:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 368
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Задушливата прегръдка на плаващото мнозинство

Ходът с оставката на Георги Първанов може само да вдигне рейтинга му. Но това, което е по-важно: Бойко Борисов показа на всички, че няма незаменими партньори.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Оставката на Първанов може да е катарзис, а може да е просто осъзнаване, че е загубил контрола върху групата на АБВ.
"Вие така ли виждате този въпрос - под формата на търговийка?"

Борислав Борисов, председател на парламентарната група на АБВ, (24.02.2015 г.)



"Сделка няма да има. Ние имаме принципна и последователна позиция, която на този етап не виждам какво може да я промени. Може да я променят само аргументи по същество, управленски аргументи. Не ни притесняват заплахите за нови избори."

Георги Първанов, председател на АБВ, (24.02.2015 г.)



"Мен не ме е страх от бюджетен дефицит, ако е свързан с разходи за инвестиционно проектиране и разходи за икономически растеж. Страх ме е от разходи, които ще потънат в пясъка, без да има икономически растеж и подобряване на живота на гражданите. Условията, които поставихме дотук, получиха удовлетворителен отговор".

Борислав Борисов, 25.02.2015 г.



"Парламентарната ни група, може би заради лошата комуникация между нас, е решила в 12 без пет да подкрепи дълга. Това е станало въпреки мен. Оценявам това гласуване на парламентарната ни група като сериозна политическа грешка."

Георги Първанов, 26.02.2015 г.



Заявената оставка на лидера на АБВ Георги Първанов ще има различни прочити. Може да е ход на оправдаване на политическата сделка - нещо като "публичен катарзис" - групата гласува в подкрепа, а лидерът влиза в ролята на принципен и предсказуем. В този случай намерението за оставка ще премине под сюжета на "умиване на очите", един вот на доверие с предизвестен край.

Но е възможно Георги Първанов да осъзнава, че е загубил контрол върху депутатите на АБВ. Тогава заявената оставка се превръща в едно възпитателно решение, с което да дръпне юздите на парламентарната група. Но и на вицепремиера на партията - Ивайло Калфин, който в сряда имаше ключова роля за обрата - даде знак, че ако не бъде гласувана ратификацията на дълга, ще освободи поста. В пленарна зала Калфин заяви, че при начина, по който се води дебатът за ратификацията на договора с банките, поставя въпроса доколко самият той може да бъда ефективен към правителството. Поставил същият въпрос и към премиера Бойко Борисов. Но и да не забравяме, че ако не беше Първанов, Ивайло Калфин никога нямаше да напусне БСП, т.е. той никога не би направил нищо без знанието на лидера си.

От тук притесненията на Първанов, ако има такива, може да стигнат и по-далеч - в осъзнаването, че Борисов е овладял контрола върху парламентарната група на АБВ и дори има влияние върху вицепремиера им. Заместник-председателят на групата на АБВ в парламента - Кирил Цочев, изрази изненада от хода на Първанов: "Ние не сме предатели. В АБВ сме хора с разум и сме за стабилно управление".

Макиевелисткият прочит на формулата на "плаващите мнозинства" предполага



Бойко Борисов да създава скрити влияния



в парламентарните групи. Тази формула се утвърждава като основен механизъм на ГЕРБ да управлява в условието на парламентарно малцинство. Видяхме как спорната реформа в пенсионната система обедини ГЕРБ с ДПС. Движението на Доган "изненадващо" гласува подкрепа и за ратифицирането на дълга от 16 млрд. лв. "Отлюспените" депутати на "Български демократичен център" също често гласуват за управляващото мнозинство. Цветан Цветанов пък им благодари.

Стратегическите ходове на плаващото мнозинство показват, че ГЕРБ нямат нужда дори от подкрепата на формации като Патриотичния фронт, които участват с "подписи" в управлението. Борисов даде знак, че винаги може да намери подкрепа, ако му е нужна. Появата на конгреса на движението на Татяна Дончева едва ли е случайна. Георги Първанов си позволи ревност с думите: "Като се харесват, да се целуват, да се вземат".

Ходът с "оставката" на лидера на АБВ показа и



лицемерния компромис в управленската коалиция



Създаде условие за появата на мазни петна. "Оставката на Георги Първанов е най-хубавата новина. Пада ми голямо гайле от душата. Работата ми с Георги Първанов бе голям компромис от моя страна. Много ми е било трудно да обяснявам на хората като ме питат: "Радане, какво правиш с Гоце?", заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Умишлено обаче Кънев отбягва коментарите за общите действия с ДПС. По време на гласуването на дълга Кънев дори благодари на движението за подкрепата. Подкрепа, която реформаторите получиха и за "реформиране" на съдебната система. Стратегията беше внесена от правосъдния министър Христо Иванов (излъчен от РБ) и приетата от внушително парламентарно мнозинство, в което участва и БСП и ДПС. Абсурдът отива още по-далеч, когато се припомни, че Реформаторският блок обявява ДПС и депутата Делян Пеевски за "октопода", който е овладял съдебната власт. Движението на Доган "спаси" ГЕРБ и Реформаторския блок в запазването на плоския данък през ноември 2014 г. Все ключови гласувания.

Управлението на "плаващото мнозинство" се очертава като смъртоносна прегръдка на Бойко Борисов. Реформаторският блок ще се гъне във все по-неудобни обяснения за компромисите, които прави, за да участва във властта. Местните избори ще засилят противоборството между формациите в блока - тази надпревара обслужва идеално властелина "вдясно" - ГЕРБ. ДПС не изненадаха с формулата си - "дори и в опозиция, винаги с властта".

Така че ходът с оставката на Георги Първанов може само да вдигне рейтинга му. Но това, което е по-важно: Бойко Борисов показа на всички, че няма незаменими партньори.



* Авторът е журналист в Дарик радио
6
3726
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
26 Февруари 2015 19:38
Ако изобщо има "задкулисие", то се казва Първанов. А Цирк Буш с бамиранията и оставките е само за пред чобаните.
26 Февруари 2015 20:14
ДПС не изненадаха с формулата си - "дори и в опозиция, винаги с властта".


26 Февруари 2015 21:44
Деформаторите от РБ са пътници, СКАТ/МВРО и те, устойчивата коалиция е БОСТАН на агентите Буда, Сава и Павел. Агент Гоце публично се самоотсвирва, но неговите пируети край нямат - от пръв поддръжник на Милошевич стана такъв на НАТО/ОТАН и също е рекрутиран от ДпС, изобщо агентите нямат никаква проблемация с нищо, докато не оплюскат поредните 16 000 000 000. После става лошо...
26 Февруари 2015 22:03
Да,
хеликоптервю е автора
както и твърдението, че ДПС гласувало
гласува подкрепа и за ратифицирането на дълга от 16 млрд. лв

А ве, какво става в туй радио Дарик ?
26 Февруари 2015 22:18
Браво, Гоце!
27 Февруари 2015 09:09
Неверния Тома,

Удивителна е неосведомеността и некомпетентността на съвременните журналя по темите, по които се изявяват. Все едно не са чували за интернет и Гугъл...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД