелс.
Гръцкия дълг е натрупан от покриване на ежегодни дефицити, които пък са резултат от налаганата от Германия (чрез Брюксел) икономическа политика (директиви, евро, квоти, лобизъм) на страните от периферията на ЕС.
Така че гръцкият дълг е германски, защото германците са първопричината за неговото натрупване. Затова и германците да си го плащат.

Вярно е че свърши купона, обаче германския купон - тоя номер при който Германия и германските компании изсмукваха от периферията на ЕС капитали, хора, пазари и икономически активи от всякакъв вид. Ей този номер свърши, просто защото то не може да продължава вечно. То и една овца - до голо да я стрижеш, до сухо да я доиш, пък и агнета да искаш от нея, че и за пастърма да я колиш - не може всичкото отведнъж.
Германците се опитват да го продължават изкуствено, но ако още така се инатят, не е далеч времето, когато в цялата периферия на ЕС най-актуалното политическо послание ще е - Смърт на Германия, свобода на Европа!
27 Февруари 2015 00:07
гръцкият дълг е германски,

В този дух, войната е мир - свободата е робство - невежеството е сила.
Или накратко, кифтетата ги изядохме и няма да ги платим, щот' туй са изеднически кифтета...

27 Февруари 2015 00:18
Банкерът Чавдар Кънчев в течение на една година - 1991-1992 е председател на Българската външно-търговска банка (БВТБ) и на изпълнителния й съвет. Той е типичен представител на кадрите на ДС, които се грижеха за българските капитали зад граница. През 1983 г. става зам.-директор на българо-ливанската банка Литексбанк в Бейрут, а две години по-късно става неин директор. Българският дял в банката достига по това време 87%.
С БВТБ по времето на Чавдар Кънчев се свързва унищожаването на нейните архиви, свързани с операции по изнасяне на държавни капитали зад граница, включително и чрез множество задгранични фирми.
27 Февруари 2015 00:28
Nikos Dimou
"Въпрос: Във Вашата страна Ви считат за познавач на Европа. Още по-лошо, Вие се чувствате свързан с германците. Това прави ли някого в днешна Гърция автоматично подозрителен?
Никос Диму: Ставам непопулярен сред гърците, тъй като изговарям истини, които хората не искат да чуят. Действително, гърците винаги са имали трудни отношения със Запада. Идеологически страната е формирана от православната църква и от комунизма, и двете са насторени антизападно. На това основание гърците подозират зад солидарността на Европа лоши намерения, те се отдават на конспиративни теории.
Кои теории на конспирацията са това?
Вие ще намерите, например, много малко гърци, които могат да Ви дадат логично и свързано обяснение за избухването на кризата. Противниците на „меморандума”, т.е. на споразумението между Гърция и нейните кредитори, следват една напълно безумна логика. Те считат, че мерките за икономии са причината за кризата – въпреки че, естествено, става дума за последиците. Ние не бихме имали нужда от меморандум, ако не бяхме фалирали!
Но как гърците могат да си позволят такъв отказ от реалността – през петата година на кризата?
Както казах, това няма почти нищо общо с логика и разум. Гърците се опитват с всички средства да избягат от реалността. Това става ясно, ако се вгледате в гръцките учебници. Според официалното описание на историята гърците винаги са били преследвани, те никога не са започвали войни и впрочем винаги са имали право. Това, което прозира от тези неща, е създалата се представа за нас самите, че сме един превъзхождащ другите народ, който е пряк потомък на Софокъл и Аристотел. Тоест, хората си измислят всевъзможни теории, защо на гърците им погаждат толкова лоши номера.

Това, което се усеща е и наранена гордост. Защо гърците са така поразени от критичните доклади – особено от Германия?

Когато си вярваш, че си нещо много специално и извънредно – а другите страни ти отказват това уважение, тогава изпитваш чувството, че към теб се отнасят несправедливо. Така се случва нещо куриозно: от комплекса за превъзходство израства чувство за малоценност.

Затова ли ляворадикалната СИРИЗА е толкова напред в социологическите проучвания, защото обслужва този комплекс за малоценност?

Шефът на СИРИЗА Алексис Ципрас е много интересна фигура. Той е харизматична личност, ловък демагог, който се държи като човек от народа, а и действително е такъв. Неговият обикновен и директен стил, младостта му и неговият добър външен вид го отличават от останалите политици в Гърция.

Но какво става със съдържанието, най-сетне Ципрас печели точки не само с младостта си и с външния си вид?

Ципрас преследва интересна тактика. Той е захвърлил всички щекотливи идеи на левите политически сили, като например изискването за разделяне на църквата от държавата, или за повече права за хомосексуалистите, за да има възможност за създаване на мнозинство. Политиката на Ципрас сега е да гъделичка ушите на всички, затова той води в социологическите проучвания.
Ако гъделичка ушите на всички, след това трябва да има разочаровани хора. Кои обещания Ципрас ще забрави след изборите?

Част от привържениците на СИРИЗА се опасява, че след изборите Ципрас няма да върши това, което преди е обещавал. Другата част изхожда от това, че Ципрас ще държи на своите изказвания. А затова има и едно добро основание: 40 процента от неговата партия се състои от твърди комунисти, които мислят това, което казват. Така че ако Ципрас се отклони от курса си, който е обещал, да се започне битка с европейците и международните кредитори, той е изправен пред опасността бъде свален от основните си поддръжници. Той самият маневрира на много тясно място: иска непременно да дойде на власт и за тази цел обещава на всички всичко.

Но това трябва да направи впечатление и на гръцките избиратели. Защо въпреки това го следват?

Преди всичко това е разочарованието от сегашното правителство. Истински реформи не се състояха, строгият курс на икономии удари тежко средната класа. Безработицата остава на нива от около 27 процента. И тогава идва един, който разнася надежда, който обещава Новото начало и хората казват: все пак по-лошо от сега не може да стане. Отчаяните избират СИРИЗА и залагат всичко на една карта, почти като в казиното. За да могат да схванат противоречие в обещанията на Ципрас, хората би трябвало да мислят. Но отчаяните гърците мислят със сърцето и душата си, а не с разума си.

Критикувате строго Вашите сънародници. Но някъде и Европейският съюз също е направил грешки?

Европейският съюз разбра твърде късно истинските измерения на финансова катастрофа. По начало още във времето на Олимпийските игри през 2004 г. стана ясно, че Атина взема твърде много пари назаем, които никога няма да бъде в състояние да изплати обратно. Още тогава кредиторите трябваше да сложат спирачки, за да спасят Гърция.

Но не е ли преди всичко Атина отговорна за гръцките финанси?

Разбира се, гръцките политици носят главната отговорност за тази криза. Те направиха дълговете, те напомпаха публичния сектор и те защитават както и преди своята клиентела. Ето защо „Тройката” (контролна комисия, която се състои от представители на Европейската комисия, на Европейската централна банка и Международния валутен фонд) трябваше да дойде и в Атина, но при това тя подцени манталитета на гърците. Представителите на ЕС издаваха авторитарни декрети, но си направиха сметката без гърците. Защото тук не господства диктатура, един такъв реформистки курс не може да бъде наложен срещу населението. В това трябва да се включат и самите хора.

Какво е сега положението с гърците и Европа – те искат ли да бъдат там или не?

С гърците и Европа е объркано. Повечето гърци говорят за Европа, сякаш те не са част от нея. Тук можете да чуете фрази като: „Пътуваме в Европа” или „Аз съм следвал в Европа” – като че ли Гърция е на друг континент! Но тежко ми, когато казвам, че всъщност Гърция не е загубила нищо в Европа. Тогава хората тук ужасно се дразнят и крещят: разбира се, ние принадлежим към Европа, ние сме изнамерили името и демокрацията!

При това страната не е съумяла да участва в най-важните развития, които са превърнали Европа в Европа. Гърция не преживя Ренесанса, Реформацията, индустриалната революция и Просвещението. Гърците са живели хиляда години във феодална Византия, това беше последвано от четиристотин години османското владичество. Когато Гърция беше окончателно катапултирана в модерността, това беше културен шок.

Каква е Вашата диагноза за гърците?

Диагнозата ми звучи така: ние, гърците, имаме проблем с идентичността си. Ние не знаем точно кои сме и към какво принадлежим, затова сме несигурни и лесно раними. Европа и Гърция, това също е историята на едно недоразумение. Ние можем да преодолеем това само ако сме по-отворени, ако приемем различията между нас и се възползваме от тези неща.

Как да се възползваме от различията вътре в Европейския съюз, когато валутата на общността изисква всички ние да сме равни?

Трагично е наистина, но най-малкото в този смисъл еврото се прояви като окови за европейския проект."
27 Февруари 2015 00:29
Вярно е че свърши купона, обаче германския купон - тоя номер при който Германия и германските компании изсмукваха от периферията на ЕС капитали, хора, пазари и икономически активи от всякакъв вид. Ей този номер свърши, просто защото то не може да продължава вечно


Германците са източника на всяко зло в света, не само Меркелица, Хитлер и Бисмарк, от римско време племената отвъд алпите вредят на хората.Трябвало е още тогава да ги изколят, разпнат на кръстове и хвърлят на лъвовете на Арената! Вече 2 хилядолетия хората страдат от немската тъпотия и мания за завладяване на света.Да се надяваме че след падането на поредния райх - еврорайха ще се вземат по сериозни мерки за решаването на германския проблем, защото и предприетите от Сталин са се оказали прекаленно меки и на нищо не са ги научили.
27 Февруари 2015 00:30
Диагнозата ми звучи така: ние, гърците, имаме проблем с идентичността си

Тъй си е. На куц кон заложи Чърчил в Ялта...
27 Февруари 2015 00:32
Германците са източника на всяко зло в света

Ама хайде уточнете си опорните точки. Нали ФАЩ бяха империята на злото?
27 Февруари 2015 00:33
Гърция няма да плати сметката. Никой няма да плати никаква сметка. Обзалагам се. А че ще бъде страшно, ще бъде. Феерично ще бъде и ваймарско най-паче.
Бъдете здрави!


Никой няма да плати сметката, защото:
1. Никога не е имало сметка.
2. Никой вече не я предявява.
3. Никой няма топките да я поиска.

27 Февруари 2015 00:37
Никой няма да плати сметката, защото:

A рогатият се подхилква скришом в ъгъла...
}
27 Февруари 2015 00:44
Ама хайде уточнете си опорните точки. Нали ФАЩ бяха империята на злото?


Американци няма ако изключим червенокожите, щатите са сбирщина от всякакви, не са етнос, а не са и нация макар да се имат за такава, по скоро са някаква групировка, нямат идеали а имат само интересси.Един американец не би пукнал за някаква налудничава идея и за някакъв откачен фюрер или фюрерица, те само за пари го правят, само ако им изгодно.
Виж , германците са друга работа, от римско време се жертват за да покорят и преустроят света по техен модел, това им е смисъла на живота.
27 Февруари 2015 00:46
Пак повтарям, няма да платят!


Само тъпаците плащат! Дълговете се обезценяват, не се изплащат, това всеки го знае.
27 Февруари 2015 01:15
cisco
27 Фев 2015 00:29
Германците са източника на всяко зло в света, не само Меркелица, Хитлер и Бисмарк, от римско време племената отвъд алпите вредят на хората.

То не че правят нещо различно от това което правят американците (и англичаните преди тях) по целия свят. Само дето Германия е затворена в рамките на нашия континент, и затова за нас специално, германиците са вече по-голям проблем и от американците. Въпрос на география.
Инак, аз чак толкова кръвожаден против германците не съм, щото и Гьоте и Гаус, пък и много други също са германци. Но в последно време наистина прекаляват. Скоро писах тук някъде, че може пак да се стигне до дележ на Германията, този път на северна и южна, за разнообразие.
Вацев напоследък все се изказва ласкаво за Германия, нарича я "локомотив на европейската интеграция", пък аз все допълвам, че - може и така да се каже, но с уговорката че локомотив в смисъла, в който паяка е локомотив на интеграцията на мухите в паяжината.

https://www.youtube.com/watch?v=q5f14OfoUbU
Андрей Фурсов - Пятый Рейх
27 Февруари 2015 01:17
"В хода на интеграцията народите непрекъснато се сближаваха, но успоредно с това сближаване ставаше все по-очевидно колко големи са разликите помежду им "


Голямо сближаване ще да е било . Непрекъснато !
27 Февруари 2015 01:23"Страшно и феерично ще бъде в Елада.
Яли, пили, пеяли и накрая казали, нема да плащаме. Ми убаво. "


Щурец , пак ли се тръшкаш за чорбаджийските пари ? Пък кат си толкоз принципен , попитай кога ще си върнат сащците борчовете .Щот нали яли , пили , пеяли , че и люде убивАли с тез пари...
27 Февруари 2015 01:51
Ти като си толкова ларж, можеш да ги раниш с паре от твоя джеб...
27 Февруари 2015 01:53
Пък кат си толкоз принципен , попитай кога ще си върнат сащците борчовете .

Що да връщат като целия свят с Китай начело си дават стоките на версия в САЩ.
И САЩ като Гърците ще вземат докато им дават.
Който ял, ял. Който пил, пил. Който през това време е бачкал, да храни и пои някой на версия, си е за негова сметка.
27 Февруари 2015 02:35
"Ти като си толкова ларж, можеш да ги раниш с паре от твоя джеб... "


Абе хич не съм ларж , ама и за чужди паре се не тръшкам ,още повече чорбаджийски . Слугинско някак си... А и чаршафи икономически и финансови не простирам .А, за принципите нещо????
27 Февруари 2015 02:37
То не че правят нещо различно от това което правят американците (и англичаните преди тях) по целия свят. Само дето Германия е затворена в рамките на нашия континент, и затова за нас специално, германиците са вече по-голям проблем и от американците. Въпрос на география.

Много по различно е.Нормално е да си защитаваш интересите, включителни и да заграбваш чуждите ресурси, все пак на всекиго се полага толкова, колкото може да си заграби/защити, и нашата земя не ни я е подарил Господ , отвоювали сме си я от други.
Не е нормално една нация да прави всичко възможно да принуди останалите да живеят по техен образец! И то след безброй неуспешни опити, довели до повече разруха и жертви и от чумата! Съществуването на германците просто е несъвместимо с останалото население на света.И оостров да бяха някъде в океана , пак щяха да се спукат от работа за да изградят военен или друг потенциал за да ни заставят да живеем под техен ботуш!Вероятно трябва да се стерилизират ли, да се разселят ли, нещо много радикално , че да изчезнат ако не като същества, то поне като нация и етнос, да се претопят и асимилират някакси в другите народи.
27 Февруари 2015 02:41
"Съществуването на германците просто е несъвместимо с останалото население на света."


Е , е,е,е,е, тук се оля. Адреса е на няколко часа по на запад ...
27 Февруари 2015 05:32
Съществуването на германците просто е несъвместимо с останалото население на света.

Ахъ! Ам' ако може само германските техники и технологии да ги ползваме, щот' са си сгодни 'се пак. А германците не ги щем - т'ва не са 'ора, а изроди - вместо да си седят тихо и кротко на сянка те тръгнали да работят, измислят и пра'ят нек'ви нови неща и да ни принуждават да се разкъсваме от противоречия - струва ли си т'ва или да си джапаме доволни и блаженни из тинята. Мъка!
27 Февруари 2015 06:41
Гръцкия дълг е натрупан от покриване на ежегодни дефицити, които пък са резултат от налаганата от Германия (чрез Брюксел) икономическа политика (директиви, евро, квоти, лобизъм) на страните от периферията на ЕС.
Така че гръцкият дълг е германски, защото германците са първопричината за неговото натрупване. Затова и германците да си го плащат.
Не всичко е отивало за Германия - немалко е останало в самата Гърция, която днес е една китна и уредена страна, с по-добра инфраструктура от тази на юга на Италия, а заплатите преди кризата гонеха германските. Кризата завари Гърция с над 260 млрд. евро спестявания в банките, което почти се равнява на държ. дълг. Така че далеч не всичко е отивало за Германия.
27 Февруари 2015 07:15
Вече са започнали комунистическите бунтове срещу Безриза.
Трошат се магазини и се палят коли така да се каже...
27 Февруари 2015 07:20
Виж , германците са друга работа, от римско време се жертват за да покорят и преустроят света по техен модел, това им е смисъла на живота.
Тоз уникат запазваме за историята.
Велико отсекаде с категоричното незнаене на фактите.
Гьобелс се върти в казана и се чуди как не се е сетил за подобна лъжа...
27 Февруари 2015 08:08
...
27 Февруари 2015 08:18
Striky
27 Февруари 2015 08:50
Гърците колкото фалити могат да обявят, толкова траншове европейците не могат да им дадат.

От обявяването на независимостта през 1829 година гръцките държавници фалират общо пет пъти. Според Райнхарт и Рогоф пък през поне половината от времето страната е била в положение, подобно на сегашното - с тежки финансови проблеми и на крачка от банкрута

Натисни тук
27 Февруари 2015 08:58
Вече 2 хилядолетия хората страдат от немската тъпотия и мания за завладяване на света.

И от Mercedes и BMW, Grundig, Blaupunkt и Telefunken.
27 Февруари 2015 09:00
Само тъпаците плащат! Дълговете се обезценяват, не се изплащат, това всеки го знае.

И както го знае, продължава да дава заеми ?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД